0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 01-03-24 om 12:48 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Klimplanten verzorgen

Klimplanten verzorgen

Ze zorgen voor voedingsstoffen en leefruimte voor insecten, isoleren je huis en hebben maar weinig ruimte nodig: klimplanten! Meer weten over welke klimplant je moet kiezen en hoe je hem plant of verzorgt? Bekijk alle info!

Soorten klimplanten

Wil je een klimplant planten? Er zijn veel verschillende klimplanten met heel uiteenlopende eigenschappen.

In het kort welke keuze je hebt:

 • Er zijn zowel eenjarige als meerjarige klimplanten. Eenjarige klimplanten plant je elk jaar opnieuw. Dit zijn bijvoorbeeld de reukerwt (lathyrus), klimmende winde en Suzanne-met-de-mooie-ogen.
 • De meerjarige klimplanten kunnen zowel bladverliezend als groenblijvend zijn.
 • Klimplanten kunnen grof worden ingedeeld in zelfklimmers en slingerplanten. Veel zelfklimmers hebben hechtwortels en groeien bijvoorbeeld direct tegen de muur op. Slingerplanten hebben klimhulp nodig.

Daarover vertellen we verder op de pagina nog meer informatie. Eerst laten we je de populairste klimplanten en hun eigenschappen zien:

 • 
				Clematis klimplant . HORNBACH

  Clematis

  Er is een breed scala aan clematissen: er zijn groenblijvende en bladverliezende soorten en de kleur van de bloemen is heel uiteenlopend. Alle clematissen hebben wel iets gemeen: de wortels moeten in de schaduw liggen, maar de bloemen en bladeren houden van veel zon. De clematis houdt van humusrijke, gelijkmatig vochtige grond. Daarnaast houdt de clematis niet van natte voeten. Zorg er in ieder geval voor dat je clematis rankondersteuning heeft.

 • 
				Kamperfoeli . HORNBACH

  Kamperfoelie (Lonicera)

  De kamperfoelie is een klimplant die geen eisen aan de bodem stelt, tot acht meter hoog kan worden en in de vroege zomer met haar geur veel insecten aantrekt. De kamperfoelie groeit snel en heeft geen rankondersteuning nodig. De winterharde kamperfoelie overleeft de winter wanneer je een beschermende mulchlaag over de wortels verdeelt. Let op: de vruchten van de kamperfoelie zijn giftig.

 • 
				Klimop . HORNBACH

  Klimop (Hedera)

  Klimop: wie kent hem niet! Klimop is groenblijvend en heeft geen rankondersteuning nodig. Om te kunnen klimmen maakt hij gebruik van bomen, heggen of muren. Maar let op: klimop heeft een voorkeur voor oudere muren, omdat betonmuren meestal een hoge pH-waarde hebben. De klimop vermijdt overigens ook witte muren. Zodra de klimop zich heeft uitgebreid, beschermt hij je gevel tegen weer en wind. Pas wel op bij scheuren in de gevel. Kleine wortels kunnen de scheur binnendringen en schade aanrichten.

 • 
				Blauwe regen . HORNBACH

  Blauwe regen (Glycine)

  De blauwe regen kan wel acht meter hoog worden en behoort tot de familie van de vlinderbloemigen. De blauwe regen houdt van een zonnige, beschutte plek, is winterhard en heeft een stevige rankondersteuning nodig. Tijdens de bloeitijd in mei krijgt de blauwe regen lange bloementrossen van wel 50 cm lang in de kleur blauw, wit of roze. In de zomer en de winter moet je je blauwe regen flink terugsnoeien. Let op: de blauwe regen is giftig.

 • 
				Klimhortensia . HORNBACH

  Klimhortensia (Hydrangea petiolaris)

  De klimhortensia groeit weliswaar minder snel dan andere klimplanten, maar is wel een dichte klimplant. De klimhortensia kan dankzij kleine hechtwortels ook zonder rankondersteuning tegen gladde muren omhoog groeien. Ze staat het liefst in de schaduw tot halfschaduw en op een vochtige, doorlaatbare, humusrijke en kalkarme grond. De klimhortensia bloeit van mei tot juni en geurt sterk.

 • 
				Klimroos . HORNBACH

  Klimroos

  Klimrozen kunnen 3 tot 5 meter hoog worden, maar hebben wel rankondersteuning nodig. Klimrozen wortelen diep en hebben daarom ruimte naar beneden nodig. Wat betreft de standplaats: de klimroos houdt er niet van om in de volle zon te staan en heeft een goede luchtcirculatie nodig. Te veel vochtigheid tussen de bladeren en bloemen kan ervoor zorgen dat de plant wordt aangetast door schadelijke insecten. Meer weten? Bekijk onze pagina rozen verzorgen.

 • 
				Trompetbloem . HORNBACH

  Trompetbloem (Campsis)

  De trompetbloem houdt van een zonnige, beschutte standplaats en is winterhard. Aangezien de trompetbloem geen hechtwortels vormt, heeft ze als klimplant in ieder geval een rankondersteuning nodig. De trompetbloem heeft een rijke bloei van juli tot oktober en krijgt rode bloemen.

 • 
				Duizendknoop . HORNBACH

  Duizendknoop (Persicaria)

  Wanneer je klimplant snel meters moet maken, dan is de duizendknoop de juiste keuze: ze groeit tot 3 meter per jaar en kan wel 18(!) meter hoog worden. Ze heeft echter wel rankondersteuning nodig. Je kunt de duizendknoop in het voorjaar en de herfst flink terugsnoeien. De ideale standplaats voor de duizendknoop is zonnig tot halfschaduw. Ze is winterhard. De kleine witte bloemetjes van de duizendknoop vormen een enorme aantrekkingskracht voor insecten.

 • 
				Wilde wingerd . HORNBACH

  Wilde wingerd

  De wilde wingerd behoort tot de zelfklimmers, kan dankzij de hechtschijven op gladde muren groeien en heeft geen rankondersteuning nodig. Daarnaast is de wilde wingerd een makkelijke en sterke klimplant: ze kan zowel in de volle zon als in de schaduw staan en groeit op bijna iedere grond. Ook kan ze goed tegen langere droge periodes. In de herfst straalt de plant met haar felle herfstkleuren.

Voordelen van klimplanten

Fijnstof en CO2 binden, gebouwen isoleren, geluid dempen: klimplanten zien er niet alleen prachtig uit, ze zijn ook nog eens super nuttig.

Voordelen van klimplanten:

 • Klimplanten nemen CO2 (koolstofdioxide) op en geven O2 (zuurstof) af.
 • Klimplanten binden fijnstof.
 • Klimplanten leveren niet alleen voedingsstoffen, maar zorgen ook voor leefruimte voor insecten en nestplekken voor vogels en dragen zo bij aan de verbetering van de biodiversiteit.
 • Klimplanten isoleren je huis en werken als een natuurlijk klimaatregelingssysteem. Planten zorgen voor verdamping. Begroeide gevels kunnen bijdragen aan een hogere luchtvochtigheid en daardoor aan een beter klimaat in jouw buurt.
 • Klimplanten dempen geluid en zorgen daardoor voor een effectieve geluidsisolatie van je gevel.
 • Klimplanten dragen bij aan de bestrijding van het urban heat island effect (hitte-eilandeffect). Het hitte-eilandeffect is het fenomeen dat het in stedelijke gebieden vaak warmer is dan in landelijke gebieden. Gevels bedekt met klimplanten kunnen dit probleem beperken.

Een ander pluspunt is dat klimplanten maar weinig ruimte innemen bij het planten en daardoor ook perfect zijn voor beplanting in kleine tuinen. Dit noemen we ook wel 'verticaal tuinieren'.

Klimplanten planten

Het beste tijdstip om klimplanten te planten is het voorjaar. Het ideale tijdstip voor de fantastische klimmers om wortels te vormen, is na de vorstperiode. Het planten van klimplanten gaat ook zonder problemen in de zomer of begin van de herfst. Let er wel op dat je ze op warme dagen goed water geeft.

Grond voor klimplanten voorbereiden

 • Haal de klimplant uit de pot en dompel hem ongeveer 5 tot 10 minuten in een emmer met water. Zo kan de aarde zich voor het planten voldoende volzuigen en vocht opslaan. Maak tegelijkertijd een gat in de grond voor de plant.
 • Het gat voor de plant moet twee keer zo groot zijn als de pot waarin je de plant hebt gekocht, omdat klimplanten genoeg ruimte nodig hebben om te kunnen uitdijen.
 • Let erop dat er zich genoeg aarde onder de bol van de wortel bevindt, zodat de wortels genoeg lucht krijgen om te kunnen groeien. Anders lopen ze het risico om te gaan rotten.
 • Maak de randen en de grond van het plantgat voorzichtig wat losser. Zo voorkom je ophoping van water en bevorder je optimale groei.

Klimplanten planten

 • Plaats de plant voorzichtig in het gat, vul het vervolgens aan met aarde en druk hem goed aan.
 • Nu moet je je klimplant flink water geven. Klimplanten hebben veel water nodig, vooral wanneer ze nog jong zijn en zich in de rijpingsfase bevinden. Hun grote bladeren verdampen ook grote hoeveelheden water. Ga bij het water geven wel voorzichtig te werk: geef dus liever vaker minder water, om ophoping van water te voorkomen.

Klimplanten over de pergola . HORNBACH

Klimplanten planten in een kuip

Er zijn veel soorten klimplanten die je ook in een kuip kunt planten en op je balkon of terras kunt zetten. Kies je voor eenjarige klimplanten zoals de klimmende winde of Suzanne-met-de-mooie-ogen, dan hoef je niet voor het overwinteren te zorgen. Er zijn echter ook vele meerjarige klimplanten zoals blauwe regen of winterjasmijn die het goed doen op je balkon.

Wanneer je klimplanten in een pot wil planten, kun je kiezen voor speciale aarde voor kuipplanten. Deze aarde levert waardevolle voedingsstoffen en zorgt voor optimale omstandigheden van de grond. Zo groeit en gedijt de klimplant ook op je balkon.

Let bij het planten van klimplanten in potten op de juiste potgrootte. Op je balkon geldt in principe dezelfde verhouding van aarde en plant als bij planten in de tuin: het plantgat moet twee keer zo groot zijn als de kluit van de wortel, met daaronder genoeg aarde.

Bij het planten van klimplanten in een pot is het erg belangrijk te letten op een goede waterafvoer; de pot moet dus hoe dan ook afvoergaten hebben. Vooral in warme zomers moet je je klimplanten in de pot regelmatig water geven.

Klimsteun voor klimplanten

Zoals eerder aangegeven, kunnen klimplanten grofweg worden ingedeeld in zelfhechtende klimplanten en slingerplanten. Zelfhechtende klimplanten hebben normaal gesproken hechtwortels. Daarmee kunnen deze geweldige klimmers zelf houvast vinden op gladde oppervlakken als muren van huizen en hebben ze geen klimsteun nodig.

Tot de zelfhechtende klimplanten behoren onder andere de klimop, klimhortensia en de wilde wingerd.

De slingerplanten, dus klimplanten zonder hechtwortels, hebben klimsteun nodig waar ze tegenop kunnen klimmen. Denk bijvoorbeeld aan een klimrooster of gaaspaneel. Ze wikkelen hun uitlopers om de spijlen van het gaaspaneel en vinden zo hun weg naar boven.

Voorbeelden van slingerplanten die klimondersteuning nodig hebben, zijn de blauwe regen, de kamperfoelie, de trompetbloem, de duizendknoop, de klimmende winde, de clematis en de druivenstok.

Zelfhechtende klimplanten kunnen schade aanrichten

Zelfhechtende klimplanten kunnen je regengoot in elkaar drukken of leiden tot beschadiging aan de gevel van je huis. Zorg bij deze klimplanten dus dat je de regengoot vrij houdt en dat er geen scheuren in de muur zitten die de klimplanten kunnen verergeren.

Als je klimrooster eenmaal dichtgegroeid is, kun je dat perfect gebruiken als groen tuinscherm. Maar hoe kun je dit klimrooster bevestigen?

Als je het klimrooster aan een bestaand hek of ander soort steun bevestigt, kun je gewoon kiezen voor tiewraps. Wil je meer stevigheid? Dan kun je ook leidingklemmen gebruiken.

Als je klimrooster los in je tuin staat, heeft de wind vrij spel. Daarom is het van belang om het klimrooster goed te verankeren. Bij een licht klimrooster volstaat bijvoorbeeld een grondanker. Bij grotere klimsteunconstructies zoals een pergola is een fundering noodzakelijk.

Klimplanten verzorgen

Geen enkele tuin biedt voor alle planten de ideale omstandigheden. Ligt jouw tuin vooral in de zon? Of hoofdzakelijk in de schaduw? Veel planten houden niet van extreme omstandigheden, maar onder de klimplanten zijn er enkele die zich super goed staande houden onder deze omstandigheden.

Klimplanten voor zonnige plek in de tuin

Tot de zonaanbidders behoren bijvoorbeeld de blauwe regen, kamperfoelie en trompetbloem. Hiervoor geldt ook: hoe meer zon, hoe meer dat plant in bloei zal staan.

Klimplanten voor schaduwrijke plek in de tuin

Heb je een schaduwplek in de tuin maar wil je toch veel groen? De klimop, klimhortensia en klimmende winde geven de voorkeur aan een schaduwrijke plek.

De juiste grond voor klimplanten

De meeste klimplanten stellen dezelfde eisen aan de eigenschappen van de grond. Ze zijn erg gevoelig voor ophoping van water rondom de wortels, daarom moet de grond humusrijk en dus doorlatend zijn.

Een uitzondering daarop is de klimhortensia, die vooral van zure grond houdt. Deze grond kun je het beste creëren door ook een zak rododendrongrond in het plantgat te doen.

Meer weten over tuingrond en bodemverzorging? Bekijk ons advies.

Ondanks dat ze niet goed tegen ophoping van water kunnen, hebben klimplanten behoefte aan veel water. De ideale grond is daarom aarde die veel water opzuigt zonder dat het water zich ophoopt. De grond moet zo diep mogelijk zijn, zodat de plant genoeg ruimte heeft om te groeien en ook naar beneden kan uitdijen.

Klimplanten wortelen diep en profiteren van gemulchde aarde: het water in de grond verdampt niet zo snel, de grond vormt geen harde bovenlaag en is beschermd tegen wind, water en direct zonlicht. vooral de clematis houdt niet van direct zonlicht aan de voet.

Haal het onkruid weg voordat je schors van minstens 7 cm hoog aanbrengt.

Bijkomend voordeel: schors onderdrukt effectief de groei van onkruid. Bekijk hier alles over onkruid tegengaan.

Klimplanten water geven

Klimplanten hebben grote bladeren, waardoor snel grote hoeveelheden water worden verdampt. Geef de klimplanten na het planten regelmatig water. Zeker in het begin is dit erg belangrijk. Op warme dagen kun je gerust ook 's morgens én 's avonds water geven. Dit geldt vooral voor potplanten. Heb je een regenton? Dan bespaar je hier veel water mee!

Klimplanten bemesten

Plantenmest stimuleert de natuurlijke groei van klimplanten en zorgt voor een rijke en weelderige bloei. De ideale periode om je klimplanten te bemesten is het voorjaar of wanneer de bladeren uitlopen. Geschikte mest voor klimplanten is organische plantenmest.

Klimplanten snoeien

Ga je voor groenblijvende klimplanten zoals de klimop, dan kun je deze in principe altijd een beetje terugsnoeien. Dit gaat super makkelijk.

Wanneer in je tuin of op je balkon bloeiende klimplanten groeien, dan moet je iets anders te werk gaan. Hoe je bloeiende klimplanten snoeit hangt erg af van de soort klimplant. Een paar voorbeelden:

 • In het ideale geval snoei je blauwe regen twee keer per jaar: de eerste snoei doe je ongeveer twee maanden na de bloei. Kort de uitlopers aan de zijkant tot ongeveer 30 tot 50 cm in. Deze uitlopers kort je in de winter opnieuw in.
 • Bij zelfhechtende klimmers die tegen je huis op groeien, kun je na ongeveer 5 –10 jaar voor de eerste keer de snoeischaar erin zetten. Let er daarnaast ook op voorhand op dat je regengoten en dergelijke vrijhoudt.
 • Bij de clematis is de snoeibeurt afhankelijk van de soort. Clematissoorten die alleen in de zomer bloeien kun je in de late herfst terugsnoeien of in het vroege voorjaar terugsnoeien. Clematissoorten die twee keer per jaar bloeien, kunnen in november/december maar een beetje worden teruggesnoeid.

Bekijk in onze snoeikalender wanneer je jouw klimplant het beste kunt snoeien:

Klimplanten snoeien? Bekijk onze snoeikalender! . HORNBACH

Winterharde klimplanten

Onder de klimplanten zijn er eenjarige en meerjarige soorten. De eenjarige groeien in een seizoen meerdere meters in de hoogte en daardoor iets sneller dan de meerjarige.

Onder de meerjarige klimplanten vind je enkele soorten die zelfs wintergroen zijn.

Eenjarige klimplanten zijn bijvoorbeeld:

 • reukerwt,
 • zwartogige Suzanne,
 • japanse hop,
 • sierpompoen.

Tot de meerjarige klimplanten die ook winterhard zijn, behoren onder andere:

 • clematis,
 • kamperfoelie,
 • blauwe regen,
 • klimhortensia,
 • klimop.

Onder de meerjarige klimplanten zijn er ook enkele groenblijvende soorten, bijvoorbeeld de klimop, de kamperfoelie en sommige clematissoorten.

Of een klimplant winterhard is, kun je normaal gesproken zien op het plantenetiket. De meeste clematissoorten zijn onwijs sterk. Net zoals de klimop, blauwe regen en winterjasmijn.

Wanneer de tuinkamperfoelie op een beschutte plek staat, kan hij ook tegen een koude temperatuur. Je kunt onder de kamperfoelie een dikke mulchlaag of jute leggen om deze in de winter enigszins te beschermen. Dat geldt overigens ook voor klimrozen.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven