0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
24-12-2023 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 10-12-23 om 14:29 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Tips voor het leggen van tegels

Tips voor het leggen van tegels

Belangrijke tips en trucs voor het leggen van tegels zijn goud waard! Of je nu vloer- of wandtegels legt of mozaïektegels op speciale plaatsen wil. Wij geven je belangrijke tips voor jouw project! Let op: HORNBACH is niet aansprakelijk bij het verkeerd leggen van tegels.

Voegenbreedte berekenen

De ideale breedte van de voegen passend bij de tegelgrootte bepaal je als volgt:

- Keramische tegels tot 150 mm zijlengte: 2 mm voegbreedte
- Keramische tegels vanaf 150 mm zijlengte: 2-8 mm voegbreedte
- Splijttegels/klinkers: 4-10 mm voegbreedte

Hoe groter de maattolerantie van het materiaal is, des te groter de voegbreedte.

Tip

Bij het inkopen van tegels en het berekenen van het aantal tegels dat je nodig hebt voor jouw project dien je altijd rekening te houden met de informatie op de verpakking. De inhoud van de doos wordt per vierkante meter aangegeven.

Tegels snijden en bewerken

Bij het leggen van tegels gaan de tegelrijen vaak niet perfect op. Bovendien moet je uitsparingen voor de kraan en gaten voor buizen en dergelijke in de tegels boren of snijden. Vanwege hun hoge oppervlaktespanning kun je tegels niet eenvoudig zagen of doorboren. Ze breken snel. Lees hier de belangrijkste tips en trucs voor het snijden en bewerken van je tegels!

Gaten maken in tegels

Er zijn verschillende manieren om gaten in tegels te maken:

  • Tegelgatenboor: Als je vaak en veel verschillende diameters nodig hebt, is een verstelbare tegelgatenboor erg handig. Hij maakt precies cirkelvormige openingen in de tegel en is geschikt voor diameters tot 90 mm.
  • Tegelgatenzaag: Een tegelgatenzaag heb je nodig voor het maken van uitsparingen voor schakelaars en dergelijke. De hierbij gangbare diameters zijn als inzetstukken verkrijgbaar, je vindt ze ook in ons assortiment.
  • Glasboor of hardmetaalboor: Voor kleinere gatdiameters, bijvoorbeeld voor kabeldoorvoeren, kun je ook een glasboor of scherpe hardmetaalboor gebruiken.

In tegels boren

Markeer het te boren gat in de tegel met een centerpons. Gebruik een 3 tot 4 mm dikke steenboor voor het voorboren van het gat. De boormachine mag daarbij niet op de hamerfunctie ingesteld zijn; de tegels kunnen hierdoor barsten! Je kunt hier beter een accu-schroefmachine voor gebruiken (7,2 volt). Als het gat is voorgeboord, boor je het uiteindelijke gat met de gewenste boor.

In tegels boren | HORNBACH!

Tegels snijden

Voor een rechte snede bij het snijden is de tegelsnijmachine ideaal! De tegel leg je zo in de tegelsnijder dat het oppervlak op de gewenste plaats ingekerfd kan worden. De meeste tegelsnijders zijn voorzien van een breekstang. Zo niet, dan krijg je via een onderliggende rand een gladde breuk. Wanneer je zelf geen tegelsnijmachine wilt aanschaffen, kun je gebruik maken van onze Verhuurservice.

Tegels snijden | HORNBACH!

Uitsparingen in de tegelrand maken

Uitsparingen in de tegelrand kun je het beste met een papegaaitang uit 'knabbelen'. Oefen dit eerst op een restant van de tegels. Later kun je de onregelmatige randen afwerken met een rozet. Je kunt ook zuivere sneden bereiken met speciale zaagbladen, die in beugelzagen of elektrische decoupeerzagen worden gespannen.

Uitsparingen in de tegelrand maken | HORNBACH!

Mozaïek als tegelwand in de keuken verwerken

In de keuken bedraagt de hoogte van het te betegelen oppervlak tussen het werkblad en de keukenkastjes ongeveer 60 cm. Teken de bovenste begrenzing af met een waterpas. De optimale lengteverdeling bepaal je door het los uitleggen van de mozaïektegels. Om je het zetten van mozaïektegels nog gemakkelijker te maken, zijn onze mozaïeken op de rugzijde op een net of puntgelijmd.

Tip

Bij het leggen van glasmozaïek adviseren wij het gebruik van witte tegellijm.

Speciale plaatsen betegelen

Blootgesteld aan allerlei invloeden, weer en wind, in natte ruimtes. Het is niet altijd gemakkelijk voor tegels. Hier lees je een aantal tips, hoe je tegels op speciale plaatsen kunt verwerken.

