Dit heb je nodig voor je project

Grootte en materiaal plannen

De kattenkrabpaal bestaat uit 3 delen die je apart moet maken. Monteer eerst de muurbevestigingen (A) op de gewenste plek op een draagkrachtig stuk muur. Bouw vervolgens het kattenholletje (B) en daarna de krabpaal (C) en schroef deze op de muurbevestigingen.

Breng tot slot het kattenholletje aan en schroef de bovenste afdekplaat erop. Uiteraard kun je hem ook nog een kleurtje geven (met acrylverf of verf op waterbasis ). Waar je katten in ieder geval blij mee maakt, is vloerbedekking op de klimtreden.

Bekijk de tekening voor de verschillende zaagsneden:

Krabpaal maken . maattekening
Maat in millimeters

Je kunt het zagen eenvoudig laten uitvoeren door de zaagservice van je vestiging!

Muurbevestiging aanbrengen

Muurbevestiging van constructiehout zagen

01

De beide muurbevestigingen worden van 90 x 90 mm constructiehout gezaagd met een lengte van 180 mm. Om kortere schroeven te kunnen gebruiken, boor je twee uitsparingen met de freesboor: Ø 20 mm, 40 mm diep. Boor vervolgens in het midden van elke uitsparing een schroefgat van Ø 6 mm.

Kabpaal maken stap 1 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 1 . HORNBACH

Positie van de krabpaal markeren

02

Teken de posities van beide muurbevestigingen met een waterpas op de muur af. In de maatschets staat de hoogte vermeld.

Kabpaal maken stap 2 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 2 . HORNBACH

Pluggaten boren

03

Markeer met een steenboor de pluggaten door de beide schroefgaten op de muur. Leg de muurbevestigingen apart en boor de pluggaten. Let op dat pluggaten altijd iets dieper moeten zijn dan de pluggen lang zijn.

Vuistregel: boordiepte = pluglengte + schroefdiameter.

Kabpaal maken stap 3 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 3 . HORNBACH

Muurhouder voor de krabpaal vastschroeven

04

Schroef beide muurhouders tegen de muur.

Kabpaal maken stap 4 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 4 . HORNBACH

Veiligheid gaat boven alles!

Afhankelijk van de muur moet je verschillende pluggen en schroeven gebruiken. Informeer daar naar als je het niet zeker weet. Dit kan in jouw vestiging of online!

Let op: het meubel is geen klimrek voor kinderen. Pas dus op dat kinderen er niet in klimmen.

Kattenholletje bouwen

Opening voor het kattenholletje tekenen

05

De voorkant en de bovenste afdekplaat van het kattenholletje hebben een ronde opening. Teken hiervoor het middelpunt van de cirkel af op de achterkant van de platen. Draai een schroef in het middelpunt, knoop daaraan een touwtje en bind aan het uiteinde een potlood vast. Teken de cirkel nu op de achterkant van de platen. Omdat houtzaagbladen op trek werken, krijg je zo aan de zichtbare kant een nette zaagkant.

Kabpaal maken stap 5 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 5 . HORNBACH

Cirkelvorm uitzagen met de decoupeerzaag

06

Boor binnen de lijn een gat van Ø 10 mm om het zaagblad in te voeren. Span een houtzaagblad voor cirkelvormige sneden in de decoupeerzaag en zaag de cirkelvorm uit.

Kabpaal maken stap 6. HORNBACH
Kabpaal maken stap 6. HORNBACH

Kattenholletje vastschroeven

07

Schroef de frontplaat en de achterwand van het kattenholletje tegen de twee zijwanden. Gebruik daarvoor schroeven met een verzonken kop van 4 x 30 mm. Boor de schroefgaten met een 4 millimeterboor voor en verdiep ze met een verzinkboor. Zo liggen de schroefkoppen later gelijk met het oppervlak van het hout, zodat katten zich daar niet aan kunnen verwonden.

Kabpaal maken stap 7 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 7 . HORNBACH

Bodemplaat van het kattenholletje aanbrengen

08

Boor de schroefgaten met boor en verzinkboor voor in de bodemplaat - deze steekt naar voren uit. Leg de plaat op de constructie en schroef hem vast aan beide zijwanden, de frontplaat en de achterwand. De bovenste afdekplaat wordt pas later gemonteerd.

Kabpaal maken stap 8 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 8 . HORNBACH

Krabpaal en treden bouwen

Groeven in het constructiehout snijden

09

De krabpaal wordt gemaakt van constructiehout 90 x 90 mm. Is het hout ruw of heeft het scherpe kanten? Dan moet je het schuren en de kanten afvlakken. Voor de treden worden groeven in het hout gesneden. Deze mogen 30 mm diep en even hoog als de treden dik zijn. De treden mogen geen speling hebben in de groeven. Markeer de positie van de groeven met de juiste hoogten, telkens 90 graden verdraaid. Zaag eerst met de Japanse zaag aan beide kanten van de groef een zaagsnede. Bevestig daarvoor op elke zaagplek een zelfde soort stuk hout als hulpmiddel.

Kabpaal maken stap 9 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 9 . HORNBACH

Hout met een steekbeitel weghalen

10

Span het constructiehout en haal met een steekbeitel over de breedte van de groef het hout tussen de zaagsneden weg.

Kabpaal maken stap 10 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 10 . HORNBACH

Krabpaal voorbereiden

11

Nu wikkel je rond het onderste deel van het constructiehout een stuk touw. Dit wordt een krabpaal. Boor daarvoor een gat in het midden van het hout (circa 40 mm diep). De boordiameter moet 2 mm groter zijn dan de diameter van het touw, zodat ook de deuvel er nog in past.

Kabpaal maken stap 11 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 11 . HORNBACH

Krabpaal verven

Je kunt de krabpaal ook kleurige accenten geven of hem helemaal verven. Verf de paal voordat je het krabdraad aanbrengt. Gebruik bij voorkeur alleen verf op waterbasis of acrylverf.

Sisaltouw vastklemmen

12

Breng een beetje houtlijm aan in de opening en steek er het begin van het touw circa 20 mm in. Sla er vervolgens een zes mm houtdeuvel in en klem het touw daarmee vast.

Kabpaal maken stap 12 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 12 . HORNBACH

Constructiehout met touw omwikkelen

13

Wikkel het touw tot de gewenste hoogte strak om het hout en klem het einde met een schroefklem vast. Boor een gat voor de bevestiging van het einde van het touw net boven de laatste wikkeling 40 mm diep in het constructiehout - beschadig het touw daarbij niet! Kort het touw vervolgens zover in dat je het ca. 20 mm diep in de opening kunt steken. Breng een beetje houtlijm aan, steek het einde van het touw erin en klem het met een houtdeuvel vast - net als bij het begin van het touw.

Kabpaal maken stap 13 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 13 . HORNBACH

Grondplaat voor krabpaal monteren

14

Markeer op de grondplaat het middelpunt en nog 4 boorgaten op een afstand van 60 mm vanaf het midden. Boor de gaten voor met de verzinkboor. Markeer vervolgens ook het middelpunt op de onderste kopse kant van de vierkante balk en boor daar een gat voor van 4 mm (ca. 10 mm diep). Schroef de grondplaat nu met de middelste schroef gecentreerd in de balk. Lijn deze vervolgens onder een rechte hoek uit met het constructiehout en schroef het vast met de resterende 4 schroeven.

Kabpaal maken stap 14 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 14 . HORNBACH

Gaten voor de treden boren

15

Boor voor de treden horizontaal en in het midden van de groeven telkens 2 boorgaten op een afstand van 60 mm door het constructiehout. Verzink de boorgaten in het constructiehout tegenover de groef, zodat de schroeven later vlak op het hout aansluiten en ze je kat niet kunnen verwonden.

Kabpaal maken stap 15 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 15 . HORNBACH

Treden voor de krabpaal insteken

16

Breng een beetje houtlijm in de groeven aan en plaats de treden daarin. Let daarbij op de afstand tot de muur! Schroef de treden vervolgens van achteren door de voorgeboorde schroefgaten.

Kabpaal maken stap 16 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 16 . HORNBACH

Monteren van de krabpaal

Krabpaal plaatsen

17

Plaats de krabpaal met een extra persoon voor hulp en schroef hem vast aan beide muurbevestigingen. Boor daarvoor boorgaten door het constructiehout en verzink ze met de verzinkboor 40 mm diep.

Kabpaal maken stap 17 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 17 . HORNBACH

Aanslag van afvalhout vastklemmen

18

Om het kattenholletje gemakkelijker te kunnen monteren, klem je een houtblokje (van een stuk afvalhout) op de balk vast. Kies de hoogte zo dat het kattenhol van boven vlak aansluit op de balk. Later haal je de aanslag weer weg.

Kabpaal maken stap 18 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 18 . HORNBACH

Kattenholletje op de krabpaal aanbrengen

19

Boor in de zijwand van het kattenhol van binnenuit vier verzonken schroefgaten voor, waardoor je het holletje op het constructiehout kunt vastschroeven. Boor daarnaast twee verzonken schroefgaten in de achterwand van het holletje om deze aan de muur te verankeren. Lijn het kattenholletje nu uit op de aanslag en markeer de pluggaten op de muur. Haal het kattenholletje weer weg, boor de pluggaten en steek de pluggen erin. Daarna schroef je het kattenholletje helemaal vast.

Kabpaal maken stap 19 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 19 . HORNBACH

Afdekking vastschroeven

20

Boor ten slotte de schroefgaten van de bovenste afdekking voor en schroef deze op de behuizing vast.

Kabpaal maken stap 20 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 20 . HORNBACH

Treden van de krabpaal met tapijt bekleden

21

Na de montage kun je de treden en de horizontale plateaus met tapijt bekleden. Snij de stukken uit met de benodigde uitsparingen voor het constructiehout en de bovenste ronde opening en plak ze met tapijttape op de houten oppervlakken.

Kabpaal maken stap 21 . HORNBACH
Kabpaal maken stap 21 . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn