Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
24-12-2024 07:00 - 17:00 Uur
25-12-2024 gesloten
26-12-2024 gesloten
Je hebt deze informatie op 14-12-24 om 21:21 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Vaak worden ladders en trappen door elkaar gehaald, maar wat is eigenlijk het verschil? Het verschil is dat een ladder bestaat uit twee bomen aan de zijkant met daartussen de sporten (de ‘treden’ waar je op staat). Een trap heeft stijlen aan de zijkant en in tegenstelling tot een ladder heeft de trap platte treden in plaats van sporten. Ook kun je een trap herkennen aan dat het voorzien is van een platform waar je gemakkelijk op kan staan.

Bij HORNBACH kennen we vijf type ladders die elk zijn eigen kenmerken heeft. Hieronder staan de kenmerken van de verschillende ladders uit gespecifieerd:

Bij HORNBACH kennen we drie type trappen die elk zijn eigen kenmerken heeft. Hieronder staan de kenmerken van de verschillende trappen uit gespecifieerd:

Het kiezen van de juiste ladder komt neer op drie elementen: stahoogte, werkhoogte en reikhoogte.

De stahoogte (1) is de maximale hoogte die je op de ladder mag betreden.

Als werkhoogte (2) wordt het bereik aangeduid, waarin rechtopstaand wordt gewerkt, bijvoorbeeld met een boormachine. De gemiddelde werkhoogte ligt ongeveer 1,50 m boven de stahoogte en is afhankelijk van de branche en het gereedschap.

De reikhoogte (3) is de hoogte, die afhankelijk van de ladderuitvoering, vanuit de stahoogte bereikt kan worden. In de regel is het ongeveer 2,00 m boven de stahoogte.

formaat ladder HORNBACH!

Veiligheid staat voorop! Hieronder vind je veel informatie en tips over het gebruik van een ladder en het opstellen ervan.

Voordat je gebruik gaat maken van een ladder, moet je voor je eigen veiligheid een aantal punten in acht nemen. Is de ladder geschikt voor het doeleinde waar je hem voor wilt gebruiken? Heeft de ladder het GS-veiligheidskenmerk? Vóór ieder gebruik moet de ladder op beschadigingen worden gecontroleerd en ontdaan worden van verontreinigingen. Vuil of olie zijn een risico voor de veiligheid. De ladder moet uiteraard ook lang genoeg zijn voor het beoogde project.

Ook op dit gebied moet met verschillende zaken rekening worden gehouden, zodat probleemloos werken op de ladder mogelijk is. De ondergrond waar de ladder op staat moet vlak, horizontaal, onbeweeglijk en niet glibberig zijn. Indien mogelijk kunnen de steunladders tegen vaste vlakken worden gesteund. De ladder moet bovendien met de juiste hoek (bij steunladders hellingshoek 1:4) worden opgesteld.

Sporten en treden moeten waterpas staan. Trapladders moeten volledig opengeklapt worden. Zet ladders nooit van bovenaf in een nieuwe stand, de ladder moet namelijk zo opgesteld worden dat het omvallen naar de zijkant uitgesloten is. Gebruik de ladder vooral niet als overbrugging! Wees voorzichtig! Zelfgemaakte constructies in combinaties met ladders verhogen het gevaar voor ongevallen aanzienlijk. Ramen en deuren (geen nooduitgangen) in het werkbereik moeten vóór het opstellen van ladders vergrendeld worden. Indien de ladder op verkeerswegen staat, moet deze door afschermingen of waarschuwingsborden en dergelijke afgebakend worden.

Ladders zijn alleen voor lichte werkzaamheden van korte duur geschikt. Voor langdurende zwaardere werkzaamheden is een steiger zinvol. Alleen met vaste antislip-schoenen is een veilige houvast bij het gebruik van de ladder mogelijk. Beide handen moeten voor het op- en afstappen vrij zijn. Daarbij moet je steeds met je gezicht richting de ladder op- en afstappen. Geschikt gereedschap en materiaal moet veilig in de zakken opgeborgen zijn. Zo voorkom je de kans op ongelukken.

Overmatige zijdelingse belastingen, bijvoorbeeld boren in metselwerk en beton, moeten vermeden worden. Buiten moet de ladder bij ongunstige weersomstandigheden, zoals sterke wind, niet opgesteld worden. De maximale last van de ladder mag bij geen van de werkzaamheden overschreden worden.Niet-aanvullend beveiligde steunladders mogen niet tot over de op vier na laatste sport worden beklommen. Aan beide zijden beklimbare ladders alleen tot aan de op drie na laatste sport. Universele ladders met de gebruiksstand „Trapladder met aangebrachte schuifladder“ mogen zelfs alleen tot aan de op vijf na laatste sport worden beklommen, om voldoende houvast te waarborgen. De afmetingen van de ladders met platform, evenals montageladders, moeten zo gekozen worden dat de gebruiker zich niet hoeft uit te rekken, om de maximale werkhoogte te kunnen bereiken.

Niet-aanvullend beveiligde steunladders mogen niet tot over de op vier na laatste sport worden beklommen. Aan beide zijden beklimbare ladders alleen tot aan de op drie na laatste sport. Universele ladders met de gebruiksstand „Trapladder met aangebrachte schuifladder“ mogen zelfs alleen tot aan de op vijf na laatste sport worden beklommen, om voldoende houvast te waarborgen. De afmetingen van de ladders met platform, evenals montageladders, moeten zo gekozen worden dat de gebruiker zich niet hoeft uit te rekken, om de maximale werkhoogte te kunnen bereiken.

Reparatie en onderhoudswerkzaamheden moeten door vakkundig personeel overeenkomstig de instructies van de fabrikanten worden uitgevoerd. Aanwijzingen over opslag van de ladders staan tevens in de handleidingen van de fabrikanten.

Denk aan je veiligheid bij het kopen van een ladder of trap door te letten op de kwaliteitskenmerken. Zo moeten alle ladders, vouwladders en trappen in Nederland voldoen aan de Warenwet, Besluit Draagbaar Klimmateriaal.

Ga je een ladder of trap kopen voor professioneel gebruik dan moet de ladder of trap voldoen aan de Nederlandse norm NEN 2484.

Kwaliteitskenmerken van ladders

Voor langer of zwaarder werk is het beter om een steiger te gebruiken in plaats van een ladder. Een steiger is namelijk stabieler en je kunt gemakkelijk grotere montage- en onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.

Sommige steigers zijn meer geschikt voor gebruik binnenshuis, terwijl andere buiten grote voordelen hebben. Voordat u koopt, moet u overwegen welke maximale werkhoogte nodig is en of er één of twee personen op de steiger zullen werken. Met het type en het aantal modules kunt u individueel het gewenste reikwijdteniveau bepalen.

Steigers bieden een hoge mate van stabiliteit met een laag totaalgewicht en kunnen zonder extra gereedschap worden opgebouwd. Transport en montage zijn daardoor ook veel eenvoudiger. De framedelen van kleinere steigers kunnen zelfs in kleinere bestelwagens worden vervoerd. Er zijn optionele vouwframes die nog handzamer zijn en door elke deur passen. De meeste steigers zijn verrijdbaar of zwenkwielen zijn verkrijgbaar als accessoires, zodat de steiger niet elke keer dat u van locatie wisselt gedemonteerd en weer gemonteerd hoeft te worden

de steiger . HORNBACH
naar boven