Handleiding

Boekenkast maken

Boekenkast maken

Altijd al zelf je eigen boekenkast willen maken? Met de handleiding van HORNBACH leggen we stap voor stap uit hoe je dit aanpakt!

uitdaging
tijd
1 dag(en)

Boekenkast maken: stap voor stap

01

Leg de bodemplaat op de beide basispanelen. Aan de achterkant wordt het paneel vlak aansluitend gemonteerd, aan de voorkant springt het paneel 2 cm terug. Voor de boorgaten meet je op de lange kant vanaf de linkerkant van de bodemplaat 20,5 cm, 45,5 cm en 62,5 cm af. Op de korte kant meet je vanaf de achterkant van de bodemplaat 0,8 cm af en 2,8 cm vanaf de voorkant. Schroef de basispanelen van bovenaf door de bodemplaat met 3 universele schroeven (4x40 mm) stevig vast. De schroeven worden later door de staande panelen bedekt. Vergeet niet steeds voor te boren en te verzinken.

 Boekenkast maken stap 1 . HORNBACH
02

Zet de gemonteerde basis loodrecht op de vloer met het voorste paneel naar boven wijzend. Zet de beide buitenkanten gelijkliggend met de onderkant van de basis ertussen, met de afgeronde kant naar boven. Schroef de buitenkanten elk met 3 universele schroeven (4x40 mm) van buitenaf door de basispanelen in de buitenkanten. Meet daarbij vanaf de zijden telkens 2 cm af. Het derde boorgat komt midden daartussen. De schroeven worden op een hoogte van 5,6 cm aangebracht, gemeten vanaf de onderrand van de buitenkant.

 Boekenkast maken stap 2 . HORNBACH
03

Nu plaats je de middenpanelen in de liggende constructie volgens hun latere positie en gelijkliggend met de basis. Deze posities kun je aan de hand van de schroefverbindingen van de basispanelen bepalen. Als afstandhouders zet je de legplankjes in de ontstane tussenruimten. Markeer nu de posities van de legplankjes naar eigen keuze. Voor boeken kun je het best een afstand van de legplankjes van 20 tot 40 cm nemen, voor cd‘s een afstand van 15 tot 20 cm. Meet telkens vanaf de bovenkanten van de middenpanelen of buitenkanten, om meetfouten te voorkomen. Voor elk legplankje zijn vier plankdragers nodig. Daarna boor je de gemarkeerde gaten met de 5 mm-houtboor 1 cm diep. De bovenste rij moeten stevig aan de middenpanelen en buitenkanten worden geschroefd, d.w.z. de gaten voor deze rij legplankjes worden niet alleen aangeboord, maar helemaal doorgeboord. Gebruik voor de boorgaten van 1 cm een diepte-aanslag. Het is aan te raden om voor de eerste rij legplankjes bij het boren een stuk hout tegen de achterkant te leggen, zodat het hout niet uitscheurt.

 Boekenkast maken stap 3 . HORNBACH
04

Wanneer alle boorgaten klaar zijn, zet je de middenpanelen weer in de liggende constructie, gelijkliggend met de basis. Zet de legplankjes voor de eerste rij daartussen. Schroef de eerste rij legplankjes stevig aan de middenpanelen en buitenkanten. Gebruik daarvoor telkens 4 universele schroeven (4x40 mm) per legplankje.

 Boekenkast maken stap 4 . HORNBACH
05

Vervolgens markeer je van onderaf op de basis opnieuw de positie van de middenpanelen. Vanaf de linkerkant van de bodemplaat meet je opnieuw ca. 20,5 cm af. Per middenpaneel zijn twee boorgaten nodig. Schroef vervolgens de middenpanelen elk met 2 universele schroeven (4x40 mm) van onderaf door de bodemplaat aan de basis. Draai de constructie nu 180 graden. Breng de achterwand met 20 universele schroeven (2x20 mm) op de constructie aan. Verdeel de schroeven rondom gelijkmatig en vergeet daarbij niet de achterwand ook stevig met de middenpanelen te verbinden. Tot slot kun je de boekenkast rechtop op de basis zetten. Draai de plankdragers gelijkmatig in de gaten en leg de legplankjes erop. Alle zichtbare schroefkoppen kun je met afdekdopjes verbergen.

 Boekenkast maken stap 5 . HORNBACH
06

De boekenkast is nu klaar. Voor nog meer boeken, kun je een tweede, derde of vierde rek maken – dan heb je een echte bibliotheek in je eigen woonkamer!

 Boekenkast maken stap 6 . HORNBACH