Rugpijn – of: 'Ik heb last van mijn rug!'

Juist bij de omgang met machines op de werkbank of bij langdurig werken, is een goede lichaamshouding van belang. Bij te lage tafels moeten vooral lange mensen gebogen zitten. Dat is niet ergonomisch en zoals bekend, gaat dat ten koste van de gezondheid: hals, wervelkolom en tussenwervelschijven worden belast.

De oplossing is een ergonomische aanpassing van de werkbank om de ideale werkhoogte te bereiken. Maar wat is de juiste werkhoogte? Aan de ene kant is dit afhankelijk van de lichaamslengte van de persoon. Aan de andere kant is de werkhoogte tevens afhankelijk van het soort werk: gaat het om precisiewerk? Werk waarvoor veel vaardigheid vereist is? Of is voor het werk veel inspanning nodig?

De volgende tabel biedt afhankelijk van de activiteit een richtlijn voor de ideale werkhoogte in cm, werkhoogte = hoogte van de werkbank of de tafel, inclusief eventueel de hoogte van de machine.

Werkzaamheden (staand) Voor vrouwen (165 cm lichaamslengte) Voor mannen (177 cm lichaamslengte)
Precisiewerk 95 - 105 100 - 110
Vaardig werk 85 - 90 90 - 95
Inspannend werk 79 - 85 75 - 90

* * Bron: BGHW; Informationen zum Arbeitsschutz (M 88; Ausgabe 9/2010, S. 8)

Afhankelijk van de werkzaamheden kan vanaf een lengte van 180 cm de standaardhoogte van een werkbank van 84 cm kritiek worden. De werkbanken van de firma KÜPPER kunnen tegen een geringe meerprijs ook geleverd worden met een werkhoogte van 95 cm of 100 cm. In dat geval worden hogere zijwanden gebruikt, dat garandeert een onveranderde stabiliteit zonder wankele schroefverbindingen. De op deze wijze gewonnen ruimte kan naar wens worden voorzien van een extra lade voor nog meer opbergruimte. Binnenkort zijn deze werkbanken ook online verkrijgbaar!

Tip

Als de ruimte het toelaat, kun je het beste voor minimaal twee verschillende werkhoogten in je werkplaats zorgen. Dan heb je voor elke klus de juiste hoogte.

Projecten die ook interessant kunnen zijn