0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 09-12-23 om 15:30 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Tuin zomerklaar maken

Tuin zomerklaar maken

Geniet van de bloeiende tuin, de rijpe tomaten en andere groenten, en het diepgroene gazon. Pluk de vruchten van je harde werk, maar blijf niet te lang stilzitten, want er is altijd iets te doen in de zomerse tuin! Wij laten je graag zien wat er moet gebeuren, hoe het moet worden gedaan en waar je moet beginnen.

Tuinplanten voor de zomer

Anders dan de bloemen die vroeg bloeien, houden de zomerbloemen het lekker lang vol: heel wat soorten blijven gewoon de hele zomer in bloei. Dus als je van juni tot september een groene tuin wil, is dat makkelijk! Hieronder vind je een lijstje met wat meerjarige tuinplanten die perfect zijn voor de zomer.

 • Leeuwenbek
 • Dahlia’s
 • Oost-Indische kers
 • Zonnehoed
 • Cosmea
 • Tuinanjer
 • Klaproos
 • Hortensia

Hou je van veel bloemen en weinig onderhoud?
Maak dan je eigen bloemenweide!

Tip: slimme bewatering bespaart je tijd!

Je tuinplanten water geven op warme dagen kan vermoeiend zijn. Maak het jezelf gemakkelijk: met slimme tuinirrigatie. Zowel met gazonsproeiers als met druppelbewatering kun je de watervoorziening gemakkelijk via een app regelen.

Onkruid wieden, heggen snoeien

Dat moet ook gebeuren! De minder leuke klusjes in de zomertuin. Vooral in de zomer is dat echt nodig. Maar als je geen zin hebt in onkruid verwijderen, kun je gewoon bodembedekkers planten, zoals ooievaarsbek, maagdenpalm, cotonester of klimop. Ze zijn erg makkelijk te verzorgen en brengen veel groen in de tuin.

heggen snoeien | HORNBACH

Het snoeien van heggen is net zo geliefd als onkruid wieden. In de zomer kun je bladverliezende hagen snoeien. Er zijn zelfs sommige groenblijvende heggen die je een nieuwe vorm kunt geven in de zomer. Denk bijvoorbeeld aan taxus of hulst.

Maar let op: in de zomer is alleen vorm- en onderhoudssnoei toegestaan. De heg inkorten is dat niet, want van maart tot eind september is het broedseizoen. Wilde vogels en hun broedplaatsen zijn in de zomer wettelijk beschermd. Kijk ook bij een onderhoudssnoei eerst in de heg of er vogels aan het broeden zijn. Pas als dat niet het geval is, kun je aan de slag!

Onze tuinkalender geeft je een overzicht van wat er wanneer in de tuin moet gebeuren!

Balkonplanten in de zomer

Niet alle planten zijn geschikt voor een balkon, het hangt af van hoe het balkon is gericht. Als het balkon naar het zuiden is gericht, kan het erg warm worden en niet elke plant kan goed groeien in deze omstandigheden. Sommige planten kunnen verbranden, uitdrogen of het te warm worden.

Maar dat betekent niet dat je geen mooie bloemen op je balkon kunt hebben als je op het zuiden zit. Er zijn juist ook planten die dol zijn op de zon en daar goed tegen kunnen.

Enkele voorbeelden van planten die geschikt zijn voor een balkon en goed tegen de warmte kunnen, zijn:

 • Geraniums
 • Bougainvillea
 • Petunia
 • Portulaca
 • Huzarenknoop
 • Calibrachoa
 • Lavendel

Mediterrane kruiden kunnen ook erg goed tegen warmte. In een kleine verhoogde plantenbak of in potten op je balkon in de zomer kun je ook kiezen voor klassiekers als rozemarijn, tijm en oregano. Het voordeel is duidelijk: tijdens het koken en barbecueën heb je verse kruiden direct bij de hand.

Balkonbak kiezen | HORNBACH

Tip: bloeitijd verlengen

Je kunt de bloeitijd van de balkon- en tuinbloemen verlengen wanneer je uitgebloeide bloemen altijd direct verwijdert. Ook kun je veel vaste planten stimuleren om een ​​tweede keer te bloeien door na de bloei terug te snoeien.

Potbeplanting in de zomer

Ziet je terras er nog wat kaal uit? Zet dan eens een paar groenblijvende potplanten neer.

Niet alleen in de zomer zorgen ze ervoor dat er iets te zien is op je terras. Met sommige potplanten kun je in het beste geval zelfs een vette oogst binnenhalen.

De oleander is een bekende favoriet onder de bloeiende potplanten vanwege zijn zomerse karakter en onderhoudsvriendelijkheid. Hij gedijt goed in de volle zon en is een prachtige aanvulling op elke tuin of terras. Naast de oleander is de Australische Callistemon, ook wel bekend als de Lampenpoetser, ook een uitstekende keuze vanwege zijn hittebestendigheid. Een andere geweldige optie als potplant is de wisselbloem.

Maar laten we het nu hebben over vruchtbare kuipplanten. De citroenboom is een echte favoriet vanwege zijn constante bloei van mei tot september en de overvloed aan heerlijke citroenen die hij produceert. Een sinaasappelboom is ook perfect als kuipplant voor op het terras, net als een mandarijnboom. En als je graag een cocktail drinkt na het werk, is de limoen als kuipplant een praktische en smakelijke keuze voor op je terras.

Kamerplanten in de zomer beschermen

Als het zomer is, is er buiten veel lawaai van de grasmaaier, heggenscharen en bijen die zoemen. Maar, vergeet niet om ook voor je kamerplanten te zorgen! In de zomer hebben ze meer water nodig vanwege de hogere temperaturen.

Maar pas op! Als je kamerplanten direct achter het raam staan, kunnen de bladeren en bloemen verbranden door de zon. Het is daarom beter om je kamerplanten uit de brandende zon te halen in de zomer, behalve als het cactussen of vetplanten zijn. Deze kunnen goed tegen de warmte achter het raam.

In de zomer is je kamerplant ook gevoeliger voor plagen. Beestjes kunnen namelijk beter overleven in warmere temperaturen. Bekijk hier hoe je beestjes op je kamerplant bestrijdt.

Planten water geven als je op vakantie bent

Met waterdispensers en bewateringscomputers kun je er zeker van zijn dat je planten in de tuin voldoende water krijgen terwijl je op vakantie bent! Zo kun je ontspannen genieten van je vakantie, terwijl je planten gezond blijven.

Fruit, groente en kruiden in de zomer

Als groenten en fruit die je in de lente hebt geplant, prachtig groeien en bloeien in de zomer, dan kun je wekenlang een mooie oogst binnenhalen, maar je moet ook bij de les blijven.

Kaskomkommers moeten op dakhoogte getopt worden en de zijscheuten en vruchten verwijderd worden tot een hoogte van ongeveer 60 cm. Laat slechts 4 tot 6 komkommers op de hoofdstam. Het afsterven van jonge vruchten van de top is vaak een teken van overmatige vruchtzetting, maar soms ook van kou, gebrek aan licht of gebrek aan voedingsstoffen. Houd je planten daarom in de gaten om eventueel in te kunnen grijpen.

Tomaten moeten bijvoorbeeld de hele zomer in de gaten gehouden worden. Stengels die niet zelfdragend zijn, kunnen aan touwtjes of staven bevestigd worden. Tijdens het wekelijks geleiden, breek je ook de jonge zijscheuten uit de bladoksels. Dit noem je dieven. Dit moet je doen zodra de scheuten vastgepakt kunnen worden, maar uiterlijk voordat ze 10 cm lang zijn.

Voor een betere ventilatie van de planten verwijder je ook de onderste bladeren van de tomatenplant, maar stel nooit de fruittrossen bloot, omdat het fruit niet aan de brandende zon mag worden blootgesteld. Zieke en vergeelde bladeren moeten ook verwijderd worden.

Groentes verbouwen | tomaten | HORNBACH

Herfstgroenten zaaien in de zomer

In de zomer moet je ook aan de herfst denken, want dan is het zaaitijd voor herfstgroenten.

Dit kun je in juni zaaien:

 • Snijbonen
 • Gewone boon
 • Radijs
 • Tuinradijs
 • Wortelpeterselie
 • Late wortels
 • Roodlof

Van half juni tot 10 juli is het zaaitijd voor groenlof. Deze wordt vanaf begin oktober geoogst. Als je rode bieten wilt bewaren, zaai ze dan half juni en oogst ze eind oktober.

En in juni is er nog meer te doen!

Bloemkool, broccoli, koolraap, boerenkool, kropsla, ijsbergsla, pluksla, bindsla, knolvenkel, prei en bleeksederij worden nu gezaaid.

In juli moet je je focussen op de frambozen. Geoogste frambozenstokken worden tot op de grond teruggesnoeid. Per lopende meter moet je ongeveer 10 nieuwe scheuten laten zitten. Zo weet je zeker dat je volgend jaar weer een rijke oogst hebt.

Bemesten in de zomer

Je potplanten en balkonbloemen hebben door hun pot slechts een beperkte wortelruimte en hebben daarom in de zomer regelmatig mest nodig.

In de tuin kun je natuurlijk een langdurige minerale meststof gebruiken. Als je ervoor kiest om in plaats daarvan meerdere keren per jaar te bemesten, hangt de frequentie van bemesting af van welke meststof je hebt gekozen. Maar wees voorzichtig: wanneer de zomer ten einde loopt, hebben sommige planten, zoals bijvoorbeeld vaste planten, beter een kaliumarme en stikstofarme meststof nodig.

Het onderwerp bemesten is erg complex, omdat het ook erg afhankelijk is van de planten en je bodem. Het beste is om advies te krijgen over welke meststof voor je tuin geschikt is.

Tip: het juiste tijdstip om te bemesten

Om schade aan je planten te voorkomen, moet je alleen bemesten als de lucht bewolkt is en er niet veel hitte en zonneschijn is.

Groenbemesting voor geoogste perken

Als perken onbeplant zijn, bijvoorbeeld het perk met aardbeien, en er worden geen herfstgroenten geplant, dan kun je daar groenbemesting zaaien. Groenbemesting betekent dat bepaalde planten zoals bijvoorbeeld bijenvriend, lupine of rode klaver in een geoogst perk gezaaid worden.

Door het perk tijdelijk te "bezetten", maak je de grond diep los, ga je dichtslibben tegen, onderdruk je onkruidgroei en verbeter je in het algemeen het bodemklimaat. Sommige soorten verrijken de bodem met stikstof. Laat je vooraf door ons adviseren welke groenbemesting de juiste is voor jouw perk.

Gazon bemesten in de zomer

In de regel is er voor het gazon een voor- en een najaarsbemesting. Als je gazon echter intensief wordt gebruikt, bijvoorbeeld omdat er kinderen of een hond ravotten, kun je het weelderige groen tot vier keer per jaar van voedingsstoffen voorzien – dus ook in de zomer bemesten.

Tuinkassen in de zomer

In de kas heerst er niet alleen een optimaal klimaat voor planten. Ook ongedierte als de witte vlieg of spint voelen zich thuis achter glas. Aan het begin van de zomer besluipen ze stiekem de kas en leggen ze er hun eieren. Maar je kunt ze alleen met een getraind oog herkennen. Controleer je planten in de kas in de zomer regelmatig en bestel nuttige insecten voor je zomerkas als je voor het eerst ongedierte ziet of preventief!

Een effectief nuttig insect tegen witte vlieg is de sluipwesp Encarsia formosa. De roofmijt Phytoseiulus persimilis helpt heel goed tegen de spint.

Tip: Gele vangplaten voor ongedierte

Zogenaamde gele vangplaten zijn een eenvoudig hulpmiddel in de kas, in de tuin en op het balkon. Deze plakplaten helpen bij het vroegtijdig opsporen en bestrijden van ongedierte.

Naast de nuttige insecten kun je ook “beschermende planten” in je kas plaatsen. De essentiële oliën in basilicum stoten bijvoorbeeld de witte vlieg af en ook Afrikaantjes houden helemaal niet van ongedierte.

Kas koelen

Als je de kas in de zomer gebruikt, moet je voor regelmatige ventilatie zorgen. Open ventilatieopeningen en ramen zodat de warmte zich niet ophoopt en de lucht kan circuleren.

naar boven