0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
Hornbach Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 765 - 78 90 - 00
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 12:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 16-08-22 om 13:18 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Gezond woonklimaat

Leestijd 2 min.
Gezond woonklimaat . HORNBACH

Hoe zorg ik voor een gezond woonklimaat in huis? Lees alles over temperatuur, luchtvochtigheid en allergenen!

Bedompte kamers, stoom in de badkamer na het douchen of onaangename geurtjes na het koken. Daarbij is frisse, zuurstofrijke lucht heel belangrijk voor ons welzijn. Elk mens heeft per uur 20 m³ frisse lucht nodig, dit komt overeen met een woonruimte van ca. 8 m³, en we brengen 90% van ons leven in gesloten ruimtes door.

De ideale temperatuur en luchtvochtigheid

De kamertemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid hangen sterk van elkaar af. Zo kan warme lucht meer waterdamp opnemen dan koude lucht. Waterdamp ontstaat tijdens het wassen, koken of douchen. Ook door onze ademhaling en die van dieren stijgt het vochtgehalte in de lucht aanzienlijk. In een huishouden van vier personen ontstaat dagelijks maar liefst 10 tot 12 liter waterdamp!

Schadelijke stoffen, schimmel en andere allergenen

De optimale luchtvochtigheid ligt tijdens het stookseizoen tussen de 30 en 45%. Een luchtvochtigheid van maximaal 60% in woonruimtes met een normale temperatuur wordt meestal nog als aangenaam ervaren. Bij een warme lucht en hoge luchtvochtigheid kan snel schimmel ontstaan; vooral op plekken waar de lucht niet gecirculeerd wordt. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en schade aan het gebouw.

Naast de allergieveroorzakende schimmelsporen in de woonruimte die door onvoldoende ventilatie kunnen ontstaan, wordt onze lucht nog door andere schadelijke stoffen bedreigd; door mensen en dieren uitgeademde koolstofdioxide, formaldehyde in het meubilair en VOS (vluchtige oplosmiddelen) in verf, poets- en reinigingsmiddelen. Een ander allergeen is de wijdverspreide huisstofmijt die zich helemaal thuisvoelt in warme ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. De voor de gezondheid schadelijke invloeden kunnen voorkomen worden door ruimtes regelmatig te ventileren.

Leer hier meer over goed ventileren.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven
HORNBACH