Zuinig sproeien? Bekijk deze tips!
Bij het sproeien van je tuin kunnen er heel wat liters water doorheen gaan. En ook al is het voor een goed doel, het zou het beste zijn als het water zo efficiënt mogelijk gebruikt wordt! Vaak hebben kleine aanpassingen al groot effect. De volgende tips maken het verschil!
Gebruik regenwater
Train je planten
Verwen je planten niet te veel! Dat klinkt misschien gek, maar dan willen ze op warme dagen méér water en dat is lastig om vol te houden. Geef alleen water

Gebruik een besproeiingscomputer
Houd je eigen gras groener dan bij de buren, zeker in de vakanties! Ook als je erg druk bent, wil je niet urenlang met de
De besproeiingscomputer plaats je tussen de kraan en de tuinslang. Het apparaat heeft vaak een klein display, waarmee je de besproeiing van je tuin kunt instellen.

- Er zijn bedrade of draadloze besproeiingscomputers. Beiden zullen volautomatisch de besproeiing regelen. Afhankelijk van het model kan de besproeiingscomputer één of meerdere verschillende programma's opslaan.
- Draadloze sproeisystemen werken met individueel programmeerbare besturingseenheden, die met de ventielen verbonden zijn. Op deze manier kunnen verschillende gedeeltes van de tuin los van elkaar besproeid worden.
- Er zijn besproeiingscomputers die draadloos met een bodemvochtmeter verbonden zijn. De computer evalueert de meting en stelt zelfstandig de benodigde besproeiing in. Het gewenste tijdstip bepaal jij! Zo geef je nooit te veel water meer!
- Bij een andere variant van de besproeiingscomputer meet het systeem periodiek de verdamping uit de planten, de luchttemperatuur, het zonlicht, de luchtvochtigheid en de hoeveelheid neerslag. Daarmee wordt de waterbehoefte van de planten bepaald. Deze methode is erg precies en bespaart enorm veel water. Een duurzame investering voor je tuin dus!
- Nog een duurzaam pluspunt: de meeste besproeiingscomputers werken op zonne-energie.
Besproeiingscomputer opslaan in de winter
Vergeet niet om je besproeiingscomputer in de herfst op tijd op te slaan. Kou en vorst kunnen ernstige schade veroorzaken!
Het grootste voordeel van een automatisch sproeisysteem is de tijd die je bespaart! Maar er zijn nog meer voordelen:
- Je kunt het sproeisysteem aansluiten op de kraan, de regenton of andere waterbronnen.
- Een besproeiingscomputer is effectief en bespaart water. Je hebt tot 70% minder water nodig!
- Je kunt overal gebruik maken van een sproeisysteem met besproeiingscomputer: de tuin, het terras of balkon!
Wil je je besproeiingssysteem naar een hoger niveau tillen? Maak de besproeiing van je tuin dan smart. Dankzij de app of je stemcommando word jij zelf de regenbui. Waar je ook bent!
Ben je overdag aan het werk en wil je niet dat je paprika's op het zuiden uitdrogen?
Slimme tuin bewatering maakt dit allemaal mogelijk. En er is nog veel meer! Heb je er al eens aan gedacht om je moestuin rechtstreeks vanuit je


Een andere variant van slimme tuinbewatering biedt je de mogelijkheid om tot zes verschillende besproeiingszones in je tuin vast te stellen. Zo kun je perfect inspelen op de individuele behoeften van je planten en heb je alles onder controle. Een sensor zorgt ervoor dat je niet onnodig veel water verbruikt.



Tuin sproeien met regenwater
Met een regenton! Plaats de regenton naast de regenpijp van de dakgoot en verbind ze met elkaar. Een vulautomaat zorgt ervoor dat het regenwater bij elke regenbui in de regenton loopt. Via een kraantje kun je het water in je gieter laten lopen. Of gebruik een
De voordelen van regenwater in de tuin gebruiken:
- Het is gratis!
- En daarmee een duurzame oplossing.
- Het bevat geen kalk, in tegenstelling tot kraanwater.
- Je kunt je tuin sproeien zonder buitenkraan.
- Geen gedoe meer met tuinslangen door je huis.
- Je kunt regenwater handig opvangen in een regenton.
- Of je vangt regenwater op in een opvangbak, vijver, wadi, een grindkoffer, een verlaagde groenstrook of in een greppel in de tuin.

Sproei niet in de volle zon
Geef je planten en gazon nooit water in de volle zon! Dit kan ervoor zorgen dat de bladeren verbranden. Waterdruppels op de bladeren kunnen fungeren als een vergrootglas voor de zonnestralen. Een lage avondzon is meestal geen probleem.
Wanneer moet je sproeien?
Het beste tijdstip om tuin en gazon te sproeien is in de avond, 's nachts of in de ochtend vroeg. Een lage ochtend- of avondzon kan hierbij geen kwaad. Dan verdampt het water niet direct weer en kan het goed de aarde intrekken en de wortels bereiken.
Hoe vaak moet je de tuin of het gazon sproeien?
Bij warm weer of droogte: gemiddeld om de 3 tot 4 dagen. Planten in de schaduw zullen minder nodig hebben dan planten die in de zon staan.
1 keer schoffelen bespaart 3 keer water geven
Een losse bodem neemt (regen)water beter op en voorkomt dat het vocht uit de diepte naar boven komt en daar verdampt. Zo bespaar je jezelf een hoop water door regelmatig te schoffelen met als doel je onkruid te verwijderen.
Ongeveer vanaf begin mei tot half september. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe warm de maanden daarbuiten zijn! Is er eerder in het voorjaar al droogte en hoge temperaturen, dan kun je natuurlijk ook vast je tuin gaan sproeien.

Hoe moet ik sproeien?
Hoe dichter je bij de grond sproeit, hoe minder water er verloren gaat! Water dat je op de planten giet, in plaats van de aarde, verdampt vaak ter plekke.
Controleer de bodem na het sproeien. Als de planten al langer in je tuin staan, moet de bodem ca. 20 cm doordrenkt zijn. Nieuw geplaatste planten hebben meer water nodig!
Dit hangt er vanaf of jouw gazon nieuw is (vaker water geven) of al bestaand.
- Bij een nieuw gazon: eerste 2-3 weken dagelijks sproeien, daarna afbouwen.
- Bij een bestaand gazon: 1 tot 1,5 uur per keer, meerdere keren per week, afhankelijk van de temperatuur. Bij hogere temperaturen kan de sproeitijd oplopen tot 3 uur per keer, om de dag.

Planten trainen
Je kunt je planten beter niet verwennen met té veel water. Daar worden ze lui van! Hoe dat komt? Bij droogte doen de wortels beter hun werk om het laatste beetje water uit de bodem te halen. Dus planten trainen betekent ook sterkere en diepere wortels.
Zorg ook dat je de juiste planten op de juiste plek neerzet. Als je tuin op een vrij droge plek ligt, kies dan niet voor planten die veel water nodig hebben. Is er soms veel of een sterke wind? Kies daar ook de juiste planten voor!