0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 01-12-23 om 07:10 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Zelf energie opwekken en opslaan

Zelf energie opwekken en opslaan

Stroom wordt steeds duurder en tegelijkertijd hebben we er dagelijks steeds meer van nodig. Als je zelf energie gaat opwekken kun je flink besparen op de energiekosten. Wij laten je zien hoe dat moet!

Stroom opwekken met zonnepanelen

De meest gebruikte methode op dit moment is de opwekking van elektriciteit uit zonne-energie. Die elektriciteit heet dan fotovoltaïsche zonne-energie of zonnestroom. De fotocellen of zonnecellen zetten zonlicht om tot elektriciteit.

Een oppervlak van 6 m² zonnepanelen wekt ongeveer 1.000 kWh stroom op.

De zonnecellen wekken dus stroom op. Maar dit is in eerste instantie nog gelijkstroom. Gelijkstroom is een elektrische stroom met een constante, zelfde richting. Hiermee werken de meeste huishoudelijke apparaten nog niet. Het moet dus omgezet worden in wisselstroom. Hiervoor gebruik je een omvormer, ook wel netvoedingsapparaat genoemd. Met speciale accu's voor zonne-energiesystemen kan de stroom, die je niet meteen kunt gebruiken, worden opgeslagen.

Stroom opwekken met zonnepanelen . HORNBACH

Let op!

Om zonnepanelen rendabel te maken, moet er het hele jaar door voldoende zonlicht zijn. Dit kun je het beste door een gespecialiseerd bedrijf laten controleren.

Wil jij een kleine start maken met zonnepanelen? Er zijn ook kleinere oplossingen om zelf energie op te wekken. Hierbij gaat het om een set bestaande uit een zonnepaneel, de bijbehorende kabels en een batterij.

Het zonnepaneel kun je bijvoorbeeld op het balkon aanbrengen. Deze wordt met de bijbehorende kabels verbonden, waarop vervolgens de batterij wordt aangesloten. Aan de batterij kun je, afhankelijk van de grootte, alle mogelijke apparaten aansluiten.

Stroom opwekken met windenergie

Ook windmolens zijn een belangrijk onderdeel geworden bij het opwekken van energie. Dit kun je ook thuis doen! Natuurlijk is de windturbine dan niet zo groot. Maar het principe is hetzelfde. De wind drijft een turbine aan, die op zijn beurt een generator aandrijft die de stroom opwekt. De stroom wordt (net als bij het fotovoltaïsche systeem) ofwel zelf verbruikt óf aan het elektriciteitsnet geleverd.

In tegenstelling tot zonnepanelen heb je voor het plaatsen van een windturbine een vergunning nodig. En zo’n windturbine is best groot. In dichtbebouwde gebieden kun je dat zo goed als vergeten. En je moet er rekening mee houden dat de windturbine geluid maakt als deze draait. Dit is dus niet zo aangenaam als deze direct naast je huis staat.

Warmtepomp of brandstofcelverwarming

Een derde mogelijkheid om zelf stroom op te wekken, is een warmtepomp of brandstofcelverwarming. De warmtepomp werkt volgens het principe van warmtekrachtkoppeling. Dit betekent dat er zowel warmte als stroom opgewekt worden door middel van een verbrandingsproces. Je gasverwarming thuis zorgt er dan niet alleen voor dat het warm is, maar wekt daarnaast ook stroom op. Zo sla je twee vliegen in één klap.

 Hornbach
+
12345678

Het voordeel is dat er slechts weinig brandstof nodig is om stroom en warmte te genereren. De aanschaf van een WKK is echter zeer complex en kostbaar. In de particuliere sector is het bijna alleen de moeite waard als je er een flatgebouw mee wilt voorzien en meerdere partijen de handen ineen slaan.

Bij brandstofcelverwarming ligt dat anders. Hier wordt ook gebruik gemaakt van warmtekrachtkoppeling, maar bij de ‘koude verbranding’ in de brandstofcel vindt er een chemische reactie plaats tussen waterstof en zuurstof.

Ook hier komt energie vrij in de vorm van warmte en stroom. In tegenstelling tot een warmtepomp is brandstofcelverwarming ook voor eengezinswoningen de moeite waard.

Veelgestelde vragen over stroomgebruik thuis

Mag ik thuis stroom opwekken?

Ja, in principe mag je thuis stroom opwekken. Je moet je alleen aan de regels over de hoeveelheid opgewekte stroom houden en eventueel benodigde goedkeuringsprocedures voor het betreffende systeem doorlopen. Dit hangt af van het type stroomopwekking.

Hoeveel stroom mag ik opwekken?

Het nominale elektrische vermogen van je systeem mag tot 2 megawatt bedragen. Zolang je daaronder blijft, is het opwekken van stroom geen probleem. Wil je méér elektriciteit opwekken, dan moet je je als een bedrijf inschrijven en de EEG-heffing betalen. Omdat je dan een commerciële elektriciteitsproducent bent.

Hoe kan ik opgewekte stroom opslaan?

Om je door jezelf opgewekte stroom op te slaan, zijn er geschikte stroomopslagapparaten voor het betreffende systeem. Hierop kan de stroom opgeslagen worden totdat je deze wilt gebruiken.

Welk type stroomopwekking is geschikt voor mij?

Welk type stroomopwekking voor jou geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Als je in een zeer schaduwrijke omgeving woont, dan is een zonne-energie systeem niet zinvol. Voor een windturbine moet je een vergunning hebben en als je in een dicht bebouwde omgeving woont, is de kans dat je deze krijgt vrij klein. Een warmtekrachtcentrale is alleen zinvol als je er een heel flatgebouw mee wilt verwarmen. Je kunt je het beste door een gespecialiseerd bedrijf laten adviseren.

Alles over elektrisch verwarmen

Energie opwekken voor onderweg

Ongeacht hoe je stroom in je huis kunt opwekken, wil je dit misschien ook onderweg doen. Op de camping, op de bouwplaats, of waar dan ook. Dan kun je het beste voor zonne-energie gaan. Draagbare zonnepanelen en opslagapparaten voor de energie die ermee wordt opgewekt, maken het voor jou mogelijk om overal ter wereld je eigen stroom op te wekken en op te slaan. Een ware revolutie!

En dat gaat heel gemakkelijk! Je hebt slechts drie onderdelen nodig: een zonnepaneel, een verbindingskabel en een powerstation. Dat is alles wat je nodig hebt om zelf stroom op te wekken.

 Hornbach
+
123

Stroomgeneratoren op diesel en benzine

Er zijn ook generatoren die op brandstof (benzine of diesel) werken. Ook bij deze is er in een kleine en compacte variant. Handig voor een tuinfeestje, camping of een extra grote en krachtige variant voor op de bouwplaats. Hiermee kun je ventilatorkachels of boorhamers van stroom voorzien.

Niet voor gevoelige apparaten? Onzin!

Je kent wellicht ook de waarschuwing dat je een laptop of smartphone niet op een generator moet aansluiten. In principe zijn alle stroomgeneratoren geschikt voor gebruik met pc-technologie of mobiele telefoons. Stroomaggregaten met ingebouwde omvormers bieden echter extra zekerheid.

Gevoelige apparaten zoals laptops of televisies hebben stroom met een constante frequentie en spanning nodig, door minimale schommelingen kunnen ze al beschadigd raken. Met behulp van de omvormer kan een optimale sinus-uitgangsspanning bereikt worden. Dat wil zeggen kwaliteitsstroom zoals uit het stopcontact.

diesel und benzinbetriebene stromerzeuger

Om voor jouw project de juiste stroomgenerator te vinden, moet je je zelf drie belangrijke vragen stellen:

1. Hoe vaak wordt de stroomgenerator gebruikt?

Als je de stroomgenerator slechts voor een paar uurtjes per week nodig hebt, dan is een klein model met een laag vermogen voldoende. Heb je de stroomgenerator langer nodig? Dan heb je een groter model met meer vermogen nodig.

Diesel versus benzine

Je stroomgenerator heeft diesel en benzine nodig om te kunnen werken. Het is bekend dat dieselbrandstof goedkoper is dan benzine en dieselgeneratoren hebben doorgaans minder onderhoud nodig dan benzinegeneratoren. Ze zijn echter meestal duurder in de aanschaf en maken ook iets meer lawaai dan modellen die op benzine werken. Gebruik je de stroomgenerator vaak, dan loont het om een ​​dieselvariant aan te schaffen. Voor incidenteel gebruik is een stroomgenerator op benzine voldoende. Afhankelijk van hoe vaak en intensief het apparaat gebruikt wordt, moet je bij het nemen van je beslissing ook rekening houden met de informatie over tankinhoud en brandstofverbruik.

Diesel versus benzine | HORNBACH

Wil je je niet beperken tot diesel of benzine? Dan is er de optie van een apparaat dat je op benzine en gas kunt laten werken. Zeker tijdens het kamperen kan dit een optie zijn. Omdat je de gasfles voor de barbecue toch al bij je hebt. En als je het apparaat toch op benzine wilt laten draaien, is dat geen probleem.

2. Waarvoor wil ik een stroomgenerator gebruiken?

Zorg ervoor dat je weet wat je met het apparaat wilt doen, want daar hangt het minimale vermogen van het toestel van af.

In het voorbeeld hieronder (gereedschap, type weerstand, lage last, hoge last) helpen wij jou bij het maken van een keuze. Hierin staan de apparaten die het vaakst met een stroomgenerator gebruikt worden.

Let op: de waarden hieronder zijn richtlijnen. Precieze waarden zijn te vinden in de handleiding van het apparaat.

Vermogen van de stroomgenerator berekenen

Je wilt een schuurmachine van 1400 watt van stroom voorzien. Hoeveel watt heeft je stroomgenerator nodig?

MPR = constant vermogen; MPR-coëfficiënt = inschakelstroomfactor

Beide waarden zijn te vinden in de handleiding van je apparaat.

Formule:

MPR x MPR-coëfficiënt = benodigd vermogen in watt 1400 watt x 1,5 = 2100 watt

Volgens deze berekening zal de stroomgenerator 2100 watt leveren voor je schuurmachine.

3. Waar wordt de stroomgenerator gebruikt?

Als de stroomgenerator wordt gebruikt voor werkzaamheden in de tuin of op de bouwplaats, dan is het volume niet zo belangrijk. Als je deze echter nodig hebt voor een kampeervakantie, dan moet je in het belang van anderen en jezelf een geïsoleerd apparaat gebruiken. Hoe luid een stroomgenerator is, is te vinden bij de informatie over het geluidsvermogensniveau. Deze vind je op het artikel.

Waar wordt de stroomgenerator gebruikt? | HORNBACH
naar boven