0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 28-09-23 om 06:08 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Ladders kiezen

Ladders kiezen

Waar ga jij je ladder voor gebruiken? Denk hier voordat je er een gaat kopen over na! Wordt de ladder eerder voor buiten- of binnenwerk gebruikt? Leunt deze tegen gebouwen, bomen of sta je op treden? Wat is de maximale hoogte die je wilt bereiken met de ladder? Wordt deze voornamelijk privé of voor vakwerk gebruikt?

Welke type ladders zijn er?

vis overzicht ladders Pic 550x142

1. Steunladder: deze ladder - ook wel vaste ladder genoemd - is geschikt voor toepassing tegen muren. Non-slip treden van sterk kunststof bieden veilige ondersteuning.

2. Schuifladder (2-delig): dit type ladder maakt grotere werk- en reikhoogtes mogelijk. Bovendien kunnen beide ladderdelen ook afzonderlijk gebruikt worden

3. Touwoptrekladder (2- of 3-delig): ook deze ladder maakt werk op grotere hoogtes mogelijk. Automatisch inklikkende valhaken en loopwielen van wandbeschermend kunststof maken dit type bijzonder. Ook hier kunnen beide ladderdelen afzonderlijk gebruikt worden.

4. Universele ladder (2- of 3-delig): dit type is een combinatie van trap- en schuifladder en wordt ook wel een reformladder genoemd. Massieve aluminiumsporten zorgen voor de spreidveiligheid. De stabiele dwarsbalk zorgt voor een hoge stabiliteit. Bovendien kan dit type ladder in trappositie worden opgesteld.

5. Sportenladder: dit type ladder is een trapladder in conische vorm. Meestal wordt de spreidbeveiliging door sterke perlonriemen gewaarborgd.

6. Trapladder: deze ladder is eveneens conisch, hoewel slechts van een kant toegankelijk. De trappen zijn normaliter breder en maken een comfortabele stand bij het werken op de trap mogelijk. Het werkplatform is bovendien ruim en functioneel.

Met een ruim assortiment aan toebehoren kun je jouw ladder naar wens uitbreiden. Een opklapbare universele traptrede zorgt voor een stabiele standplaats op de ladder. Dit komt een stavlak dat in het midden boven de sport wordt aangebracht. Wandafstandhouders voor sportenladders zijn met en zonder opbergplatform verkrijgbaar. Deze en vele andere producten dienen voor de veiligheid of vergemakkelijken het werken op de ladder. Bekijk goed welke toebehoren met jouw ladder gecombineerd kunnen worden!

Welk formaat ladder heb ik nodig?

De stahoogte (1) is de maximale hoogte die je op de ladder mag betreden.

Als werkhoogte (2) wordt het bereik aangeduid, waarin rechtopstaand wordt gewerkt, bijvoorbeeld met een boormachine. De gemiddelde werkhoogte ligt ongeveer 1,50 m boven de stahoogte en is afhankelijk van de branche en het gereedschap.

De reikhoogte (3) is de hoogte, die afhankelijk van de ladderuitvoering, vanuit de stahoogte bereikt kan worden. In de regel is het ongeveer 2,00 m boven de stahoogte.

formaat ladder HORNBACH!

Veilig gebruik van een ladder

Veiligheid staat voorop! Hieronder vind je veel informatie en tips over het gebruik van een ladder en het opstellen ervan.

Vóór het gebruik van de ladder

Voordat je gebruik gaat maken van een ladder, moet je voor je eigen veiligheid een aantal punten in acht nemen. Is de ladder geschikt voor het doeleinde waar je hem voor wilt gebruiken? Heeft de ladder het GS-veiligheidskenmerk? Vóór ieder gebruik moet de ladder op beschadigingen worden gecontroleerd en ontdaan worden van verontreinigingen. Vuil of olie zijn een risico voor de veiligheid. De ladder moet uiteraard ook lang genoeg zijn voor het beoogde project.

Opstellen van de ladder

Ook op dit gebied moet met verschillende zaken rekening worden gehouden, zodat probleemloos werken op de ladder mogelijk is. De ondergrond waar de ladder op staat moet vlak, horizontaal, onbeweeglijk en niet glibberig zijn. Indien mogelijk kunnen de steunladders tegen vaste vlakken worden gesteund. De ladder moet bovendien met de juiste hoek (bij steunladders hellingshoek 1:4) worden opgesteld.

Sporten en treden moeten waterpas staan. Trapladders moeten volledig opengeklapt worden. Zet ladders nooit van bovenaf in een nieuwe stand, de ladder moet namelijk zo opgesteld worden dat het omvallen naar de zijkant uitgesloten is. Gebruik de ladder vooral niet als overbrugging! Wees voorzichtig! Zelfgemaakte constructies in combinaties met ladders verhogen het gevaar voor ongevallen aanzienlijk. Ramen en deuren (geen nooduitgangen) in het werkbereik moeten vóór het opstellen van ladders vergrendeld worden. Indien de ladder op verkeerswegen staat, moet deze door afschermingen of waarschuwingsborden en dergelijke afgebakend worden.

Gebruik van de ladder

Ladders zijn alleen voor lichte werkzaamheden van korte duur geschikt. Voor langdurende zwaardere werkzaamheden is een steiger zinvol. Alleen met vaste antislip-schoenen is een veilige houvast bij het gebruik van de ladder mogelijk. Beide handen moeten voor het op- en afstappen vrij zijn. Daarbij moet je steeds met je gezicht richting de ladder op- en afstappen. Geschikt gereedschap en materiaal moet veilig in de zakken opgeborgen zijn. Zo voorkom je de kans op ongelukken.

Overmatige zijdelingse belastingen, bijvoorbeeld boren in metselwerk en beton, moeten vermeden worden. Buiten moet de ladder bij ongunstige weersomstandigheden, zoals sterke wind, niet opgesteld worden. De maximale last van de ladder mag bij geen van de werkzaamheden overschreden worden.Niet-aanvullend beveiligde steunladders mogen niet tot over de op vier na laatste sport worden beklommen. Aan beide zijden beklimbare ladders alleen tot aan de op drie na laatste sport. Universele ladders met de gebruiksstand „Trapladder met aangebrachte schuifladder“ mogen zelfs alleen tot aan de op vijf na laatste sport worden beklommen, om voldoende houvast te waarborgen. De afmetingen van de ladders met platform, evenals montageladders, moeten zo gekozen worden dat de gebruiker zich niet hoeft uit te rekken, om de maximale werkhoogte te kunnen bereiken.

Niet-aanvullend beveiligde steunladders mogen niet tot over de op vier na laatste sport worden beklommen. Aan beide zijden beklimbare ladders alleen tot aan de op drie na laatste sport. Universele ladders met de gebruiksstand „Trapladder met aangebrachte schuifladder“ mogen zelfs alleen tot aan de op vijf na laatste sport worden beklommen, om voldoende houvast te waarborgen. De afmetingen van de ladders met platform, evenals montageladders, moeten zo gekozen worden dat de gebruiker zich niet hoeft uit te rekken, om de maximale werkhoogte te kunnen bereiken.

Reparatie en opslag van de ladder

Reparatie en onderhoudswerkzaamheden moeten door vakkundig personeel overeenkomstig de instructies van de fabrikanten worden uitgevoerd. Aanwijzingen over opslag van de ladders staan tevens in de handleidingen van de fabrikanten.

Kwaliteitskenmerken van ladders

Denk aan je veiligheid! Wanneer je een ladder besluit te kopen, let dan altijd op de kwaliteitskenmerken.

Het belangrijkste kwaliteitskenmerk voor een ladder is het veiligheidteken „GS“ – Gecertificeerde veiligheid.

GS Pruefzeichen

Bedrijven die kwaliteitsproducten produceren, zijn lid van de VDL (Verband Deutscher Leitern- und Fahrgerüstehersteller), dit is de Vereniging van Duitse ladder- en steigerfabrikanten.

Nog een belabgrijk kenmerk zijn de langetermijn garanties van fabrikanten. Hierbij kun je denken aan garanties van 5, 10 of 15 jaar.

Producten van de fabrikant Hymer overtuigen naast hun design en innovatieve detailoplossingen ook door hun kwaliteit. Een eenvoudige en veilige toepassing waarborgen de aluminium ladders met de rode streep aan de zijkant. Verder zijn de naadloos geëxtrudeerde profielen een kwaliteitskenmerk, dat zelfs aan veeleisende klantenwensen voldoet. De producten ondergaan bovendien duurzaamheidstests. Afhankelijk van de productieserie wordt de hoge kwaliteitsstandaard met een buitengewone garantie aangevuld.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven