0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 03-12-23 om 05:07 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Tips en tricks voor behangen

Tips en tricks voor behangen

Bij het behangen kom je altijd lastige hindernissen tegen: deuren, doorgangen, ramen, wandcontactdozen, verwarmingen of het hele trappenhuis. Maak je niet druk: wij hebben een oplossing voor iedere probleemzone en moeilijke plek in je huis.

Raamnissen behangen

Raamnissen behangen . HORNBACH

De laatste baan voor het raam bij de dagkant of bij het kozijn plus een kleine veiligheidstoegift afmeten. Plak het behang tot aan het kozijn en druk het behang zachtjes op het kozijn en om de hoek van de dagkant. Zo worden de contouren van het kozijn, de vensterbank, dagkant etc. zichtbaar. Met een kleine schaar of een cuttermes snij je alle hoeken en randen netjes in, waarna je ze naar binnen vouwt. De raamnis doe je op dezelfde manier: je knipt de banen plus een toegift voor de diepte van de dagkant. Knip het overtollige behang bij het kozijn volgens de gebruikelijke methode netjes af.

Deuren behangen

Deuren behangen . HORNBACH

Bij het behangen wordt altijd vanaf één kant naar een deur toegewerkt. De laatste baan voor het deurkozijn knip je op maat, waarbij je een kleine overlap aanhoudt. Bij het aanbrengen van deze baan druk je deze overlap tegen het kozijn, je markeert hem met de achterkant van een schaar, trekt hem weer los en snijdt hem precies op de vouw af. Aan de bovenste rand van het deurkozijn snij je het behang een stukje in, zodat de overslag zich aan de hoek aanpast - het behang is boven het deurkozijn immers precies het stuk van de overslag breder. Probeer niet decorbehang aan beide kanten van de deurkozijnen aan te laten sluiten - dat leidt nooit tot een mooie aansluiting van het decor. Begin daarom ook nooit bij een deur als je gaat behangen.


Trappenhuis behangen

Trappenhuis behangen . HORNBACH

Begin met het bouwen van een werkplatform - tenslotte moet je bij alle hoekjes kunnen komen. Zet een ladder op een van de onderste treden van de trap en laat deze tegen de tegenoverliggende muur leunen, terwijl je een uitklapbare ladder op een hoger gelegen tree plaatst. Met een steigerplank verbind je een van de bovenste sporten van de onderste ladder met een van de onderste sporten van de bovenste ladder. Als het te overbruggen gat groter is dan 1,5 meter, leg je twee planken op elkaar. Bind de planken goed vast, zodat het geheel niet wankelt. Laat twee mensen de ladders vasthouden. Verzet de constructie tijdens het werken om overal bij de muur te kunnen komen. Een echte steiger is natuurlijk veiliger. Begin met de langste baan en werk van daaruit omhoog en omlaag. Onderaan elke baan knip je de overslag langs de onderplint of het trapkozijn op de gebruikelijke wijze af.

Lichtschakelaars en stopcontacten behangen

Lichtschakelaars en stopcontacten behangen

Schakel voordat je hier aan de slag gaat in de meterkast de stroom uit. Schroef daarna de afdekplaten van de lichtschakelaars en stopcontacten los. Nu kun je hier eenvoudig overheen behangen. Zorg ervoor dat de contouren van het stopcontact in het behang doordrukken. Als de lijm is opgedroogd, kun je het behang langs de contouren insnijden. Dit doe je door een snede in de vorm van een x te maken.Let er daarbij wel op dat het gat niet groter is dan de afdekplaat zelf. Knip de driehoekige stukken behang weg en plaats de afdekplaat weer terug. Nu heb je een nette, gladde overgang!


Lampaansluiting aan het plafond behangen

Lampenaansluiting behangen . HORNBACH

Bij vaste lampaansluitingen en andere obstakels behang je tot je bij de aansluiting komt. Snijd daarna het behang vanaf het punt van de aansluiting tot aan het uiteinde in, zodat je twee banen krijgt. Plak vervolgens de twee banen op de gebruikelijke manier tegen het plafond. Als het obstakel zich redelijk dicht bij de rand van de baan behang bevindt, kun je de baan ook in de zijkant insnijden en zo om het obstakel heen plakken. Snijd de rand van het behang rond het obstakel netjes af. Dit kun je het beste met een behangschaar doen. Als je het behang nog moet insmeren met lijm, snijd het behang dan eerst op maat.

Radiator behangen

Radiator behangen . HORNBACH

De radiator moet natuurlijk uitgeschakeld en koud zijn voordat je met behangen begint. Behangen achter een radiator kan lastig zijn, vooral wanneer deze dicht tegen de muur hangt. Meet precies op waar de houder en de buizen de muur ingaan. Op deze plekken moet je het behang verticaal inknippen en in banen verder behangen. Je kunt het beste achter radiatoren behangen door kleine gewichtjes (bijvoorbeeld voor tafelkleden) aan het behang te hangen en dit zo achter de radiator te laten vallen. Druk het behang voorzichtig en recht met een roller met een lange steel tegen de muur achter de radiator.


Zekeringkast behangen

Zekeringskast behangen . HORNBACH

Een zekeringkast kun je niet gewoon losschroeven. Hij moet dus uitgespaard worden. Meet zijn exacte positie en snij op de betreffende plaats het behang X-vormig in, maak het gat 1-2 mm groter dan de kast is. Zo minimaliseer je het gevaar dat het behang bij het inpassen scheurt. Als je de betreffende baan aanbrengt, vouw je de ingesneden plek voorzichtig over de kast. Dan worden de driehoekige stukken uitgesneden en de randen rondom de kast met een naadroller vastgedrukt.

Randen behangen

Randen behangen . HORNBACH

Als bij het bouwen geen hoekbeschermer is ingemetseld, dan kun je hoeken beschermen met een hoekprofiel. Dergelijke beschermende rails zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen. Het onopvallendst is een dunne PVC-hoek. Lijm deze voor het behangen met contactlijm op de muur en werk de overgangen naar de muur strak weg. Dan kun je gaan behangen.


Tip

Om de gaten voor de pluggen te markeren, steek je een tandenstoker of een lucifer zonder kop zo diep in de plug dat deze nog een beetje naar buiten steekt. Tijdens het behangen zal de tandenstoker of de lucifer door het behang heen komen.Zo weet je precies waar de plug zich bevindt. Bij zeer sterke soorten behang werkt dit trucje helaas niet.

Projecten die ook interessant zijn

naar boven