0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
29-03-2024 07:00 - 19:00 Uur
31-03-2024 gesloten
01-04-2024 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 19-03-24 om 06:20 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Aquarium kiezen

Aquarium kiezen

Ben je van plan om een aquarium te nemen? Lees hier alles over de verschillende soorten aquaria, de beste plek voor je bak in huis en welke beginnersfouten je kunt voorkomen.

Ben je van plan om een aquarium te nemen? Dan kan er veel op je af komen. Want welk type aquarium is geschikt en hoe voorkom je beginnersfouten? Lees hier alles over de verschillende soorten aquaria en waar je op moet letten bij het nemen van een aquarium.

Hoe kies ik het juiste soort aquarium?

Er zijn veel verschillende aquariumsoorten. Weet je niet waar je beginnen moet? Om je een klein beetje wegwijs te maken in de onderwaterwereld hebben wij de verschillende aquaria opgesplitst in 3 soorten.

  • Zoetwateraquarium/tropisch aquarium
    Dit aquarium is verwarmd en gemakkelijk te onderhouden. Hierin kun je vele kleurrijke, exotische vissen huisvesten.
  • Koudwateraquarium
    Zoals de naam al zegt, worden in dit aquarium koudwatervissen gehouden die geen verwarmd water nodig hebben.
  • Zeewateraquarium
    In een zeewateraquarium wonen exotische zoutwatervissen die speciale verzorging nodig hebben.
En ook deze soorten kunnen weer onderverdeeld worden. Open de tabjes om de onderlinge verschillen te lezen:

Biotoop aquarium

Met een biotoop aquarium houd je planten, vissen en andere bewoners die afkomstig zijn uit dezelfde natuurlijke leefomgeving. Samen kunnen ze zich optimaal ontplooien.

Gezelschapsaquarium

Deze soort is bij uitstek geschikt voor beginners. In een gezelschapsaquarium worden verschillende vissoorten en plantensoorten gehuisvest die samen zorgen voor een kleurrijk geheel. Zo kan je dus volop variëren!

Let op: uiteraard geldt ook bij deze aquariumsoort dat je goed nagaat welke vissoorten goed bij elkaar passen. Ook is het raadzaam om de waterkwaliteit en -temperatuur en de inrichting van het aquarium daarin mee te nemen.

Nano-aquarium

Nano-aquariums zijn mini-aquariums en vaak ingericht met garnalen, planten en kleine visjes. Ze zijn een ware eyecatcher voor in huis, maar vergis je niet: nano-aquaria is er voor de ervaren aquariumhouder.

Kweekaquarium

Dit type aquarium wordt meestal alleen gebruikt door experts. Kweekaquaria zijn alleen bestemd voor het kweken van bepaalde vissoorten. Je zult deze soort dan ook voornamelijk aantreffen in de vorm van een aqauriumhouderij. Voor deze aquariums gelden dan ook speciale en extreme waterwaarden om het kweken van vissen te bevorderen.

Wil je klein van start gaan? Dat kan! Bij HORNBACH vind je kweekbakken en opgroeikasten voor je nieuwe visjes.

De verschillen tussen een groot en een klein aquarium

Wil je groots beginnen? Dan zit je met het nemen van een aquarium wel goed! Vooral als beginnend aquariumhouder kun je beter voor een zo groot mogelijk aquarium kiezen. Een groot aquarium is namelijk minder gevoelig als er zich problemen voordoen met de techniek of de waterstanden. Neem als beginner bijvoorbeeld een bak van 100 liter of meer.

Aquarium

Naast ons advies om groots te beginnen als starter, zijn aquaria in verschillende maten, vormen en materialen verkrijgbaar.

Afhankelijk van de bak die je kiest, zijn deze verschillende factoren net zo belangrijk bij het kiezen van het aantal vissen, levende wezens, planten en de inrichting.

Sommige vissen hebben namelijk een groot wateroppervlak nodig, omdat ze het liefst in zones rondzwemmen. Daarnaast is het zwemcomfort en de kwaliteit van leven van de vissen hoger als de bak een bepaalde diepte heeft.

Verschillende aquarium vormen

Rechthoekige aquariums zijn erg populair onder aquariumhouders en worden het meest aangeschaft. Meestal zijn deze bakken van glas. Ook bestaan er hoekaquariums, vijf- en zeshoekige uitvoeringen, wand- of zuilaquariums en panoramabakken met een ronde glasplaat. Deze vormen zien er misschien interessant uit, maar ze zijn niet aan te raden. Ze beperken de bewegingsvrijheid van de vissen en bieden nauwelijks schuilplaatsen. Bovendien is het wateroppervlak zeer beperkt, wat betekent dat de verhouding tussen het wateroppervlak en het watervolume niet klopt.

Ben je beginner en vind je het lastig om een aquarium samen te stellen? Kies voor een complete aquariumset. Deze set bevat alles wat je nodig hebt. Van het aquarium, verlichting, verwarming en filters, tot aan overige accessoires.

Verschillende aquarium afmetingen

Een aquarium wordt vaak in lengte aangegeven. Zo zijn bijvoorbeeld aquaria verkrijgbaar in de afmetingen 60 cm, 80 cm, 100 cm en 120 cm. Een standaard aquarium van 80 cm is normaal gesproken verkrijgbaar in de afmetingen 80 cm x 35 cm x 40 cm (breedte x diepte x hoogte).

Een trend van de afgelopen jaren zijn uitgesproken kleine bakken, zogenaamde nano-aquariums. Deze zijn al verkrijgbaar vanaf 20 cm. Ze zijn voornamelijk geschikt voor lager levende wezens, zoals garnalen, kreeftjes of slakken.

Lees meer over het inrichten van je nano-aquarium!

Meest voorkomende aquarium afmetingen:

Lengte Grootte Volume
20 cm 20 x 20 x 25 cm 12 l
25 cm 25 x 25 x 30 cm 20 l
60 cm 60 x 30 x 30 cm 54 l
80 cm 80 x 35 x 40 cm 112 l
100 cm 100 x 40 x 40 cm 160 l
120 cm 120 x 40 x 50 cm 240 l
150 cm 150 x 50 x 60 cm 450 l
200 cm 200 x 60 x 60 cm 720 l

Bakvolume

Behalve in centimeters wordt de grootte van een aquarium ook vaak uitgedrukt in liters. Een aquarium van 80 cm heeft doorgaans een inhoud van 112 liter.

Bakvolume berekenen

Hoe bereken je het volume van jouw aquarium? Vermenigvuldig hiervoor de breedte, diepte en hoogte van het aquarium en deel de uitkomst door 100 (breedte x hoogte x diepte / 100).

Let op: het berekende aantal liters (netto volume) wordt lager door de inrichting (grind, planten, stronken, stenen enz.) van het aquarium.

Het is belangrijk dat je weet welke inhoud jouw aquarium heeft, zodat je het gewicht kunt bepalen. Maar ook om te berekenen hoeveel vissen je erin kunt plaatsen.

Wat is de beste plek voor je aquarium?

Voordat je enthousiast aan de slag gaat met het plaatsen en inrichten van je aquarium, is het handig om je eerst een aantal dingen af te vragen. Let bij het kiezen van een plek op het volgende:

  • Waar komt de bak op te staan?
  • Is er een stopcontact in de buurt voor de techniek?
  • Waar in huis is voldoende ruimte beschikbaar?
  • Is er een gootsteen of badkuip in de buurt om het water te verversen?
  • Dekt mijn verzekering glasschade aan het aquarium?
Let op: zet je aquarium niet in de volle zon, dus niet direct voor een raam. Hierdoor kan de watertemperatuur oplopen en dat bevordert weer de groei van algen.

