Handleiding

Opbergbank maken

Opbergbank maken

Praktische zitgelegenheid met opbergruimte.

uitdaging
tijd
1 dag(en)

Opbergbank maken: stap voor stap

01

Neem de zijdelen en boor hierin de schroefgaten voor. Aan de linkerkant liggen de boorgaten boven elkaar met een afstand tot de zijkant van 30 mm. Het eerste boorgat ligt bij 50 mm, het tweede bij 140 mm, gemeten vanaf de bovenkant, en het derde bij 10 mm vanaf de onderkant.

 Opbergbank maken - stap 1 . HORNBACH
02

Aan de rechterkant van het zijdeel worden ook 3 boorgaten gemaakt voor de bevestiging van de achterwand en de bodem. Deze hebben een afstand tot de zijkant van 10 mm, 2 daarvan liggen bij 50 mm, uitgaande van de hoek, en een ligt bij 50 mm vanaf de bovenkant. Let er bij het boren op, dat het eenmaal om een linker en een rechter zijdeel gaat.

 Opbergbank maken - stap 2 . HORNBACH
03

Breng nu de boorgaten in de achterwand aan. Meet 150 mm vanaf de zijkanten en 170 mm vanaf de bovenkant af, breng markeringen aan en boor vervolgens deze punten door.

 Opbergbank maken - stap 3 . HORNBACH
04

Om het frontpaneel aan de legplank te kunnen schroeven, wordt telkens links en rechts vanaf de hoeken van de legplank 30 mm afgemeten en daar worden boorgaten gemaakt.

 Opbergbank maken - stap 4 . HORNBACH
05

Meet vervolgens 20 mm vanaf de buitenkant van de legplank af, zet het frontpaneel eronder en zet dit met hoekklemmen vast. Voordat de beide delen aan elkaar worden geschroefd, wordt het frontpaneel door de voorgeboorde gaten in de legplank licht aangeboord. Daarmee voorkom je het splinteren van de plaat. Nu wordt het frontpaneel met 2 verbindingsschroeven aan de legplank geschroefd.

 Opbergbank maken - stap 5 . HORNBACH
06

Zet het zijdeel tegen de bodemplank aan en zet deze delen met hoekklemmen vast. Let er op dat ze een rechte hoek vormen en let op de positie van de voorgeboorde gaten. Vóór het vastschroeven boor je door de voorgeboorde gaten de diepte van de verbindingsschroeven in het midden van de plankdikte van de bodemplank voor. Bevestig nu het zijdeel met 2 verbindingsschroeven.

 Opbergbank maken - stap 6 . HORNBACH
07

Nu wordt de achterwand op de bodemplank gezet, aan het zijdeel met hoekklemmen vastgezet en worden beide delen in een rechte hoek uitgelijnd. Vervolgens wordt door de voorgeboorde gaten in het zijdeel de diepte van de verbindingsschroeven in het midden van de plankdikte van de achterwand voorgeboord en worden deze delen met 2 verbindingsschroeven aan elkaar geschroefd. Nu wordt het tweede zijdeel op dezelfde manier als het eerste aan de achterwand bevestigd.

 Opbergbank maken - stap 7 . HORNBACH
08

Meet nu op de zijdelen vanaf de bovenkant 160 mm af en breng markeringen aan voor de bevestiging van de legplank. Zet de gemonteerde constructie van de legplank met frontpaneel erin en zet dit vast met hoekklemmen. Nu boor je door de voorgeboorde gaten de diepte van de verbindingsschroeven in het midden van de plankdikte van de vast te schroeven delen. Vervolgens schroef je alle delen met verbindingsschroeven vast. Zorg hierbij steeds voor rechte hoeken.

 Opbergbank maken - stap 8 . HORNBACH
09

Leg het pianoscharnier in het midden op de bovenkant van de achterwand en marker de positie van het scharnier. Bevestig dit vervolgens aan het deksel en de achterwand. Zorg ervoor, dat daarbij de randen van het deksel precies aansluiten op de zijdelen en het frontpaneel.

 Opbergbank maken - stap 9 . HORNBACH
10

Indien gewenst kun je diverse schappen maken en daarmee extra bergruimte scheppen. Daarvoor boor je 2 gaten in de zijdelen op 50 mm vanaf de randen. Nu kunnen de zijdelen met 4 universele schroeven aan het dwarsstuk worden geschroefd. Klaar!

 Opbergbank maken - stap 10 . HORNBACH