0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 25-09-23 om 02:33 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Schroeven kiezen

Schroeven kiezen

Ze vallen niet op, zijn vaak vrijwel onzichtbaar en toch niet weg te denken uit ons dagelijkse leven: schroeven. Achter elke schroef gaat een complex technisch proces schuil en bij het onderscheiden van schroeven spelen veel verschillende fysieke eigenschappen een belangrijke rol. Hieronder zie je welke schroef je gebruikt bij welke toepassing.

Welke schroef gebruik ik waar voor?

Je leest hier alles wat je over de verschillende soorten schroeven weten moet.

Universeelschroeven

Universele schroeven worden ook wel spaanplaatschroeven genoemd. We hebben ze in twee varianten en zijn daarbij onmisbaar voor jouw project.

Spaanplaatschroeven met schacht:
Als je twee houten delen zonder tussenruimte wil bevestigen, zijn spaanplaatschoeven met schacht een goede keuze. Door de schacht worden de twee houten delen naar elkaar toe getrokken. Deze schroeven hebben een laag inschroefdraaimoment en ze zijn makkelijk in te schroeven door hun gladde oppervlaktecoating.

Spaanplaatschroeven zonder schacht:
Als je houten werkstukken wil bevestigen, zijn spaanplaatschroeven zonder schacht een goede keuze. Ook deze schroeven hebben een laag inschroefdraaimoment en zijn gemakkelijk in te schroeven door hun gladde oppervlaktecoating. Maar bovendien zijn deze schroeven ook geschikt voor spaanplaat, MDF-plaat, kunststof en dunne staal- en metaalprofielen.

Universeelschroeven HORNBACH!
Houtschroeven

Houtschroeven zijn perfect wanneer je houten delen met elkaar wil verbinden. Ook kun je houtschroeven goed gebruiken om hang- en sluitwerk te bevestigen of om plaatjes op hout te bevestigen. Veel houtschroeven hebben een boorpunt en een zelfsnijdend schroefdraad. Deze elementen zijn helemaal aan de eigenschappen van hout aangepast.

Houtschroef met platkop (1)
Als je bijvoorbeeld deurbeslag of sleutelschilden wil bevestigen, is het slim om voor een houtschroef met platkop te kiezen. Bij deze schroeven ligt de kop gelijk met het houtoppervlak en dat ziet er keurig afgewerkt uit.

Houtschroef met bolkop (2)
Als je iets moet bevestigingen, maar niet hoeft te verzinken, is dit een goede optie!

Houtschroef met lenskop (3)
Als je plaatjes moet bevestigen, is een houtschroef met lenskop een goede optie. De kop wordt daarmee tot aan de rand verzonken.

Zeskanthoutschroef (4)
Deze schroef is geschikt voor vaste houtverbindingen. De zeskanthoutschroef heeft een goede krachtoverbrenging bij het indraaien.

Sierkopschroef (5)
Deze schroef is geschikt voor het bevestigen van sierbeslag en voor decoratieve toepassingen.

Bouwschroeven (6)
Deze extra lange schroeven zijn speciaal voor de houtbouw ontwikkeld. Door de geïntegreerde snijkant zijn ze snel en veilig te verwerken. Je hoeft niet voor te boren. Let wel op: de freesranden op de schacht beperken het inschroefdraaimoment aanzienlijk.

Terrasschroeven en stelschroeven (7)
Dit is eigenlijk speciaal fixeerschroefdraad. Terrasschroeven worden gemaakt van roestvrij staal en zijn voorzien van een boorpunt. Hierdoor zijn ze perfect voor het bevestigen van houten planken buitenshuis. Door de fixeerschroefdraad worden terrasplanken bijvoorbeeld strak tegen de draagconstructie aan getrokken en op die manier vastgezet. Stelschroeven zijn verzonken en worden meestal binnenshuis toegepast voor de montage van houten schroten op een oneffen ondergrond (bijvoorbeeld scheve muren in oude gebouwen).

Holzschrauben
Metaalschroeven

Metaalschroeven met metrische schroefdraad verbinden volgens de ISO-norm alle soorten materialen met elkaar. Dit doe je met een bijbehorend tegenstuk met inwendig schroefdraad, zoals bijvoorbeeld een moer.

Slotbout met vierkante aanzet (1)
Als je lichte en/of zware houtverbindingen wil maken. De vierkante aanzet onder de moerkop voorkomt dat de schroef draait tijdens het vastdraaien van de moer. De halfronde kop beschermt tegen verwondingen (geen open schroefdraadeind of schroefkop) en beveiligt tegen losdraaien.

Zeskantbout (2)
Zeskantschroeven worden gebruikt voor allerlei soorten metaalverbindingen. Bij een doorsteekmontage worden ze in een voorgevormd contraschroefdraad gedraaid of met een moer vastgezet. Ze beschikken over een hoge sterkteklasse (sterkteklasse 8.8).

Cilinderkopschroef (3)
Een cilinderkopschroef wordt eigenlijk voor alle lichte en middelzware verbindingen gebruikt. In de regel wordt deze schroefsoort bevestigd met doorsteekmontage. De cilinderkop voorkomt inscheuren van het oppervlaktemateriaal.

Platkopschroef (4)
De platkopschroef gebruik je voor alle lichte verbindingen waarbij de verbinding niet zichtbaar mag zijn. Bij dun materiaal (bijvoorbeeld dunne platen, profielen en dergelijke) kun je deze schroef trouwens niet gebruiken. Het gevaar van in- of uitscheuren is dan namelijk te groot.

Moeren en borgringen

1. Zeskantmoer
2. Dopmoer
3. Vleugelmoer
4. Onderlegring
5. Veerring
6. Tandveerring

Metaalschroeven HORNBACH!
Plaatschroeven

Plaatschroeven zijn gemaakt van gehard staal. Met plaatschroeven kun je dunne delen zoals metaal en beplating, maar ook kunststof platen universeel bevestigen. Bij HORNBACH zijn ook plaatschroeven verkrijgbaar die zijn gemaakt van roestvrijstaal A2.

Plaatschroeven en parkerschroeven hebben een schroefdraad van metaal met een boorpunt. Daarmee snijden of vormen ze hun schroefdraad eigenlijk zelf. We raden je wel aan om, zeker als de ondergrond hard is, een gaatje voor te boren als beginpunt. Met een drevel kun je dat gat dan eventueel wat vergroten. De doorsnede van het boorgat moet trouwens kleiner zijn dan de doorsnede van de schroef. Bij boorschroeven kun je het voorboren overslaan.

1. Plaatschroef met platkop
2. Zeskantplaatschroef
3. Lenskopplaatschroef

Blechschrauben
Snelbouwschroeven

Snelbouwschroeven worden bij de binnenafwerking vaak gebruikt voor het bevestigen van Rigips- of gipsvezelplaten. Ze zijn gemaakt van staal met een gefosfateerd oppervlak. Deze speciale oppervlaktebehandeling is bestand tegen alle omstandigheden op vochtige bouwplaatsen en de inwerking van vocht uit pleistermassa en voorkomt zo roestvorming.

Afhankelijk van de draagconstructie hebben snelbouwschroeven verschillende schroefdraden:

 • Snelbouwschroeven met fijn schroefdraad:
  Speciaal voor gipskartonplaten op metalen frames.
 • Snelbouwschroeven met transportschroefdraad:
  Speciaal voor gipskartonplaten op houten draagconstructies.
 • Gipsplaatschroef:
  Speciaal voor versterkte gipsvezelplaten. De freesranden aan de onderzijde van de kop zorgen voor eenvoudig inschroeven. Het speciale hoog-laag-schroefdraad geeft altijd een goed houvast.

Haken en ringschroeven

Deze schroeven kun je heel gemakkelijk bevestigen! Ze hebben een ring of haak, in plaats van een kop. En dat is ideaal voor het bevestigen van bijvoorbeeld hangkasten, schilderijen, lampen en waslijnen.

Meestal worden de haken in combinatie met een passende plug gebruikt. Maar op houten werkvlakken is dat niet nodig.

Ringschroef HORNBACH!

Vergroot je kennis over schroeven

Weten welke schroevendraaier je het beste kunt gebruiken? Of hoe je een vastzittende schroef weer losgedraaid krijgt? Hieronder vind je meer tips & info over schroeven!

Materiaal van de schroeven

Schroeven worden van drie verschillende materialen gemaakt:

 • Staal: staal is het standaardmateriaal voor normale belasting. Stalen schroeven hebben meestal een speciale oppervlaktebehandeling ondergaan. De meest gebruikte behandelingen zijn galvaniseren of verchromen. Je gebruikt staalschroeven vooral ín huis.
 • Roestvrijstaal: roestvrijstalen schroeven en moeren zijn absoluut roestvrij en worden vooral buitenshuis gebruikt. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen roestvrijstaal A2 en roestvrijstaal A4. In beide gevallen gaat het om een legering van chroom en nikkel.
 • Messing: messing is een niet roestende legering van koper en zink. Schroeven van dit materiaal zijn er in twee soorten: blank of gegalvaniseerd (vernikkeld of verchroomd). Messing schroeven worden gebruikt voor sanitair.

Aandraaivoorzieningen

Met aandraaivoorzieningen worden de uitsparingen in de kop van de schroef bedoeld. Naast de gewone schroefgleuf bestaan er inmiddels nog heel veel andere aandraaivoorzieningen.

In combinatie met het juiste gereedschap, kun je iedere schroef gemakkelijk indraaien.

De eenvoudige schroefgleuf (1) kennen we allemaal. Daarna kwam de schroef met kruiskop op de markt. Deze maakte voor het eerst het inschroeven met elektrische schroevendraaiers mogelijk zonder dat het betreffende bit (inzetstuk voor de schroevendraaier) weggleed.

Verdere verbeteringen kwamen met Phillips (2), Pozidriv (3) en Torx (4). Bij machineschroeven zien we ook de schroef met binnenzeskant (5) veel voorkomen. De Pentalobe (6) aandraaivoorziening komt vooral bij mobiele telefoons voor.

Schraubenantrieb
Schroefkoppen

Er bestaan veel verschillende soorten schroefkoppen. Zo zijn platkopschroeven en verzonken schroeven met bolkop bijvoorbeeld cilindrisch gevormd. Deze verdwijnen in het gat van het onderdeel dat ze moeten bevestigen en zorgen voor een overdracht van persdruk op het werkstuk.

1. Lenskop
2. Pan head
3. Bolkop
4. Zeskantkop
5. Platbolkop met vierkante aanzet
6. Platkop
7. Cilinder- of trompetkop

Schraubenkoepfe
Soorten schroefdraad

Er zijn drie verschillende soorten schroefdraad:

 • Een metrische ISO-schroefdraad heeft een voorgevormd contraschroefdraad of een moer nodig voor een goede bevestiging.
 • Een houtschroefdraad snijdt doorgaans zelf zijn contraschroefdraad en is daardoor zeer goed bestand tegen uittrekken.
 • Een metalen schroefdraad vormt of snijdt eveneens zelf de benodigde contraschroefdraad.

Schroefafmeting

Kies altijd schroeven van het juiste formaat voor jouw project. Dat levert het beste resultaat op! Schroefafmetingen zijn eenvoudig te controleren. Er worden altijd twee maten in millimeters aangegeven. Bijvoorbeeld: ‘4,5 x 45’ betekent dat de schroef een doorsnede heeft van 4,5 mm en 45 mm lang is.

De lengte van de schroef heeft altijd betrekking op de lengte van de punt van de schroefdraad tot de bovenkant van de kop. Zoals hij normaal in het werkstuk zit dus.

Schraubenbemassung
De juiste schroevendraaier

Het is belangrijk om de juiste maat schroevendraaier te kiezen (1). Hieronder leggen we uit waarom.

Een te kleine schroevendraaier (2) beschadigt de schroef en maakt het indraaien lastiger.

Een te grote schroevendraaier (3) beschadigt het werkstuk waar je de schroef in draait.

Schraubendreher

Verbinding met houtschroeven

 • 
				Richtig Schrauben 1 Schrauben mit und ohne Schaft

  Verbinding met houtschroeven zonder schacht

  Wanneer je hout op hout vastschroeft met standaard spaanplaatschroeven, is tussenruimte door geforceerde montage niet te voorkomen. Het doorlopende schroefdraad voorkomt namelijk een dichte houtverbinding. Je kunt dit oplossen door het bovenste houtdeel met de schroefdiameter uit te boren.

  Maar het is beter universeelschroeven met schacht te gebruiken. Want aangezien hierbij, na het vastschroeven, de schroefdraad zich uitsluitend in het onderste houten bevestigingsdeel bevindt, is er geen sprake van geforceerde montage die het bovenste houten deel naar boven duwt. Ook de houtschroeven met schacht zijn hiervoor geschikt, maar het hout moet dan wel worden voorgeboord.

 • 
				Richtig Schrauben 3 unterschiedlich dicke Werkstuecke 1

  Bevestiging van dikke op dunne werkstukken

  Tijdens het bevestigen van dikke op dunne werkstukken wordt de schroeflengte afgestemd op het dunnere werkstuk. Zorg ervoor dat de schroefdraad van de schroef alleen in het onderste deel vastzit. Het bovenste werkstuk wordt met de diameter van de schacht geheel doorboord en in de kopdiameter alleen tot de benodigde hoogte.

 • 
				Richtig Schrauben 3 unterschiedlich dicke Werkstuecke 2

  Schroefgat voorboren

  Boor bij zachthout ongeveer 2/3 van de schroeflengte voor en bij hardhout iets dieper. Op deze manier kun je de schroeven moeiteloos vastdraaien.

 • 
				Richtig Schrauben 4 Holzduebel

  Verbinding met houten deuvels

  Bij bevestigingen met smal kopshout is het veiliger een houten deuvel dwars op de vezelrichting te verlijmen. Zo’n schroefverbinding is veiliger en splijt niet zo makkelijk.

 • 
				Richtig Schrauben 5 Schraeg stehende Schrauben

  Verbinding met schuine schroeven

  Boor voor schuine schroeven eerst een uitsparing, of beitel de uitsparing uit.

Verbinding met metaalschroeven

Je kunt met zeskantschroeven goed stabiele T-verbindingen van kanthout en balken maken. Boor in beide delen een gat met de diameter van de schroefdraad. Het boorgat moet iets dieper zijn dan de schroef. Beitel in de balk een opening voor de moer uit. De afstand tot het uiteinde van de balk moet tenminste 3 cm bedragen.

Breng aan beide uiteinden van de schroef een onderlegring aan en steek de schroef hier doorheen. Draai de schroef met een moersleutel aan en houd de moer hierbij vast met een moersleutel.

Verbinding met metaalschroeven

Tip

Gebruik bij houtverbindingen voor buiten roestvrijstalen schroeven.

Vastzittende schroeven losdraaien

Wil je zeer vaste schroeven losdraaien? Dan kan een schroevendraaier met zeskant je helpen. Maar als je een moersleutel vastzet op de schroevendraaier kun je meer kracht zetten. (1)

Vastzittende sleufschroeven kun je losmaken door een schroevendraaier diagonaal op de sleuf te zetten. Sla vervolgens met een hamer licht tegen het handvat van de schroevendraaier aan. (2)

Vastzittende schroeven losdraaien

Kwaliteit van kop tot punt: Dresselhaus – de industriële leverancier

Alleen al van de firma Dresselhaus worden dagelijks meer dan 50 miljoen schroeven voor de industrie verwerkt. Het aantal schroeven dat klussers en ambachtslieden gebruiken, wordt hierbij niet eens meegerekend.

Voor elk project, van groot tot klein, beschikt HORNBACH over een uitgebreid assortiment van de meest uiteenlopende schroeven en bevestigingsmiddelen. Onze medewerkers in de HORNBACH-vestigingen helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. De schroef ziet er heel onbelangrijk uit, maar vergis je niet; achter elke schroef gaat een bizar, complex en technisch proces schuil.

Eigenschappen 'JD-Plus' van Dresselhaus

1. Betrouwbare verwerking: onder de kop van de schroeven bevindt zich een dubbele hoek en freesranden. Samen zorgt dit voor het perfect verzinken van de schroef en een precieze afsluiting met het oppervlak. Het I-Torx-drijfwerk geeft het bit goed houvast en garandeert een optimale krachtoverbrenging.

2. Gemakkelijke verwerking: de combinatie van de punt en het unieke schroefdraad met optimale glijlaag zorgt ervoor dat je deze schroeven sneller kunt indraaien. Resultaat? Een hogere bevestigingskracht en voorboren is niet nodig.

3. Splijtvrije verwerking: de gepatenteerde schroefdraad zorgt ervoor dat de universele schroeven van JD-Plus verwerkt worden zonder dat het materiaal splijt, zelfs bij een kleine afstand tot de rand.

4. Veelzijdige verwerking: de universele schroeven van JD-Plus zijn geschikt voor universeel gebruik, bijvoorbeeld in hardhout, spaanplaat, kunststof of andere materialen.

Certificeringen van schroeven

De belangrijkste, mechanische eigenschappen worden bij stalen schroeven door een combinatie van twee cijfers aangeduid. Dat is de sterkteklasse. Sterkteklasse 8.8 staat bijvoorbeeld voor:

 • Hoge treksterkte (800 N/mm²)
 • Hoge rekgrens (640 N/mm²)
 • Verplicht stempel 8.8 op de kop
 • Verplicht stempel met aanduiding fabrikant

DIN-norm voor schroeven

DIN 84

Schroeven met een schroefdraad volgens DIN 84 hebben een cilinderkop en een metrische schroefdraad volgens ISO-norm. Ze worden ingedraaid met een sleufschroevendraaier. Wil je het met een moer vastzetten? Dan heb je ook een moersleutel nodig. Je gebruikt DIN 84-schroeven vooral voor lichte verbindingen van metaal, kunststof of soortgelijke materialen.

DIN 95

DIN 95-houtschroeven hebben een verzonken bolkop met gleufdrijfwerk of een I-Torx. Ze worden toegepast bij alle lichte bevestigingen in verschillende houtsoorten. Door de speciale kopvorm zijn deze schroeven over het algemeen zichtbaar.

DIN 96

DIN 96-houtschroeven zijn voorzien van een halfronde kop en een gleufdrijfwerk. Ze worden overal gebruikt waar de kop van de schroef een overeenkomstige persdruk moet overbrengen. Ook deze schroeven (schroefkoppen) zijn meestal zichtbaar.

DIN 571

Zeskante DIN 571-houtschroeven zijn schroeven met een zeskante kop, die je met een steeksleutel of een steeksleutelset (ratel) aandraait. Deze schroeven gebruik je bij alle zware houtverbindingen. In combinatie met de juiste plug kun je ze ook gebruiken in beton of steen. DIN 571-schroeven worden ook wel 'sleutelschroeven' genoemd.

DIN 603

DIN 603-schroeven met halfronde kop hebben een vierkante aanzet onder kop en moer. Deze schroeven staan bekend als slotbouten. De halfronde gladde kop maakt losdraaien vrijwel onmogelijk. Daarom werden deze schroeven vroeger vaak gebruikt voor de bevestiging van deursloten. Tegenwoordig functioneert de kop vooral om verwondingen te voorkomen. De schroef wordt overal ingezet waar twee houten elementen in doorsteekmontage met elkaar verbonden moeten worden (bijvoorbeeld stijlen en balken). De meegeleverde moer wordt voor de bevestiging gebruikt. Het vierkant onder de kop voorkomt het meedraaien van de schroef. Tip: gebruik ook passende ringen om de persdruk te vergroten en het materiaal tegelijkertijd te beschermen tegen beschadiging.DIN 931

De zeskante stalen schroef volgens DIN 931 wordt vaak ten onrechte de 'machineschroef' genoemd. Het verschil met echte machineschroeven is de sterkteklasse 8.8 van DIN 931, die een hoge mate van trekvastheid en een hoge rekgrens garandeert. DIN 931-schroeven kunnen in alle voorgevormde metrische schroefdraden volgens ISO-norm, of bij doorsteekmontage gebruikt worden. Door de grote stevigheid worden ze meestal met een steeksleutel of met een inbussleutel aangedraaid. DIN 931-schroeven beschikken in principe over een gedeeltelijke schroefdraad en een zeskante kop.

DIN 933

Stalen DIN 933-schroeven zijn bijna identiek aan DIN 931-schroeven. Het enige verschil is dat DIN 933-schroeven in principe over een volledig schroefdraad beschikken en daarom meestal in een al aanwezig contraschroefdraad worden gedraaid.

DIN 963

DIN 963-schroeven zijn schroeven met een metrisch schroefdraad volgens ISO-norm. Ook hebben deze schroeven een verzonken kop met een eenvoudig gleufdrijfwerk. De verzonken kop maakt vlak verzinken in het materiaal mogelijk (meestal profielen, dunne platen, metaal en dergelijke).

DIN 965

DIN 965-schroeven lijken heel erg op DIN 963-schroeven. Maar DIN 965-schroeven hebben een kruiskop als drijfwerk. Daardoor kun je ze ook machinaal verwerken en worden ze bijvoorbeeld veel gebruikt in industriële massafabricage.

DIN 912

Opvallende aan de DIN 912-schroeven is de cilinderkop. Hier zit meestal een inbus in verwerkt. Deze schroef beschikt over een metrisch schroefdraad volgens ISO-norm en komt voor in uitvoeringen met een volledig en gedeeltelijk schroefdraad. DIN 912-schroeven worden toegepast in situaties waar bijvoorbeeld een buitenzeskantschroef, door gebrek aan ruimte voor het gereedschap, niet verwerkt kan worden. Wanneer een schroef nodig is op slechte en moeilijk toegankelijke locaties (bijvoorbeeld in motoren of machines) is deze schroef ideaal.

DIN 7504

DIN 7504-boorschroeven hebben een plaatschroefdraad die zelf zijn contraschroefdraad vormt, kneust of snijdt. De kopvormen zijn al even veelzijdig als de soorten drijfwerken. Bij HORNBACH vind je ze in uitvoeringen met verzonken kop, kruiskop of als zeskantkop. Overal waar een stabiele verbinding van platen en profielen nodig is, zijn deze schroeven een perfecte keuze.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven