0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 27-02-24 om 11:54 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Terras schoonmaken & onderhouden

Terras schoonmaken & onderhouden

Wat doe je als je terras er opeens anders uitziet? Na verloop van tijd zie je dat het weer, zoals de zon, regen, sneeuw en ijs invloed heeft op je terras. Met de juiste reiniging en het juiste onderhoud kun je vlonderplanken en tuintegels hiertegen beschermen!

Houten vlonder schoonmaken en onderhouden

Zon, regen, sneeuw en ijs. Het weer kan genadeloos zijn. Vooral op onbeschermde vlonderplanken kan het lelijke sporen achterlaten. Het hout verandert in de loop van tijd van kleur en wordt ruwer. Daar kan iets aan gedaan worden! Door het hout op de juiste manier en regelmatig te onderhouden.
Het is het beste om je houten vlonder twee keer per jaar schoon te maken en onderhouden.

Zo ga je te werk met het schoonmaken:

 • Verwijder eerst vuil, mos en groene aanslag. Bewapen jezelf met een tuinslang en een borstel, want een hogedrukreiniger is te hard voor zachte houtsoorten.
 • Let op! Gebruik geen chemische reinigingsmiddelen op houten planken, want dat kan het hout aantasten. Water en een mild schoonmaakmiddel zijn voldoende.

Info over het onderhoud:

 • Het hout moet schoon en volledig droog zijn voor het onderhoud.
 • Houtbeitsen verfrissen het hout op natuurlijke wijze op, zonder het oorspronkelijke houtkarakter te verliezen.
 • Houtolie verfrist de kleur op, beschermt het hout tegen uitdroging en voorkomt vergrijzing door een geïntegreerde uv-bescherming.
 • Voordat je gelakt hout reinigt of opnieuw schildert, moet je het schuren of afbijten.

Terras reinigen en onderhouden | hout | HORNBACH

Composiet vlonder schoonmaken en onderhouden

Zonder onderhoud verbleekt de kleur van de composiet vlonderplanken, na verloop van tijd. Speciale onderhoudsolie voor composiet en WPC frist het oppervlak op en werkt preventief tegen vuil bij sterk belaste oppervlakken.

Om de composiet vlonder te onderhouden, moet je de vlonderplanken eerst schoonmaken. Ook hier zijn hogedrukreinigers niet geschikt. Ze kunnen het oppervlak van de composiet vlonderplanken beschadigen en zo de levensduur verkorten. Verwijder het vuil met een zachte borstel en een mild schoonmaakmiddel. Verwijder olie- en vetvlekken altijd zo snel mogelijk. Zorg dat je de composiet vlonder een tot twee keer per jaar reinigt.

Op ruwe oppervlakken kunnen kleine krasjes of brandgaten langs de plankenstructuur worden verwijderd met grof schuurpapier. De verwering past de daardoor ontstane kleurverschillen weer aan. Gladde, niet geborstelde planken moeten niet worden geschuurd.

Tip: behandel het hout, composiet, de stenen of tegels al tijdens het leggen!

Tuintegels schoonmaken en onderhouden

In principe zijn terrastegels van (natuur)steen een robuuste en duurzame vorm van terrasbekleding. Als je je tuintegels in het voorjaar grondig reinigt, hebben mos, algen en andere groene aanslag lange tijd geen kans. Impregneren tegen vlekken wordt aanbevolen als jouw tegels daarvoor geschikt zijn. Los vuil kun je het beste met een bezem of borstel verwijderen. Schoon water is perfect om regelmatig de tegels schoon te maken. Met een hogedrukreiniger kan je de voegen en poriën van de tuintegels beschadigen.

Kalkuitbloei

Opeens last van witte vlekken op de bestrating of tuintegels? Dit is kalkuitbloei. Het is een veelvoorkomende verschijning bij betonproducten en zegt niets over de kwaliteit van de tegels.

Wat is kalkuitbloei?

Bij het productieproces van de stenen en tegels ontstaat kalk. Wanneer water in aanraking komt met cement, ontstaat 'vrije kalk'. Deze kalk wordt door een capillaire werking naar het oppervlak gebracht. Eenmaal aan het oppervlakte aangekomen reageert de vrijgekomen kalk met CO2 uit de lucht en ontstaat er een kalkuitslag. Ook wel kalkuitbloei genoemd. Kalkuitbloei is hardnekkig en vrijwel nooit volledig weg te krijgen door middel van reinigingsmiddelen. Opgetreden kalkuitbloei verdwijnt tussen de 1 en 3 jaar, dankzij blootstelling aan de weersomstandigheden.

Vormen van kalkuitbloei

Ernstige vorm van kalkuitbloei.

Kalkuitbloei | HORNBACH
Vormen van kalkuitbloei

Deze vorm van kalkuitbloei is ontstaan door verhindering van luchtcirculatie, door bijvoorbeeld een plantenbak of tuinmeubel.

Kalkuitbloei | HORNBACH
Vormen van kalkuitbloei

Dit is de meest voorkomende vorm van kalkuitbloei. Gelukkig verdwijnt de aanslag vanzelf, al vergt het wel het nodige geduld. Dit is een natuurlijk proces en kan lang duren.

Kalkuitbloei | HORNBACH

Eerst schoonmaken, dan beschermen

Heb je vet- en olievlekken op je terras? Deze zijn zeer hardnekkig en hebben een behandeling nodig met speciale schoonmaakmiddelen. Ze zijn geschikt voor stenen en tegels van beton en natuursteen, en verwijderen olie, vet, rubbersporen, etc.

Mos, algen en andere groene aanslag zijn ook hardnekkig. Je tegels kunnen niet gemakkelijk met water alleen worden schoongemaakt, maar met een groene aanslagreiniger. Dit desinfecteert tuintegels van beton en natuursteen en werkt al na 24 uur.

Hoe kun je jouw terras het beste schoonmaken en onderhouden? Met de producten van Flairstone, in maar 3 stappen! Meer informatie vind je hieronder, bij "Stap voor stap - tuintegels onderhouden in 3 stappen".

Heb je een terras van natuursteen? Let dan in de winter op met strooizout. Strooizout is agressief en kan de natuursteen tegels laten verkleuren of beschadigen. Natuursteen kan wel tegen een dikke sneeuwlaag.

Let er wel op dat het water niet op de tegels blijft staan en in de winter bevriest, want dat kan vorstbreuk veroorzaken. Daarom is een helling van 2% voor het terras zo belangrijk.

Keramische tegels schoonmaken en onderhouden

Ook voor keramische tegels raden wij aan om je tuintegels te onderhouden in 3 stappen met de producten van Flairstone. Meer informatie vind je hieronder, bij "Stap voor stap - tuintegels onderhouden in 3 stappen".

De volgende onderhoudsproducten beschermen je keramische tegels ook:

 • Steenbescherming heeft een water- en vuilafstotende werking, maar verdiept de kleur niet en laat de tuintegels niet glanzen.
 • Kleurverdieper verdiept de kleur ook, zonder te glanzen, naast dat het vuil- en waterafstond werkt.
 • Steenverzegeling heeft een water- en vuilafstotende werking, verdiept de kleur en laat de tegels glanzen.

Tip: testen op een onopvallende plek

Om lelijke verkleuring van je tuintegels te voorkomen, moet je de chemische reinigingsmiddelen eerst testen op een onopvallende plek, of op een vervangende tegel.

Stap voor stap - tuintegels onderhouden in 3 stappen!

Gebruik voor je nieuwe terras, van betontegels, keramische tegels of natuursteen tegels, de onderhoudsproducten van Flairstone. Dit reinigt en onderhoudt jouw terras het beste! De serie bestaat uit een basisreiniger, neutralisator en impregneermiddel. Dit zorgt voor goede bescherming tegen hardnekkig vuil en maakt het schoonmaken van jouw tegels gemakkelijker.

Stap 1. Schoonmaken

Maak de tuintegels schoon met de 1001 basisreiniger. Het schoonmaakmiddel is voor alle soorten bestrating geschikt, zoals beton, keramische tegels, hardsteen, marmer, etc. Test het middel altijd eerst uit op een onopvallend stukje. Het kan namelijk voorkomen dat het middel reageert met eerdere aangebrachte schoonmaakmiddelen.

Breng de reiniger met een kunststofpad of schuurborstel over het hele oppervlak aan, wrijf het in en laat het ca. 15 minuten inwerken. Daarna grondig afspoelen met water.

Terras reinigen en onderhouden | Flairstone stap 1 | HORNBACH
Stap 2. Neutraliseren

Na het schoonmaken en afspoelen van jouw terras, moet je de tegels pH-neutraal maken. Met de 2001 neutralisator breek je eventuele vetoplossers af, die zijn achtergebleven in de vorige stap. Let erop dat je het neutraliseren van de tuintegels goed uitvoert, omdat anders stap 3 niet zal werken: het impregneermiddel kan niet goed hechten.

Breng de neutralisator met een kunststofpad of schuurborstel over het hele oppervlak aan, wrijf het in en laat het ca. 15 minuten inwerken. Daarna grondig afspoelen met water.

Terras reinigen en onderhouden | Flairstone stap 2 | HORNBACH
Stap 3. Impregneren

Laat je terras drogen. Voor betontegels of natuursteen tegels gebruik je het 3001 impregneermiddel. Met het impregneren van de tegels zorg je voor een vuilafstotende toplaag. Deze impregneerlaag voorkomt dat vuil in de poriën van jouw bestrating trekt. Het impregneermiddel is ademend, waardoor vocht wel uit de tegels kan ontsnappen.

Breng het impregneermiddel met een katoenen doek of microvezeldoek op de schoongemaakte tuintegels. Haal het overtollige middel met een schone doek weg en laat de tegels minimaal 1 uur drogen. We raden aan om de behandeling na 12 maanden te herhalen.

Terras reinigen en onderhouden | Flairstone stap 3 | HORNBACH

Reiniging en onderhoud van betontegels en natuursteen

Machinale reiniging en onderhoud van keramische tegels

Natuurlijk kun je het ook zonder machine doen. Bekijk dan het filmpje hierboven. Zorg wel dat je de juiste producten voor keramische tegels gebruikt.

Terras schoonmaken met de hogedrukreiniger

Ook hogedrukreinigers zijn geschikt voor het grondig schoonmaken van je terras! Let wel op bij het gebruik van een hogedrukreinigers op tuintegels:

 • Vermijd een te harde waterdruk. Het maakt het oppervlak van de stenen ruw, waardoor vaker moet worden schoongemaakt. Ook kun je de tegels en voegen daarbij beschadigen.
 • Gebruik een speciaal opzetstuk met roterende borstels, bij het schoonmaken van je terras. Hiermee wordt de waterdruk verminderd.
Wil je geen risico nemen, of het geld niet uitgeven aan een hogedrukreiniger, gebruik dan gewoon een tuinslang en een borstel om je terras schoon te maken!

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven