0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 01-12-23 om 08:29 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Tuin winterklaar maken

Tuin winterklaar maken

Gouden herfst! De herfst betekent niet het einde van het tuinseizoen. Maak je klaar voor de taken die je nog moet uitvoeren! Snoeien, bladblazen, opruimen, bloembollen planten en fruit en groente oogsten: voorlopig zit je nog even niet stil! Maar daarna kan je met een gerust hart de winter trotseren.

Stucwerk voor de tuin

Herfst is de perfecte tijd om schoon schip te maken in de tuin. Maar vergeet niet dat jouw tuin organismen nodig heeft, en andersom! Maak het dus niet té schoon.

Bij de najaarsschoonmaak kun je beter geen schuilplaatsen voor grote en kleine dieren weghalen.

Houd de najaarsschoonmaak beperkt tot planten, tuinaccessiores en het onderhoud van tuingereedschap.Wij leggen je de belangrijkste opruimactiviteiten uit voor het najaar.

Bladeren harken

Verwijder bladafval bij planten die nu bloeien of vrucht dragen. Op veel plekken kun je de bladeren overigens gewoon laten liggen. Als er geen bloemen bedekt worden is een bladlaag van 10 cm bladeren goed. Dit fungeert op sommige plaatsen zelfs als een handige mestlaag (bijvoorbeeld onder bomen en struiken), of als natuurlijke bescherming tegen de kou.

Herfstbladeren . HORNBACH

Heggen snoeien

In de herfst ga je aan de slag met de heg! Er mag nu wat meer vanaf, want door snoeien wordt de groei van nieuwe heg gestimuleerd.

 • Jonge vrijgroeiende heggen hebben geen vormsnoei nodig, maar het inkorten van langere scheuten bevordert van nature de bossige groei. Jonge vormelijke heggen moeten door middel van snoeien op de gewenste hoogte worden gebracht.
 • Bij groenblijvende heggen moeten in de eerste jaren alleen de zijscheuten wat worden ingekort. De hoofdtakken kunnen doorgroeien tot jouw ideale hoogte.
 • Oudere vrijgroeiende heggen hoef je alleen te snoeien als ze te groot zijn of er heel rommelig uit zien. Oudere vormelijke heggen moeten in model worden gehouden door regelmatig te snoeien. Hierdoor blijven ze dicht en krijgen ze een weelderige uitstraling.

Heg snoeien . HORNBACH

Onkruid en afgestorven bladeren verwijderen

Vergeelde en pas afgestorven bladeren die aan vaste planten of rozen hangen, kun je weghalen of afknippen. Breng de resten meteen naar de composthoop. Zo voorkom je schimmelvorming op de bodem of op de planten.

Groente en fruit oogsten

Veldsla, spinazie, rucola, sla, radijsjes, late koolraap en andere groente- en fruitsoorten zijn in de herfst klaar voor de oogst. Wintersla en wintergroente trotseren de kou in hun perken. Je moet ze echter wel tegen de vorst beschermen als je ze nog niet wilt eten.

Pompoenen: de vroege herfstzon laat pompoenen goed rijpen. Ze moeten bij droog weer zo lang mogelijk op de grond blijven liggen en narijpen.

Chinese kool, andijvie en suikerbiet: deze zijn redelijk vorstbestendig. Oogst echter liever op tijd, wikkel de groente in krantenpapier en bewaar ze rechtopstaand in een kist op een koele, vorstvrije en droge locatie. Zo blijven de groente het langst goed. Door afgestoven bladranden kan de oogst gaan rotten

Prei, groene kool en spruitjes: Deze groente kun je in de herfst nog buiten laten en oogsten als je er aan toe bent. De koolsoorten hebben de kou nodig; als de vorst er overheen is geweest, smaken ze milder. Prei kun je alleen oogsten als de grond niet bevroren is, anders breken de stengels af als je ze uitgraaft.

De herfst is appeltijd! Nu rijpen de late appelsoorten en ook perensoorten.

Tomatenplanten dragen nu de laatste vruchten en nog groene tomaten worden rijp aan de struik als je ze met folie inpakt. Verwijder liever nieuw gevormde knoppen, zodat alleen de vruchten van de voedingsstoffen kunnen profiteren.

Onze geliefde aardappelen zijn in de vroege herfst rijp en kunnen worden verwerkt of in de kelder opgeslagen. Voor de courgette moet je er snel bij zijn. Deze kun je het beste voor de eerste vorst oogsten.

Kijk regelmatig naar je opgeslagen fruit of groente. Haal de rotte soorten eruit. Zo gaan de vruchten langer mee. Sla fruit en groente op bij ca. 0°C.

Appels oogsten uit de eigen tuin . HORNBACH

Bodem losmaken

De eerste gaten in een perk ontstaan doordat één- en tweejarige planten afsterven. Ga met een tuinklauw voorzichtig over de vrijgekomen ruimte. Daarmee belucht je de bodem, houd je het onkruid onder controle en ziet het perk er weer mooi uit. Strooi intussen nog wat organische mest of bodemverbeteraar en de bodem is klaar voor het voorjaar! Gebruik geen vloeibare meststof of minerale mest.

Schuilplaatsen voor nuttige organismen creëren

Egels, padden, kevers, spitsmuizen en andere vooral ’s nachts actieve jagers helpen bij het bestrijden van ongedierte. Ze vreten het mogelijke ongedierte voor je planten letterlijk op. Als je hen beschermde overwinteringsplaatsen biedt, kun je zeker zijn van hun hulp in het volgende voorjaar.

Een beschermde plek onder naaldhout of bij de schutting is voldoende. Of laat op een plekje in de tuin gewoon een stapel takken of hegafval liggen.

Nuttige insecten kun je tijdens de koude wintermaanden onderdak bieden in een insectenhotel. Dat is een kunstmatig in elkaar gezette nest- en overwinteringsplek die meestal tegen bomen of huismuren wordt aangebracht.

Schepnet voor hersftbladeren . HORNBACH

Vijveronderhoud

In de vijver horen geen afgestorven delen van planten of herfstbladeren thuis. Als de bladeren in de vijver terechtkomen, ontstaan gassen die het zuurstof aan het water onttrekken. Bovendien verhogen plantenresten of bladeren het gehalte aan voedingsstoffen in het water, wat de algvorming bevordert. Je kunt de vijver tijdelijk met een net afdekken, als bescherming tegen bladeren, of het wateroppervlak regelmatig met een schepnet 'leegvissen'.

Zaaien, planten of kweken in het najaar

Het voorjaar is er sneller dan je denkt! Bereid nu alles voor, zodat het in het voorjaar prachtig bloeit in je tuin.

Het najaar is het beste moment om knoflook en andere vaste kruiden te planten. Ze kunnen goed groeien, wat leidt tot een rijke oogst het jaar erop. De smaakvolle en gezonde knoflookknol kan tot ongeveer half oktober geplant worden. Helaas werkt het weer in deze tijd van het jaar niet altijd mee. Dit is ook geen ramp. In het voorjaar kan er weer een inhaalslag gemaakt worden. Vanaf maart kun je de knoflook weer planten. De knoflookknollen zijn dan niet zo groot als wanneer ze in het najaar worden geplant.

In het late najaar worden er weer rozen met kale wortel in alle soorten en kleuren aangeboden. Geniet van de keuze uit talrijke verschillende soorten rozen. Wilde rozensoorten en oude tuinrozen kun je in het late najaar zelf vermeerderen.

De wortelstokken van de geliefde pioenroos kun je gemakkelijk vermendigvuldigen door ze tijdens de rustperiode, die rond september begint, te verdelen. Om dit te doen moet je de wortelstok met veel aarde met een spitvork uit de grond halen en verdeel je hem in stukken. De stukken moeten elk 3 tot 5 knoppen hebben en sterke wortels van ongeveer 10 cm lang.

