Voorbereiden van de ondergrond

  • De bodem in de tuin moet vast zijn. Deze moet tenslotte een heel gewicht dragen als daar een zwembad op staat. Stel je eens voor: 1000 liter water wegen een ton! De ondergrond moet dus volgroeide tuingrond zijn, geen los gestorte grond. Geploegde grond moet worden aangestampt zodat het zwembad niet wegzakt.
  • De grond moet tevens volkomen vlak zijn. Schuine lagen moeten worden afgegraven.
  • De ondergrond moet zijn ontdaan van stenen, wortels en andere zaken die de folie van het zwembad kunnen beschadigen. Oneffenheden worden met een fijne zandlaag afgedekt.

Belangrijke opmerkingen

Lees eerst zorgvuldig de montagehandleiding van je zwembad door en let op alle aanwijzingen. Voordat je aan de slag gaat, moet je eerst controleren of alle onderdelen voor het zwembad aanwezig zijn. Controleer of alle onderdelen onbeschadigd zijn.

Markering van het opstelvlak

Nadat de ondergrond is voorbereid, teken je de omtrek van het zwembad op de bodem af. Een cirkel kun je het beste markeren met een touw dat is bevestigd aan een stok in het midden van het zwembad. Het touw moet zo’n 10 cm langer zijn dan de straal van het zwembad. Kras de cirkel duidelijk in of bestrooi de lijnen achteraf met zand.

Tip

Je kunt aan het einde van het touw ook een plastic fles gevuld met meel binden en daarmee de omtrek van het zwembad markeren. Zorg er wel voor dat het touw voortdurend strak moet staan, want anders krijg je een ovaalvorm.

Nu moet je binnen het gemarkeerde oppervlak het gras met een spade verwijderen. Steek deze daartoe langs de markering in de grond.

Vervolgens kun je de graslaag beetje bij beetje verwijderen. Egaliseer het oppervlak en verwijder alle stenen en wortelresten. Op het oppervlak kun je nu een laag gezeefd zand (1 cm) met een hark verdelen. Alles klaar? Dan kun je nu het zwembad gaan plaatsen.

Projecten die ook interessant zijn