0 Verlanglijst 0 Winkelwagen
HORNBACH Breda Openingstijden
Konijnenberg 33
4825 BC Breda

service-breda@hornbach.com
+31 76 578 9000
ma - vr: 07:00 - 21:00 Uur
za: 08:00 - 18:00 Uur
zo: 10:00 - 17:00 Uur
e hebt deze informatie op 28-02-24 om 00:17 uur uitgeprint. Let op dat prijzen op de wereldmarkt en reacties op korte termijn de prijzen op ieder moment veranderen en deze daardoor kunnen afwijken van die op je print. Dank u voor uw begrip.
Advies

Alles over kattenluiken

Alles over kattenluiken

Heb je geen zin meer om portier te spelen voor je kat? Dankzij een kattenluikje kan je kat zonder jouw hulp naar binnen en naar buiten. Wij laten je zien welke kattenluiken er zijn en hoe je een kattenluik plaatst.

Soorten kattenluiken

Is je kat ein-de-lijk aan zelfstandigheid toe? Good for you! Een kattenluik is ervoor gemaakt om het leven van jou én je kat een stukje makkelijker te maken. Ofwel: geen poespas meer met de deur!

Kattenluiken zijn er in verschillende soorten. Zo heb je ze met óf zonder beveiligingssysteem. Beveiligingssystemen herkennen jouw kat en zullen alleen die binnen laten. Afhankelijk van het type beveiligingssysteem wordt je kat bijvoorbeeld herkend door de microchip. Ideaal als je geen ongewenst bezoek van de kat (of hond) van de buren wilt!

Zo werkt een kattenluik met beveiligingssysteem

Hoe de herkenning van de kat werkt is bij ieder systeem anders. Dit zijn de verschillende manieren:

 • Magneetherkenning: wees voorzichtig als de buurman ook magneetluiken voor zijn kat heeft. Ze werken namelijk onderling ook!
 • Infraroodherkenning: infraroodherkenning met verschillende golven zorgt ervoor dat niemand in de directe omgeving dezelfde golflengte gebruikt.
 • Chipherkenning: het kattenluik leest alle standaard kattenchips (je weet wel, die voor de identificatie van dieren worden gebruikt), maar het leest ook hangertjes aan halsbanden.

Tip: gebruik een veiligheidshalsband

Gebruik alleen een hangertje in combinatie met een veiligheidshalsband. Katten kunnen bij het spelen in de tuin gemakkelijk verstrikt raken in takken of scherpe voorwerpen. Zo kunnen ze ernstige verwondingen oplopen. Een veiligheidshalsband laat automatisch los wanneer er veel druk op wordt uitgeoefend.

Andere functies van kattenluiken

Sommige kattenluiken hebben een timerfunctie waarmee je kunt bepalen op welk moment je kat naar binnen en buiten kan. Andere kattenluikjes met tweepadscanners kunnen onderscheid maken tussen een vreemde kat en je eigen kat. Ze laten dus alleen geselecteerde katten naar binnen.

Slimme kattenluiken

Als je een echte 'smartgoeroe' bent, dan mag het slimme kattenluik zeker niet ontbreken. Het slimme kattenluik is via een app te bedienen. Het kattenluikje moet hiervoor verbonden zijn met een hub. Heb je ook een slimme buitencamera? Dan kun je zelfs spotten of je kat een ongewenste prooi mee naar binnen wilt nemen. In dat geval hou je de poorten natuurlijk liever gesloten.

Dit zijn de voordelen van een slim kattenluikje:

 • Flexibele bediening van het kattenluik wanneer je zelf niet thuis bent.
 • Ontvang pushberichten wanneer je kat het huis binnenkomt of verlaat.
 • Overzicht van het gedrag en het welzijn van je kat.
 • Activiteitenregistratie met duidelijke grafieken.
 • Andere mogelijkheden zijn individueel in te stellen.

Kattenluik plaatsen

Een kattenluik: hoe plaats ik dit het beste? De meeste kattenluiken kunnen worden geplaatst in ramen, deuren of muren. Het kan nodig zijn om installatieaccessoires te gebruiken. Dit hangt af van de diepte van de tunnel van het luikje en de sterkte van de deur of de muur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tunnelverlenging. In dat geval controleer je welke toebehoren er voor het kattenluik nodig zijn.

En wist je dat sommige kattenluiken isolerende eigenschappen hebben? Bij slecht weer is dit zeker een voordeel ten opzichte van de gewone kattenluiken. Nog meer weten over het dichten van gaten en kieren? Bekijk alles over ramen en deuren isoleren!

Waar kan ik het beste mijn kattenluik plaatsen?

Een kattenluik zorgt ook voor een zwakke plek in de isolatie. Daarom hebben wij tips voor de beste plek om je kattenluik te plaatsen:

 • Plaats het kattenluik liever niet in een deur of raam dat rechtstreeks naar een verwarmde ruimte leidt.
 • Een kattenluik past perfect in bijvoorbeeld een kelderdeur of een garagedeur.
 • Zorg er in ieder geval voor dat het kattenluik op een beschutte plaats zit waar het tegen weer en wind wordt beschermd.
 • De inbouw van een kattenluik in een raam of glazen deur is moeilijk. Schakel hiervoor de hulp van een glaszetter in. Meestal zul je hiervoor een nieuw glaspaneel nodig hebben. Let op: indien het kattenluik niet goed in een glazen deur wordt ingebouwd, gaan de warmte-isolerende eigenschappen van het glas verloren.
 • Veiligheidsglas is niet geschikt voor de inbouw van een kattenluik.
 • Plaats je het kattenluik in een kunststof deur? Dan zijn hier speciale kattenluiken voor. Meestal is de montage hierbij hetzelfde als de hierboven genoemde methodes. Zorg hierbij wel voor een goede zaag.

Kattenluik in een huurwoning plaatsen

Woon je in een huurhuis? Dan heb je toestemming van je huurbaas nodig voordat je een kattenluik plaatst. Dit is omdat het kattenluik gezien wordt als een verbouwing. Als je verhuist moet je de wijziging ook weer terugdraaien. Vaak houdt dit in dat er een nieuwe deur geplaatst moet worden.

Meten is weten

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen bij het kopen van een kattenluik is of je kat er helemaal doorheen past. Past het niet? Dan zul je een groter luikje moeten kopen. Óf je kat moet op dieet.

Niet helemaal zeker van je zaak? Teken dan eerst de binnenmaat van het kattenluik op een kartonnen doos. Snij vervolgens de opening uit en zo kun je testen of je kat erdoorheen kan klimmen!

Om ervoor te zorgen dat je kat het kattenluik op een ontspannen manier kan gebruiken, zul je moeten meten. Meet hoe hoog de afstand is tussen de buik van je kat en de vloer. Bij een kat van gemiddelde grootte is dit ongeveer 15 centimeter. Zet op deze hoogte een markering op de deur. Dit wordt de onderste rand van de opening.Twijfel je? Uiteraard vind je hierover altijd informatie in de gebruiksaanwijzing van je kattenluik.

Kattenluiken plaatsen . HORNBACH

Kattenluik inbouwen

Het hangt er natuurlijk vanaf of je het kattenluik inbouwt in een houten, metalen of glazen deur, of zelfs in een muur. Afhankelijk van het materiaal, zijn er verschillen in de plaatsing. Vaak vind je gedetailleerde informatie in de handleiding die bij je kattenluik zit, zodat je op elke situatie voorbereid bent.

Kattenluik in een houten of kunststof deur plaatsen

Voorbereiding

Bij kattenluiken met bijvoorbeeld microchipherkenning, is het handig om de chip toe te voegen aan het systeem voordat je het kattenluik plaatst.

Kattenluik inbouwen: stap voor stap

 • Stap 1 - Markeer eerst de juiste plek voor het kattenluik op je deur. Je kunt daarvoor het kader van het kattenluik met dubbelzijdig plakband op de juiste plaats bevestigen. Hierna teken je eenvoudig de binnenrand met een potlood na. Sommige fabrikanten leveren bij het kattenluik ook een mal die je kunt gebruiken.
 • Stap 2 - Boor gaten in de hoeken en zaag de opening van het kattenluik uit met een decoupeerzaag.
 • Stap 3 - Controleer of het kattenluik door de gemaakte opening past. Check dit van binnen en van buiten.
 • Stap 4 - Past het? Markeer dan de boorgaten en controleer de lengte van de schroeven. Als alles past kun je het kattenluik weer weghalen.
 • Stap 5 - Boor de gaten voor de schroeven.
 • Stap 6 - Zet het kattenluik er weer in en schroef alles dicht.
 • Stap 7 - Laat je kat wennen.

Inbraak via het kattenluik

Om ervoor te zorgen dat het kattenluik inbrekers niet te makkelijk maakt, plaats je het luik zo ver mogelijk van deur- en raamgrepen. Let erop dat de deur waarin het kattenluik zich bevindt, is afgesloten wanneer je niet thuis bent.

Kattentrap bouwen

Staat jouw kat niet meteen met zijn pootjes in de tuin, omdat hij eerst een balkon af moet? Deze centimeters kunnen eenvoudig overbrugd worden met een zelfgemaakte kattentrap of een houten klimhulp.

Kattentrap maken - zo werkt 't

 • Je hebt een houten plank van minimaal 40 centimeter breed nodig. Bevestig de dwarsbalken op een afstand van ongeveer 20 centimeter aan de plank vast. Zo kan je kat er comfortabel overheen lopen. Wordt de kattentrap langer dan 5 meter? Maak dan een tussenplatform.
 • Belangrijk is dat de kattenladder een hoek van 45° heeft. Op deze manier kan je kat het hoogteverschil goed overbruggen. Als de hoek toch steiler moet zijn vanwege de ruimte, dan kun je tapijtresten op het hout lijmen. Hierdoor heeft je kat net wat meer grip. De kattenladder kun je bevestigen aan het balkon, met haken aan het uiteinde.
 • Heb je een balkon, maar geen mogelijkheid om een kattenladder te plaatsen? Plaats dan een kattennet! Zo kan jouw kat tóch een frisse neus halen, zonder dat hij het balkon af kan vallen!

Let er bij het maken van een kattentrap op dat je hout koopt dat geschikt is voor buitengebruik.
Kattennet op je balkon . HORNBACH

Tips om de kat door het kattenluik te laten gaan

Wie een kat heeft, weet als geen ander dat ze erg eigenwijs kunnen zijn. Heb je ál die tijd gestoken in het plaatsen van een kattenluik, haalt je kat z'n snuit ervoor op... Hiervoor hebben we wat tips op een rij gezet.

 • Houd het kattenluik eerst zelf voor de kat open. Hij zal namelijk niet snappen dat hij buiten terecht komt, als hij dat nog nooit gedaan heeft!
 • Lok de kat met zijn of haar favoriete speeltje. Hierdoor verplaats je de focus naar het speeltje en zal hij minder bezig zijn met het nog onbekende kattenluik.
 • Helpt dit nog niet? Lok de kat dan met een kattensnoepje. Het beste laat je hem eerst snuffelen aan het kattensnoepje. Daarna kun je hem door het luikje gooien. Dikke kans dat jouw kat zijn grenzen hiervoor wel wilt verleggen.

Het allerbelangrijkste is dat je geduld hebt. Laat de kat uitgebreid wennen aan zijn nieuwe entree en herhaal de tips een aantal keer.

Projecten die ook interessant kunnen zijn

naar boven