Pioenrozen . HORNBACH

Veel vaste planten en struiken zijn koudekiemers. Dat betekent dat ze de kou nodig hebben. Wanneer de zaden opgezet zijn, hebben ze meerdere weken met temperaturen rond het vriespunt nodig zodat de wortels zich kunnen ontwikkelen.

 • Vaste planten: Adonis, alpendistel, bergenia, bosanemoon, kerstroos, monnikskap, gentiaan, wildemanskruid, levermos, klaproos, zilverdistel, steenbreek
 • Struiken en bomen: Berberis, clematis, krentenboom, vuurdoorn, kornoelje, hazelaar, kamperfoelie, kastanje, pioenroos, sneeuwbal, toverhazelaar, dwergmaretak

Daslook is ook een koudkiemer. De plant houdt van schaduw en een losse, vochtige grond. Zaai de zaden meteen op het moment zelf of kweek ze in zaaibakjes. De ontkieming begint volgend voorjaar. Het vergt wel wat geduld voordat er een goede pan soep kan worden gemaakt van de bladeren van de planten. Het kan namelijk ongeveer 3 jaar duren totdat er genoeg bladeren aan de plant zitten.

Zaaien in de herfst . HORNBACH

Zorg nu al voor verse uien in mei. Winteruien zijn er met rode en gele schillen. Plaats de knollen met een rijafstand van 25 cm en in de rij op een afstand van 5 cm. Op het perk mogen in de twee voorafgaande jaren geen lelies hebben gegroeid, omdat anders wortelziekten kunnen optreden vanwege uitputting van de grond.

De herfst is ook de tijd voor bloembollen. Ze smaken niet lekker, maar ze zien er wel mooi uit! Nu is de tijd om bloembollen voor krokussen, tulpen en narcissen te planten. Als je ze niet voor de eerste nachtvorst plant dan ga je er in het voorjaar geen plezier van hebben!

Bloembollen planten . HORNBACH

Wat is groenbemesting?

In pas geoogste en braakliggende bodems kan nu groene mest worden gezaaid. Groenbemesting betekent dat bepaalde planten, zoals bijvriendelijke planten, lupine en rode klaver, in een geoogste grond worden gezaaid. Door het tijdelijk ''bezetten'' van de grond maken ze de bodem grondig los, gaan ze dichtslibben tegen, onderdrukken ze de onkruidgroei en verbeteren ze sowieso het bodemklimaat. Sommige soorten verrijken de bodem met stikstof. Vraag van tevoren advies over welke groenbemesting de juiste is voor jouw grond.

Het najaar is het juiste seizoen om rabarberplanten te planten of om oude stengels te splitsen. Zorg voor een zonnig plekje in de tuin. De stengels kunnen anders erg zuur worden door het nitraatgehalte.

Alle lelies (behalve de madonnalelie) plant je pas in het late najaar. De grond heeft dan pas de juiste temperatuur.

Aan het eind van de zomer kun je vaste herfstplanten kopen en direct planten. Heide, herfsttakken, sierbessen en- bladeren stralen in felle herfstkleuren. Het is nu niet less is more maar more is more!

Vaste planten in het najaar . HORNBACH

De beste manier om je tuin in te richten is met een mix van zomer- en herfstbloemen. Dan heb je het hele jaar door iets voor het oog!

Plant- en oogstkalender voor fruit

in het najaar valt er nog genoeg te planten en te oogsten. Bekijk onze kalender voor een handig overzicht voor jouw fruitbomen- en planten!

Bekijk hier de plant en oogstkalender van fruit . HORNBACH
Licht oranje: planten, oranje: oogsten

Gazononderhoud in de herfst

Het gazon houdt niet zo van de herfst. Lage temperaturen, minder zon, veel vocht: allemaal factoren die van invloed zijn op het gras. Daarom heeft het groene tapijt in het najaar speciaal onderhoud nodig.

 • 
				Bladeren opruimen . HORNBACH

  Herfstbladeren verwijderen: bladeren op je gazon verstoren de lichtopname van het gras. Bovendien voelt het mos zich fijn onder de bladeren. Hark daarom één keer per week de bladeren van het gazon. Wat je ook kunt doen: het bladerdek verwijderen met een hoog ingestelde grasmaaier met een grasvanger. De bladeren worden dan fijngehakt en gemengd met stikstofrijk gazonafval. In deze vorm verrot het sneller als je het materiaal composteert.

 • 
				Verticuteren . HORNBACH

  Het gazon verticuteren: nog een keer doorademen voor de strenge winter! Verticuteren is eigenlijk hetzelfde als beluchten. Van september tot oktober kun je het gras nog eenmaal verticuteren om de grond vrij te maken van gazonvilt, mos en onkruid. Doe dit alleen niet te laat. De grasplanten hebben voor de winter nog tijd nodig om zichzelf te herstellen en de gaten te sluiten. Bemesten helpt bij het herstel.

 • 
				Najaarsgazonmest aanbrengen . HORNBACH

  Najaarsgazonmest aanbrengen: geef het gras (vanaf ongeveer midden oktober) voedingsstoffen die het nodig heeft om goed door het koude seizoen te komen. Wat de grasplanten nu nodig hebben, is speciale najaarsbemesting van het gazon. Najaarsmeststoffen zijn versterkt met kalium. Deze stof beschermt de plantencellen tegen vorst en ziekten. Het gras kan als het ware energie opnemen en opslaan om in het voorjaar sneller groen te worden.

 • 
				Grasmaaien in de herfst . HORNBACH

  Het gazon nog een keer maaien: maai het gazon aan het einde van het seizoen nog één keer. Doe dit echter niet dieper dan vijf centimeter. Vanaf eind oktober/begin november is het meestal zo koud dat het gras nauwelijks meer groeit. Langere grassprieten benutten het weinige licht in de herfst beter en zijn beter bestand tegen mos en onkruid.

Potplanten in het najaar verzorgen

Eind september kunnen de nachten aardig koel worden. Zet de wat gevoelerige potplanten in hun winterverblijf. Zoals de kelder, de garage of een tuinhuis. Het is niet meer nodig om de grond te bemesten, want de planten overwinteren het beste in hun winterslaap. Het gebruik van mest zal dit proces verstoren. Ongedierte kan zich ook in de wintermaanden gaan verspreiden, dus het is het beste om nuttige organismen weer naar buiten te brengen. De geraniums en fuchsia's zijn ook voorbereid voor de winterslaap. Snoei en stek de plantjes. Sterke planten hebben alleen een laagje jut, fleece of kokosmatten nodig. Om te voorkomen dat kleipotten barsten door de kou kun je ze in folie verpakken.

Planten beschermen in de winter . HORNBACH

Tuinafval in de herfst composteren

In de herfst is er veel tuinafval. Of het nu gaat om snoeiafval van heggen en gazons of van afgevallen herfstbladeren. Dit tuinafval in het najaar vormt meestal goed materiaal voor het composteren en daarmee voor goede humus.

Hoe dunner en fijner de plantresten zijn, hoe gemakkelijker ze als compost rotten. Bladeren ontbinden over het algemeen heel goed. Afval van naaldbomen is daarentegen minder goed afbreekbaar. Om dit proces te versnellen kun je zacht materiaal of aarde toevoegen. Vaste plantendelen moeten kleiner worden gemaakt of fijngehakt worden.

In de herfst kun je beter geen plantendelen composteren die last hebben van schimmel. Ook onkruid dat al zaad heeft aangemaakt kun je het beste in de gft-bak weggooien.

Wat kun je doen met groenafval?

Onder een kweekbak kun je het groenafval goed verwerken. Daarnaast is een kweekbak een goede plaats voor het ontwikkelen van een voedingsrijke bodem. Een kweekbak bestaat in de kern uit takjes. Daarbovenop liggen meerdere lagen bestaande uit gemaaid gras, aarde, bladeren en compost.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven