0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 28-11-23 om 17:18 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Vogels houden

Vogels houden

Benieuwd of het houden van vogels iets voor jou is? Het hebben van vogels kan een bonte bedoeling zijn. Om te voorkomen dat je geen pechvogels aanschaft, is het handig om je vooraf in te lezen. Ontdek hier meer over het houden van vogels!

Vogels zijn opgewekte, levenslustige huisdieren. Of het nu gaat om een parkiet, kanarie, papegaai of prachtvink – elke vogelsoort heeft een specifiek karakter en brengt plezier en leven in huis! Ontdek hier meer en lees waar je op moet letten bij het houden van vogels.

Passen vogels bij mij?

Of je nu een grasparkiet, kanarie, grote parkiet, papegaai of andere vogel kiest – elk dier heeft zijn eigen karakter. Zorg in ieder geval voor een kooi die groot genoeg is voor je vliegende vriend. Ga je de vogel aanschaffen? Let dan op het volgende:

 • De vogel een opgewekte, actieve indruk maakt.
 • De bevedering dicht en glad aanliggend is en niet kapot geplukt.
 • De ogen helder en zonder uitvloeiing zijn.
 • De washuid (bij de neus) en de cloaca* schoon zijn.

*de gecombineerde darm- en urineuitgang en de geslachtsorganen.

Hier zijn enkele populaire vogelsoorten en hun kenmerken:

Grasparkieten
Grasparkieten komen oorspronkelijk uit Australië en worden gekenmerkt door hun vrolijke, contactvriendelijke en nieuwsgierige uitstraling. In de natuur leeft hij in grote groepen en hij houdt dan ook van gezelschap en is erg sociaal. Houd een grasparkiet daarom niet alleen, maar samen met soortgenootjes. Een grasparkiet kan heel tam worden en dankzij zijn vrolijke aard zul je veel plezier aan hem beleven.

Kanaries
Kanaries zijn afkomstig van – de naam verraadt het al – de Canarische eilanden. Het zijn levendige, sociale vogels die veel aandacht nodig hebben. Daarom is het dan ook verstandig om meerdere kanaries te houden, bijvoorbeeld een stelletje, om te voorkomen dat het beestje zich eenzaam voelt. Zodra een kanarie zich helemaal thuis voelt, brengt hij graag zijn zangkunsten ten gehore en zal hij er vrolijk op los kwetteren.

Grote parkieten en papegaaien
Grote parkieten en ook papegaaien komen voornamelijk uit tropische- en subtropische streken. De meeste soorten vind je in Zuid-Amerika en Australië. Grote parkieten en papegaaien zijn er in allerlei maten en kleuren. Deze vogels zijn bijzonder intelligent, in staat om te leren en kunnen heel tam worden. Ze vertoeven graag in het gezelschap van soortgenootjes en geadviseerd wordt dan ook om meerdere vogels te houden.

Vinken
Populaire vinkensoorten die als huisdier gehouden kunnen worden, zijn de rijstvogel en de zebravink. Vinken worden gekenmerkt door hun sociale gedrag en de diversiteit van kleuren en vormen.

 • 
				Grasparkiet
 • 
				Kanarie
 • 
				Grote parkiet
 • 
				Papegaai
 • 
				Zebravink
 • 
				Treurmaina

Checklist: basisbenodigdheden voor je vogels

Als je voor het eerst een vogel neemt, zorg dan dat de belangrijkste benodigdheden zoals voer, een kooi e.d. al klaarstaan voordat de vogel thuis komt. Ook moet je de basisbenodigdheden volledig afstemmen op de behoeften van de vogels.

Hieronder hebben we de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet:

 • Een grote vogelkooi of vogelvolière. De kooi moet voldoende ruimte bieden, een bepaalde hoogte hebben en met een aantal stangen om te klimmen uitgerust zijn.
 • Zitstangen in verschillende diktes, zodat de beestjes hun voeten kunnen trainen.
 • Takken van onbespoten hout om te klimmen.
 • Een badje voor het dagelijkse, verkwikkende bad. Let op dat je elke dag het water ververst.
 • Vogelzand (met kalk en belangrijke mineralen) voor de vloer van de kooi.
 • Eventueel speelgoed om verveling te voorkomen (bijvoorbeeld klokjes of een schommel).
 • Een vast geïnstalleerd voerbakje, of een voerdispenser met het juiste voer.
 • Een vogeldrinkbakje dat dagelijks met vers water moet worden gevuld.
 • Een mineraalsteen, voor de toevoer van belangrijke mineralen en om de snavel te verzorgen.
 • Crackers als lekker tussendoortje.
 • Een vogelboompje als rust- en speelplek bij het 'vrij' rondvliegen.

Vogelzand

Vogelzand is niet alleen belangrijk voor de dagelijkse hygiëne van vogels, maar bevordert tevens de spijsvertering. De zogenaamde 'maagkiezels' en 'grit' worden uit het zand gepikt, helpen in de spiermaag bij het vermalen van de korrels en leveren ook nog eens belangrijk calciumcarbonaat (grit).

