Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
24-12-2024 07:00 - 17:00 Uur
25-12-2024 gesloten
26-12-2024 gesloten
Je hebt deze informatie op 14-12-24 om 10:45 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Zet meubels aan de kant, rol je vloerkleed op, schroef alles los van de muren en plak randen af met schilderstape. Grote objecten, maar ook de vloer, dek je af met afdekzeil. Daarna? Behang verwijderen dus. Maar let op: niet op elke behangsoort kan op dezelfde manier worden verwijderd. Daarom hieronder de verschillende behangverwijderingstechnieken op een rijtje.

Begin met het weken van het rauhfaserbehang. De makkelijkste manier om dit te doen is met een drukspuit. Je kunt het behang ook bevochtigen met een spons of een borstel, voeg behang afweekmiddel toe voor het probleemloos verwijderen aan het behang. Laat het mengsel 10-15 minuten intrekken. Het behang moet goed doorweekt zijn, zodat de pasta onder het behang los kan komen.

Wees niet zuinig met water, maar werk je baan voor baan omhoog. Zo voorkom je dat het oppervlak al is opgedroogd voordat je het behang kunt verwijderen. Week hardnekkige plekken laag voor laag los. Als de laatste laag behang begint te bubbelen, kun je deze er eenvoudig afschrapen met een spatel. Waarschuwing: vergeet niet de elektriciteit uit te schakelen!

Behang verwijderen HORNBACH

Fabrikanten beweren dat vliesbehang gemakkelijk verwijderd kan worden. Maar is dat echt zo makkelijk?

Als het vliesbehang vakkundig is verwerkt, zijn wij het met deze stelling eens. Dat wil zeggen, het vliesbehang werd aangebracht op een droge, gladde muur die vooraf van een grondlaag was voorzien. Als aan deze voorwaarden is voldaan, kun je het vliesbehang droog van de muur verwijderen.

Als je niet zeker weet of de muur is voorgestreken, moet je ook het vliesbehang voorbereiden voordat je het verwijdert. Als het oppervlak broos is, kunnen delen van de muur zelfs loslaten wanneer u het behang droog verwijdert. In dat geval raden wij aan het vliesbehang met een prikroller te bewerken en de muur te bevochtigen. Warm water is hier effectief gebleken. Je kunt jouw werk gemakkelijker maken met een drukspuit. Als je er geen bij de hand hebt, kun je ook een spons of een kwast gebruiken.

Laat het mengsel van water en behang weekmiddel 10-15 minuten weken. Het behang moet goed doordrenkt zijn, zodat het plaksel onder het vliesbehang los kan komen. Ga strook voor strook te werk en maak de behangresten steeds opnieuw nat, zodat ze niet uitdrogen. Het geweekte vliesbehang kan dan gemakkelijk met een spatel worden verwijderd.

Dit gaat wat lastiger. Het behang moet beschadigd worden d.m.v. een staalborstel of een prikroller en daarna afweken of afstomen. Er is dus water bij nodig. Het is dan verstandig de vloer en elektra punten goed af te dekken en de stroom uit te schakelen.

Maak voor het afweken een emmer lauw water met een paar druppeltjes afweekmiddel. Smeer met een spons de muur hiermee in en laat het 10 tot 15 minuten inwerken. Daarna kan het behang met een plamuurmes of behangschraper eenvoudiger van de muur verwijderd worden. Het behang kan ook gestoomd worden. Gebruik hiervoor een behangafstomer.

Glasweefselbehang is moeilijker te verwijderen. De lijm is namelijk heel sterk. Het kan dus gebeuren dat bij het aftrekken van de baan de muur beschadigd. Afweken is bij dit behang mogelijk indien het niet of dun geverfd is. Gebruik een prikrol om het behang te perforeren, zo kan het water of stoom gemakkelijker onder het behang komen. Daarna breng je met een spons water met een aantal druppels afwasmiddel of een kant-en-klaar afweekmiddel aan op de wand. Ook het gebruik van een behangstomer raden wij aan.

Ook vinylbehang laat zich niet gemakkelijk verwijderen. Gebruik een prikrol om het behang te perforeren, zo kan het water of stoom gemakkelijker onder het behang komen. Gebruik daarna een afweekmiddel of een behang afstoomapparaat om het behang te verwijderen.

Wees voorzichtig met droogmuren, zoals die in schuine daken, plafonds of muren die later zijn toegevoegd. Als het behang vastkleeft aan gipsplaat moet je zuinig zijn met water en een naaldroller. Aangezien de onderlaag ook van papier is, kan het oppervlak ernstig worden beschadigd door perforatie en onderdompeling.

De beste manier om behang later van gipsplaat weer goed te verwijderen is om de grondlaag eerst voor te strijken. Als er op de grondverf is beknibbeld, moet je voorzichtig aanpakken. Gebruik een behangafstomer en neem de tijd voor het verwijderen van het behang.

naar boven