0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
04-05-2024 08:00 - 18:00 Uur
09-05-2024 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 03-05-24 om 15:50 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Spoel verf nooit door de gootsteen!

Na een verfklus blijkt ongeveer de helft van de mensen hun kwasten en rollers af te spoelen onder de kraan. Verfresten eindigen samen met schoon drinkwater in het riool, maar dat is verre van duurzaam. Verf hoort niet in het riool thuis, ook watergedragen verf niet. Wat je dan wel moet doen als je (tijdelijk even) klaar bent met je project? Wij leggen het je uit!

Spoel verf nooit door de gootsteen!

Waarom verf nooit door de gootsteen mag

Verf bevat vervuilende stoffen die het milieu belasten als ze in onze rivieren en meren terechtkomen. Waterzuiverings- en drinkwaterbedrijven hebben de grootste moeite om het met verf vervuilde water te zuiveren. Spoel jouw kwasten, rollers en verfbakjes dan ook nooit af in de gootsteen!

Hornbach-Video

Hoe moet het dan wel?

Wat moet je dan wel doen als je (voorlopig) klaar bent met je project? Er zijn meerdere mogelijkheden:

  1. Voorkom schoonmaken
  2. Schoonmaken
  3. Weggooien

1. Voorkom schoonmaken

Wil je op een later moment nog verder met jouw verfklus? Dan hoef je jouw kwast, roller en verfbakje lang niet altijd schoon te maken! Je kunt deze op de volgende manieren bewaren zonder dat de verf uithardt:

  • Voor korte tijd kun je de verfroller prima bewaren in een afgedekte verfemmer.
  • Verpak de kwasten en rollers luchtdicht in aluminium- of plasticfolie.
  • Gebruik een inzet verfbak. Deze kun je na de verfklus makkelijk weggooien. Gooi deze ‘schraapleeg’ bij het restafval. De verfbak zelf hergebruik je natuurlijk.
  • Ben je niet van plan de materialen nog eens te gebruiken? Maak deze dan niet schoon, maar gooi ze weg.
  • De verfemmer/ het verfblik zelf kan lang worden bewaard! Maar sluit het goed af en zet het op een droge plek neer. Vermijd plekken waar het te koud of te warm kan worden, zoals de schuur.

2. Rollers en kwasten schoonmaken

Is schoonmaken toch nodig? Doe dit dan als volgt:

1. Kwast met watergedragen verf schoonmaken

  1. Vul een bakje met warm water.
  2. Was de kwast schoon in dit bakje en/of laat het weken. Voeg optioneel wat zeep toe.
  3. Droog de kwast met een papiertje en verwijder de laatste verfrestjes.
  4. Laat het bakje met vervuilde water staan totdat de verf naar de bodem is gedaald en er een heldere bovenlaag water is. Dit duurt een paar dagen. Giet het heldere water in de gootsteen. Of lever dit spoelwater in bij de milieustraat.
  5. De overgebleven natte verfresten in het bakje neem je af met een papiertje. Dit papiertje kan bij het restafval.

2. Kwast met verf op terpentine basis schoonmaken

  1. Giet een beetje terpentine of ontvetter in een glazen pot en verdun het met water.
  2. Dompel de kwast erin en roer goed, zodat dat de terpentine goed tussen de haren van de kwast komt en de verf loslaat.
  3. Laat de kwasten ongeveer 2 uur weken.
  4. Haal de schone kwasten uit de pot en droog ze af met een keukenpapiertje of schone doek. Dit doekje kan bij het restafval.
  5. Sluit de glazen pot met vervuilde terpentine af en bewaar deze voor de volgende schoonmaakbeurt. Of breng de pot naar de milieustraat.

3. Roller schoonmaken

  1. Week de roller in een bak of emmer met warm water. Laat dit een paar uur losweken. In het geval van verf op terpentine basis voeg je terpentine/ ontvetter toe.
  2. Laat het bakje met vervuild water een paar dagen staan, totdat de verf naar de bodem is gedaald en er een heldere bovenlaag water is. Giet het heldere water in de gootsteen. Je kunt het spoelwater ook bij de milieustraat inleveren.
  3. De overgebleven natte verfresten neem je af met een papiertje. Dit papiertje kan bij het restafval.

3. Verfresten weggooien

Klus geklaard en kun je de materialen niet hergebruiken voor een volgend project?
Wij vertellen je hoe je jouw verf en de bijbehorende benodigdheden kunt weggooien. Hier zijn meerdere manieren voor.

Heb je heel veel verf over? Schraap de verfemmer of het verfblik dan leeg, laat de restjes opdrogen en gooi deze bij het restafval. Zit er te veel verf in de emmer of het blik om leeg te schrapen? Sluit de emmer of het blik dan goed af en breng dit naar de milieustraat.

Zijn je kwast, roller en verfbakje opgebruikt, maak deze dan ‘schraapleeg’, laat de verf uitharden en gooi deze dan bij het restafval.

De campagne ‘ Spoel verf nooit door de gootsteen is geïnitieerd door de brancheorganisatie voor de verf- en drukinktindustrie VVVF en wordt gesteund door vele andere bouwmarktenketens en verfproducenten in Nederland.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven