0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Hornbach Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 765 - 78 90 - 00
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 26-06-22 om 09:48 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Behang verwijderen

Leestijd 6 min.
Hoe verwijder ik behang? l HORNBACH l Advies over behang verwijderen

Je bent eruit: Een nieuw behang is wat je wilt! Maar voordat jij enthousiast jouw muur een make-over geeft, is het handig om eerst het oude behang te verwijderen. Hoe? Leggen wij je uit.

Toe aan verandering?

Voel je je niet altijd meer even thuis binnen je eigen vier muren? Dan is het duidelijk: Het is tijd voor nieuw behang! En er zijn héél véél te gekke behangsoorten. Maar voordat je daarbij wegdroomt; eerst de praktische zaken. Zo heb je om te beginnen een ondergrond nodig die droog, schoon en vooral glad is. Want met een goed voorbereidde muur als basis ziet dat behang van jou er straks stukken strakker en dus mooier uit. Vaak moet je daarvoor eerst het bestaande behang verwijderen. We geven een paar tips...

Hoe verwijder ik mijn behang?

Stap 1: Zet meubels aan de kant, rol je vloerkleed op, schroef alles los van de muren en plak randen af met schilderstape. Grote objecten, maar ook de vloer, dek je af met afdekzeil. Daarna? Behang verwijderen dus. Maar let op: Niet op elke behangsoort kan dezelfde verwijdertechniek worden toegepast. Daarom hieronder de verschillende behangverwijderingstechnieken (leg dat maar eens met Scrabble) op een rijtje.

Vliesbehang verwijderen

Dit gaat heel eenvoudig door het baan voor baan van de muur te trekken. Afstomen of afweken is hier niet nodig.

Papierbehang verwijderen

Dit gaat wat lastiger. Het behang moet beschadigd worden d.m.v. een staalborstel of een behangperforator en daarna afweken of afstomen. Er is dus water bij nodig. Het is dan verstandig de vloer en electrapunten goed af te dekken.

Maak voor het afweken een emmer lauw water met een paar druppeltjes afwasmiddel of gebruik een afweekmiddel. Smeer met een spons de muur hiermee in en laat het 10 tot 15 minuten inwerken. Daarna kan met een spatel het behang eenvoudig van de muur geschoven worden. Het behang kan ook afgestoomd worden. Gebruik hiervoor een behangafstomer.

Splijtbaar behang verwijderen

Splijtbaar wil zeggen dat de bovenste laag supermakkelijk kan worden verwijderd. De onderste laag mag blijven zitten. Deze vormt namelijk een ideale ondergrond voor je nieuwe behang. Dat wil zeggen: Wanneer het gelukt is om die bovenste laag dus gelijkmatig te verwijderen, wanneer er geen papierresten achter zijn gebleven of gaten zijn veroorzaakt. En let op: Als de dragende laag niet (of onvoldoende) glad is, moet je de schade toch even repareren.

Is de dragende laag echt heel erg beschadigd? Dan moet deze alsnog worden verwijderd. Mix in dat geval behangwafweekmiddel of warm water met een paar druppels afwasmiddel en breng het mengsel met een roller of borstel gelijkmatig aan op het resterende behang. Laat het mengsel 10 tot 15 minuten inwerken. Belangrijk: Het behangafweekmiddel/water moet volledig zijn ingetrokken voordat je door kunt met de volgende stap. Als de laatste laag van het behang luchtbellen begint te vertonen, kun je het behang er gewoon met een vaste spatel afschuiven. Eitje.

Glasweefselbehang verwijderen

Is moelijk te verwijderen. De lijm is namelijk heel sterk. Het kan dus gebeuren dat bij het aftrekken van de baan de muur beschadigd. Afweken is bij dit behang mogelijk indien het niet of dun geverfd is. Maak een paar inkepingen. Gebruik hiervoor een speciale behang perforator. Daarna met een een spons en heet water insmeren en laten inweken. Het gebruik van een afweekmiddel of behang afstoomapparaat is aan te raden.

Vinylbehang verwijderen

Ook dit is wat lastiger te verwijderen. Maar gaatjes of inkepingen in het behang. Gebruik hiervoor een behang performatieroller. Gebruik daarna een afweekmiddel of een behang afstoomapparaat om het behang te verwijderen.

Hardnekkig behang verwijderen

Heb je al eens een oud huis gerenoveerd? Dan weet je hoe irritant oud behang kan zijn. Het is belachelijk strak en stijf en je krijgt het bijna niet van de muur los. Tenminste, dat dacht je. Want: HORNBACH to the rescue! Met de juiste techniek en het geschikte gereedschap is zelfs het meest hardnekkige behang van jouw muren te verwijderen!

Behang perforeren

Heel dik of waterafstotend behang moet eerst met een perforatieroller geperforeerd worden. Hierdoor ontstaan er allemaal gaatjes in het behang die ervoor zorgen dat het oplosmiddel beter in het behang kan binnendringen, zodat het vervolgens vanaf de achterkant van het behang het plaksel los kan maken.

Behang met stoom verwijderen

Oud behang kan ook verwijderd worden met een behangafstomer. Dit werkt schoon, snel, eenvoudig en effectief. Kijk, zo zien we het graag.

Vooral in heel lastige gevallen is de behangafstomer ideaal! Woningen met veel hoeken, ruimten met schuine daken en behangen plafonds vormen over het algemeen een enorme uitdaging. Want wie heeft er nou zin om urenlang boven zijn hoofd te werken of juist gehurkt te zitten? Precies. Niemand! Oplossing: Een behangafstomer.

Behangafstomer

WAGNER Behangafstomer Steamforce
WAGNER Behangafstomer Steamforce
Artikel Rating (2)
56,95 € / Stuks

Nieuw behang aanbrengen

En toen was het tijd voor dat nieuwe behang. Verzamel sowieso vooraf informatie over de verschillende soorten behang die te koop zijn. Behangsoorten hebben verschillende eigenschappen en worden dus ook verschillend verwerkt en verwijderd. Lees hier welke behangsoorten er allemaal zijn en ga aan de slag!

Tip

Vliesbehang is het ideaalst om te gebruiken. Zeker wanneer je deze in de toekomst nog eens wilt vervangen. Vliesbehang kun je namelijk makkelijk en zonder hulpmiddelen van de muur verwijderen. De muur is meteen weer klaar om opnieuw te behangen.

Projecten die ook interessant zijn

naar boven
HORNBACH