0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Hornbach Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 765 - 78 90 - 00
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 16-08-22 om 11:49 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Ventilatiesystemen per ruimte

Leestijd 3 min.
Ventilatiesystemen . HORNBACH

Goed ventileren is belangrijk voor je gezondheid en het voorkomt muffe luchtjes en problemen, zoals schimmel in huis. Hier vind je een overzicht van de ventilatie van verschillende ruimtes.

Goed ventileren is belangrijk voor je gezondheid en het voorkomt muffe luchtjes en problemen, zoals schimmel in huis. Hier vind je een overzicht van de ventilatie van verschillende ruimtes.

Badkamer ventileren . HORNBACH

Badkamer ventileren

Tijdens een warme douche of een warm bad ontstaat er waterdamp die snel tot in alle hoeken van de ruimte doordringt. Als je hier niet voor voldoende ventilatie zorgt, kan er snel schimmelvorming optreden, die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Zelfs wanneer je na het baden een raam opent, worden vaak niet alle hoeken van de ruimte voldoende geventileerd. Afzuigventilatoren bieden hier uitkomst, deze breng je boven in de muur of in het plafond aan, zodat opstijgende waterdamp direct afgezogen wordt.

Woonkamer ventileren . HORNBACH

Woonruimteventilatie

In woningen waarvan de badkamer of het toilet van een ventilatiesysteem voorzien zijn, dient dit systeem tegelijkertijd als woonruimteventilatie. De hoeveelheid lucht die uit de badkamer of het toilet wordt afgevoerd, stroomt in de naastgelegen ruimte via de ventilatiesleuf onder het raam weer naar binnen. Een ventilatierooster in de deur van het toilet of de badkamer maakt de luchtcirculatie ook bij gesloten deur mogelijk.

Ruimtes waaruit vaak lucht wordt afgevoerd, zijn naast de badkamer en het toilet ook de keuken of de berging, dus daar waar waterdamp, dampen of geurtjes ontstaan. Omdat afgevoerde lucht altijd toegevoerde lucht nodig heeft, worden, woon-, slaap-, werk- en kinderkamers tot de zogenaamde kamers voor toegevoerde lucht gerekend. Dit type ventilatie is vooral bij huizen of woningen met een hoge luchtdichtheid geschikt.

Keuken ventileren . HORNBACH

Keuken ventileren

Bijna alle keukens hebben wel een afzuigkap. Deze is bedoeld om geurtjes en de damp van vet en water af te zuigen. Bij de circulatiemodus wordt de damp opgenomen, gefilterd en weer aan de ruimte teruggegeven. Bij de afvoermodus worden kook- en bakdampen via een filter en een vlakkanaalsysteem direct naar buiten toe afgevoerd. Hierbij is het belangrijk dat het afvoersysteem is afgestemd op het vermogen van de afzuigkap. Vanaf een luchtdebiet van 240 m³ wordt ten minste het vlakkanaalsysteem 125 met een diameter van 125 mm aanbevolen. Het luchtdebiet stijgt met 80% tegenover het systeem 100 (diameter van 100 mm) en het geluidsniveau daalt aanzienlijk. Voor krachtige afzuigkappen, zoals die vandaag de dag in moderne keukens ingebouwd worden, is een afvoersysteem met een diameter van 150 mm nodig. Bij te kleine pijpen zal het vermogen afnemen en ontstaat er een storend geluid.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven
HORNBACH