Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
24-12-2024 07:00 - 17:00 Uur
25-12-2024 gesloten
26-12-2024 gesloten
Je hebt deze informatie op 13-12-24 om 11:12 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Meer dan alleen warme voeten, biedt een vloerverwarming je veel comfort. Je kunt dit systeem direct meenemen in de planning bij een nieuwbouwwoning of later toevoegen bij een renovatie. Ben jij een ervaren doe-het-zelver, dan is dit een project voor jou. Een vloerverwarming wordt onder de hele vloerbedekking gelegd, verwarmt daarmee de hele oppervlakte en staat daarom bekend als oppervlakteverwarming. Een vloerverwarming is niet alleen modern, het heeft ook enkele voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen.

  1. Gelijkmatige warmteverdeling: aangezien de volledige oppervlakte van de ruimte verwarmd wordt, verdeelt de warmte zich gelijkmatig over de ruimte.
  2. Stof blijft op de grond: bij traditionele verwarmingen stijgt de warme lucht omhoog en veroorzaakt zo stofophoping. Bij vloerverwarmingen blijft de warmte aan de grond, waardoor er geen stof wordt opgewerveld.
  3. Ruimtebesparing: in tegenstelling tot traditionele radiatoren, neemt een vloerverwarming geen ruimte in beslag langs de muren, omdat het onder de vloerbedekking wordt gelegd.
  4. Energie-efficiëntie: watergedragen vloerverwarmingen hebben door de grote oppervlakte geen hoge aanvoertemperaturen nodig en zijn daardoor energie-efficiënter dan conventionele verwarmingen.

Houd er rekening mee dat reparaties aan vloerverwarming moeilijk zelf uit te voeren zijn. Als er een lek in de verwarming zit, de verwarmingsbuizen verstopt zijn of door corrosie zijn aangetast, heb je professionele hulp nodig. Bij grotere schade moet de vloerbedekking verwijderd worden en moet de dekvloer opengemaakt worden voor de reparatie. Is dit voor jou geen obstakel, dan kun je kiezen tussen een elektrische en een watergedragen vloerverwarming. De twee soorten vloerverwarmingen zijn geschikt voor verschillende omstandigheden in jouw woning.

Een mogelijkheid is de installatie van een elektrische vloerverwarming. Deze werkt op stroom: elektrische energie wordt bij dit type verwarming omgezet in warmte. Een voordeel van dit type vloerverwarming is dat je het onafhankelijk van de rest van de verwarmingsinstallatie kunt installeren. De elektrische vloerverwarming wordt aangelegd met verwarmingsfolie of -matten.

Een elektrische vloerverwarming werkt als directe verwarming en heeft ten opzichte van een watergedragen vloerverwarming een kortere opwarmtijd. Ook is de opbouwhoogte van de elektrische vloerverwarming lager, omdat er minder warmte-opslag nodig is. In vergelijking met een watergedragen vloerverwarming zijn de installatiekosten van een elektrische vloerverwarming lager. De operationele kosten zijn echter hoger vanwege de elektriciteitsprijzen. Heb je zonnepanelen op het dak? Dan is een elektrische vloerverwarming een slimme keuze!

Elektrische vloerverwarmingen zijn niet alleen beschikbaar voor de vloer, maar ook voor wanden en plafonds. Deze innovatieve verwarmingssystemen bestaan bijvoorbeeld uit verwarmbaar vlies voor de wand of verwarmbare gipsplaten voor het plafond. Het verwarmingssysteem wordt onder de wandbekleding aangelegd, waardoor het onzichtbaar is en ruimte bespaart in jouw kamers.

De keuze van de vloerbedekking boven je vloerverwarming laat je natuurlijk niet aan het toeval over. De warmte moet goed naar de ruimte worden geleid. Bij de juiste vloerbedekking voor vloerverwarming komt het aan op de warmteweerstand.

Want in principe zijn veel vloerbedekkingen geschikt om boven een vloerverwarming te leggen. Ze verschillen echter in hun warmtegeleidingsvermogen, waardoor sommige vloerbedekkingen efficiënter zijn dan andere. De belangrijke waarde is de warmteweerstand. Deze wordt berekend uit de dikte van de vloerbedekking en het warmtegeleidingsvermogen (Lambda). Je deelt de dikte van de vloerbedekking door het warmtegeleidingsvermogen en krijgt zo de warmteweerstand. Bij vloerverwarming mag de warmteweerstand de waarde van 0,15 m² K/W (Watt per vierkante meter en Kelvin) niet overschrijden.

Deze waarde wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de manier van leggen. Wanneer een vloerbedekking zwevend wordt gelegd, ontstaat er een luchtlaag tussen de dekvloer en de vloerbedekking, die de warmteweerstand verhoogt. Ook extra lagen zoals een akoestische onderlaag hebben invloed op de warmteweerstand. Grote tapijten hebben ook invloed op de warmteafgifte van de vloerverwarming. Het is ook mogelijk dat verschillende kamers op verschillende snelheden opwarmen wanneer je een hogere temperatuur instelt. Al deze factoren moet je meenemen in de planning van je vloerverwarming. Ongeacht voor welke vloerverwarming en vloerbedekking je kiest, zorg ervoor dat de vloerbedekking door de fabrikant als geschikt voor vloerverwarming is gemarkeerd. Dit is vooral belangrijk bij elektrische vloerverwarmingen, omdat deze een hogere bedrijfstemperatuur hebben.

Opbouw van een watergedragen vloerverwarmingssysteem . HORNBACH
Opbouw van een watergedragen vloerverwarmingssysteem

Tegels en natuurstenen zijn de optimale keuze in combinatie met vloerverwarming. Ze geleiden warmte uitstekend en hebben een zeer lage warmteweerstand in vergelijking met andere vloerbedekkingen. Bovendien warmen tegels relatief snel op en slaan ze de warmte goed op, waardoor de vloerverwarming zeer efficiënt werkt. Vooral als je een elektrische vloerverwarming wilt installeren, zijn tegels zeer geschikt. Als je voor tegels kiest, let dan op een voldoende voegbreedte van minstens 3 mm, zodat de tegels genoeg ruimte hebben om uit te zetten.

Je kunt ook kunststof (vinyl of PVC), tapijt of kurkvloer gebruiken als vloerbedekking voor de vloerverwarming. Vinyl- en PVC-vloeren warmen snel op, maar koelen ook snel weer af. Bij tapijt moet je erop letten dat het niet te dik is, geen schuimrug heeft en het materiaal niet als isolatie werkt. Kurk is alleen geschikt voor watergedragen vloerverwarmingen, omdat de bedrijfstemperatuur bij elektrische vloerverwarmingen te hoog is. Ongeacht voor welke vloerbedekking je kiest, moet het materiaal door de fabrikant goedgekeurd zijn voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Bovendien moet je er rekening mee houden dat sommige vloerbedekkingen een maximumtemperatuur van 26 of 27 graden hebben. De vloer mag niet verder worden opgewarmd. Dat betekent: afhankelijk van hoe groot je ruimte is, kan het zijn dat je deze niet kunt verwarmen tot de temperatuur die je wenst.

Ook een houten vloer en vloerverwarming vormen een goed team. Hoewel hout door zijn grotere warmteweerstand niet kan tippen aan de efficiëntie van tegels, is de combinatie met het juiste hout absoluut mogelijk. Hoe dichter en dunner het hout, hoe beter het de warmte geleidt. Geschikte houtsoorten zijn bijvoorbeeld eiken, noten, teak of kersen. Let bij hout op de maximale temperatuur van 26 tot 27 graden; de vloer mag niet verder worden verwarmd. Je kunt laminaat, net zoals parket, gebruiken als vloerbedekking voor de vloerverwarming. Beide moeten echter door de fabrikant goedgekeurd zijn voor dit gebruik. Houd rekening met de geluiddemping bij het berekenen van de warmteweerstand.

