Handleiding

Metalen tuinhek plaatsen

Metalen tuinhek plaatsen

Een metalen schutting of hekwerk hebben een tijdloze, moderne uitstraling en zijn daarbij ook nog eens onderhoudsvriendelijk, zo beleef je jarenlang plezier aan je hekwerk! Plaats nu zelf je metalen tuinhek met behulp van onze stap voor stap handleiding. In de handleiding lees je hoe je het project kunt voorbereiden, poorten plaatst en uiteindelijk het hekwerk. Stroop de mouwen op en ga aan de slag!

Een metalen schutting of hekwerk hebben een tijdloze, moderne uitstraling en zijn daarbij ook nog eens onderhoudsvriendelijk, zo beleef je jarenlang plezier aan je hekwerk! Plaats nu zelf je metalen tuinhek met behulp van onze stap voor stap handleiding. In de handleiding lees je hoe je het project kunt voorbereiden, poorten plaatst en uiteindelijk het hekwerk. Stroop de mouwen op en ga aan de slag!

Dit heb je nodig voor je project

Metalen tuinhek plaatsen: stap voor stap

De voorbereiding

01

Plan eerst het verloop van het hek en de plek voor de poort. Meet vervolgens de afstand van de benodigde palen met een maximaal van 2,5 meter en markeer op de muur waar het hek moet beginnen. Van hieruit span je met een metselkoord het verloop van het hek. Leg een winkelhaak tussen het huis en het koord en lijn haaks op de muur van het huis uit. Tel bij de geplande lengte nog een stuk extra op, bind het aan een piketpaaltje en sla deze in de bodem.

Voor het meten van grote afstanden is een rolmaat handig. Op het geplande kruispunt span je volgens hetzelfde principe dwars een koord. Laat deze in een rechte hoek ten opzichte van de eerste lopen. Voor het maken van de paalgaten markeer je het midden van het gat met een grondanker. Op het koord kan je daarnaast een stuk tape aanbrengen.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 1 | HORNBACH
02

Controleer of het terrein hoogteverschil heeft. Het makkelijkst gaat dat met een slang-waterpas. De transparante slang, die met water gevuld is, wordt van het begin tot het einde van een terrein uitgerold en aan de einden naar boven gebogen. De waterspiegel is aan beide einden altijd op dezelfde hoogte. Markeer deze hoogten aan beide einden, bijv. op de gevel van het huis en op een ingeslagen houten pin. Van deze markeringen uitgaand meet je de afstanden ten opzichte van de bodem en zie je direct of de bodem hoogteverschillen heeft en of je het hek moet aanpassen aan het terrein.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 2 | HORNBACH

Poortdeuren plaatsen

03

Zet de poort in elkaar volgens de meegeleverde instructies. Met plaatduimen verbind je de beide deurvleugels met de poortpalen. De profielcilinder komt pas aan het einde in het slot. Leg de gemonteerde poort neer op de montageplek.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 3 | HORNBACH
04

Schroef de aansluitlijsten op de buitenkanten van de poortpalen, daaraan worden later de hekelementen gemonteerd.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 4 | HORNBACH
05

Voor het plaatsen van de poort hebt je twee funderingsgaten nodig. De afstand van het gat is afhankelijk van de afstand van de poortpalen.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 5 | HORNBACH
06

Graaf de gaten van ongeveer 40 cm x 40 cm en 80 cm diep uit. Verplaats vervolgens het koord ongeveer een halve paaldikte aan de buitenkant van de poort. Deze kun je later goed uitlijnen.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 6 | HORNBACH
07

Plaats in de paalgaten een laag drainagegrind van ca. 10 cm dik. Deze wordt als drainage en corrosiebescherming voor de palen gebruikt. Je kan daarmee ook nog de paalhoogte corrigeren.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 7 | HORNBACH
08

Plaats de eerste paal met de deurvleugel in het gat en leg gekantrecht hout of bouwwiggen onder de poort. Lijn de poort met behulp van de waterpas uit op het koord en fixeer met de schuin geplaatste houten latten.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 8 | HORNBACH
09

De tweede paal met deurvleugel plaats je op dezelfde manier. Klem de deurvleugels met houten latten samen, zodat ze stabiel verbonden zijn. Lijn de poort nog een keer uit op het koord en controleer alles met de waterpas. Fixeer ook de tweede deurvleugel met schuin geplaatste houten latten.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 9 | HORNBACH
10

Als de poort goed staat, meng jet het cement volgens de instructies op de verpakking met water. Gebruik daarvoor een mixer. Giet het beton in lagen in het funderingsgat en prik in het cement zodat luchtbellen kunnen ontsnappen. Laat bovenop het cement genoeg plaats over voor aarde en gras. Controleer de poort nog een keer met de waterpas en strijk dan het cementoppervlak glad met de troffel. Laat het cement drogen en graag de andere paalgaten.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 10 | HORNBACH

Hekwerk monteren

11

Als het beton van de poort hard is, ga je verder met het eerste hekelement. Verbind de gaaspanelen met de paal. Heb je een hoek? Laat dan voor de verbinding de mat uitsteken. Schroef de contraplaten vast en draai het aan.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 11 | HORNBACH
12

Zet de gaaspanelen met de paal neer, lijn uit op het koord en controleer met de waterpas op de aansluitlijst op de poortpaal.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 12 | HORNBACH
13

Schroef de tegenhanger tegen de aansluitlijst met de aansluitlijst op de poortpaal, zodat de mat daartussen vastgeklemd wordt. Het eerste hekelement is nu klaar.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 13 | HORNBACH
14

Ga door met het volgende hekelement: monteer een paal met de contraplaten aan het rechter einde van het gaaspaneel zodat de mat een stuk uitsteekt. Deze zijde vormt de hoek met het eerste hekelement. Beide palen van de hoekverbinding delen later een paalgat.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 14 | HORNBACH
15

Verbind de tweede afrasteringspaal provisorisch met een kabelbinder op het linker einde met het gaaspaneel.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 15 | HORNBACH
16

Zet het element van buiten in de paalgaten, lijn het uit op het koord en fixeer het met twee houten latten. De beide palen van de hoekverbinding komen in hetzelfde paalgat. Verbind de uitstekende gedeeltes van de beide dubbelstaafmatten met twee of meer hoekverbinders. Controleer beide hekelementen nog een keer met de waterpas en maak dan de schroeven van de hoekverbinders vast.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 16 | HORNBACH
17

Bereid het volgende hekelement voor en verbindt de staafmatten met beide palen. Zet het hekelement van binnen in de paalgaten. Plaat met de afstandhouder het tegen het aangrenzende gaaspaneel en schroef de contraplaat losjes vast. Ondersteun de mat aan het andere einde met twee latten.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 17 | HORNBACH
18

Lijn de mat uit met de waterpas en maak dan de schroeven op deze palen stevig vast. Verwijderd de kabelbinders van deze paal en controleer nog een keer aan het koord of het hek recht loopt.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 18 | HORNBACH
19

Voor het laatste hekelement wordt eerst gemeten hoe lang het laatste hekelement is en daarmee de laatste gaaspaneel moet zijn.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 19 | HORNBACH
20

Neem de maat over op de mat en bevestig twee latten boven en onder de snijlijn. Deze dienen als geleiding voor de haakse slijper. Met de haakse slijper snijd je het gaaspaneel door. Draag bij werkzaamheden met de haakse slijper altijd een veiligheidsbril!

 Metalen tuinhek plaatsen stap 20 | HORNBACH
21

Voorkom dat het hek aan de zijkant gaat roesten en verf de snijvlakken met een speciale metaal beschermlak. Laat vervolgens de lak drogen.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 21 | HORNBACH
22

Monteer de laatste paal zo aan het ingekorte element, dat er voldoende afstand overblijft ten opzichte van de muur van het huis. Zo vermijd je gaten in de muur van het huis.

Graaf het gat voor de laatste paal, zet het hekelement erin en lijn het goed uit. Schroef het stevig van en vul de funderingsgaten met cement. Als het cement droog is, kan je de gaten bedekken met aarde of gras.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 22 | HORNBACH
23

Plaats onder de poortdeuren in het midden nog een oploopsteun. Graaf hiervoor een gat passend bij de lengte van de steun en fixeer de oploopsteun met twee houten latten. Sluit de poortdeur en schuif de poortgrendel in de steun, zodat de positie klopt. Vul het gat met cement en monteer de profielcilinder in het slot.

 Metalen tuinhek plaatsen stap 23 | HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn