0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Hornbach Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 765 - 78 90 - 00
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 28-09-22 om 02:21 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Welke plug gebruik ik waar voor?

Lees snel verder en kom alles te weten, wat er over pluggen te weten is.

Standaard- en universele pluggen

Hollewandpluggen

Speciale pluggen

Chemische pluggen

Ondergrond check

Het is superbelangrijk dat je weet met wat voor ondergrond je te maken hebt en dat je weet wat de staat van die ondergrond is. Op basis daarvan kun je namelijk het juiste bevestigingssysteem kiezen. Er bestaan gelukkig veel verschillende soorten pluggen en dus is er voor elk bouwmateriaal een veilige oplossing. We geven je hieronder een overzicht van de verschillende ondergronden waarmee je te maken kunt krijgen.

Pluggaten boren – zo werkt 't!

Als je de ondergrond bepaald hebt en een plug gekozen, is het belangrijk dat je de juiste boormethode kiest:

 • Draaiend boren: als je draaiend gaat boren, boor je met een gewone boormachine. Je kunt draaiend boren in cellenbeton, hol metselwerk en wandplaten. Op die manier breekt het bouwmateriaal niet en wordt het boorgat niet te groot.
 • Klopboren: als je gaat klopboren, werk je met een klopboormachine (licht kloppend). Deze techniek wordt gebruikt voor ondergronden van metselwerk met een dichte structuur. Denk bijvoorbeeld aan: massieve bakstenen en massief kalkzandsteen.
 • Hamerboren: als je gaat hamerboren, boor je met een boorhamer (harde slagen, snel doordringen van de boor). Deze techniek wordt gebruikt wanneer er boorgaten van hoge kwaliteit nodig zijn. Hamerboren werkt goed voor ondergronden van massief steen met een dichte structuur, zoals beton en natuursteen en dergelijke.

Handige tips & tricks!

We zetten ook nog even wat slimmigheidjes voor je op een rij:

 • Boor altijd onder een rechte hoek en verander tijdens het boren nooit van richting. Dit is vooral bij zachte bouwmaterialen belangrijk.
 • Zorg ervoor dat je het boorgat uitzuigt of uitblaast, voordat je de plug plaatst.
 • Check met een leidingzoeker of er geen stroom-/waterleiding of wapeningsijzer loopt op de plek waar je wilt gaan boren.
 • Wil je iets bevestigen aan een tegelwand? Zorg er dan altijd voor dat je draaiend in de tegels boort. Gebruik van een steenboor is een extra goed idee. Maar als het even kan, kun je de pluggen het beste in de tegelvoegen plaatsen. Op die manier blijven de tegels onbeschadigd.
 • Wanneer je iets wilt bevestigen aan geperforeerde of holle stenen moet je ervoor zorgen dat de voorste helft van de spreidzone van de plug in ten minste één stuk steen verankerd zit.
 • De maximale belastbaarheid van nylon spreidpluggen bereik je alleen wanneer je de grootst mogelijke schroefdiameter kiest. De punt van de schroef moet minstens een schroefdiameter uitsteken ten opzichte van de lengte van de plug.

De juiste afstand bepalen

Pluggen moeten op een bepaalde afstand van elkaar gemonteerd worden. Zo zorg je ervoor dat geen enkele plug te veel belast wordt en dus afbreekt of scheurt.

De afstand vanaf de rand van het bouwmateriaal is de zogenaamde randafstand. De afstanden tussen de verschillende pluggen noemen we de as-afstanden. Bij stalen ankers worden deze afstanden in principe in de bijbehorende goedkeuringen vastgelegd.

Bij plastic pluggen bedraagt de randafstand meestal het dubbele van de verankeringsdiepte (= A). De as-afstand is vier keer zo groot als de verankeringsdiepte. Kort samengevat betekent dat:

Randafstand = 2 x A
As-afstand = 4 x A

Duebelabstand

Het boorgat en de afmetingen

Zorg dat je het boorgat voldoende diep maakt. De diepte van het boorgat moet, op enkele uitzonderingen na, dieper zijn dan de verankeringsdiepte. Vooral bij plastic pluggen is deze ruimte nodig. Zo kan de plug de schroef namelijk goed opnemen. Overigens wordt bij vrijwel alle producten aangegeven hoe diep het bijbehorende boorgat moet zijn. Houd deze diepte aan!
De wijdte van het boorgat moet meestal net zo groot zijn als de diameter van de plug. Maar bij zachte bouwmaterialen moet het boorgat 1 mm nauwer zijn. Dan blijft de plug namelijk beter zitten.

Belastbaarheidsgrenzen

De krachten die op de bevestiging van de plug werken, zijn trouwens net zo belangrijk als de afmetingen en het soort ondergrond.

 • Trek- en drukkrachten in as-richting.
 • Dwarskracht.
 • Diagonale kracht (= trek- en dwarskracht).

Hoe monteer ik een plug?

De juiste schroeflengte

Bij elke plugbevestiging hoort ook een bevestigingsschroef. De dikte en lengte van de schroef moet bij de plug passen. Op die manier houdt de plugverbinding de lasten veilig vast aan de ondergrond.
Weten welke lengte juist is? Je berekent het zo: schroeflengte = ankerlengte + bevestigingsdikte + schroefdiameter. Nu heb de schroef die bij je plug past!


Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven
HORNBACH