Het juiste voer voor je vogels

Vogels leven doorgaans van zaden van verschillende planten, vruchten, grassoorten en kruiden. Kortom, dat wat ze in hun natuurlijke leefomgeving ook aantreffen. Het optimale voer voor vogels is afgestemd op de specifieke vogelsoort.

Verschillende soorten voer

Crackers
Crackers en knabbelvoer zijn ideaal voor vogels, want hiervoor moet je vriendje, net als in de natuur, een inspanning leveren. Crackers gaan bovendien verveling tegen en helpen de snavel in een goede staat te houden.

Snacks
Met lekkere tussendoortjes, bijvoorbeeld gierstkolven, maak je elke vogel blij. Ze werken ook prima als beloning, bij het tam maken of in de gewenningsfase in een nieuw thuis.

Supplementen
Tijdens de rui hebben veel vogels extra veel vitaminen, mineralen en bouwstoffen nodig. Geef de vogels in die tijd een voedingssupplementen met extra bouwstoffen. Maar ook tijdens het broeden, in geval van ziekte of in de groeifase kunnen ze wat extra vitaminen gebruiken.

Voertips

 • Verwijder lege graankorrelhulzen dagelijks uit het voerbakje en vul bij met nieuw voer.
 • Verwijder en vervang leeggepikte crackers.
 • Zet je vogels gevarieerde voeding voor.
 • Vervang het drinkwater dagelijks.
 • Geef regelmatig vers fruit.

Vogels juist voeren

Hoe verzorg ik mijn vogels?

Voor het verzorgen van je vogels hebben wij een paar tips klaarstaan. Je leest ze hier!

Verzorging van het verenkleed
Vogels verzorgen hun verenkleed meerdere keren per dag. Aanvullende verzorging is normaal gesproken dan ook niet nodig. Vogelzand in het vogelverblijf speelt ook een rol bij de dagelijkse hygiëne. Vogelzand moet je dan ook beschouwen als een vast onderdeel van de inrichting van de vogelkooi. Daarnaast hebben sommige vogels een badje nodig, vooral tijdens de rui (het verwisselen van het verenkleed).

Verzorging van de snavel en de nagels
Plaats een mineraal- of slijpsteen in de kooi voor het verzorgen van de snavel. Vooral grote parkieten en papegaaien moeten ook hun nagels slijten. Daarvoor lenen zich bijvoorbeeld ruwe, onbespoten takken. Als de nagels toch een keer te lang worden, moeten ze geknipt worden; vraag aan je dierenarts of fokker hoe je daarbij te werk moet gaan.

Het plaatsen en schoonmaken van de vogelkooi

Geef de vogels voldoende bewegingsvrijheid en ruimte, zodat ze, net als in de natuur, aan hun bewegingsdrang kunnen toegeven. Meer belangrijke informatie over het houden van vogels hebben wij voor je verzameld.

Waar plaats ik de vogelkooi?

 • Plaats de kooi van vogels met een sociaal karakter bijvoorbeeld in de woonkamer. Zo kunnen ze vrij rondkijken en hebben ze vaak gezelschap om zich heen.
 • Kies een lichte, beschutte plaats voor de kooi. Zorg ervoor dat de kooi beschermd is tegen tocht en overmatige warmte, bijvoorbeeld de felle zon.
 • Een plekje in de keuken is niet aan te raden, want daar liggen tijdens vlieguitstapjes veel gevaren op de loer, zoals hete kookplaten, de afwasmachine en ga zo nog maar even door.
 • Ook moet er minimaal 3 meter afstand zijn tussen elektrische apparaten en het vogelverblijf, want vogels nemen frequenties waar die wij niet kunnen horen.
 • Leg 's avonds een dunne luchtdoorlatende doek over de kooi heen, zodat de vogels tijdens hun nachtrust geen last hebben van onrust of geluiden.

Hoe maak ik de vogelkooi schoon?

 • Afhankelijk van hoeveel vogels je hebt en hoe groot de kooi is, moet je het vogelzand één tot drie keer per week verversen.
 • Daarnaast moet je de vloerbak van de kooi wekelijks met heet water afwassen.
 • Vuil speelgoed, schommeltjes, en klim- en zitstangen kun je best reinigen met een borstel of een vochtige doek.
 • Het voerbakje of de voerdispenser en de drinkbak regelmatig uitspoelen met heet water.
 • Plan eens per maand een grote schoonmaak in, waarbij je de hele vogelkooi (vloerbak, tralies en toebehoren) grondig reinigt.
 • Belangrijk: gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen!

Ik ga de kooi schoonmaken. Kan ik mijn vogel in huis laten rondvliegen?

Dat kan zeker! Laat de vogel gerust rondvliegen in huis. Dat zorgt voor meer levensvreugde, sterkere spieren en bevredigt de drang naar vrijheid en beweging van vogels.

Plan deze 'vlieguitstapjes' pas als de vogel zich helemaal thuisvoelt. Plaats in de ruimte waar de vlieguitstapjes plaatsvinden ook een vogelboompje. Dan kan je vriendje tussendoor uitrusten, spelen en observeren wat er allemaal in de kamer gebeurt.

Let op: sluit ramen en deuren voordat je de kooi openzet!
Vogelkooi inrichten

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven