Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
24-12-2024 07:00 - 17:00 Uur
25-12-2024 gesloten
26-12-2024 gesloten
Je hebt deze informatie op 15-12-24 om 02:02 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Om te voorkomen dat zwembadonderdelen die niet tegen vorst kunnen kapot gaan, moet je jouw zwembad vóór de eerste nachtvorst winterklaar maken. Hierdoor is hij perfect voorbereid op lage temperaturen en kun je volgend jaar sneller en op tijd aan het zwemseizoen beginnen.

Er zijn verschillende opties om je zwembad winterklaar te maken. Afhankelijk van het type zwembad kan je het volledig demonteren. Is dat geen optie? Dan heb je de keuze om je zwembad passief of actief te laten overwinteren. Meer over deze opties lees je in de betreffende hoofdstukken:

Zwembad winterklaar maken | HORNBACH!

Een opblaasbaar zwembad of een framepool zwembad? Dan moet je het water vóór de winter uit het zwembad laten lopen. Vorst kan deze soorten zwembaden zo erg beschadigen dat je er volgend jaar geen gebruik meer van kunt maken. Verwijder eerst het filter en de pomp en bewaar deze ook vorstvrij. Maak het zwembad schoon, demonteer deze en berg het op voor volgende zomer.

Bij natuurzwembaden of zwembaden met een stalen wand geldt dit uiteraard niet. Het zou erg tijdrovend zijn om deze elk jaar opnieuw op te bouwen. Deze zwembaden behandel je als een inbouwzwembad met passief of actief overwinteren. Daarover hieronder meer!

In de winter helemaal geen werk hebben aan je zwembad? Dan is een is een passieve overwintering iets voor jou. Het apparatuur blijft beschermd en het filtersysteem is volledig uitgeschakeld. Zo maak je jouw zwembad passief winterklaar:

  • Terwijl het zwembad nog gevuld is wordt alles een nog keer grondig schoongemaakt. Het zwembad zelf, maar ook de skimmer en het filter.
  • Controleer vervolgens de pH-waarde. Om het zwembadonderhoud effectief te laten zijn, moet de pH-waarde in het optimale bereik liggen tussen 7,0 en 7,4. Controleer ook de TA-waarde van het water. Deze waarde geeft je informatie over de mate waarin het water zuren kan neutraliseren en een stabiele pH-waarde kan behouden. Deze moet tussen 100 ppm en 150 ppm liggen.
  • Ontkalk vervolgens het filter en voer een shockchlorering uit met sneloplossende chloortabletten. Hierdoor voorkom je dat bestaande vervuiling overwintert.

  • Verlaag vervolgens het waterniveau tot ongeveer 10 cm onder de diepste spuitmond of skimmer. Gebruik hiervoor een dompelpomp. Dit voorkomt dat bevroren water onder het zwembad omhoog komt en het zwembad beschadigt. Tap ook de buitenleidingen en filter af . Sluit alle openingen en toegangspunten af ​​met de juiste pluggen.
  • Daarna voeg je het toverwoord tegen het lastige schrobben bij de voorjaarsschoonmaak toe: overwinteringsmiddelen. Deze maken bij een juiste dosering de voorjaarsschoonmaak een stuk gemakkelijker. Ze beperken het uitkristalliseren van mineraalzouten, ofwel het ontstaan van kalkranden. Tevens wordt de algengroei van resistente soorten en het kiemen in de voegen, hoeken en randen voorkomen of sterk afgeremd.
  • Als alles klaar is, kun je het zwembad in de winterslaap zetten nadat je het afgedekt hebt. Zwembadafdekking beschermt tegen bladeren en kou.

Het alternatief van passief overwinteren is het zwembad actief overwinteren. Bij deze optie blijft het water het hele jaar door kristalhelder, je kan in theorie zelfs gebruik maken van het zwembad. Het voordeel hieraan is dat je in het voorjaar nauwelijks iets hoeft te doen om het zwembad weer klaar te maken.

Je hoeft het zwembad niet opnieuw bij te vullen en je bespaart veel zwembadchemicaliën aan het begin van het zwemseizoen. Het nadeel is alleen dat je het zwembad ook in de winter moet verzorgen. Zo maak je jouw zwembad actief winterklaar:

  • De eerste stappen zijn hetzelfde als bij de passieve winterslaap. Dus wanneer de watertemperatuur lager is dan 15°C, maak je het zwembad opnieuw goed schoon, check je de pH-waarde en TA-waarde en ontkalk je het filter.
  • Ook hier voer je shockchlorering uit.
  • Daarna stel je de filtertijd in: de pomp moet vier uur per dag draaien.

Als de temperatuur onder de 0°C ligt, moet je de pomp continu laten draaien. Doe je dit niet? Dan kunnen de leidingen bevriezen en beschadigd raken. Omdat de pomp doorgaans korter draait dan in de zomer, moet je aan het begin van de winter ook een langdurig winter ontsmettingsmiddel toevoegen.

Goed ingepakt! Om je zwembad te beschermen tegen vuil en kou zijn er verschillende soorten afdekkingen en overdekkingen. Hieronder stellen we er een paar aan je voor.

De zomerafdekking is zeer uv-stabiel, beschermt het zwembad tegen grove verontreinigingen en gaat de groei van algen tegen. De zomerafdekking wordt met een ingenaaide rubberen trekband op het zwembad bevestigd.

Met de noppen naar onder gericht isoleert het thermozeil de reeds bereikte watertemperatuur in het zwembad.

Deze afdekking beschermt je zwembad tegen vuil dat de kwaliteit van het water kan aantasten.

Deze wordt met oogjes en spanbanden over een inbouwzwembad gespannen. Veiligheidsafdekkingen verhogen de veiligheid voor kinderen en beschermen daarnaast het water tegen externe invloeden.

Dit zijn frames van hoogwaardig roestvrij staal, waarvan de lengte aan de afmetingen van het zwembad worden aangepast. Het afdekken en vrijmaken gaat heel eenvoudig met deze systemen. Ze kunnen vast gemonteerd of als mobiele variant ingezet worden.

Bescherming van onderaf – vóór het plaatsen van het zwembad moet er altijd een beschermend vlies neergelegd worden. Dit beschermt de zwembadfolie en zorgt voor een prettig gevoel bij het lopen door het zwembad.

Vanwege zijn innovatieve concept verandert de “Cabrio Dome” je zwembad in een handomdraai in een overdekt zwembad. Dit dak is verkrijgbaar voor ronde en ovale zwembaden. Bij een diep zwembad moet de bovenkant van het zwembad minstens 15 cm boven de grond uitkomen.

Ook je zwembad wil in de winter warm ingepakt zijn. Bescherm deze met afdekzeilen tegen vervuiling die de waterkwaliteit sterk kan beïnvloeden. Je hebt de keuze uit verschillende winterzeilen zwembad. Een PVC gaaszeil, een dicht PVC zeil of een combinatiezeil van gaas en dicht PVC.

In de winter verzamelen bladeren, kleine takken of zelfs sneeuw zich op de afdekking of het winterzeil. Hierdoor wordt deze na verloop van tijd naar beneden gedrukt en kan deze beschadigd raken. Dit is eenvoudig te voorkomen door winterkussens eronder te bevestigen. Deze zorgen er ook voor dat regenwater makkelijker kan wegstromen.

naar boven