Mijn verlanglijsten 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
24-12-2024 07:00 - 17:00 Uur
25-12-2024 gesloten
Je hebt deze informatie op 11-12-24 om 23:19 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.

Is jouw kozijn toe aan een nieuwe laklaag of wil je jouw binnenmuur een make-over geven? Ook voor het beschermen van je vlonderplanken is een verflaag gewenst. Maar waar kies je uit en hoe weet je welke verf het beste bij jouw project past? Lees hier alles over de verschillende soorten muurverf, welke lak je nodig hebt en waar je beits voor gebruikt.

Verfproject Muurverf Lak Beits Olie
Muur ++ -- -- --
Plafond ++ -- -- --
Deur -- ++ +- --
Kozijn -- ++ -- --
Meubels -- ++ +- ++
Trap -- ++ +- --
Radiator -- ++ -- --
Vloer -- ++ ++ ++
Muren schilderen l HORNBACH l Advies over verven

Altijd lekker: Een nieuwe kleur op de muur! Maar wist je ook dat je daarvoor een speciale muurverf aan kunt schaffen? Muurverf zorgt uiteraard voor een mooie kleur, maar óók voor bescherming. Je kunt bij HORNBACH uit 1001 (en eigenlijk nog veel meer) kleuren kiezen! Ook die verschillende kleuren muurverf zijn dan weer met diverse afwerkingsmogelijkheden én van allerlei verschillende merken verkrijgbaar. Hieronder leggen we je meer uit over de soorten muurverf die er zijn.

Ok, voordat we overgaan op de verschillende soorten muurverf, eerst nog heel even over grondering: diepgrond is namelijk een heel belangrijk middel wanneer je met zuigend of poederende muren te maken hebt. Breng je op zo’n muur meteen een muurverf aan, dan moet je wel héél veel verf gebruiken, wil het resultaat mooi en dekkend ogen, sterker nog je muurverf verbrandt en laat los. Zonde van je tijd en zonde van al die verf (en dus jouw geld). Behandel de muren daarom eerst met diepgrond. Op die manier wordt de uiteindelijke muurverf regelmatig verdeeld, wordt afbladdering voorkomen en kun je rekenen op een strak resultaat zonder strepen.

Hoe je weet of je voor jouw muren diepgrond nodig hebt? Pak een plantenspuit en breng een klein beetje water aan op je muur. Wanneer het vocht snel in je muur trekt (laat zeggen, binnen 15 sec.) dan is het een goed plan om wat diepgrond te gebruiken. Grondering moet je aanbrengen met een kwast.

Belangrijk wel hierbij: Zorg dat je grondering goed gemixed is. Diepgrond is namelijk heel vloeibaar en je wil natuurlijk geen ‘uitlopers’ terugzien in het uiteindelijke schilderwerk.

Als je klaar bent met de grondering of als je muur überhaupt al schilderklaar is, kun je starten met verven. Wil je muur of plafond afwerken met muurverf? Dan kun je daarvoor een van onze muurverven gebruiken. Bij ‘latex’ wordt trouwens meestal aan muurverf in wittinten gedacht, maar je kunt latex/muurverf ook prima in andere kleuren mengen. Latexverf is met water te verdunnen en er zit geen of weinig oplosmiddel in. Beter voor je gezondheid en het milieu. Er zijn naast gewone latex/muurverf trouwens nog een paar soorten te onderscheiden:

  • Acryllatex /Acrylaatverf: Deze verfsoort heeft een hele goede dekking, hij is goed bestand tegen vuil en afwasbaar doordat acrylaat ‘harder’ is dan normale muurverven. Een andere belangrijke eigenschap is dat deze verf niet vergeeld.
  • Vinyllatex/copolymeer: Deze populaire muurverfsoort heeft een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Deze dekt en beschermt je muur goed.

De simpelste verf die er is, is witkalk. Deze verfsoort bestaat namelijk alleen maar uit water en kalk. In oude gebouwen en voor monumenten werd vaak van witkalk gebruik van gemaakt. En vooral heel fijn? Deze verfsoort is schimmelwerend. Als je met een vinger over witkalk heen gaat, zal je zien dat de verf een beetje afgeeft. Op deze manier kun je verf makkelijk herkennen.

Als je latex of andere muurverf op witkalk aanbrengt, kun je ervan uitgaan dat de verf zal gaan bladderen! Als je latex over witkalk aan wil brengen, raden wij ten zeerste een voorstrijkmiddel zoals Alabastine Xtra voorstrijk fineer aan. Na het aanbrengen hiervan kan je de latex muurverf probleemloos aanbrengen. Zo hoef je ook de witkalk niet te verwijderen, en voorkom je gedoe met schuren of afsteken.

Synthetische muurverf is een verfsoort die heel goed afdekt. En ook handig: Deze muurverf kan gebruikt worden als isolerende verf tegen nicotine-, schimmel-, vocht- en roetvlekken. Nadeel: Synthetische muurverf is verf die gemaakt is op basis van terpentine. Dat wil zeggen dat deze verfsoort niet bepaald goed is voor het milieu of je eigen gezondheid. We raden je daarom aan het alleen te gebruiken wanneer je te maken hebt met echte probleemondergronden. Een negatieve eigenschap is dat de eventuele volgende eindlaag en glimmende uitstraling heeft/krijgt.

Er zijn tegenwoordig ook een heleboel verfsoorten die eigenlijk gewoon heel leuk zijn en die vanuit innovatief oogpunt zijn ontwikkeld. Je vind ze hier:

Als je deze verfsoort op je muur aanbrengt, blijven magneetjes moeiteloos plakken. Wel belangrijk hierbij is dat je meerdere lagen aanbrengt. Magnetische muurverf bevat namelijk fijn ijzerpoeder. En hoe meer lagen fijn ijzerpoeder, hoe magnetischer het oppervlak. Leuk voor op de kinderkamer!

Op een muur met whiteboardverf kun je schrijven of tekenen, met whiteboardstiften. En dat wat je geschreven of getekend hebt, is er vervolgens weer supermakkelijk af te halen met een natte spons. Handig! Whiteboardverf bestaat trouwens uit een watergedragen 2-componenten polyurethaancoating, mocht je dat willen weten.

In metallic- en glitterverf zitten reflecterende metaaldeeltjes waardoor de muur je tegemoet shined. Je kunt deze verfsoort aanbrengen op veel verschillende onderlagen. Van beton tot behang en van gipsplaat tot pleisterwerk. In glansverf zitten geen metaaldeeltjes, maar fluweeldeeltjes. Daardoor ziet je muur er heel zacht en tegelijkertijd chique uit. Als je glansverf gebruikt, zie je oneffenheden vaak wel net even wat beter, daarom is het het mooiste om deze verfsoort op een super gladde ondergrond aan te brengen.

Krijtbordverf heeft een mat effect, daardoor lijkt je muur wel op een ouderwets schoolbord. Je kunt er, net als op dat vroegere schoolbord, op schrijven of tekenen met een krijtje. En die krijttekeningen was je er vervolgens zo weer af. Bovendien slijt krijtbordverf bijna niet en je ziet er vrijwel geen krassen op.

Aan structuurverf zijn korrels toegevoegd. Structuurverf is verkrijgbaar met fijne en grove korrels en is perfect wanneer je wat oneffenheden wil verstoppen. Door de korrelige verf, vallen die oneffenheden namelijk helemaal niet meer op.

Reflecterende verf wordt meestal niet als muurverf gebruikt, maar juist om wegmarkeringen aan te geven of om voorwerpen/hindernissen echt goed zichtbaar te maken voor automobilisten. Deze verfsoort reflecteert het licht dat erop geschenen wordt. Dat reflecteren gebeurt trouwens via de lenticulaire microkraaltjes die in de verf zitten.

Metaalverf is geen verfsoort met metaallook, maar juist een verfsoort die goed hecht op metaal. Ook op zink, aluminium en gegalvaniseerd metaal trouwens. Soms kun je met metaalverf zelfs over roest heen schilderen en daardoor voorkom je dan weer corrosie. Win, win. Als je dat gaat doen, wel even een klein advies:

  1. Verwijder zoveel mogelijk roest met een staalborstel.
  2. Breng een primer aan.

Wil je je verwarming, open haard of barbecue schilderen? Gebruik dan hittebestendige verf. Deze verfsoort is namelijk bestand tegen bizar hoge temperaturen. Tot 800 graden om precies te zijn. Zo kan er dus mooi niks gebeuren.

Project houten kozijnen lakken 2400x1600px

Lekker toch? Zo’n opfrisbeurt voor je huis? Als je dat snel en simpel wil doen, is het een goed idee om de kwast te pakken en een of meerdere elementen in een nieuwe kleur te schilderen. Ga je binnen schilderen? Dan heb je natuurlijk andere laksoorten nodig dan buiten en ook het soort oppervlak, hout of metaal of kunststof bijvoorbeeld, dat je gaat schilderen maakt verschil.

Elke ondergrond heeft namelijk weer andere eigenschappen, waardoor de lak beter of juist minder goed pakt. Met lak bedoelen we trouwens alle soorten lak die door verdamping van een oplosmiddel of door verdamping van water opdrogen. Lak bestaat meestal uit de volgende elementen: Bindmiddel, krijt, titaandioxide, water en additieven. Je kunt voor jouw project doorgaans kiezen uit transparante lak, hoogglans- of zijdeglans. Maar welke je nou precies moet hebben? En waarom eigenlijk? Daar helpen wij je natuurlijk bij!

Alkydverf Acrylverf
Ga je schilderen? Dan is Alkydlak een mogelijkheid voor zowel gebruik binnen als buiten. Deze verfsoort is gebaseerd op een alkydhars en je kunt deze verfsoort ook verder verdunnen met terpentine of water.

Alkydlak hecht niet op acrylaatverf en je kunt het in zijdeglans en hoogglans aanschaffen. Na +/- 16 uur is alkydlak over te schilderen. Na 48 uur is het echt goed doorgehard.

Maak je kwasten en rollen na het schilderen goed schoon met terpentine of water.
Acrylverf is een verfsoort die meestal binnen gebruikt wordt. Buiten kán ook. Maar er zijn andere soorten die hiervoor beter geschikt zijn.

Acrylverf blijft over het algemeen zo’n 4 jaar goed én is supersnel droog. Na 6-8 uur kun je er al dunne lagen overheen schilderen. Je kunt zijdeglans acrylverf en glans acrylverf aanschaffen. Echte hoogglans, zoals bij alkydverf, kun je in het geval van acrylverf niet verkrijgen.

Acrylverf kun je wel mengen met water. Daarnaast heel handig: Je ruikt acrylverf minder goed dan andere lakken, het droogt snel én het vergeelt niet.

  • Goede kwasten
    Een goed begin is het halve werk. Open deur. Wel waar. Gebruik daarom goede kwasten en rollers. Dat ga je terugzien in het resultaat.
  • Grondverf
    Het onderdeel van dat ‘goede begin’ is een juiste start, dus met grondverf. Lak wordt pas echt mooi als het goed hecht en dekt. Gebruik daarom eerst een grondverf of primer. Dat is trouwens hetzelfde. Grondverf of primer breng je aan om een goede hechting te verkrijgen. Tevens en niet geheel onbelangrijk zorgt de grondverf of primer voor een goede opbouw in je systeem. Een isolerende primer of grondverf voorkomt dat vuil, nicotine of keukenvet uiteindelijk zichtbaar worden in de afwerklaag.

Wil je de ene verfsoort aanbrengen over de andere? Dat kan dan alleen wanneer je in eerste instantie alkydlak hebt aangebracht. We leggen het je uit:

  • Schuur de eerste verflaag goed op en breng vervolgens acryllak aan. Geen enkel probleem. Andersom raden we niet aan! Als je alkydlak op een acryllaag aanbrengt, laat de acrylverf los. Dat kan barstjes en scheurtjes veroorzaken.
  • Heb je dus acrylverf gebruikt en wil je een nieuwe laag aanbrengen? Zorg er dan voor dat ook de nieuwe laag uit acrylverf bestaat.
  • Wil je toch terug naar alkydverf? Dan mag je de complete acryllaag verwijderen. Dat doe je door deze laag eraf te steken of eraf te branden. Soms moet er zelfs afbijt gebruikt worden.

Hout beitsen l HORNBACH l Advies over verven

Wil je hout echt goed beschermen? En wil je dat het karakter van het hout daarbij duidelijk zichtbaar blijft? Dan is beitsen óf vernissen een passende techniek. Maar daarmee zijn we er nog niet. Want er zijn verschillende soorten beits en vernis. En welke moet je nou wanneer kiezen? Wij helpen je hier graag bij en hebben daarom de eigenschappen van én verschillen tussen vernis en beits voor je beschreven.

Beits is heel vaak transparant, maar kan ook in verschillende kleuren gemengd worden. Wil je liever een houtsoortkleur? Ook een optie! Beits zorgt er hoe dan ook voor dat je houten meubels beschermd worden, terwijl ze er helemaal netjes afgewerkt uitzien. Wil je beits meteen als 1e laag gebruiken? Dan kan dat, maar moet je het wel met 10% verdunnen. Bovendien belangrijk: Zorg dat je na elke laag beits die je aanbrengt, het oppervlak even lichtjes opschuurt.

  • Heldere beits
    Transparante beits zorgt ervoor dat het houtoppervlak een kleur krijgt, zonder dat de houtstructuur wordt afgesloten. Wanneer je heldere beits gebruikt, blijft de houtnerf zichtbaar.
  • Dekkende beits
    In het geval van dekkende beits is het houtoppervlak compleet bedekt. De houtstructuur is niet meer zichtbaar. Het oppervlak wordt met het aanbrengen van dekkende beits echt goed beschermd! Jammer wel: Dekkende beits is niet verkrijgbaar in hoogglans en sowieso neemt de glans in het geval van beits sneller af dan in het geval van reguliere lakverf.

De belangrijkste verschillen tussen vernis en beits? Die zetten we natuurlijk even voor je op een rij:

  • Beits dringt door in de ondergrond van het materiaal, vernis doet dat niet.
  • Beits is vochtregulerend (het hout kan blijven ademen), dit is bij vernis niet het geval.
  • Beits is meestal transparant, maar kan ook in een dekkende kleur worden aangebracht, vernis heeft geen vulmiddel of pigment, maar zorgt juist voor een glanzende en ondoordringbare laag.
  • Beits is beter bestand tegen de invloed van ultraviolet licht dan vernis.

naar boven