Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
24-12-2024 07:00 - 17:00 Uur
25-12-2024 gesloten
26-12-2024 gesloten
Je hebt deze informatie op 13-12-24 om 11:25 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Lees snel verder en kom alles te weten, wat er over pluggen te weten is.

Het is superbelangrijk dat je weet met wat voor ondergrond je te maken hebt en dat je weet wat de staat van die ondergrond is. Op basis daarvan kun je namelijk het juiste bevestigingssysteem kiezen. Er bestaan gelukkig veel verschillende soorten pluggen en dus is er voor elk bouwmateriaal een veilige oplossing. We geven je hieronder een overzicht van de verschillende ondergronden waarmee je te maken kunt krijgen.

Als je de ondergrond bepaald hebt en een plug gekozen, is het belangrijk dat je de juiste boormethode kiest:

  • Draaiend boren: als je draaiend gaat boren, boor je met een gewone boormachine. Je kunt draaiend boren in cellenbeton, hol metselwerk en wandplaten. Op die manier breekt het bouwmateriaal niet en wordt het boorgat niet te groot.
  • Klopboren: als je gaat klopboren, werk je met een klopboormachine (licht kloppend). Deze techniek wordt gebruikt voor ondergronden van metselwerk met een dichte structuur. Denk bijvoorbeeld aan: massieve bakstenen en massief kalkzandsteen.
  • Hamerboren: als je gaat hamerboren, boor je met een boorhamer (harde slagen, snel doordringen van de boor). Deze techniek wordt gebruikt wanneer er boorgaten van hoge kwaliteit nodig zijn. Hamerboren werkt goed voor ondergronden van massief steen met een dichte structuur, zoals beton en natuursteen en dergelijke.

Pluggen moeten op een bepaalde afstand van elkaar gemonteerd worden. Zo zorg je ervoor dat geen enkele plug te veel belast wordt en dus afbreekt of scheurt.

De afstand vanaf de rand van het bouwmateriaal is de zogenaamde randafstand. De afstanden tussen de verschillende pluggen noemen we de as-afstanden. Bij stalen ankers worden deze afstanden in principe in de bijbehorende goedkeuringen vastgelegd.

Bij plastic pluggen bedraagt de randafstand meestal het dubbele van de verankeringsdiepte (= A). De as-afstand is vier keer zo groot als de verankeringsdiepte. Kort samengevat betekent dat:

Randafstand = 2 x A
As-afstand = 4 x A

Duebelabstand

Zorg dat je het boorgat voldoende diep maakt. De diepte van het boorgat moet, op enkele uitzonderingen na, dieper zijn dan de verankeringsdiepte. Vooral bij plastic pluggen is deze ruimte nodig. Zo kan de plug de schroef namelijk goed opnemen. Overigens wordt bij vrijwel alle producten aangegeven hoe diep het bijbehorende boorgat moet zijn. Houd deze diepte aan!
De wijdte van het boorgat moet meestal net zo groot zijn als de diameter van de plug. Maar bij zachte bouwmaterialen moet het boorgat 1 mm nauwer zijn. Dan blijft de plug namelijk beter zitten.

De krachten die op de bevestiging van de plug werken, zijn trouwens net zo belangrijk als de afmetingen en het soort ondergrond.

  • Trek- en drukkrachten in as-richting.
  • Dwarskracht.
  • Diagonale kracht (= trek- en dwarskracht).

Bij elke plugbevestiging hoort ook een bevestigingsschroef. De dikte en lengte van de schroef moet bij de plug passen. Op die manier houdt de plugverbinding de lasten veilig vast aan de ondergrond.
Weten welke lengte juist is? Je berekent het zo: schroeflengte = ankerlengte + bevestigingsdikte + schroefdiameter. Nu heb de schroef die bij je plug past!


naar boven