Wandtegels om het raam

Bij het leggen van wandtegels om het raam ga je uit van een lijn in het midden van het raam. Bij twee ramen ga je uit van een lijn midden tussen de twee ramen. Je begint hier met het tegelen, zo kom je altijd mooi uit.

Vloertegels en schuine wanden

Staan de wanden bij jou thuis niet haaks op elkaar? Verbind dan bij het betegelen een richtsnoer met de betreffende middelpunten van de kopwanden. Breng vervolgens links en rechts van deze lijn twee rijen tegels los aan en exact haaks daarop een dwarsrij. Klaar.

Tegels buiten leggen

Bij het leggen van tegels buiten ga je als volgt te werk:
1. Voorbereiding van de ondergrond
2. Afdichten
3. Tegels leggen
4. Tegels voegen
5. Afdichten van hoek- en aansluitvoegen

Gedetailleerde instructies

1. Voorbereiding van de ondergrond
Geschikte ondergronden voor het leggen van tegels buiten zijn:

  • beton
  • cement
  • intacte tegelvloeren
  • vlak gevoegd metselwerk
  • pleisterwerk
De ondergrond moet zo veel mogelijk schoon, dragend en vrij van scheuren en verzakkingen zijn. Bovendien moet er voor de afwatering buiten een afschot van minstens 2% aanwezig zijn. Verflagen en kapotte tegels vooraf verwijderen, en gaten tot 30 mm opvullen.

2. Afdichten

De afdichtmassa klontervrij roeren en de eerste laag met de kwast opstrijken. Bij hoekvoegen moet je een afdichtstrip gebruiken en deze in de nog verse laag inbedden. De afdichting aan de wand circa 15 cm hoog optrekken en na het drogen, op z’n vroegst na 2 uur, een tweede laag opbrengen en circa 24 uur laten drogen.
Belangrijk: gedurende deze tijd het gebied tegen regen en zon beschermen.

3. Tegels leggen

Tegellijm met een lijmkam aanbrengen en de nieuwe tegels binnen 30 minuten verwerken. Hiertoe de tegels stap-voor-stap aandrukken en gelijkmatig inschuiven en de tegels met een rubberen hamer vastkloppen. Na ongeveer 2 dagen kun je de tegels voegen.

4. Tegels voegen

De voegmortel roeren en met een rubberen wisser diagonaal in de voegen vegen, overtollig materiaal wegvegen. De mortel mat laten worden, 'verstijven', met een vochtige spons reinigen en na volledige uitharding de tegels met een droge doek nawrijven.

5. Afdichten van hoek- en aansluitvoegen
Hoek- en aansluitvoegen na 3 dagen met weerbestendige siliconenkit afdichten. Hiertoe voegranden eerst met een plakfolie afplakken, dan de voegen met kit opvullen. Na 10 minuten met een voegenstrijker glad maken, de plakfolie verwijderen en eventueel de voegranden opnieuw glad maken.

Tegels waterdicht leggen

Tegelbedekkingen zijn welliswaar waterbestendig, maar niet waterdicht. In bijvoorbeeld de douche zijn een waterdichte tegelwand of -vloer van belang. Daar moet je tijdens de voorbereiding een afdicht voorstrijk aanbrengen. Dit werkt als een soort rubberen hoes onder de tegels. Kritieke hoeken versterk je met een afdichtband.

Bij het waterdicht leggen van tegels ga je als volgt te werk:
1. Ondergrond voorbereiden en voegen sluiten
2. Gronden en afdichten
3. Tegels leggen
4. Tegels voegen
5. Afdichten van hoek- en aansluitvoegen

Gedetailleerde instructies

1. Ondergrond voorbereiden en voegen sluiten

De ondergrond moet schoon, dragend en vrij van verontreinigingen (zoals bekistingsolie) zijn. Bovendien dien je gips- of cementresten, verf, behang of behanglijm vooraf te verwijderen. Op de schone ondergrond kun je nu voegplamuur met een brede spaan of een plamuurmes dwars op de voeg aanbrengen. Let er hierbij op dat je de voegen volledig vult. Strijk met een spaan de voegen glad af. Na circa een uur kun je overtollig plamuur verwijderen.

2. Gronden en afdichten

QSB, spaanplaat, gips en soortgelijk sterk zuigende ondergronden dien je goed te gronden. En vervolgens een afdichtstrip in de hoekvoegen in de nog verse eerste laag inbedden. Je kunt de afdichtmassa met een spaan of een kwast ruim aanbrengen. Na ongeveer 6 uur kun je de tweede laag aanbrengen en de afdichtstrip dekkend overstrijken. Leg pas na 18 uur de tegels eroverheen.

3. Tegels leggen

Gebruik een speciale tegellijm voor moeilijke ondergronden en breng deze aan met een lijmkam. De vertanding van de lijmkam dien je afhankelijk van het tegelformaat te kiezen. Na het aanbrengen van de lijm, de tegels binnen 30 minuten leggen. Horizontale tegelrijen eventueel met een waterpas controleren, tegels op de vloer voorzichtig met een rubberen hamer inkloppen en altijd op gelijkmatige hoogte letten. Vloertegels kun je voegen na 2 dagen, wandtegels al na 1 dag.

4. Tegels voegen

De voegmortel roeren en met een rubberen wisser diagonaal in de voegen vegen. Veeg overtollig materiaal direct weg Vervolgens de mortel mat laten worden, 'verstijven', en dan met een vochtige spons reinigen. Na het uitharden van de mortel kun je de tegels met een droge doek nawrijven.

5. Afdichten van hoek- en aansluitvoegen

Na ongeveer 3 dagen kun je de hoek- en aansluitvoegen met siliconenkit afdichten. Plak eerst de voegranden met een plakfolie af. Schuur metaal en kunststof licht op en ontvet eventueel met spiritus. Nu kun je de voegen met een afdichtmiddel met behulp van een kitpistool vol spuiten. Na 10 minuten met een voegenstrijker glad maken, de plakfolie verwijderen en eventueel de voegranden opnieuw glad maken.

Tegels over verwarmingsmatten leggen

Bij het leggen van tegels over verwarmingsmatten ga je als volgt te werk:

1. Voorbereiding van de ondergrond
2. Inbedden van de verwarmingsmatten
3. Plamuren
4. Tegels leggen
5. Tegels voegen
6. Afdichten van hoek- en aansluitvoegen

Gedetailleerde instructies

1. Voorbereiding van de ondergrond

De ondergrond moet zo veel mogelijk schoon, dragend en vrij van verontreinigingen zijn. Bovendien moet je gips- of cementresten en oude verf vooraf verwijderen en oneffenheden egaliseren en gaten opvullen.

2. Inbedden van de verwarmingsmatten

Allereerst dien je de flexibele veiligheidslijm voor het lijmen van tegels op moeilijke ondergronden aan te maken en met een grote lijmkam opkammen. Daarna kun je polystyreen kantstroken aanbrengen ter vermijding van geluidsbruggen aan de wand. Nu een verwarmingsmat met een spaan in het verse lijmbed drukken en de volgende verwarmingsmatten parallel aan de eerste baan verder leiden.

3. Plamuren

Over het volledige oppervlak van de gelegde verwarmingmatten moet je nu met verse lijm een laagdikte van circa 3 mm aanbrengen. Je kunt hier eventueel een spaan gebruiken voor het glad maken. Twee dagen laten drogen en de vloerverwarming volgens de gegevens van de fabrikant aansluiten.

4. Tegels leggen

Met een tegellijm kun je weer de lijm aanbrengen op de tegels en de tegels plaatsen. Je kunt de tegels met een rubberen hamer voorzichtig aankloppen en op gelijk niveau brengen, gebruik hiervoor de waterpas. Laat de tegellijm ongeveer 2 dagen drogen.

5. Tegels voegen

Na de droogtijd van de tegellijm kun je de voegmortel roeren en met een rubberen wisser diagonaal in de voegen vegen. Overtollig materiaal dien je aansluitend af te vegen. Nu laat je de mortel mat worden, 'verstijven' en dan met een vochtige spons reinigen. Na de uitharding van de mortel kun je de tegels met een droge doek nawrijven.

6. Afdichten van hoek- en aansluitvoegen

Na droging van de voegmortel moet je de voegen elastisch afdichten. Allereerst plak je de de voegenranden met een plakfolie af. Daarna metaal en kunststof licht opschuren en eventueel met spiritus ontvetten. Snijd uitstekende polystyreen kantstroken af. Nu spuit je de voegen met afdichtmiddel met behulp van een kitpistool vol. En na 10 minuten maak je ze met een voegenstrijker glad, verwijder je de plakfolie en strijk je de voegranden eventueel opnieuw glad.

Hier vind je meer informatie over vloerverwarming en het plaatsen ervan!

Hoeken betegelen

Ook bij binnen- en buitenhoeken zijn voegen aanwezig. Bij het aanbrengen van de tegels is het het gemakkelijkst om speciale hoeklijsten te gebruiken. Deze druk je in het lijmbed en breng vervolgens de tegels tegen de lijst aan.

Gemengde tegels leggen

Bij het leggen van gemengde tegels ga je als volgt te werk:

1. Voorbereiding van de ondergrond
2. Voorstrijken
3. Gemengde natuursteentegels leggen
4. Tegels voegen
5. Afdichten van hoek- en aansluitvoegen

Gedetailleerde instructies

1. Voorbereiding van de ondergrond

De ondergrond moet zo veel mogelijk schoon, dragend en vrij van verontreinigingen zijn. Bovendien moet je gips- of cementresten en oude verf en behang of behanglijm vooraf verwijderen en oneffenheden egaliseren en gaten opvullen. Cellenbeton-metselwerk eventueel plamuren en spaanplaat, aan de wand minstens 19 mm dik, op de vloer minstens 22 mm dik, in messing en groef verlijmen en met een lattenrooster vastschroeven (lattenafstand: verticaal en horizontaal max. 50 cm).

2. Voorstrijken

Voorstrijkmiddel voor sterk zuigende ondergronden, zoals onder andere anhydrietdekvloeren, gipsvezel-, gipskarton-, gipsplaten en OSB-platen, gebruiken. OSB- en spaanplaten daarna, in droge gebieden eenmaal en in natte gebieden tweemaal, met een afdichtmassa bestrijken.

3. Gemengde natuursteentegels leggen

Meng de speciale natuursteenlijm en breng de lijm op het gehele oppervlak aan de achterzijde van de tegels aan. Vereist voor buiten, onder water en voor doorschijnende platen. Gereedschap aansluitend met water reinigen. De tegels binnen 30 minuten aanbrengen, uitlijnen en op de vloer met een rubberen hamer vastkloppen. Wanneer keramische tegels moeten worden gelijmd, gebruik je flexibele veiligheidslijm, voor de toepassing op moeilijke ondergronden.

4. Tegels voegen

Roer de voegmortel en breng met een rubberen wisser diagonaal aan in de voegen, veeg overtollig materiaal direct weg. Laat de mortel mat worden, 'verstijven' en reinig vervolgens met een vochtige spons. Na het volledig uitharden van de mortel kun je de tegels met een droge doek nawrijven.

5. Afdichten van hoek- en aansluitvoegen

Plak de voegranden eerst met een plakfolie af. Schuur metaal en kunststof licht op en ontvet eventueel met spiritus. Nu kun je met een kwast de siliconenkit, speciaal voor natuursteen of eventueel keramiek, op de dragende, schone en droge voegen aanbrengen. Na 60 minuten ventileren, kun je de tegels binnen 4 uur voegen. Spuit de voegen met kit vol. Na 10 minuten kun je de voegen met een voegenstrijker glad maken, de plakfolie verwijderen en eventueel de voegranden nogmaals glad maken.

Tegelprofielen

Scheidings- en afdekprofiel voor tegels

Scheidings- en afdekprofielen voor tegels worden bij vloer- en wandafsluitingen gebruikt en kun je tijdens of na het leggen inzetten. Lelijke afsluitingen aan de wand en overgangen naar andere vloerbedekkingen werk je met scheidings- en afdekprofielen netjes weg.

Dilatatievoegprofiel voor tegels

Dilatatievoegprofielen voor tegels zijn geschikt voor de vermindering van trek-/drukspanningen in keramische tegels. Door een zacht binnendeel kunnen dilatatievoegprofielen optredende vervormingen opnemen en bufferen. Een harder buitendeel garandeert een efficiënte randbescherming. De profielen worden meestal ingezet in industriële objecten.

Kwartrond profiel voor tegels

Kwartrond profielen zorgen voor de nette afsluiting van de buitenhoeken van een wand. Bovendien zijn kwartrond profielen geschikt als wandcontactdoosafdekking voor tegels, vloerbedekkingen, parket of natuursteen.

Hoekprofiel voor tegels

Hoekprofielen voor tegels kunnen door hun bijzondere hoekpositie en verschillende materiaalsterkten zelfs in gebieden gebruikt worden die permanent en sterk belast worden.

Overgangsprofiel voor tegels

Overgangsprofielen voor tegels zijn geschikt voor het compenseren van hoogteverschillen tussen twee vormen van vloerbedekkingen (bijvoorbeeld de overgang van tegels naar tapijt). Door de inzet van overgangsprofielen bereik je een traploze, schuine verbinding en bescherm je gelijktijdig de tegelranden tegen mogelijke beschadigingen

Decorprofiel voor tegels

Decorprofielen voor tegels zorgen voor een nette en mooie afsluiting van randen. Decorprofielen zijn er in verschillende materialen en kleuren. Daardoor kun je optisch gelijk gekleurde tegelbedekkingen harmonieus op elkaar afstemmen.

Plinten voor tegels

Tegelplinten dienen voor de moderne en mooie wandafsluiting van een tegelvloer.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven