Verlichtingsconcepten voor de entree

Verlicht huisnummer
Om ervoor te zorgen dat gasten je huis weten te vinden, is een groot en voldoende verlicht huisnummer nodig. Let er daarbij op dat het huisnummer goed te lezen is, zowel in een lichtgevende uitvoering (minimaal 10 cm hoog) als in een verlichte uitvoering (minimaal 20 cm hoog).

Verlichting van het pad en de grond
Voor je eigen veiligheid en die van je gasten verdient het aanbeveling het pad en de grond evenals opstapjes en hindernissen goed te verlichten. Inbouwledlampen, grondspots en dergelijke zijn daarvoor het meest geschikt.

Buitenmuurverlichting
Lampen bij de voordeur moeten bestendig zijn tegen elke type weer. Gebruik in ieder geval kwaliteitslampen met een typeaanduiding en een keurmerk. Beschermingsgraad IP44 (bescherming tegen het binnendringen van voorwerpen groter dan 1 mm en spatwaterdicht) voldoet aan de minimumeisen voor buitenlampen.

Buitenlampen
Verlichting voor het pad naar de voordeur moet bestendig zijn tegen elke type weer. Gebruik in ieder geval kwaliteitslampen met een typeaanduiding en een keurmerk. Beschermingsgraad IP44 (bescherming tegen het binnendringen van vreemde objecten groter dan 1 mm en spatwaterdicht) voldoet aan de minimumeisen voor buitenlampen.

Tips voor verlichting bij de voordeur

  • Belangrijk: gebruik alleen lampen die zijn goedgekeurd voor gebruik buitenshuis.
  • Als het huisnummer binnen de lichtkegel ligt, ben je gemakkelijker te vinden.
  • Licht dat opeens aan gaat, jaagt ongenode gasten weg. Een in de buitenlamp geïntegreerde bewegingsmelder neemt met infraroodlicht bewegingen waar en schakelt het licht aan.
  • Verbind geen spaarlampen met de bewegingsmelder. Dat is schadelijk voor de lamp en vermindert de levensduur.
  • Kies een lamp en een bewegingsmelder die ook overdag bij de algemene uitstraling van het huis passen.

Projecten die ook interessant kunnen zijn