Met spijkers kun je hout aan hout verbinden, dat weten we allemaal. Maar dat is nog niet altijd even gemakkelijk. Om ervoor te zorgen dat de verbinding echt goed vast blijven zitten, hebben we een aantal basisregels opgesteld.

Welke spijker gebruik ik waarvoor?

Je hebt een project voor ogen en je wilt weten welke spijker hiervoor geschikt is? Voor verschillende soorten materialen, bestaan weer verschillende soorten spijkers. In het tabel leggen we je uit welke soorten spijkers je waarvoor kunt gebruiken.

Spijkers voor standaardbevestigingen

Hornbach
1 2 3 4 5 6 7 8
Bekijk het hier
1
Draadnagels met verzonken kop

De kop van een draadnagel is geribbeld of glad. Deze spijker is geschikt voor onafgewerkte bevestigingen en kan het hout doen splijten.

2
Gestuikte draadnagels

Een gestuikte draadnagel is met name geschikt voor timmermansbevestigingen. De kop kan worden verzonken en dichtgekit, of weggeplamuurd.

3
Schroefnagels met verzonken kop

Als je houtplaten, spaanplaten en blinde vloeren wil bevestigen, zijn schroefnagels geschikt. Deze spijkers hebben namelijk een hoge weerstand tegen lostrekken.

4
Stalen haken

Goede stabiliteit in puimsteenmetselwerk en hout. Stalen haken zijn veelzijdig toepasbaar voor grote belasting, eventueel voorboren.

5
Stalen spijkers

Wil je multiplexplaten, lijsten en profielen op hout of op licht metselwerk bevestigen? Kies dan voor stalen spijkers.

6
Stalen spijkers, geribbeld

Moeten er metaalplaten, platen of latten op puimsteen en baksteen of op licht beton worden bevestigd? Dan zijn geribbelde stalen spijkers een goede keuze!

7
Gipsplaatspijkers

Gipsplaatspijkers hebben een ronde of vierkante kopplaat. Deze spijkers zijn heel geschikt voor het bevestigen van constructieplaten op hout of op licht metselwerk.

8
Asfaltnagels

Wil je metaalplaten, karton of andere soorten platen op hout of op licht metselwerk bevestigen? Dan zijn asfaltnagels hiervoor heel geschikt.

Spijkers voor speciale bevestigingen

Hornbach
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Bekijk het hier
1
Tapijtspijkers

Tapijtspijkers hebben een decoratieve kop en zijn, de naam zegt het al, heel erg geschikt voor het bevestigen van bekleding.

2
Geharde plintnagels

Deze spijkers zijn een slimme keuze wanneer je het een ander op fijne wijze, zo onzichtbaar mogelijk wil bevestigingen.

3
Ankernagels

Deze spijkers zijn heel geschikt voor veelzijdige schroefloze houtverbindingen.

4
Koperspijkers

Koperspijkers hebben een hoekige schacht. Ze zijn geschikt voor specifieke toepassingen.

5
Meubelnagels

Meubelnagels hebben een grote, gladde kop. Je kunt deze spijkers het beste gebruiken wanneer je decoratiestoffen, bekleding of vloerbedekking wil bevestigen.

6
Plintnagels

Deze spijkers, met kegelvormige kop, zijn goed te gebruiken wanneer je iets wil verzinken.

7
Bolkopspijkers

Wil je sierbeslag op meubels bevestigen? Dan zijn bolkopspijkers een goede optie.

8
Bouwplaatnagels

Zacht en poreus materiaal bevestig je het beste met bouwplaatnagels.

9
Schilderijspijkers
10
Gekleurde spijkers

Gekleurde spijkers zijn minder zichtbaar dan reguliere spijkers. Ze zijn in veel houtkleuren beschikbaar en verzinken is bij deze spijkers niet nodig. Kijk bij het assortiment voor jouw

11
Krammen

Wil je snel en veilig draadgaas bevestigen? Dan zijn krammen een goede keuze.

12
Leisteennagels

Als je leistenen platen wil bevestigen, in het geval van dakbedekking, kun je hiervoor het beste leisteennagels gebruiken.

13
Fotohaken

Fotohaken gebruik je het beste in combinatie met stalen spijkers. Deze combinatie kan een wat hogere belasting aan.

14
Schilderij ogen

Wanneer je houten schilderijlijstjes wil bevestigen, is het een goed idee om te kiezen voor schilderij ogen.

Handige tips & tricks!

Wanneer je wil dat je spijker écht goed blijft zitten, is het handig als je een goede spijkertechniek gebruikt. Hoe dat in z'n werk gaat? Hieronder leggen we je graag meer uit.

 • Nagel Laenge

  De lengte

  Voor de lengte van een draadnagel geldt de volgende vuistregel: ongeveer 2/3 van de schachtlengte moet in het bevestigingshout steken. Kies een spijker uit die niet te dik is, zodat het hout niet splijt. Om het inslaan gemakkelijker te maken, is het beter om de spijker niet met olie in te vetten, maar het hout voor te boren.

 • Nageln in Hirnholz

  Spijkeren in kopshout

  Tijdens het spijkeren in kopshout is de verbinding het veiligst als steeds in de tegenover gestelde richting wordt gespijkerd. Hamer eerst de spijkers in de uiteinden van de plank, controleer hierna nogmaals de positie van de plank en spijker nu de overige spijkers er schuin tussenin.

 • Nageln gegen Holzspaltung

  Het splijten van hout voorkomen

  Voorkom bij een reeks spijkers, met name aan het einde van het materiaal, dat alle spijkers in dezelfde houtvezel worden geslagen. Het hout kan hierdoor gaan splijten. Spijker daarom altijd verspringend of boor de spijkergaten voor. Bij spijkeren in zacht hout kan de punt van een spijker het hout doen splijten. Met een hamerslag kun je de punt van de spijker een beetje stomp maken. Het hout zal zo minder snel splijten.

 • Nageln splitternde L Verbindungen

  Het splijten bij L-verbindingen voorkomen

  Ook bij L-verbindingen kan het voorkomen dat het hout breekt of splijt. Om dat te vermijden, kun je het ingezette deel langer houden en pas na het vastspijkeren op de juiste lengte afzagen.


 • Nageln T Verbindungen

  T-verbindingen

  Bij deze houtverbinding bevestig je eerst aan de ene zijde een lijmtang met een houten klos en daarna spijker je vanaf de andere kant dwars door beide houtdelen heen. Vervolgens doe je hetzelfde vanaf de tegenovergestelde zijde.

 • Nagelverbindung

  Stabiele bevestiging

  Een zeer stabiele bevestiging ontstaat bij het omslaan en vasthameren van een spijker. Leg tegen de spijker een driehoekig stuk metaal, bijvoorbeeld een oude driehoeksvijl en sla de spijker met de hamer om. Volg de stappen in de afbeelding. De onderkant kun je met een zware hamer of stuk ijzer tegenhouden.

 • Nageln ohne blauen Daumen

  Voorkom blauwe duimen

  Een blauwe duim is zo geslagen. Bescherm daarom je vingers goed om verwondingen tijdens het werken met spijkers te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een strook karton wanneer je aan de slag gaat met kleine spijkers. Steek de spijker door het karton en sla hem op de juiste plek vast in het werkstuk. Hierna kun je het karton wegtrekken.

 • Nageln ueber Kopf

  Gebruik een spijkerhouder

  Op moeilijk toegankelijke plekken, zoals bij het aanbrengen van bevestigingsclips, wordt het gebruik van een spijkerhouder geadviseerd. De spijker wordt magnetisch in de spijkeropening vastgehouden en zodoende kun je hem gemakkelijk op elke plek vastslaan.

 • Naegel versenken

  Spijkerkoppen verbergen

  Bij veel spijkerverbindingen zijn spijkerkoppen niet gewenst. Sla in dat geval de spijker met een drevel enkele millimeters onder het houten oppervlak en vul de opening boven de spijker op met een goede houtkit.

 • Kromme spijkers verwijderen

  Kromme spijkers verwijderen

  Niets is vervelender dan een kromme spijker dat vast zit. Gelukkig kun je spijkers die krom zijn geslagen eenvoudig met een nijptang lostrekken. Gebruik een dun houten plaatje als ondergrond en voorkom beschadigingen van het hout. Moet je een grote spijker verwijderen? Dit kun je zonder problemen verwijderen met een kleine koevoet. De kromming werkt als een hefboom.

van

Waar moet ik opletten bij het kopen van een spijkerpistool?

Ben je van plan om met een spijkerpistool of een tacker aan de slag te gaan? Dit kan een slimme keuze zijn. Bijvoorbeeld voor het aanbrengen van een houten plaatmateriaal, is het gebruik van een spijkerpistool of tacker namelijk een goed idee! Let bij de aankoop van zo’n apparaat wel op het volgende:

 • Slagkrachtregeling: bij harde materialen en lange krammen of spijkers moet je een hoge slagkracht kunnen instellen.
 • Meervoudige slaginstelling: als krammen of spijkers niet helemaal in het materiaal doordringen, kan dankzij de meervoudige slaginstelling extra ingeslagen worden.
 • Verwerking van krammen en spijkers: hoogwaardige apparatuur kan krammen en spijkers tot een lengte van 32 mm verwerken.

Tip

Schaf genoeg spijkers aan. Zo weet je zeker dat je meters kunt maken tijdens je project!

Projecten die ook interessant kunnen zijn