Smart Home HORNBACH

Met de keuze voor vloerverwarming, de juiste vloerbedekking en goede isolatie in je huis, kun je de vloerverwarming al effectief laten werken. Maar er is nog meer potentieel; ga een stap verder en maak je vloerverwarming slim!

Met een slim thermostaat kun je je vloerverwarming van onderweg bedienen of een tijdschema instellen. Zo verwarm je niet onnodig en kun je bij een elektrische vloerverwarming energiekosten besparen, omdat de verwarming alleen werkt wanneer je deze echt nodig hebt. Vervang de huidige thermostaat simpelweg door een slimme thermostaat en verbind deze met de juiste gateway van SMART HOME by hornbach.

Je vloerverwarming kun je verder automatiseren door een temperatuursensor in de ruimte met de vloerverwarming te installeren. Via de gateway kun je dan regels instellen bij welke temperatuur de verwarming aan- of uitgeschakeld moet worden. Als temperatuursensor kun je een slimme rookmelder met temperatuursensor gebruiken, want die waarschuwt niet alleen bij rookontwikkeling, maar meet ook de temperatuur. Alternatief zijn er ook temperatuursensoren die je op je meubels kunt plaatsen, of temperatuurstrips voor aan de muur.

Smart Home HORNBACH

De opbouw van een vloerverwarming verschilt afhankelijk van welk installatiesysteem wordt gebruikt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen droogbouw- en natbouwsystemen.

Bij het droogbouwsysteem liggen de verwarmingsbuizen dicht bij de oppervlakte of direct in de isolatielaag met een opbouwhoogte van 50 mm. Het droogbouwsysteem wordt vaak gebruikt bij renovaties en bij elektrische vloerverwarmingssystemen. Bij elektrische vloerverwarmingen bedraagt de opbouwhoogte tot 10 mm. Ook watergedragen vloerverwarmingen kunnen in een droogbouwsysteem worden geïnstalleerd. Bij het natbouwsysteem bedraagt de opbouwhoogte 90 mm; hier worden de verwarmingsbuizen direct onder de dekvloer geplaatst en worden door de dekvloer omhuld. Dit systeem wordt voornamelijk gebruikt bij watergedragen vloerverwarmingen.

Renoveer je een appartement of een huis? Dan kun je ook nog vloerverwarming achteraf installeren. Voor het retrofittend van vloerverwarming moeten echter aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  1. Geschikte bodem: De vloer moet geschikt zijn voor de installatie van vloerverwarming.
  2. Vloerhoogte: Door de opbouw van de vloerverwarming wordt de vloer dikker, wat betekent dat deuren en andere elementen mogelijk moeten worden aangepast.
  3. Isolatie: Voor het retrofittend van vloerverwarming moet de woning goed geïsoleerd zijn, zodat de verwarming efficiënt kan functioneren.

Als alternatieve optie kan de aanvoertemperatuur verhoogd worden, maar dit verslechtert de energiebalans.

In een nieuwbouwwoning is het installeren van vloerverwarming daarentegen eenvoudig, omdat dit direct kan worden ingepland en kan worden aangelegd met een nat of droog systeem.

Een elektrische vloerverwarming is bijzonder handig voor kleinere ruimtes zoals de badkamer of de keuken bij het retrofittend van vloerverwarming. Deze heeft slechts een geringe opbouwhoogte nodig en kan bijvoorbeeld met zelfklevende verwarmingsmatten direct onder de vloerbedekking worden aangelegd. Als je een grotere ruimte of een compleet appartement wilt voorzien van vloerverwarming, biedt een watergedragen vloerverwarming meer voordelen. Bij gebruik van het dunne laag systeem vereist de watergedragen vloerverwarming de minste opbouwhoogte, rond de 20 mm.

naar boven