0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
27-04-2024 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 20-04-24 om 02:17 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Cortenstaal in de tuin

Cortenstaal in de tuin

Alles lekker laten roesten! Tegenwoordig is het roestige uiterlijk namelijk helemaal stijlvol en industrieel. Borderranden en plantenbakken van cortenstaal gaan lang mee. Wat is cortenstaal precies en hoe laat je het materiaal sneller roesten? Wij laten het je hier zien.

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal is een weerbestendig constructiestaal. Of het nu bedoeld is als borderrand of als plantenbak, cortenstaal is aan het begin over het algemeen blank (dus van glanzend metaal).

De typische roeststijl van cortenstaal komt pas met de jaren.

Het roestproces begint na ongeveer twee tot drie weken in je tuin. Het is pas na ongeveer anderhalf tot drie jaar helemaal 'uitgeroest'. Je kunt dit proces versnellen. Daar leggen we je later meer over uit.

Onder de roestlaag wordt een dichte, beschermende laag van sulfaten en fosfaten gevormd. Deze laag zorgt ervoor dat het cortenstaal niet verder verroest. Hierdoor is cortenstaal erg duurzaam.

Cortenstaal roest before/after . HORNBACH

Waarom roest cortenstaal eigenlijk?

Zuurstof speelt een beslissende rol bij het ontstaan van het typische verroeste uiterlijk van cortenstaal. Daarom is het van belang dat de borderrand of plantenbak wordt blootgesteld aan wisselvallig weer.

Als je cortenstaal continu aan vochtig weer blootstelt, kan het typisch verroeste uiterlijk en de beschermende onderlaag worden gevormd.

Let op roestvlekken op de grond

Terwijl het verroeste uiterlijk langzaam gevormd wordt, kunnen er roestvlekken op de terrastegels ontstaan. Als je cortenstalen plantenbak bijvoorbeeld op het terras staat, kun je er iets onder leggen tot het roestproces helemaal klaar is.

Cortenstaal is niet slecht voor het milieu

De milieubalans van cortenstaal is goed. Niet alleen omdat cortenstaal bovengemiddeld duurzaam is. Als je je cortenstaal na vele jaren wegdoet, is het volledig recyclebaar. Bij de productie is er slechts 1,7 kilogram CO2 en 5,7 kWh stroom nodig.

Cortenstaal versus koperroest

In het uiterlijk is er nauwelijks een verschil tussen cortenstaal en koperroest. Cortenstaal vormt dankzij het weer echter een beschermende laag die verder roesten tegen gaat. Dat is bij koperroest niet het geval. Cortenstaal kan dus niet doorroesten en blijft daarom veel langer goed.

De roestvorming van cortenstaal versnellen

Wil je cortenstaal sneller laten roesten? Ontvet de cortenstalen plantenbak of de borderrand eerst grondig met bijvoorbeeld aceton of een verfverdunner. Als alternatief kun je ook afwasmiddel en een schuursponsje gebruiken om je cortenstaal te ontvetten. Voordeel: op deze manier maak je het oppervlak ook direct ruw.

Daarna behandel je het cortenstaal met een licht zuur. Dit kun je eenvoudig zelf mengen.

Zo meng je 1 liter roestversneller:

  • ½ tl keukenzout,
  • 0,25 liter azijn of 1/8 liter azijnessence,
  • 0,75 liter water.
Heb je thuis kalkrijk water? Dan kun je beter voor gedestilleerd water gaan voor je roestversneller.

Voorzorgsmaatregelen

Let erop dat de roestversneller in geen enkel geval in de bodem kan trekken. Schoonmaakmiddelen als azijn kunnen de bodem vervuilen en verstoren het evenwicht.

Roer alles goed door tot er geen zoutkristallen meer te zien zijn. Breng het oplosmiddel aan met een kwast of een verfroller. Het gaat nog makkelijker als je het oplosmiddel in een plantenspuit doet en het staal zo besproeit. Wrijf het middel er daarna in met een vaatdoekje.

Na een aantal uur wachten kun je het cortenstaal met water afspoelen of wachten op de volgende regenbui. Vervolgens herhaal je het proces.

Belangrijk: laat het staal tussendoor altijd helemaal drogen. De afwisseling van vochtig en droog vormt het beste resultaat voor roestvorming.

Cortenstalen borderrand

Nette lijnen en structuur tussen de perken en het gazon. Een eenvoudige manier om dit te bereiken, zijn cortenstalen kantopsluitingen.

Een borderrand van cortenstaal brengt niet alleen een mooie structuur aan in je tuin, maar heeft ook nog een ander fijn voordeel. De borderrand van cortenstaal vormt namelijk een effectieve bescherming tegen slakken.

Dat komt omdat cortenstaal 1% koper bevat. Deze kleine hoeveelheid is genoeg om slakken af te schrikken, want het slakkenslijm van de slak kan niet goed tegen koper.

Cortenstalen plantenbak

Verhoogde plantenbakken van hout, kunststof of metaal ken je vast al wel. Maar er is nog een optie: een plantenbak of bloembak van cortenstaal. Het heeft een aantal voordelen:

  • Een plantenbak van cortenstaal is weersbestendig en duurzaam.
  • Het houdt slakken bij je groenten vandaan.
  • Een plantenbak van cortenstaal heeft geen speciaal onderhoud nodig.
  • Hij is makkelijk op te bouwen én stabiel.

Je hoeft de wanden aan de binnenkant van je plantenbak van cortenstaal niet met tuinfolie te bekleden. Je kunt de verhoogde plantenbak gewoon meteen met aarde vullen.

De verhoogde plantenbak van cortenstaal wordt 'blank' bij je afgeleverd. Naar verloop van tijd ontstaat de roestlaag vanzelf. Of je kunt dit proces versnellen met onze roestversnellende tip.

Planten en bloemen in cortenstalen plantenbak

In principe kun je in een cortenstalen plantenbak dezelfde soort planten plaatsen als in een normale bloempot of plantenbak. Er zijn ook mogelijkheden om cortenstaal als moestuinbak te gebruiken. Het staal is meteen een goede wering tegen slakken. Zo hoef je niet bang te zijn dat jouw groentes aangevreten worden door slakken.

Daarnaast passen de roestige plantenbakken perfect bij het industriële straatbeeld in stedelijke gebieden. Meer weten over urban gardening? Bekijk de voordelen hier!

naar boven