0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
29-03-2024 07:00 - 19:00 Uur
31-03-2024 gesloten
01-04-2024 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 19-03-24 om 06:20 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Verlichting voor jouw kamers

Verlichting voor jouw kamers

Om ervoor te zorgen dat elke ruimte bij jou op de juiste manier verlicht wordt, geven wij je hier veel tips en ideeën over verlichting, lampen en meer. Je creëert het thuis dat je verdient.

Lichtplan maken

Het plannen van verlichting lijkt misschien eenvoudig, maar als je bijvoorbeeld in je leesstoel zit en de tekst in je boek niet meer kunt lezen, of als je jezelf tijdens het koken per ongeluk snijdt omdat er geen verlichting is waar je het nodig hebt, zul je spijt hebben dat je niet goed hebt nagedacht over het onderwerp.

Naast voldoende helderheid wil je natuurlijk ook vermijden dat er overal verlengsnoeren liggen omdat de stopcontacten niet op de juiste plaats zitten voor je verlichting.

Om ervoor te zorgen dat je de juiste verlichting hebt, is het belangrijk om het volgende in gedachten te houden:

  • Zorg voor een combinatie van indirecte en directe verlichting in elke ruimte.
  • Zorg ervoor dat de lichtbronnen afzonderlijk kunnen worden bediend.
  • Kies de juiste lichtkleur voor de gewenste sfeer.
  • Overweeg het integreren van Smart Home oplossingen in je verlichtingsplan.

De juiste verlichting voor elke ruimte

Wil je hier meer details over weten? We laten je per kamer zien waar het op aankomt bij de verlichting. In de badkamer moet je verlichting deels geschikt zijn voor vochtige ruimtes. De keukenverlichting moet elke werkruimte optimaal verlichten. Met de verlichting in de hal wil je de weg verlichten. De ideale kantoorverlichting omvat daglichtwitte lampen.

Bij de slaapkamerverlichting wil je 's nachts niet lang zoeken naar de lichtschakelaar. Bij de verlichting in de woonkamer en eetkamer draait het om de juiste sfeer.

Soms maken de kleinste dingen het verschil.

Indirecte verlichting met ledstrips

Jouw plan is om kamers van indirecte verlichting te voorzien. Dan moet je ledstrips gebruiken. Want die kun je als kamerverlichting, werkverlichting en decoratieverlichting gebruiken. De strips kunnen makkelijk worden verwerkt en in iedere hoek worden geplaatst. Bovendien hebben ze ook nog een laag stroomverbruik.

Alles omtrent het thema indirecte verlichting met ledstrips en ideeën voor ledstrips vind je hier.

Plafondverlichting met railsysteem

Ben je van plan om je plafondverlichting aan te pakken? Dat is een goede zaak, want het zorgt voor de nodige basisverlichting in elke kamer. Voor bepaalde gebieden zijn inbouwspots geschikt, terwijl hanglampen beter geschikt zijn voor andere plekken. Je moet rekening houden met verschillende aansluitmogelijkheden. Als alternatief kun je kiezen voor een systeem met lichtrails voor je plafondverlichting, dat slechts één aansluiting vereist.

Laten we je keukenverlichting als voorbeeld nemen. De keuken fungeert ook als eetkamer en er is een keukeneiland dat verlicht moet worden. Om voldoende helderheid in de keuken te creëren, wil je inbouwspots installeren boven het keukeneiland en hanglampen boven de eettafel.

Zo stel je het systeem voor de railverlichting samen:

  • Meet de benodigde lengtes van de railverlichting uit. De rails zijn verkrijgbaar in de lengtes 0,10 m tot 2,00 m.
  • De stroom voor het systeem komt uit je stopcontact van 230 Volt. Hier heb je de keus. Je rails starten bij het stopcontact en worden in één richting aangelegd ( eindtoevoer) of de rails worden vanuit het stopcontact in beide richtingen aangelegd ( centrale toevoer).
  • Om de rails aan elkaar en aan de toevoer te koppelen, heb je nog de juiste verbindingsstukken nodig.
  • Selecteer de hanglamp en spots voor de juiste plafondverlichting. De lampen kun je ook achteraf naar wens verschuiven.
  • Nu alleen nog de bediening! Dit is een optionele keuze, als afstandsbediening of via een app.
Maak het jezelf makkelijk!
  • 
				Plafondverlichting zwart . HORNBACH

    Plafondverlichting zwart

  • 
				Plafondverlichting wit . HORNBACH

    Plafondverlichting wit

  • 
				Plafondverlichting chroom . HORNBACH

    Plafondverlichting chroom

Smart Home HORNBACH

Smart je kamers verlichten

De laatste jaren gaat de stroomprijs steeds verder omhoog, maar je kunt stroom besparen door je verlichting te automatiseren.

Smart Home Stroomverbruik | HORNBACH

Als je slimme lampen, LED-lampen of stopcontacten installeert en ze verbindt met een gateway, kun je jouw verlichting via een app bedienen, waar je ook bent.

Als je regels instelt in de app, kun je de verlichting in jouw huis automatiseren. Dit bespaart energie en lampen die branden wanneer je weg bent, behoren tot het verleden.

Smart Home HORNBACH

De juiste lamp voor je verlichting

Warm of koud licht?

De schakering in kleurtemperatuur loopt van warm (roodachtig) naar koud (blauwachtig) en wordt aangegeven in Kelvin (K).

Hoe warmer de kleur, hoe lager de kleurtemperatuur.

Overweeg waar en voor welk doel de lamp moet worden gebruikt en kies de kleur uit die daarbij past. In principe zijn er de volgende adviezen aangaande de geschikte kleurtemperatuur:

  • Warm wit (2.700–3.300 K) is bijzonder geschikt in ruimtes als woon-, slaap- of badkamer, maar ook in verkoopruimtes, restaurants of hotels.
  • Neutraal wit (3.300–5.300 K) wordt vooral gebruikt in de hal, het trappenhuis, de badkamer en keuken en in vergader- of wachtruimtes. Het kan echter ook in restaurants en hotels worden gebruikt als buitenverlichting.
  • Daglichtwit (> 5.300 K) moet in ruimtes worden gebruikt waarbij goed zicht nodig is, bijv. werkplaats, kelder, klaslokaal, productiehal (industrie en bedrijven), kantoorruimte, laboratorium, bibliotheek en ook in de buitenruimte.

Goed verlichten . HORNBACH

LED en co. in één overzicht

Nieuwe lichtbronnen gebruiken minder energie dan de gloeilamp, dan een gloeilamp om dezelfde hoeveelheid licht te produceren.

In tegenstelling tot de gloeilamp wordt de helderheid van een led in lumen (Lm) aangegeven. Hoe meer lumen, hoe lichter. Op de verpakking van de lamp staat de omrekening van lumen naar watt.

*De lichtstroom (lumen) van het alternatief komt overeen met een gloeilamp van 60 watt.

Overzicht ledverlichting . HORNBACH
LED-lamp Halogeenlamp Spaarlamp Gloeilamp
Energiebesparing 80 % 30 % 70 % 0%
Levensduur 25 jaar 2 jaar 8–15 jaar 1 jaar
Lichtkleuren warm wit, neutraal wit, daglichtwit, gekleurd warm wit warm wit, neutraal wit, daglicht wit, gekleurd warm wit, gekleurd
Opstartsnelheid direct direct afhankelijk van de uitvoering 60 tot 120 sec. direct
Dimbaarheid gedeeltelijk dimbaar Altijd dimbaar gedeeltelijk dimbaar Altijd dimbaar
Afvoeren gemeentelijke inzamelplaats huisvuil gemeentelijke inzamelplaats huisvuil

* Opmerking: bij de hier aangegeven waarden gaat het om richtwaarden die kunnen variëren afhankelijk van het model en de producent.

LED-lampen

LED is de toekomstgerichte technologie als het gaat om efficiëntie, lichtkwaliteit, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. De LED-technologie is relatief nieuw en bevindt zich nog steeds in de ontwikkelingsfase.

Toepassing:

  • Als ruimtelicht overal toe te passen, ook langdurig.
  • Als vormgevingselement voor het aanbrengen van accenten.
  • Als oriëntatiehulp (permanente nachtverlichting, trapverlichting, vluchtrouteverlichting).

Voordelen:

  • Briljante lichtkwaliteit/kleurweergave.
  • Verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren.
  • Geen/geringe warmteontwikkeling.
  • Zeer bestand tegen stoten en trillingen.
  • Geringe UV- en IR-straling.
  • Zeer milieuvriendelijk.

LED lampen . HORNBACH
Spaarlampen

Spaarlampen zijn TL-lampen inclusief accessoires in een compacte vorm. Ze worden daarom ook wel compacte TL-lampen genoemd.

Compacte TL-lampen zijn verkrijgbaar in tal van maten, vermogensklassen en uitvoeringen. De kleurweergave mag als goed worden beschouwd, de levensduur ligt afhankelijk van het type tussen 6.000 en 15.000 branduren.

Toepassing:

  • Ruimtes waar langdurig continu het licht moet branden.

Voordelen:

  • Hoge energie-efficiëntie.
  • Geringe aanschafprijs.

Spaarlamp . HORNBACH
Eco- halogeenlampen

Halogeenlampen zijn gloeilampen die met halogeen zijn gevuld. Het gas vermindert het warmteverlies in de wolfraamspiraal. Op die manier is minder energie nodig voor het verhitten van de spiraal en wordt een hoge, constante lichtopbrengst bereikt.

Eco-halogeenlampen zijn gelijkwaardige vervangers voor conventionele gloeilampen en kunnen overal worden toegepast om ruimtes te verlichten. Ook de techniek is hetzelfde: de vorm, de lichtkleur en de fitting komen exact overeen, maar ze verbruiken minder energie bij een twee keer zo lange levensduur.

Toepassing:

  • Ruimtes waarin het licht vaak aan en uit wordt gedaan.
  • Ruimtes waarin het licht snel op vol vermogen moet zijn.

Voordelen:

  • Briljante lichtkwaliteit en kleurweergave.
  • Volledig vermogen direct na het inschakelen.
  • Regelbare helderheid.
  • Mag met het huisvuil worden weggegooid.
  • Geringe aanschafprijs.
  • Uitermate snel opstartgedrag.

halogeenlampen . HORBACH
TL-lampen

TL-lampen zijn gasontladingslampen die gebruikmaken van lagedruktechnologie. Ze werken met een voorschakelapparaat. Het cilindervormige glas is gevuld met een gasmengsel. Aan de uiteinden bevinden zich elektroden. Als er spanning aanwezig is, geeft het gasmengsel ultraviolet licht af dat aan de binnenkant van het glas door daar aangebrachte fluorescerende stoffen wordt omgezet in zichtbaar licht. Het mengsel en de kwaliteit van de fluorescerende coating is bepalend voor de lichtkleur en de kleurweergave van de TL-lamp.

Staafvormige TL-lampen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en afmetingen, die worden bepaald door de diameter van de glazen buis. De levensduur van deze lampen ligt tussen de 12.000 en 20.000 branduren. Voor het gebruik van een dimmer is speciale elektronica nodig. Het dimproces verloopt kleurstabiel, dus zonder dat de spectrale stralingscurve wordt gewijzigd.

Ringvormige TL-lampen zijn een speciale uitvoering. Ze verlichten vlak uitgevoerde lampen met een rotatiesymmetrische lichtverdeling.

De levensduur en de lichtopbrengst van TL-lampen ligt 25% hoger dan die van gloeilampen.

Toepassing:

  • Ruimtes waarin veel licht nodig is, bijvoorbeeld in garages, grote hallen en kantoren.
  • Ruimtes waarin indirect licht nodig is.
  • Ruimtes waarin het licht vaak aan en uit wordt gezet.

Voordelen:

  • Gering stroomverbruik.
  • Geringe warmteontwikkeling.
  • Hoge opstartsnelheid.
  • Automatische uitschakeling bij een storing.

Tip: TL-lampen mogen niet met het gewone huisvuil worden weggegooid, maar moeten bij een gemeentelijk inzamelpunt worden afgegeven.

TL buizen . HORNBACH

Verschillende lampfittingen

Hieronder zie je een overzicht van de meest gebruikt lampfittingen en het gebruik daarvan.

 Hornbach
+
123456789

Tip: neem je oude verlichting mee

Neem de oude verlichting die je wilt vervangen gewoon mee naar de HORNBACH-vestiging bij jou in de buurt. Dan kun je de fittingen met elkaar vergelijken en bovendien advies vragen aan een van onze medewerkers.

Symbolen voor verlichting

In het kader van de Ecodesign-richtlijn (ErP) zijn sinds 1 september 2010 aanvullende voorschriften van kracht voor de verpakkingen van lampen. Deze moeten gegevens bevatten over het lichteffect, de toepassing en de gebruikte technologie. Zo vind je sneller en gemakkelijker de lamp die geschikt is voor jouw toepassing.

Opmerking: de op deze pagina getoonde symbolen dienen ter illustratie en kunnen per fabrikant verschillen.

Hier vind je een korte uitleg over de symbolen:

  • 
				Lumen en watt . HORNBACH

    Lumen en watt

    Het aantal watt geeft aan hoeveel energie de lamp verbruikt. De helderheid wordt in lumen aangegeven. Hoe groter de verhouding lumen/watt (lm/W), des te zuiniger is de lamp. Uit de verhouding lumen/watt blijkt de desbetreffende energie-efficiëntieklasse.

  • 
				Energielabel . HORNBACH

    Energielabel

    Het EU-energielabel geeft informatie over het energieverbruik van een lamp. Ter vergelijking worden de producten onderverdeeld in verschillende energie-efficiëntieklassen, dit betekent dat de levensduur van een lamp wordt weergegeven in bedrijfsuren (A - G) en 1.000 tot 15.000 branduren kan bedragen. De levensduur komt direct tot uiting in de prijs, want hoe langer de levensduur, hoe minder vaak een nieuwe lamp gekocht hoeft te worden.

  • 
				Dimbaarheid . HORNBACH

    Dimbaarheid

    Niet bij iedere lamp kan de helderheid worden geregeld. Het al dan niet doorgestreepte symbool op de verpakking geeft duidelijkheid of een product dimbaar is of niet.

    Opmerking: zodra een lamp wordt gedimd, wordt het vermogen gereduceerd en energie bespaard. De dimmer heeft daarvoor maar heel weinig energie nodig.

  • 
				Levensduur van de lamp . HORNBACH

    Levensduur van de lamp

    Deze kan tussen de 1.000 uur en 15.000 uur bedragen.

  • 
				Schakelvastheid . HORNBACH

    Schakelvastheid

    De schakelvastheid geeft aan hoe vaak een lamp in en uit kan worden geschakeld. Verlichtingsproducten met een lage schakelvastheid mogen niet in ruimtes worden gebruikt waarin het licht vaak aan en uit wordt gedaan, zoals de badkamer, de hal of het trappenhuis.

  • 
				Startgedrag/opstartsnelheid . HORNBACH

    Startgedrag/opstartsnelheid

    Het startgedrag geeft de tijd aan die de lamp nodig heeft om 60% van de totale helderheid te bereiken. Halogeen- en ledlampen starten direct, terwijl compacte TL-lampen iets meer tijd nodig hebben. Deze moeten dan ook niet worden gebruikt op plaatsen waar snel en slechts even licht nodig is, bijvoorbeeld op het toilet, in de hal of in trappenhuizen.

  • 
				Afmeting . HORNBACH

    Afmeting

    De vermelding van de lengte en de diameter helpt bij het bepalen of de nieuwe lamp past.

  • 
				Kwik . HORNBACH

    Kwik

    Hg staat voor hydragyrum en geeft aan of een lamp kwik bevat en hoeveel. Dit chemische element is zeer giftig en valt dan ook onder EU-verordening (EG) 1272/2008 (CLP). Lampen die kwik bevatten mogen niet met het huisvuil worden weggegooid, maar moeten bij een gemeentelijk inzamelpunt worden afgegeven.

Voordeurverlichting kiezen

Sfeer, padverlichting en veiligheid, buitenverlichting heeft drie verschillende functies. Een goed verlichte entree biedt het voordeel dat gasten op hun weg naar de voordeur geen been breken. Bovendien kun je meteen zien wie er voor deur staat wanneer het buiten donker is.

Aanbevelingen voor verlichting bij de voordeur

  • Verlicht huisnummer
    Om ervoor te zorgen dat gasten je huis weten te vinden, is een groot en voldoende verlicht huisnummer nodig. Let er daarbij op dat het huisnummer goed te lezen is, zowel in een lichtgevende uitvoering (minimaal 10 cm hoog) als in een verlichte uitvoering (minimaal 20 cm hoog).
  • Verlichting van het pad en de grond
    Voor je eigen veiligheid en die van je gasten verdient het aanbeveling het pad en de grond evenals opstapjes en hindernissen goed te verlichten. Inbouwledlampen, grondspots en dergelijke zijn daarvoor het meest geschikt.
  • Buitenmuurverlichting
    Lampen bij de voordeur moeten bestendig zijn tegen elke type weer. Gebruik in ieder geval kwaliteitslampen met een typeaanduiding en een keurmerk. Beschermingsgraad IP44 (bescherming tegen het binnendringen van voorwerpen groter dan 1 mm en spatwaterdicht) voldoet aan de minimumeisen voor buitenlampen.
  • Buitenlampen
    Verlichting voor het pad naar de voordeur moet bestendig zijn tegen elke type weer. Gebruik in ieder geval kwaliteitslampen met een typeaanduiding en een keurmerk. Beschermingsgraad IP44 (bescherming tegen het binnendringen van vreemde objecten groter dan 1 mm en spatwaterdicht) voldoet aan de minimumeisen voor buitenlampen.

Tips voor verlichting bij de voordeur

  • Belangrijk: gebruik alleen lampen die zijn goedgekeurd voor gebruik buitenshuis.
  • Als het huisnummer binnen de lichtkegel ligt, ben je gemakkelijker te vinden.
  • Licht dat opeens aan gaat, jaagt ongenode gasten weg. Een in de buitenlamp geïntegreerde bewegingsmelder neemt met infraroodlicht bewegingen waar en schakelt het licht aan.
  • Verbind geen spaarlampen met de bewegingsmelder. Dat is schadelijk voor de lamp en vermindert de levensduur.
  • Kies een lamp en een bewegingsmelder die ook overdag bij de algemene uitstraling van het huis passen.

Tuinverlichting

Je tuin mag gezien worden! Zet je terras, tuinpaden en je tuin in het juiste licht met de passende tuinverlichting.

Je moet je paden functioneel uitlichten, zodat iedereen veilig van a naar b komt. Op het terras en bij perkjes, struiken en bomen staat sfeerverlichting heel mooi. Bovendien moet je bepalen hoe je je tuinverlichting van stroom voorziet: met lampen op zonne-energie, een verlichtingssysteem op laagspanning of conventioneel via een grondkabel.

Hier vind je alle informatie over het onderwerp tuinverlichting. Verlicht je tuin!

Hoge spanning versus lage spanning

  • Veiligheid: Bij hoogspanning komt de 230 volt rechtstreeks uit het stopcontact. Lage spanning buitenverlichting heeft slechts een spanning van 6, 12 of 24 volt - mogelijk gemaakt door de voorgeschakelde transformator. Dit betekent aanzienlijk meer veiligheid.
  • Energiebesparing: Door de lagere spanning wordt het stroomverbruik verminderd en de energie-efficiëntie geoptimaliseerd. Met het gebruik van energiebesparende en duurzame LED-lichtbronnen merk je dit meteen dubbel bij je volgende elektriciteitsrekening.
  • Eenvoudige en veilige installatie: Bij hoogspanningsverlichting moeten de kabels om veiligheidsredenen minstens een halve meter onder de grond worden gelegd, hiervoor moet je een professional inschakelen. De installatie van de 12 volt verlichting is eenvoudig. Hier volstaat het om de kabels om esthetische redenen onder het gras te schuiven of met wat aarde of andere hulpmiddelen te bedekken.
  • Laagspanning: Tegenwoordig doen laagspanningslampen niet meer onder voor hoogspanningslampen. Ze zijn verkrijgbaar als spots, schijnwerpers, steenverlichting, vijververlichting en staande of padverlichting.

Meer projecten over verlichting aanbrengen

naar boven