Tips voor het plaatsen

  • Een aquarium is zwaarder dan je misschien denkt. Daarom moet de plaats waar je aquarium komt te staan voldoende draagvermogen bezitten en stabiel genoeg zijn om het gewicht van het aquarium inclusief de inhoud te kunnen dragen.
  • Het draagvlak moet bovendien egaal, schokvrij en horizontaal zijn. Leg, indien nodig, een plaat van piepschuim tussen het onderstel en het aquarium. Op die manier voorkom je puntbelastingen en worden oneffenheden gecompenseerd.

De opstartfase van je aquarium

Wanneer je de beste plek in huis hebt gespot, je aquarium is ingericht en alle aquariumtechnieken zijn geïnstalleerd, breekt nu het wachten aan. Voordat je vissen kunt toevoegen aan je bak, heeft jouw aquarium eerst een opstartfase nodig. Dit is raadzaam om de juiste bacteriën te laten vormen. Deze bacteriën zijn namelijk goed voor het verminderen van voedselresten, uitwerpselen en dode plantendelen. Doorgaans duurt de opstartfase 4 weken. Heb je niet zoveel geduld? Dan kan je ervoor kiezen om een bacteriestarter aan het water toe te voegen. Dit versnelt het opstartproces.

Bruine algen

In de opstartfase kunnen kiezelwieren, oftewel bruine micro-algen, worden gevormd. Je herkent het aan de bruine, slijmerige laag dat de bodem van je aquarium bedekt. Het ziet er misschien niet mooi uit maar wees gerust, deze laag verdwijnt vanzelf en is normaal bij de opstartfase.

Veelgemaakte beginnersfouten

  • Een nieuwe hobby beginnen is niet alleen leuk, het vraagt ook om de nodige kennis en inzet. Lees je daarom vooraf goed in!
  • Wees je ongeduld de baas en plaats niet direct de vissen in je aquarium. De opstartfase is essentieel om te voorkomen dat je planten en vissen doodgaan vanwege een nitrietvergiftiging.
  • Vissen zijn een lust voor het oog maar vergis je niet, niet elke vissoort past goed bij elkaar. Voorkom dat het mis gaat en verdiep je in de verschillende vissoorten. Zo kan jij de beste keuze maken en houd je rekening met de behoefte van je onderwatervrienden.
  • Less is more! Ondanks dat wij je een grotere bak aanraden, is het verstandig om deze niet vol vissen te doen. Hoe weet je zeker dat jouw vissen voldoende ruimte hebben? Dit ligt aan de soort vis. Verdiep je daarom goed voordat je aan de slag gaat.
  • Ben je geneigd om extra veel voer te geven? Niet doen. Ook voor voeding geldt de regel less is more. Voedselresten kunnen namelijk voor rotvorming zorgen en dat brengt schade aan de waterkwaliteit. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de gezondheid van je vissen.
  • Pas op met het te grondig en te vaak schoonmaken van je aquarium of filters. Een beetje alg-vorming is niet erg.
  • Voorkom ook dat je, vanwege algen, te veel aan chemicaliën aan het water toevoegt.

Checklist

Er komt veel kijken bij het nemen van een aquarium. Daarom hebben wij voor jou een handige checklist gemaakt! Bekijk de lijst en gebruik het als geheugensteuntje:

Techniek Aquarium, binnen- of buitenfilter, veiligheidsthermostaat, vloerverwarmingskabel, verlichting.
Toebehoren & voer Speciale voedingsbodem, grind/zand, thermometer, visvoer, tijdschakelklok, vangnet, grindspatel, schaar, pincet, plantenhulp, plantentang, onderlegger van schuimstof.
Decoratie Achterwanden, ornamenten, kunstplanten, siergrond en stronken.
Onderhoud Waterverbeteraars, algenbestrijdingsmiddelen, waterzuiveraar op natuurlijke basis, pH-testset en nitriettest, plantenvoeding, magnetische ruitenreiniger, bodemreiniger, waterverversingsset.
Vissen & planten Vissen, waterplanten en eventueel ongewervelde dieren.

Meer projecten voor je aquarium

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven