0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
29-03-2024 07:00 - 19:00 Uur
31-03-2024 gesloten
01-04-2024 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 29-03-24 om 16:46 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Badkamerverlichting kiezen

Badkamerverlichting kiezen

De badkamer is de plek waar je de dag fris begint. Goede, praktische verlichting is dus erg fijn! Wanneer je wilt dat je badkamer zo goed mogelijk wordt uitgelicht, is het slim om de badkamer te verdelen in verschillende zones. Geen idee hoe je dit kunt doen? Wij hebben een handig overzicht voor je klaar staan. Ook lees je meer over IP-waarden en welke geschikt zijn om toe te passen. Aan de slag!

Verschillende type verlichting voor de badkamer

Ruimteverlichting
Met ruimteverlichting verlicht je de complete ruimte.

Inbouwspots
Met inbouwspots verlicht je de badkamer onopvallend maar effectief. Inbouwspots zijn een goed alternatief voor ruimteverlichting. Maar ze kunnen hier ook een aanvulling op zijn.

Wandlampen
Je verlicht een spiegel het allermooist wanneer er links, rechts en boven de spiegel licht geplaatst is. Wandlampen kunnen hiervoor een uitkomst zijn! Warm wit licht is het fijnste voor je spiegelbeeld.

Spiegellampen
Ook kun je voor een specifieke spiegellamp kiezen, met een schakelaar naast, op of onder de spiegel. Handig voor het aanbrengen van huidverzorging of make-up. Want alleen licht van bovenaf of van de zijkant is dan niet voldoende. Dat zorgt namelijk voor vervelende schaduwen. Warm wit licht is ook in dit geval het fijnste.

Effectverlichting
Wanneer je nissen, verlaagde plafonds of gevoegde tegelvlakken mooi wilt uitlichten, is ledverlichting een mooie optie. Ledlicht zorgt al snel voor sfeer in de badkamer.

Laat je inspireren!

  • 
				Badkamerverlichting HORNBACH
  • 
				Badkamerverlichting HORNBACH
  • 
				Badkamerverlichting HORNBACH
  • 
				Badkamerverlichting HORNBACH
  • 
				Badkamerverlichting HORNBACH

Verschillende beschermingszones uitgelegd

Ga voorzichtig om met elektriciteit in vochtige ruimtes. Om veiligheid te garanderen, zijn in de norm DIN VDE 0100 deel 701 drie beschermingszones voor de badkamer vastgelegd.

Voor de douche en het bad geldt over het algemeen beschermingszone 1. Voor de rest van de ruimte gelden geen speciale veiligheidsvoorschriften. Stopcontacten en schakelaars zijn in zone 0, 1 en 2 niet toegestaan. Er mogen wel schakelaars ingebouwd zijn in lampen. Dat wil zeggen: mits de beschermingsgraad daardoor niet verlaagd wordt! Ommantelde kabels van lampen mogen op of onder stucwerk worden gelegd.

Beschermingszone 0

Deze zone is de directe omgeving van het bad of de douchebak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toepassen van onderwaterverlichting. Voor deze zone geldt dat enkel lampen gebruikt mogen worden van maximaal 12V (dit staat voor zeer lage spanning) in combinatie met een IP-waarde van X6 of hoger.

Beschermingszone 1

Dit is de zone tussen de verticale begrenzingen van het bad of de douche. Is er geen douchebak aanwezig? Dan wordt een radius van 120 cm rondom de douchekop in ruststand aangehouden. De onderste begrenzing is de vloer. Naar boven toe wordt een horizontaal vlak op een hoogte van 2,25 meter boven de vloer aangenomen. Ook in beschermingszone 1 mogen alleen lampen gebruikt worden die op maximaal 12 volt werken. In de zones 0 en 1 mogen geen transformators worden aangebracht.

Beschermingszone 2

Deze grenst met een diepte van 60 centimeter aan zone 1. In de zones 1 en 2 moeten lampen minimaal beschermingsgraad IP X4 hebben. Apparaten die met waterjets werken, bijvoorbeeld massagestralen, moeten beschermingsgraad IP X5 hebben.

Badkamerverlichting kiezen HORNBACH

Welke IP-waarde heb ik nodig?

Een IP-waarde bestaat uit twee cijfers (bijvoorbeeld IP23) en vertelt jou of de lamp stof- en/of waterdicht is. Hoe hoger het cijfer, hoe meer bestand tegen stof en/of water. Daarbij laat het ook zien voor welke 'zone' de lamp geschikt is. En dit is belangrijk want water en elektriciteit gaan natuurlijk niet goed samen! Raadpleeg daarom altijd eerst de verpakking voordat je aan de slag gaat.

Ga je verlichting voor de badkamer uitzoeken? Kijk dan naar het tweede cijfer van de IP-waarde.

Uitleg IP-waarden Bescherming tegen vaste stoffen met een doorsnede van meer dan 12,5 mm Bescherming tegen vaste stoffen met een doorsnede van meer dan 2,5 mm Bescherming tegen vaste stoffen met een dikte of doorsnede van meer dan 1 cm Bescherming tegen stof in hoeveelheden die tot storingen kunnen leiden Geheel stofbestendig
Geen bescherming
tegen water
IP20
Bescherming tegen
vallende druppels
IP21 IP41
Bescherming tegen
verstuivend water
IP23 IP33 IP43
Bescherming tegen
spatwater
IP44 IP54
Bescherming tegen
waterstralen
IP65
Bescherming tegen
tijdelijk onderdompelen
IP67
Bescherming tegen volledige,
onafgebroken onderdompelen
IP68

Tips voor badkamerverlichting

  • Wil je licht dat je spiegelbeeld ten goede komt? Ga dan voor lampen met een goede kleurweergave (kleurweergave-index Ra > 90). Hoe hoger de index, hoe levendiger de kleuren worden weergegeven. Installeer ze bij voorkeur boven de spiegel en zorg ervoor dat het licht op degene die voor de spiegel staat valt, zonder dat deze persoon verblind wordt.
  • In de badkamer wordt meestal warm wit licht gebruikt.
  • Richt spots nooit op de spiegel. Dat geeft namelijk verblindende reflecties.
  • Zorg ervoor dat de verlichting boven het bad zo geplaatst wordt, dat je niet in het licht kijkt - en dus verblind wordt – wanneer je in bad ligt.
  • Het kan heel sfeervol zijn om voor de douche een ander soort licht, misschien wel in een andere kleur, te kiezen.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven