0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 24-02-24 om 18:16 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Tegels kort uitgelegd

Tegels kort uitgelegd

HORNBACH biedt je alles voor het project tegels leggen! Tegels - ook vaak aangeduid als keramische tegels - zijn gemaakt van keramiek. Je leert hier alles wat je moet weten over dit type vloer.

Voordelen en eigenschappen van tegels

 • Tegels zijn enorm slijtvast, vooral als ze tot de slijtgroep III, IV of V behoren (gemiddelde tot hogere belastbaarheid).
 • Een hogere prijs voor tegels betekent meestal een langere levensduur.
 • Geglazuurde keramische tegels zijn zeer sterk, maar zijn toch aan een zekere slijtage onderhevig wanneer je ze als vloertegel gebruikt.
 • Hygiënisch en onderhoudsvriendelijk zijn ze ook.
 • Tegels zijn vanwege hun warmtegeleidende vermogen perfect voor vloerverwarming.
 • Keramische tegels zijn vuurbestendig, zo kunnen hitte, as en dergelijke de betegeling niet schaden.
 • Tegels zijn in iedere woon- en gebruiksruimte inzetbaar en in talrijke vormen en kleuren verkrijgbaar.

Belangrijke onderscheidende kenmerken

Keramische tegels bestaan uit klei, chinaklei (porseleinaarde), kwarts en krijt (of kalk).

 • Geglazuurde of ongeglazuurde tegels
  Glazuur verfijnt het oppervlak van de tegel, geeft deze zijn individuele look en zijn chemische en mechanische bestendigheid, het zorgt bijvoorbeeld voor waterbestendigheid. Maar er zijn ook ongeglazuurde tegels, deze geven de natuurlijke kleur van een tegel sterker weer, echter zijn ongeglazuurde tegels veel gevoeliger voor vlekken en vocht.
 • Gepolijste tegels
  Door het polijsten met behulp van stenen van siliciumcarbide krijg je een glanzend oppervlak. Er zijn gepolijst porselein-aardewerk-tegels en gepolijst natuurlijke stenen tegels (uit kwarts). Houd in gedachten dat gepolijste tegels noodzakelijkerwijs vooraf geïmpregneerd moeten worden met het juiste tegel impregneermiddel!
 • Toepassingsgebied van tegels
  Wandtegels hebben meestal andere eigenschappen dan vloertegels. Deze laatste zijn natuurlijk veel duurzamer, moeten in de regel waterbestendig, slijtvast en slipbestendig zijn. Let daarom bij het kopen van tegels op de minimumeisen voor tegels en de slijtgroepen en slipvastheid.

Goed om te weten

Bij sommige tegels wordt de globale grootte aangegeven. De tegels ondergaan een natuurlijke krimp tijdens het bakken. Dit kan leiden tot geringe maatafwijkingen van 1-2 mm. Afwijkingen van de normale afmeting die op de verpakking staat of in onze Onlineshop genoemd worden, zijn dan ook te wijten aan de productie. Om deze reden worden hoge kwaliteit tegels gekalibreerd of gecorrigeerd. De omvang van deze tegels is aangegeven in millimeters.

Gerectificeerde tegels of gekalibreerde tegels

Gekalibreerde tegels

Gekalibreerde tegels zijn precies haaks gemaakt in alle richtingen. Bovendien wordt het oppervlak van de tegel afgevlakt zodat alle tegels gelijk van dikte zijn. Deze methodiek wordt vaak toegepast bij natuursteen.

Gerectificeerde tegels

Gerectificeerde tegels worden na het bakproces precies op maat geslepen. Dit biedt de mogelijkheid om tegels met een minimale voeg te verwerken. De ondergrond waar gerectificeerde tegels op worden verwerkt moet uitermate vlak zijn om onregelmatigheden in het tegelwerk te voorkomen.

Minimumeisen aan tegels

Let bij het kopen van tegels altijd op EN-genormeerde producten! De zogenaamde Euro-norm is een belangrijke oriënteringshulp en legt de minimumeisen aan de kwaliteit van keramische tegels vast.

 • EN-genormeerde tegels: hebben gereguleerde minimumeisen aan slijtvastheid, waterabsorptie, maattolerantie, vlakheid, vorstbestendigheid en druk- en buigvastheid.
 • Sortering van tegels: Tegels met een 1e sortering voldoen aan de vereisten van de NEN/EN-norm. Tegels met een 2e sortering hebben kleine gebreken en eventuele kleurverschillen aan het oppervlak en kunnen geringe maatafwijkingen vertonen. Wij hechten waarde aan de hoogste kwaliteit! Daarom voeren we bij HORNBACH alleen tegels van de 1e sortering.
 • Caliber van tegels: Het caliber van een tegel staat voor de exacte maat. Gedurende het bakproces van bijvoorbeeld keramische tegels krimpen de tegels enkele milimeters. Hoeveel dit exact is, kun je vooraf niet bepalen, dit hangt af van diverse factoren. Om een goed resultaat te behalen tijdens het leggen van tegels, raden wij altijd aan om te werken met tegels van hetzelfde caliber.
 • Vorstbestendigheid van tegels: Weersinvloeden veroorzaken enorm hoge spanningen in het materiaal. Daarom moet je op het balkon of terras en dergelijke EN-genormeerde, vorstbestendige tegels van zeer hoge kwaliteit gelegd worden.
 • Kleurnummers en tonaliteit van tegels: Bij de verschillende producties van tegels krijgen de partijen een verschillende tonaliteit mee. Let bij het kopen van tegels altijd op gelijke kleurbadnummers, ook wel tonaliteit genoemd. Neem bij het leggen van tegels ook altijd tegels uit verschillende dozen, om een harmonieus eindresultaat te bereiken.

Slijtgroepen van tegels

Slijtgroepen van tegels | HORNBACH!
Slijtgroep Belasting Wand- en vloertegels
1 Zeer licht Aanbevolen als wandbekleding.
2 Licht Als vloerbedekking in ruimten met lage belasting, bijvoorbeeld de badkamer.
3 Gemiddeld Voor vloerbedekkingen met gemiddelde belasting, bijvoorbeeld woon-, slaap-, bad- en hobbyruimten en hotelkamers.
4 Sterk Voor vloerbedekkingen met zeer zware belasting, bijvoorbeeld keukens, hallen, woonkamers, kantoren, hotels en terrassen.
5 Zeer sterk Voor vloerbedekkingen met zeer zware belasting, bijvoorbeeld in restaurants, entrees, hotels, scholen, verkoopruimten en winkels.
Slipvastheid van tegels

Slipvastheid van tegels | HORNBACH!
Klasse Hellingshoek Statische wrijvingswaarde Bijvoorbeeld
R 9 6°–10° Gering Trappen, artsenpraktijken, entrees
R 10 > 10°–19° Normaal Sanitaire ruimten, koffie- en theesalons
R 11 > 19°–27° Verhoogd Garagebedrijven, laboratoria
R 12 > 27°–35° Groot Koelruimten, brandweerkazernes

Toelichting tegeletiketten

Tegels kort uitgelegd HORNBACH!

Op een tegeletiket kun je de volgende aanduidingen vinden (van boven naar onder):

 • Artikelomschrijving.
 • Grootte/afmetingen.
 • Dikte (wordt in mm aangegeven).
 • Sort. = sortering (zie boven).
 • Cal. = kaliber. Deze code geeft aan welke maat de tegel daadwerkelijk heeft. Want in de industriële productie van tegels kan het tot schommelingen in de grootte en het kaliber van tegels komen. De verschillende kalibers worden gesorteerd, gekenmerkt en gescheiden verpakt.
 • Br.Fa. = kleurnummer (zie boven).
 • AR en RF staan voor de leverancierafkorting.

Tip

Let bij het kopen van tegels en de berekening van de hoeveelheid tegels voor je ruimte op de informatie op de verpakking. De inhoud per doos wordt voor het totale legoppervlak (van XX m2) aangegeven, houdt altijd rekening met snijverlies.

Andere tegelprojecten die interessant zijn

naar boven