0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 01-12-23 om 08:11 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Biologisch tuinieren

Biologisch tuinieren

Het onderwerp gezonde voeding en biologisch tuinieren is in tijden van voedselschandalen actueler dan ooit. Doe iets goeds voor jezelf en wordt samen met HORNBACH zelf bio-boer(in)! Voor een eigen bio-tuin hebben wij een grote keuze aan biologische natuurproducten als bio-groente, bio-kruiden en biologische planten, hier kun je jouw balkon of moestuin mee vullen!

Het onderwerp gezonde voeding en biologisch tuinieren is in tijden van voedselschandalen actueler dan ooit. Doe iets goeds voor jezelf en wordt samen met HORNBACH zelf bio-boer(in)! Voor een eigen bio-tuin hebben wij een grote keuze aan biologische natuurproducten als bio-groente, bio-kruiden en biologische planten, hier kun je jouw balkon of moestuin mee vullen!

Voordelen van biologische producten

  • Studies tonen aan dat biologische producten qua voedingswaarde vaak beter zijn dan voedingsmiddelen uit de conventionele teelt. De geteste producten hebben ten opzichte van producten uit de conventionele teelt een hoger gehalte aan anti-oxidanten, vitaminen en bioactieve stoffen.
  • Biologisch geproduceerde planten zijn onderworpen aan strenge en vooral onafhankelijke controles.
  • Bovendien zijn biologische producten milieuvriendelijk, dit komt doordat de lange en dure transportwegen vervallen voor de lokale producent, minder belastend dus voor het milieu.
  • Productie van de planten door lokale producenten betekent ook toegevoegde waarde voor het desbetreffende land, dit komt de nationale economie ten goede.

Kenmerken van biologische planten

Wat maakt een biologische plant zo bijzonder? Wanneer krijgt hij het predicaat 'bio'?

Geen pesticiden
Biologisch geproduceerde planten kunnen het helemaal zonder gebruik van pesticiden stellen. Bij de bestrijding van ongedierte worden zogenaamde 'nuttige insecten' gebruikt, insecten die het ongedierte op natuurlijke wijze bestrijden.

Geen gen-technologie
Biologische planten zijn niet genetisch gemanipuleerd.

Gezonde grond
Het voor de biologische teelt gebruikte substraat bevat minder turf. Het gebruik van tuingrond met een hoog turfgehalte leidt namelijk tot vernietiging van eeuwenoude waardevolle veenlandschappen.

Gezond zaaigoed
Ook het zaaigoed van biologische planten en de moederplanten is 'bio'. Dat betekent dat het zaad niet eerst met kunstmatige meststoffen of bestrijdingsmiddelen is behandeld.

De meestal hogere prijs van biologische producten en planten hangt naast het bovenstaande van nog enkele andere factoren af:

  • Bio-boeren zijn vaak kleine gestructureerde bedrijven met minder bezittingen en grondoppervlak.
  • De opbrengst wordt niet ten koste van de kwaliteit opgejaagd.
  • Bij het planten worden de vruchtwisseling en de bijbehorende rustperiode aangehouden.
  • Omdat er geen kunstmatige meststoffen worden gebruikt, nemen de arbeidsintensiteit en de arbeidstijd toe.

Biologische groenten

Hier laten we je een aantal populaire soorten biologische groente zien. Maar natuurlijk zijn er naast tomaten, paprika en sla nog een heleboel andere zeer populaire biologische groenten. Denk bijvoorbeeld aan peperoni, scherp of mild, chili, koolrabi, courgettes, komkommers, pompoenen, selderij en nog veel meer!

Bio tomaten
Geheel naar wens kunnen kerstomaten, slatomaten, vleestomaten, ovale tomaten, gele tomaten of trostomaten worden gekweekt. De keuze aan soorten is enorm. Verse, rijpe tomaten zijn zeer caloriearm en bevatten veel vitaminen, fytochemicaliën en mineralen. Bovendien smaken ze veel meer naar tomaat dan de gewone, geïmporteerde tomaten uit de supermarkt.

Groentes verbouwen | tomaten | HORNBACH

Bio paprika's
Groen, rood, geel en oranje, doe jezelf een plezier met zelf gekweekte paprika’s! De kleurrijke paprika’s zijn ware vitaminebommen!

Wist je dit al? Ook al beschouwd men paprika’s als 'groente', ze behoren eigenlijk tot de vruchten! Bovendien is hun gehalte aan vitamine C veel hoger dan dat van citrusvruchten.

Groentes verbouwen | paprika | HORNBACH

Bio sla
Er gaat toch niets boven een knapperige, verse sla! Wanneer hij dan ook nog uit de eigen bio-tuin komt, smaakt hij gelijk dubbel zo goed, hij is per slot van rekening met hart en ziel gekweekt!

Let op: plant de jonge slaplantjes niet te diep, anders vormt er zich geen krachtige krop. Planttijd: vanaf eind april.

Bio tuin creëren | biologische sla | HORNBACH

Bekijk onze plant- en oogstkalender voor groenten in de tuin!

Groente zaaien en oogsten . HORNBACH

Biologische kruiden

Bio peterselie
Peterselie is een belangrijke leverancier van vitamine C, vrijwel geen andere fruit-, groente- of kruidensoort is er zo rijk aan.

Gekruld of plat? Het verschil tussen gekrulde en platte peterselie zit hem in de smaak: de platte variant heeft veel meer smaak dan de gekrulde.

Urban gardening | peterselie recept | HORNBACH

Bio basilisum
Basilicum uit eigen tuin smaakt heel intensief. Stel je voor, je maakt een tomatensalade met mozzarella en plukt gewoon een paar blaadjes uit je kruidentuin om het af te maken. Een puur genot is dat! Basilicum is bovendien bekend als geneesmiddel bij spijsverteringsproblemen. Zijn peperachtige smaak bevordert eetlust en spijsvertering en helpt tegen een opgeblazen gevoel.

Urban gardening | basilicum recept | HORNBACH

Bio bieslook
Bieslook is rijk aan vitamine B2, vitamine C, carotenoïden en mineralen.

Tip: Bieslook kan het best worden geoogst door het net boven de grond af te snijden, zodat de plant het volgende jaar weer vlijtig kan groeien. De stengeltjes kun je overigens heel gemakkelijk met een schaar fijn knippen.

Urban gardening | bieslook recept | HORNBACH

Bekijk onze zaai- en oogstkalender voor kruiden!

Plant en oogstkalender kruiden . HORNBACH
Geel = zaaien, licht oranje = Planten in volle grond, Oranje = oogsten

Biologische producten bij HORNBACH - puur natuur

FloraSelf het merk | HORNBACH

Met het kwaliteitsmerk FloraSelf Nature bieden wij je een biologisch hoogwaardig en veelzijdig assortiment aan producten voor planten! De grondstoffen zijn 100% natuurlijk en afgestemd op de behoefte van je planten! In ons assortiment vind je zaden, meststoffen, planthulpjes en ook potgrond van FloraSelf.

Meer projecten over je moestuin

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven