0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 07-12-23 om 22:10 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Bouw je eigen zwembad!

Bouw je eigen zwembad!

Een zwembad in de tuin. Dat willen we allemaal wel, toch? Het klinkt misschien als te mooi om waar te zijn, maar met een paar pallets kun je al serieus aan de slag!

Tekst: Sascha Borrée | Foto's: Lucas Wahl

De jaarlijkse vakantie naar Frankrijk zit er waarschijnlijk voorlopig even niet in, het hoogst haalbare lijkt deze zomer een vakantie in eigen land. Maar dan moet je maar net geluk hebben dat het weer top is als jij op de camping staat of op het vakantiepark bent. Om er zeker van te zijn dat jij en je familie een frisse duik kunnen nemen als het echt lekker warm is, bouw je gewoon zelf je zwembad. En dat kan heel eenvoudig. In dit stappenplan leggen wij je uit hoe je dat doet. Het belangrijkste materiaal: een stapel pallets. Lees het stappenplan door en ga meteen aan de slag!

Met pallets - de duizendpoot onder de bouwmaterialen - kun je heel eenvoudig een flink zwembad bouwen - Sascha Borrée

Ik kom er al snel achter: wie zo'n project aanpakt, heeft de keuze uit verschillende opties. Optie A: het graven van een groot gat, moeizaam met de hand of met een graafmachine. Vervolgens een funderingsplaat van beton storten. De wanden storten of metselen en het zwembad na verschillende tussenstappen (bijv. elektrische installatie, pomp, filtersysteem installeren) bekleden met zwembadvlies en -folie. Klaar! Voordeel: ziet er zeer professioneel uit. Nadeel: niet goedkoop en niet snel. De eerste verfrissende duik vindt waarschijnlijk pas plaats op de laatste dag van je vakantie. Valt mijn zwembad-project in het water?

Nee, ik kies voor optie B: een zwembad van pallets. Ook met de duizendpoot onder de bouwmaterialen kun je zeker een mooi zwembad bouwen. En die, zo neem ik me voor, moet morgenavond al klaar zijn!

Aan de slag: de bodem klaarmaken

De volgende dag begin ik voor dag en dauw. Een geschikte plek in de tuin is snel gevonden. Belangrijk: het zwembad moet veel zon krijgen, zodat het water aangenaam warm wordt. Niet te dicht in de buurt van een boom, anders zitten er steeds bladeren in het zwembad. En natuurlijk moet het terrein zo vlak mogelijk zijn, geen helling hebben. Ik maai nog een keer, veeg kleine stokken en stenen weg met een hark - dus alle scherpe voorwerpen die anders later de zwembadfolie kunnen beschadigen. Mijn zwembad bestaat uit twaalf pallets, het wordt een twaalfhoek. Bij een standaardlengte van 120 centimeter per pallet ontstaat een diameter van ongeveer 460 centimeter. Mijn wiskundekennis is niet zo hoog, dus dit heb ik even op het internet moeten opzoeken. Ik steek een stok in de grond, bevestig er een touw van 230 centimeter aan en meet zo grof het cirkelvormige zwembadoppervlak. En bedek het met afdekvlies, als extra bescherming tegen scherpe voorwerpen.

Zwembad van pallets bouwen . Stap 1 . Stok en afdekvlies . HORNBACH

Links: Sascha steekt een stok in de grond, bevestigt er een 230 cm lang touw aan en meet zo grof het cirkelvormige zwembadoppervlak.
Rechts: Sascha knipt het afdekvlies op maat, dat hij nodig heeft om zijn eigen zwembad te bouwen van pallets.

Opstelling: alleen maar pallets!

Nu ga ik aan de slag met mijn pallets. Ik leg ze eerst in een cirkel op het afdekvlies, waarbij ik hier en daar corrigeer als een hoek tussen twee pallets me te scherp of te bot lijkt. Dan zet ik ze rechtop, doe ik de laatste aanpassingen en schroef ik ze één voor één aan elkaar met koppelplaten. De twaalfhoek staat al! En wordt nu aan de buitenkant verder vastgezet met spanbanden. Als ik het zwembad straks tot aan de rand vul met water, komt er namelijk een flinke druk op de constructie te staan.

Zwembad van pallets bouwen . Stap 2 . Cirkel en koppelplaten . HORNBACH

Links: Sascha legt de 12 pallets in een cirkel op het afdekvlies en bereidt zo de bouw van zijn eigen zwembad voor.
Rechts: Sascha schroeft de pallets aan elkaar met koppelplaten.

Schoonheidsbehandeling: tropisch chic in plaats van een industriële look

Mijn palletconstructie ziet er nu vrij stabiel uit, maar ook een beetje ruw, zowel aan de binnen- als de buitenkant. Geen probleem, daar is een oplossing voor. Ik niet aan de binnenkant een beschermend afdekvlies vast. De buitenkant bedek ik met een bamboemat, die wordt vastgeschroefd. Dat is zo gepiept en het effect is enorm: wat net nog leek op een geïmproviseerde industriële look ziet er nu tropisch chic en elegant uit.

Zwembad van pallets bouwen . Stap 3 . Bedekken en bamboemat . HORNBACH

Links: Sascha bedekt de pallets, die hij in een cirkel heeft neergezet voor de bouw van zijn zwembad, met een beschermend afdekvlies en niet het bovenaan de pallet vast.
Rechts: Sascha, die de buitenkant van zijn zwembad heeft bedekt met een bamboemat, bevestigt deze aan de pallets.

Folie plaatsen: om het waterdicht te maken

Dan is de zwembadfolie aan de beurt. 460 centimeter is ‘toevallig’ een standaard diameter voor zwembaden, ik kan een kant-en-klare folie in de bouwmarkt halen. Ik leg de folie eerst op de grond, trek hem omhoog langs de pallets en niet hem aan de bovenrand vast. Zit helemaal perfect! In principe is het zwembad nu klaar voor gebruik. En omdat het een hele tijd zal duren voordat hij tot de rand gevuld is met water, haal ik meteen de tuinslang er bij en zet ik de kraan wagenwijd open.

Zwembad van pallets bouwen . Stap 4 . Zwembadfolie en vullen . HORNBACH

Links: Sascha trekt de zwembadfolie omhoog langs de pallets en niet hem aansluitend aan de bovenrand vast.
Rechts: Sascha begint zijn zelfgebouwde zwembad te vullen met ongeveer 13.000 liter water.

Latten: bedekking voor de rand van het zwembad

Het enige wat nog ontbreekt is een bedekking voor de zwembadrand, dat wil zeggen de smalle zijde aan de bovenkant van de pallets, die nog open is. Ik wil niet dat mijn zwembroek hier achter vast komt te zitten. Ik zaag de houten latten dus op maat, natuurlijk perfect in verstek. Zo worden niet alleen de pallets zelf bedekt, maar ook de driehoekige tussenruimtes. Om zo precies mogelijk te kunnen werken, ga ik stap voor stap te werk: ik leg twee latten in positie op de rand van het zwembad, markeer hun zaagkanten, pak de zaag. Vastschroeven, de volgende lat plaatsen. En dan verder: markeren, zagen, schroeven. Ik maak een hele ronde en schroef uiteindelijk de schroeven vast voor de laatste lat.

Poeh, gelukt! Ik veeg het zweet van mijn voorhoofd, klim over de net gebouwde zwembadrand-bedekking in het zwembad. Verfrissing? Echt niet. Het water loopt met veel druk uit de tuinslang, maar reikt amper tot aan mijn enkels. Geen wonder: volgens de online rekenmachine heb ik bijna 13.000 liter nodig om mijn zwembad te vullen. Dat duurt dus nog wel even.

Zwembad van pallets bouwen . Stap 5 . Zagen en rand . HORNBACH

Links: Sascha zaagt houten latten met afgeschuinde randen op maat om ze later te gebruiken voor de bedekking van de zwembadrand.
Rechts: Sascha schroeft de houten latten op de rand van het zwembad.

Zwembad van pallets bouwen . Stap 6 . Zwembad af en genieten . HORNBACH

Sascha zit op de rand van zijn zelfgebouwde palletzwembad, zijn voeten in het koude water, en kijkt in de verte.

En kijk: mijn zwembad is tot aan de rand gevuld met water! Weet je wat het mooiste is? Hij is helemaal voor mij! Alleen ik, het koele water en: rust! Zo had ik het me voorgesteld. Precies zo.

Dit heeft Sascha gebruikt voor zijn zwembad:

Projecten die ook interessant kunnen zijn:

naar boven