0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 25-02-24 om 22:12 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Aquariumvissen kiezen en houden

Aquariumvissen kiezen en houden

Welke vissen zijn het meest geschikt om te houden, hoe verzorg ik ze en welk voer is het beste? Alles over het kiezen & houden van aquariumvissen lees je hier.

Zonder vissen zou zelfs het prachtigste aquarium op den duur saai worden. Er zijn tal van tropische en subtropische vissen die jouw aquarium tot leven kunnen brengen. Wij stellen je hier niet alleen de populairste soorten voor, maar vertellen je ook waar je bij het uitkiezen en het plaatsen van de vissen in hun nieuwe huis op moet letten.

Aquariumvissen kiezen

De meest bekende aquariumvis is de goudvis. Dit oranje exemplaar is een populair soort, maar toch zijn er vele andere soorten die het goed zullen doen in jouw aquarium. Voordat je je laat inspireren is het handig om het een en ander over vissen te weten te komen.

Over het algemeen geldt dat voor vissen, die in een gezelschapsaquarium worden gehouden, dezelfde eisen gelden ten aanzien van het licht, de watertemperatuur en de staat van het water. Let er daarnaast bij het kopen op dat de vissen verschillende zwemgebieden moeten hebben, bijvoorbeeld dicht onder het oppervlak of juist in de diepte - dat zorgt voor meer leven!

Maak het niet te vol - pas op voor 'overbevolking'. Beperk je, zeker als beginner, in eerste instantie tot enkele soorten. Koop nieuwe visgroepen steeds met tussenpozen van twee weken, zodat de afzonderlijke groepen aan hun nieuwe onderkomen kunnen wennen, voordat er weer nieuwe bewoners bijkomen.

Populaire vissoorten voor in jouw aquarium

 • 
				Guppy

  Guppy
  Guppy‘s behoren tot de levendbarende tandkarpers. Ze vermenigvuldigen zich rap en zijn zeer geliefd bij beginnende aquariumhouders. Vanwege hun lange vinnen kun je guppy‘s beter niet samen met vinbijters, bijvoorbeeld sumatraantjes, of vechtvissen houden.

 • 
				Platy

  Platy
  Platy‘s zijn sociale dieren en het verdient dan ook aanbeveling om meerdere exemplaren te houden. Ze zijn honkgebonden en vertoeven het liefst dicht onder het oppervlak. Deze levendbarende vissen zijn alleseters. Ze komen in tal van kleuren voor.

 • 
				Neontetra

  Neontetra
  Deze kleine vis is een natuurlijke schoonheid, erg vredelievend en gesteld op het gezelschap van soortgenoten. Neem minimaal 6 tot 7 exemplaren om tegemoet te komen aan zijn sociale karakter.

 • 
				Pantsermeerval

  Gevlekte pantsermeerval
  Deze uit Zuid-Amerika afkomstige vis is ook heel sociaal en heeft een vrij rustig karakter. De snorachtige baarddraden rond de bek zijn kenmerkend voor meervallen en zijn een onderdeel van het gevoelige tast- en reukorgaan van deze dieren.

 • 
				Bonte vlinderbaars

  Bonte vlinderbaars
  De kleurrijke vlinderbaarsjes zijn rustige vissen, maar vechten ook graag een keer. Houd ze daarom bij voorkeur in een aquarium met andere rustige soorten (bijv. pantsermeervallen, karperzalmen).

 • 
				Sumatraantje

  Sumatraantje
  Sumatraantjes zijn levendige, kleurrijke aquariumbewoners die van een ruim zwembad met veel planten houden. Let op: sumatraantjes knabbelen graag op de lange vinnen van andere vissen.

 • 
				Dwerggoerami

  Dwerggoerami
  De dwerggoerami met zijn prachtige kleuren behoort tot de labyrintvissen. Hij leeft het liefst samen met kleine, rustige vissoorten en houdt van een goed verlichte omgeving met veel planten.

Vissen aan je aquarium toevoegen

Nu je voor ogen hebt welke vissen er in jouw aquarium moeten komen, wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk gaan kopen en toevoegen aan je bak. Toch zul je met een aantal dingen rekening moeten houden. Want voordat jij je vissen in je aquarium zet, zul je eerst een opstarttijd van 3 á 4 weken moeten nemen. Deze tijd is nodig om je juiste balans van bacteriën te creëren.

Het vervoeren van je vissen

Wanneer de opstarttijd is verstreken, is het tijd om je vissen te gaan halen. Zodra de vissen in een transportzak aan jou zijn overhandigd, moet je erop letten dat ze zonder al te veel schokken vervoerd worden. En ook dat dit niet al te lang duurt. Hoe langer het transport, des te meer lucht (zuurstof) er in de zak aanwezig moet zijn. Overleg dit als je de vissen koopt.

Vissen toevoegen aan je aquarium

Thuis aangekomen, ga je als volgt te werk om de vissen in het aquarium te zetten:

 • Leg de gesloten transportzak voorzichtig in het aquarium en laat hem daar ongeveer 20 minuten. Zo zorg je ervoor dat de temperatuur gecompenseerd wordt. Hoe groter het temperatuurverschil tussen de zak en het aquarium is, hoe langer je moet wachten.
 • Open de zak vervolgens langzaam aan de bovenkant en schep geleidelijk (met tussenpozen van ongeveer 10 minuten) water uit het aquarium in de zak, zodat de waterwaarden worden gecompenseerd en de vissen daar langzaam aan kunnen wennen.
 • Daarna kun je de vissen uit de zak laten. Schep ze voorzichtig met een net uit de zak of leg de zak op zijn kant in het water.

Vissen aan je aquarium toevoegen | HORNBACH

Verzorging van de vissen

Goed zorgen voor je vissen klinkt als een vanzelfsprekendheid; toch is het niet zo makkelijk als je denkt.

Als jij je vissen goed wilt verzorgen, zorg je ervoor dat de waterkwaliteit optimaal en op de behoeften van je vissen afgestemd is. Natuurlijk moet je op gezonde voeding voor je vissen letten en ervoor zorgen dat de aquariumtechniek werkt zoals het hoort.

Visziekten worden vaak veroorzaakt door ongunstige omstandigheden in het aquarium. Als jij de hygiëne en het ecologische evenwicht in jouw aquarium goed in de gaten houdt, hoef je doorgaans niet bang te zijn dat ziekten de kop opsteken. Als je vissen onverwacht toch ziek worden, zijn er effectieve geneesmiddelen die erger kunnen voorkomen.

Benieuwd wat de meest voorkomende symptomen bij visziekten zijn? Wij hebben het hieronder weergegeven:

Symptomen Mogelijke oorzaken
Kleine witte stipjes op de schubben en de vinnen Ichthyo (witte stip)
Peperstip (goudstof) Fluweelziekte
Vissen happen naar lucht aan het wateroppervlak Waterkwaliteit, aantasting van de kieuwen door parasieten
Overmatige slijmvorming, melkachtige of grijzige verkleuring van de huid Waterkwaliteit, Costia-ziekte
Slijm druppelt van de kieuwen Waterkwaliteit, aantasting van de kieuwen door parasieten
Vissen schuren tegen voorwerpen aan Waterkwaliteit, aantasting van de huid door parasieten
Troebele ogen Waterkwaliteit, verwondingen, bacteriële infectie
Ontstekingen aan de kieuwen en de romp Waterkwaliteit, aantasting door bacteriën
Zweren Bacteriën
Wattenachtig beslag op de romp Schimmel
Donkere verkleuring/matheid Waterkwaliteit, eventueel aantasting door parasieten en bacteriële infectie
Snelle/onregelmatige ademhaling Waterkwaliteit, aantasting van de kieuwen door parasieten
Aangetaste bek en wattenachtig fluim op de kop Bekschimmel

Ook bij het voeren van je vissen, komen de nodige info & tips kijken. Wil je het goed doen? Lees hieronder de basisinformatie over visvoer door:

 • Stem het soort voer af dat aan de behoeften voldoet van de verschillende vissen (bijvoorbeeld in de vorm van vlokken, korrels, tabletten, gelei enz.).
 • Geef een hoeveelheid die de vissen binnen enkele minuten kunnen opnemen.
 • Net als bij mensen is verkeerde voeding ook bij vissen slecht voor de gezondheid. Dat kan leiden tot obesitas, schade aan organen en falen van organen. Sommige vissen zijn echte schooiers en vooral beginners komen daardoor in de verleiding te veel voer te geven.
 • Een vastendag per week is goed voor vissen. Dit geldt niet voor jonge vissen, die moeten meerdere keren per dag gevoerd worden.
 • Omdat het aquariumwater vooral door uitwerpselen van vissen wordt vervuild, is het belangrijk om voer van goede kwaliteit te kiezen dat door de vissen optimaal wordt opgenomen.

Geef voer naar behoefte

Net zo verschillend als de vissen in een tropisch aquarium zijn, zijn doorgaans ook hun individuele behoeften. Vissen eten aan het oppervlak, in het midden of juist op de bodem van het aquarium. Aan de vorm van de bek van je vissen kun je vaak hun eetgewoonten herkennen:

 • 
				Bovenstandig
 • 
				Eindstandig
 • 
				Onderstandig
Vorm van de bek Soorten voer Voedselopname
bovenstandig vlokken, crisps, sticks, gedroogd natuurvoer op het wateroppervlak
eindstandig vlokken, granulaat, gelvoer, crisps in het midden
onderstandig vlokken, granulaat, crisps, tabletten, wafers, gelvoer op de bodem

Het juiste voer

Om er zeker van te zijn dat alle vissen voldoende voedsel binnenkrijgen, moet je bij de keuze van het voer rekening houden met de verschillende eetgewoonten. Als je ietwat schuwe dieren in combinatie met wat brutalere vissen houdt, kun je bij het voeren beter een paar trucjes gebruiken. Bepaalde voervormen zorgen ervoor dat ook de wat zwakkere vissen aan hun trekken komen.

Vlokken

Vlokken

Vlokken zijn ideaal voor vissen in alle waterzones. Ze kunnen zowel aan het watervlak als tijdens het zinken gegeten worden. De fijne maling zorgt ervoor dat de vlokken snel zacht worden en de voedingsstoffen snel opgenomen kunnen worden.

Korrels

Korrels

Korrels zijn erg poreus. Daardoor wordt het snel zacht en zakken ze langzaam naar de bodem van het aquarium. Op die manier kunnen ook schuwe, kleine vissen ervan eten.

Crips

Crisps

Crisps zijn heel geschikt voor voerautomaten, zodat de vissen ook worden verzorgd als je er niet bent. Dit soort voer levert meestal meer energie dan het gebruikelijke vlokkenvoer.

Tabletten

Tabletten

Tabletten zijn geschikt voor alle siervissen die dicht bij de bodem blijven, bijvoorbeeld meervallen, modderkruipers of barbelen. Deze voersoort zakt onmiddellijk naar de bodem en valt daar uiteen, zodat de locatie voor het voer nauwkeurig te bepalen is. Zo krijgen ook je schuwe vissen genoeg binnen.

Natuurlijke voer

Natuurlijk voer

Rode muggenlarven, watervlooien, brine shrimps of krill zijn geschikt als aanvullend voer. Deze gedroogde voerdieren drijven op het wateroppervlak en zijn daarom ook voor labyrintvissen en levendbarende vissen een lekkernij.

Sticks

Sticks

Sticks worden over het algemeen gekenmerkt door het feit dat ze snel oplossen in water. Je aquariumbewoners kunnen het voedsel moeiteloos opnemen.

Gelvoer

Gelvoer

Deze voersoort is bedoeld als hoofdvoer en sluit aan bij het natuurlijke foerageergedrag van vissen. Meestal is het voer verrijkt met sporenelementen, vitaminen en proteïnen en vetten.

Belangrijke voedingsstoffen in visvoer

Aquariumvissen zouden in hun natuurlijke leefomgeving een zeer afwisselend voedingspatroon hebben. Het merendeel van de vissoorten die vaak in aquariums gehouden worden, zijn alleseters die constant op zoek zijn naar gevarieerd dierlijk en plantaardig voedsel . Kleine kreeftjes, wormen, weekdieren, planten en algen zouden dan dagelijks op het menu staan. Daarnaast zijn er ook enkele planteneters en vleeseters.

Bij de samenstelling van visvoer wordt gelet op een uitgebalanceerde en juiste verhouding tussen de verschillende voedingsstoffen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende voedingsstofcategorieën:

Voedingsstoffen Functie
Eiwitten Onmisbare bouwstenen voor de opbouw van weefsel en dus de groei.
Vetten Belangrijkste energiereserve en onmisbaar voor de vorming van lichaamscellen.
Vitamines Ondersteuning van het immuunsysteem en de stofwisseling.
Koolhydraten Hoofdleverancier van energie.
Voedingsvezels Bevordering van de spijsvertering.
Mineralen Bouwstoffen voor het skelet en de spieren, ter ondersteuning van alle lichaamsfuncties.

Ongewervelde diersoorten

Ongewervelde dieren hebben geen ruggengraat. Bekende ongewervelde onderwaterdieren zijn bijvoorbeeld de kwal of de octopus. Gezien deze niet ideaal zijn om in je aquarium te houden, kan je bijvoorbeeld wel kiezen voor garnalen, kreeften of slakken.

Naast vissen worden de kleurrijke en soms bizarre ongewervelde zoetwaterbewoners steeds populairder als aquariumdieren. Ook slakken behoren dus tot deze categorie, die niet alleen vanwege de grote biodiversiteit een waardevolle aanvulling zijn, maar daarnaast ook nog eens een nuttige functie vervullen! Lees meer over de garnaal, kreeft en slak.

 • 
				Garnelen
 • 
				Kreeften
 • 
				Slakken
Garnalen

Garnalen houden van planten, vooral van de fijnbladerige soorten. Bij het inrichten van een garnalenaquarium mag je je als aquariumhouder dan ook lekker uitsloven: veel planten zijn in dit geval een must. De planten hoeven, afhankelijk van de soort, niet per se op de gebruikelijk wijze geplant te worden. Je kunt ze ook op stronken of op stenen plaatsen. Dat zorgt voor een zeer natuurlijke uitstraling. Nano-aquariumhouders hebben zich er helemaal op toegelegd de leefomgeving voor hun dieren zo aantrekkelijk mogelijk te maken en de dieren in die omgeving te observeren.

Red Fire-garnalen kunnen probleemloos door beginnende aquariumhouders worden gehouden. Wel is het verstandig om je voor de aanschaf te laten adviseren. Andere garnalensoorten daarentegen - die speciaal gekweekt zijn, iets meer kosten en voor ingewikkelde nakweekprogramma's in aanmerking komen - zijn wellicht interessanter voor doorgewinterde aquariumhouders.

Tip: alle garnalen hebben soortgenoten nodig om gelukkig te zijn. Begin daarom met minimaal tien exemplaren. Deze relatief kleine, robuuste diertjes hebben niet veel ruimte nodig. Ze worden dan ook graag gekozen voor kleine nano-aquariums.

Kreeften

Naast garnalen hebben ook kreeften in de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen bij aquariumhouders. De oranje dwergrivierkreeft is het sterkst vertegenwoordigd. Dankzij hun rustige aard en de geringe grootte kunnen deze en andere soorten zowel in grote gezelschapsaquariums, als in kleine nano-aquariums worden gehouden. Ook dwerggarnalen worden als ideale medebewoners beschouwd. Bij een watertemperatuur tussen 10 en 25 °C zullen ze zich in beide aquariums thuis voelen.

Voor de voeding van kreeften geldt, net als voor de voeding van de meeste vissen, dat deze vooral gevarieerd moet zijn. Naast vriesvoer van verschillende muggenlarven en droogvoer op plantaardige basis, eten kreeften ook groente als komkommer of tomaat.

Pas op voor kannibalisme! Zorg dat je niet teveel exemplaren van dezelfde soort in een aquarium zet. In het slechtste geval eet hij zijn soortgenoten op. In een aquarium met een inhoud van 60 liter zijn zes kreeften precies genoeg.

Kreeften houden van gedempt licht. Het licht in het kreeftenaquarium moet daarom net voldoende zijn voor de planten, niet meer. En natuurlijk moet je zelf de diertjes ook nog kunnen zien. Aangezien kreeften erg nieuwsgierig zijn en graag hun omgeving verkennen, moet je het aquarium in ieder geval goed afdekken. Ze kunnen weliswaar niet tegen de gladde wanden van de bak opklimmen, maar ze kunnen wel luchtslangen en dergelijke als brug gebruiken.

Slakken

Wie slakken in een aquarium houdt, zal merken hoe nuttig en hoe belangrijk ze zijn voor een natuurlijk evenwicht.

De meeste van deze weekdieren zijn opruimers. Een posthorenslak is bijvoorbeeld in staat binnen enkele dagen de algen op de ruiten van een nano-aquarium te verwijderen. Het diertje zal alleen niet lang alleen blijven. Het is tweeslachtig en kan zich zonder partner vermenigvuldigen.

Ook de geweislak met zijn ietwat bizarre uiterlijk lijkt onvermoeibaar als het gaat om het schoonmaken van de ruiten en de inrichting. In een nano-aquarium is dit beestje een aantrekkelijk hulpje.

Eveneens een graag geziene gast in nano-aquariums is de zebra-renslak. Deze slak met zijn interessante gestreepte huisje lust graag plantenresten en algen, maar eet liever geen gezonde planten.

Meer projecten voor jouw aquarium

Andere projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven