Handleiding

Tuinmuur bouwen

Tuinmuur bouwen

Ga aan de slag met de stap voor stap-handleiding Tuinmuur bouwen!

Tuinmuur bouwen: stap voor stap

01

Voor het bouwen van een tuinmuur is een strookfundering nodig. Op de strookfundering een laag mortel aanbrengen en daarna een strook bitumenvilt erop leggen. Voor de eerste laag stenen richtsnoeren van het begin tot het einde rechts en links van de fundering aanbrengen.

 Tuinmuur bouwen stap 1 | HORNBACH
02

Met de troffel de mortel voor de eerste steen aanbrengen. Zo exact mogelijk tussen de snoeren blijven. Dat bespaart veel mortel en zorgt voor een relatief zuiver metselen.

 Tuinmuur bouwen stap 2 | HORNBACH
03

Nu de steen met behulp van de waterpas uitlijnen. Met het handvat van de troffel kan men de steen door kloppen perfect positioneren. Onder de steen uitpuilende mortel schraap je direct eraf. Tip! Gebruik voor het controleren of de muur loodrecht staat een schietlood. Het gebruik is eenvoudig, effectief en vaak beter dan de waterpas. Het schietlood hangt bij het controleren op een kleine afstand loodrecht langs de muur. Kleinere oneffenheden door mortelresten etc. hebben daardoor geen invloed op het resultaat van de controle. Ook kunnen op die manier grotere afstanden gemakkelijk worden gecontroleerd.

 Tuinmuur bouwen stap 3 | HORNBACH
04

Voordat je een steen tegen de andere zet, breng je op de kop van de steen de mortel voor de stootvoeg aan. Ook hier geldt! Minder is meer. Uiterlijk bij de derde steen heb je het onder de knie.

 Tuinmuur bouwen stap 4 | HORNBACH
05

Nadat je de eerste laag hebt geplaatst, begin je de tweede rij met een halve steen. De volgende steen sluit tot de helft verspringend aan. Zo krijg je de juiste verspringing van de muurstenen.

 Tuinmuur bouwen stap 5 | HORNBACH
06

Wanneer je elke tweede rij steeds mooi met een halve steen begint, de mortel gelijkmatig verdeelt en telkens met de waterpas de positie controleert, kun je je binnenkort op een zelf gemetselde muur verheugen.

 Tuinmuur bouwen stap 6 | HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn