0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
27-04-2024 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 18-04-24 om 15:40 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Siergrind, split en steen

Siergrind, split en steen

De vormgeving van de tuin met siergrind en split is altijd heel geliefd, omdat het er niet alleen mooi uitziet, maar ook een natuurlijke charme uitstraalt. Of het nu een steentuin is of een eenvoudige strook grind, je hebt meteen, mits goed aangelegd, een groot en onderhoudsvriendelijk oppervlak in de tuin.

Grind is de aanduiding voor kleine steentjes, die door stromend water worden verplaatst en zo zijn gladgeslepen, bijvoorbeeld Rijnkiezel en kwartskiezel, ook wel kiezelstenen genoemd. Andere grindsoorten worden door erosie van blokken natuursteen tot ronde korrels gevormd, bijvoorbeeld Carrara-marmergrind en granietgrind.

Met split, of steenslag, wordt gebroken materiaal aangeduid, dus hoekige, puntige en scherpe natuursteen, bijvoorbeeld granietsplit en terra-split. Split ontstaat vooral door het afbreken van grote rotsen of in een steengroeve. In de handel zijn zowel natuurlijke als kunstmatig afgeronde of gebroken vormen verkrijgbaar.

Siergrind

Siergrind wordt overwegend gebruikt bij tuinvormgeving, bijvoorbeeld als bodembedekking, om een uitdrukkingsrijk effect te bereiken.

Hier moet eerst de aarde zo’n 20 tot 30 cm worden afgegraven en het onkruid worden verwijderd. De afgegraven bodem wordt vervolgens met een kiezelsoort vermengd en daarna tot 25 cm opgevuld. Nu wordt het oppervlak afgedekt met onkruiddoek, ingesneden, beplant en met een laag grind van minstens 5 cm dikte bedekt.

Split

Split is heel geschikt voor het aanleggen van paden, opritten en parkeerplaatsen, omdat de hoekige stenen op hun kant kunnen liggen en bij het betreden minder meegeven dan de ronde kiezelstenen.

Hier is het leggen van een 10 tot 15 cm dikke dragende onderlaag van een mineraal mengsel aan te raden. Deze voorkomt dat het oppervlaktemateriaal zich met de bodem vermengt. Voor het oppervlak is een 5 cm dikke laag split voldoende.

Steen

Natuurlijke en hoogwaardige stenen bestaan uit echt natuursteen. Daaronder vallen vooral de grotere vormen zoals breuksteen, rotsen, zwerfkeien, bronstenen, flagstones en natuursteentegels evenals palissaden. Bij de kleinere steenvormen is sprake van siergrind of split.

In de handel zijn natuurlijke en kunstmatige afgeronde vormen verkrijgbaar, in verschillende kleuren. Let er bij natuursteen op dat kleurafwijkingen en afgebroken stukjes door het storten niet te vermijden zijn.

Tip

Om ervoor te zorgen dat het materiaal goed gescheiden blijft van de aangrenzende vlakken, kun je gazonranden, kantstenen of palissaden plaatsen.

Grindcalculator

Met onze grindcalculator kun je snel en eenvoudig de benodigde hoeveelheid grind of split bepalen voor jouw project!

Bepalen van de storthoogte
Bij het berekenen van de benodigde hoeveelheid geldt, om de ondergrond ondoorzichtig te vullen, moet het dubbele van de grootste korrelgrootte worden aangebracht. Zo heb je bij een korrelgrootte van 8 tot 16 mm een hoogte nodig van 32 mm.

Berekening van oppervlak en volume
Lengte x breedte x hoogte x stortgewicht

Voorbeeld: bij een oppervlak van 5 m lengte en 4 m breedte, dat gevuld wordt met granietsplit met een korrelgrootte van 8 tot 16 mm tot een hoogte van ca. 32 mm, reken je: L: 5 m x B: 4 m x H: 0,032 m x stortgewicht 1500 kg/m3

Dat levert voor je project een hoeveelheid materiaal op van 960 kg.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven