0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 23-09-23 om 00:30 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Spijkers Kiezen

Spijkers Kiezen

Lees hieronder alles over de juiste manier van spijkeren en de verschillende soorten spijkers. Volg onze tips en tricks op en je hoeft niet langer in te zitten over blauwe duimen! Wel zo fijn.

Met spijkers kun je hout aan hout verbinden, dat weten we allemaal. Maar dat is nog niet altijd even gemakkelijk. Om ervoor te zorgen dat de verbinding echt goed vast blijven zitten, hebben we een aantal basisregels opgesteld.

Welke spijker gebruik ik waarvoor?

Je hebt een project voor ogen en je wilt weten welke spijker hiervoor geschikt is? Voor verschillende soorten materialen, bestaan weer verschillende soorten spijkers. In het tabel leggen we je uit welke soorten spijkers je waarvoor kunt gebruiken.

Spijkers voor standaardbevestigingen

 Hornbach
+
12345678

Spijkers voor speciale bevestigingen

 Hornbach
+
1234567891011121314

Handige tips & tricks!

Wanneer je wil dat je spijker écht goed blijft zitten, is het handig als je een goede spijkertechniek gebruikt. Hoe dat in z'n werk gaat? Hieronder leggen we je graag meer uit.

 • 
				Nagel Laenge

  De lengte

  Voor de lengte van een draadnagel geldt de volgende vuistregel: ongeveer 2/3 van de schachtlengte moet in het bevestigingshout steken. Kies een spijker uit die niet te dik is, zodat het hout niet splijt. Om het inslaan gemakkelijker te maken, is het beter om de spijker niet met olie in te vetten, maar het hout voor te boren.

 • 
				Nageln in Hirnholz

  Spijkeren in kopshout

  Tijdens het spijkeren in kopshout is de verbinding het veiligst als steeds in de tegenover gestelde richting wordt gespijkerd. Hamer eerst de spijkers in de uiteinden van de plank, controleer hierna nogmaals de positie van de plank en spijker nu de overige spijkers er schuin tussenin.

 • 
				Nageln gegen Holzspaltung

  Het splijten van hout voorkomen

  Voorkom bij een reeks spijkers, met name aan het einde van het materiaal, dat alle spijkers in dezelfde houtvezel worden geslagen. Het hout kan hierdoor gaan splijten. Spijker daarom altijd verspringend of boor de spijkergaten voor. Bij spijkeren in zacht hout kan de punt van een spijker het hout doen splijten. Met een hamerslag kun je de punt van de spijker een beetje stomp maken. Het hout zal zo minder snel splijten.

 • 
				Nageln splitternde L Verbindungen

  Het splijten bij L-verbindingen voorkomen

  Ook bij L-verbindingen kan het voorkomen dat het hout breekt of splijt. Om dat te vermijden, kun je het ingezette deel langer houden en pas na het vastspijkeren op de juiste lengte afzagen.


 • 
				Nageln T Verbindungen

  T-verbindingen

  Bij deze houtverbinding bevestig je eerst aan de ene zijde een lijmtang met een houten klos en daarna spijker je vanaf de andere kant dwars door beide houtdelen heen. Vervolgens doe je hetzelfde vanaf de tegenovergestelde zijde.

 • 
				Nagelverbindung

  Stabiele bevestiging

  Een zeer stabiele bevestiging ontstaat bij het omslaan en vasthameren van een spijker. Leg tegen de spijker een driehoekig stuk metaal, bijvoorbeeld een oude driehoeksvijl en sla de spijker met de hamer om. Volg de stappen in de afbeelding. De onderkant kun je met een zware hamer of stuk ijzer tegenhouden.

 • 
				Nageln ohne blauen Daumen

  Voorkom blauwe duimen

  Een blauwe duim is zo geslagen. Bescherm daarom je vingers goed om verwondingen tijdens het werken met spijkers te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een strook karton wanneer je aan de slag gaat met kleine spijkers. Steek de spijker door het karton en sla hem op de juiste plek vast in het werkstuk. Hierna kun je het karton wegtrekken.

 • 
				Nageln ueber Kopf

  Gebruik een spijkerhouder

  Op moeilijk toegankelijke plekken, zoals bij het aanbrengen van bevestigingsclips, wordt het gebruik van een spijkerhouder geadviseerd. De spijker wordt magnetisch in de spijkeropening vastgehouden en zodoende kun je hem gemakkelijk op elke plek vastslaan.

 • 
				Naegel versenken

  Spijkerkoppen verbergen

  Bij veel spijkerverbindingen zijn spijkerkoppen niet gewenst. Sla in dat geval de spijker met een drevel enkele millimeters onder het houten oppervlak en vul de opening boven de spijker op met een goede houtkit.

 • 
				Kromme spijkers verwijderen

  Kromme spijkers verwijderen

  Niets is vervelender dan een kromme spijker dat vast zit. Gelukkig kun je spijkers die krom zijn geslagen eenvoudig met een nijptang lostrekken. Gebruik een dun houten plaatje als ondergrond en voorkom beschadigingen van het hout. Moet je een grote spijker verwijderen? Dit kun je zonder problemen verwijderen met een kleine koevoet. De kromming werkt als een hefboom.

Waar moet ik opletten bij het kopen van een spijkerpistool?

Ben je van plan om met een spijkerpistool of een tacker aan de slag te gaan? Dit kan een slimme keuze zijn. Bijvoorbeeld voor het aanbrengen van een houten plaatmateriaal, is het gebruik van een spijkerpistool of tacker namelijk een goed idee! Let bij de aankoop van zo’n apparaat wel op het volgende:

 • Slagkrachtregeling: bij harde materialen en lange krammen of spijkers moet je een hoge slagkracht kunnen instellen.
 • Meervoudige slaginstelling: als krammen of spijkers niet helemaal in het materiaal doordringen, kan dankzij de meervoudige slaginstelling extra ingeslagen worden.
 • Verwerking van krammen en spijkers: hoogwaardige apparatuur kan krammen en spijkers tot een lengte van 32 mm verwerken.

Tip

Schaf genoeg spijkers aan. Zo weet je zeker dat je meters kunt maken tijdens je project!

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven