Handleiding

Steigerhouten kast maken

Steigerhouten kast maken

Mooi, eigenzinnig, onverwoestbaar. Onze outdoor-kast heeft vele facetten. Beslis zelf hoe je de vakken bij Bruce wilt ordenen. Ongeacht hoe je hem maakt: Je kan ieder moment rekenen op Bruce.

1 (2 om op te zetten)

Dit heb je nodig voor je project

Steigerhouten kast maken . HORNBACH

Stevige, vlakke ondergrond

Worden de meubels neergezet op het gras of een andere organische ondergrond? Dan moeten er tegels o.i.d. onder gelegd worden om te zorgen voor stabiliteit staat en om te beschermen tegen vocht en schimmel.

Voorbereiding

Houtbescherming

Speciaal voor hout buitenshuis adviseren wij om een eenmalige laag HORNBACH-houtgrondverf buiten aan te brengen als perfecte voorbereiding voor een beschermende en mooie verflaag. Voor een uitstekende weerbestendigheid moeten daarna minstens twee lagen HORNBACH hybride houtbeits kleurloos aangebracht worden. Houd bij alle producten rekening met de instructies van de fabrikant over de verwerking en de droogtijd.

Kleur aanbrengen

Wil je meer kleur? Natuurlijk kan je de meubels ook met HORNBACH lak en beits schilderen in je lievelingskleur.

Loungeset maken: stap voor stap

Brede steigerdelen

De steigerdelen kunnen grotere toleranties in breedte hebben. Zorg indien mogelijk voor een uniforme breedte bij het kopen. Sorteer de planken op basis van de vier onderdelen zijwanden, zitting, rugleuning en dak voordat je begint en pas indien nodig de afmetingen voor de gaten aan.

Voorbereiding: kisten voorboren

01

Stabiliseer eerst elke kist: boor de kisten voor en schroef vervolgens elk

lijsteinde met één schroef (4,5 x 20 mm) op het driehoekige hout vast

(ca. 25 mm van de rand van de kist verwijderd).

 Steigerhouten kast maken stap 1 . HORNBACH

Tip voor het boren

Voor het boren wordt een voorboor met verzinkboor aangeraden. Deze zorgt voor conische boorgaten, waarin de schroefkoppen later perfect verzonken kunnen worden. De schroefkop steekt daardoor niet uit en zo vermijd je scheuren in het hout!

Kisten uitlijnen

02

Zet kist 1 rechtop en lijn kist 2 horizontaal aan drie zijden gelijkliggend uit.

 Steigerhouten kast maken stap 2 . HORNBACH

Kist voorboren en vastschroeven

03

Voor alle schroefverbindingen tussen de kisten geldt: de schroeven moeten later in het midden in het driehoekige hout van de aansluitende kist geschroefd kunnen worden. Kist 1 en 2: boor de schroefgaten in kist 2 met de verzinkboor voor: een gat voor en achter in het driehoekige hout linksonder. Daarna rechts een gat in de voorste en achterste lijst in het midden boven het driehoekige hout van de onderste kist. De beide kisten vervolgens vastschroeven met vier schroeven 4,5 x 35 mm (T20).

 Steigerhouten kast maken stap 3 . HORNBACH

Tip: schroeven indraaien

Let op: draai alle schroeven in totdat de koppen volledig verzonken zijn. Anders loop je het risico je te verwonden aan uitstekende schroefkoppen. De punten van de schroeven mogen niet aan de andere kant uit het hout steken!

Kisten uitlijnen

04

Zet kist 3 horizontaal naast kast 2. Plaats kist 4 op de smalle kant op kast 3. Er blijft een klein vierkant vrij tussen de vier kisten.

Lijn alle kisten gelijkliggend tegen elkaar uit.

 Steigerhouten kast maken stap 4 . HORNBACH

Kisten voorboren

05

Boor aansluitend weer de schroefgaten voor en schroef de kisten aan elkaar

vast, zie stap 2.

 Steigerhouten kast maken stap 5 . HORNBACH

Kisten vastschroeven

06

De vier kisten worden vastgeschroefd met in totaal 16 schroeven 4,5 x 35 mm (T20): acht schroeven voor de buitenste verbindingen van het ene driehoekige stuk hout in het andere. En 8 schroeven voor de binnenste verbindingen van een lijst in een driehoekig stuk hout.

 Steigerhouten kast maken stap 6 . HORNBACH

Kisten uitlijnen, voorboren en vastschroeven

07

De stappen 1 tot 5 herhalen met de vier overige kisten.

Kastdelen uitlijnen

08

Lijn de beide kastdelen aan alle kanten gelijkliggend naast elkaar uit en schroef op de gemarkeerde plekken aan elkaar vast, zie afbeelding 7. Belangrijk: de schroeven uit deze stap mogen in het hout niet tegen de schroeven uit de eerdere stappen komen.

 Steigerhouten kast maken stap 8 . HORNBACH

Kisten voorboren en vastschroeven

09

De beide kastdelen worden net zo met elkaar verbonden als de losse kisten eerder, zie stap 1 tot 5. Boor daarvoor met de verzinkboor 4-6 mm weer de schroefgaten voor en schroef de aangrenzende kisten van de beide kastdelen met de overige acht schroeven (4,5 x 35 mm) vast.

 Steigerhouten kast maken stap 9 . HORNBACH

Planken inkorten

10

Zaag de drie planken (32 x 200 x 2500 mm) met de decoupeerzaag op maat: 4 stukken à 890 mm en 2 stukken à 1605 mm - van tevoren

controleren of de acht kisten aan elkaar geschroefd 1605 mm lang zijn. Zo nee, pas dan de maat van de lange planken aan.

 Kast maken stap 9 . HORNBACH

Planken zagen

11

Zaag de vier korte planken (890 mm) elk aan een einde schuin af, dat zorgt later voor een stabiele stand. Daarvoor zoals op de schets een lijn markeren en met de decoupeerzaag langs de lijn zagen.

 Steigerhouten kast maken stap 11 . HORNBACH

Hout schuren

12

Wikkel het schuurpapier om een handschuurblok en schuur de hoeken, randen en oppervlakken, totdat alle ruwe plekken glad zijn. Na het gronden ontstaan er door de vochtigheid vaak fijne houtvezels. Die worden verwijderd door een tweede keer te schuren.

 Steigerhouten kast maken stap 12 . HORNBACH

Schroefgaten voorboren

13

Boor aan beide einden van de lange planken (1605 mm) zoals op de boorschets de schroefgaten voor met de voorboor met verzinkboor.

 Steigerhouten kast maken stap 13 . HORNBACH

Planken vastschroeven

14

Scrhoef de vier korte planken (890 mm) in een rechte hoek en elk met twee schroeven (5,0 x 80 mm) aan de einden van de lange planken (1605 mm) vast - de schuine einden van de korte planken zijn daarbij naar binnen gericht.

 Steigerhouten kast maken stap 14 . HORNBACH

Tip voor het boren

Voor het boren wordt een voorboor met verzinkboor aangeraden. Deze zorgt voor conische boorgaten, waarin de schroefkoppen later perfect verzonken kunnen worden. De schroefkop steekt daardoor niet uit en zo vermijd je scheuren in het hout!

Plankenconstructies uitlijnen

15

Lijn de beide plankconstructies aan alle kanten gelijkliggend dicht naast elkaar uit. Let erop dat de einden van de schuine planken samen een V vormen. Zo ontstaat het frame.

 Steigerhouten kast maken stap 15 . HORNBACH

Constructies plaatsen

16

Zet de in elkaar geschroefde kisten in het midden in het frame. Let erop dat de kisten een afstand van 55 mm hebben ten opzichte van de beide randen van het frame.

 Steigerhouten kast maken stap 16 . HORNBACH

Kisten vastschroeven

17

Schroef alle kisten met in totaal 18 schroeven (4,5 x 30 mm) aan de frameconstructie vast, zie markeringen.

 Steigerhouten kast maken stap 17 . HORNBACH

Kisten voorboren en vastschroeven

18

Boor daarvoor de kisten voor met de verzinkboor: een boorgat aan het voorste en achterste einde van het driehoekige hout linksonder in de kisten 1, 3, 5 en 7. Daarnaast een boorgat aan het voorste en achterste einde van het driehoekige hout rechtsonder in kist 7 (afb. 16).

 Steigerhouten kast maken stap 18 . HORNBACH

Kisten voorboren en vastschroeven

19

Controleer voor het vastschroeven of het kistenblok in het frame 55 mm afstand ten opzichte van de buitenkant van de kast heeft. Schroef de kisten met vijf schroeven (4,5 x 30 mm) aan de eerste plankconstructie vast; telkens een schroef in de voorste boorgaten in het driehoekige hout.

 Steigerhouten kast maken stap 19 . HORNBACH

Kastconstructie tegen elkaar schuiven

20

Zorg ervoor dat de beide frameconstructies goed tegen elkaar geschoven zijn en de schuine planken gelijkliggend tegen elkaar zitten voordat je verder gaat met vastschroeven.

 Steigerhouten kast maken stap 20 . HORNBACH

Kastconstructie vastschroeven

21

Schroef nu het kistenblok met vijf schroeven (4,5 x 30 mm) vasts aan de tweede frameconstructie.

 Steigerhouten kast maken stap 21 . HORNBACH

Kisten voorboren

22

Nu het kistenblok verbinden met de beide zijdelen van de frameconstructie. Eerst de kisten 1, 2, 7 en 8 voorboren met de verzinkboor: een boorgat aan het voorste en achterste einde van het driehoekige hout linksboven in de kisten 1 en 2 evenals aan het voorste en achterste einde van het driehoekige hout rechtsboven in de kisten 7 en 8 (afb. 16).

 Steigerhouten kast maken stap 22 . HORNBACH

Kisten vastschroeven

23

Controleer nog een keer de stand van het kistenblok in de frameconstructie (55 mm afstand ten opzichte van de buitenkant) voordat je verder gaat met vastschroeven. Daarna het kistenblok bij de boorgaten verbinden met de beide zijdelen van de frameconstructie. Gebruik daarvoor acht schroeven (4,5 x 30 mm). Na de laatste schroef de kast op zijn poten zetten - klaar!

 Steigerhouten kast maken stap 23 . HORNBACH

Veiligheidsinstructies


  • Alle meubels mogen niet worden gebruikt voor klimmen of gymnastiek. Maak vooral kinderen bewust van het risico om vallen te voorkomen.
  • Draag geschikte beschermingsmiddelen voor alle werkstappen.
  • Schuur ruw gezaagde oppervlakken vóór het bouwen van meubels om verwondingen (bijv. splinters) te voorkomen.
  • De stalen buizen en de bijbehorende verbindings- en voetdelen zijn slechts meubelonderdelen, daarom is gebruik als steiger of dragende constructie niet toegestaan.

Projecten die ook interessant kunnen zijn