Handleiding

Kledingkast maken

Kledingkast maken

Handige vrouwen: dit wil je! Maakt je kledingkast helemaal zelf met de handleiding van HORNBACH.

Kledingkast maken: stap voor stap

01

Leg alle delen voor het raamwerk van de eerste kast (2 x zijdeel, 1 x bodemplank en 1 x bovenplank), met de smalle kant op een vlakke ondergrond en met de gefineerde kanten naar beneden. Daarbij zit de bodemplank op 7 cm hoogte, gemeten vanaf de onderkant van de zijdelen, en de bovenplank bovenop de zijdelen, niet ertussen. Eén voor één worden de afzonderlijke elementen vlak aansluitend in een rechte hoek uitgelijnd en met hoekklemmen vastgezet.

 Kledingkast maken - stap 1 . HORNBACH
02

Teken de markeringen voor de verbindingen op de zijdelen, de bovenplank en de bodemplank. Maak voorzichtig de boorgaten en schroef vervolgens de afzonderlijke elementen met 4 verbindingsschroeven (5,7x50 mm) aan elkaar.

 Kledingkast maken - stap 2 . HORNBACH
03

Leg het eerste basisdeel onderaan de kast tussen de zijdelen. Zorg ervoor, dat daarbij het basisdeel in één lijn ligt met de niet-gefineerde kanten van de zijdelen. Bevestig vervolgens het basisdeel met 3 hoekverbinders aan de zijdelen en aan de bodemplank. Twee hoekverbinders worden aan de hoeken en 1 hoekverbinder in het midden aangebracht. Vervolgens worden ze met universele schroeven vastgezet. Het tweede basisdeel wordt ca. 2 cm naar binnen geplaatst en op dezelfde manier gemonteerd als het eerste.

 Kledingkast maken - stap 3 . HORNBACH
04

Zet de bodemsteun tussen de basisdelen. De bodemsteun wordt links en rechts met telkens 2 hoekverbinders en de universele schroeven aangebracht. De steun wordt aan de basisdelen en niet aan de bodemplaat geschroefd. Deze steun dient voor de stabiliteit van de bodemplaat en de basisdelen. Zonder de bodemsteun zou de bodemplaat later de last niet langdurig kunnen dragen van de spullen die erin worden gezet.

 Kledingkast maken - stap 4 . HORNBACH
05

Neem de achterwand en leg die zo op het raamwerk dat hij aan alle kanten vlak aansluit. Monteer de achterwand met stalen spijkers (ca. 1 spijker per 10 cm) aan het raamwerk en lijn de kast, wanneer dat nodig is, opnieuw loodrecht uit. Wanneer de montage klaar is wordt de kast voorzichtig rechtop gezet.

 Kledingkast maken - stap 5 . HORNBACH
06

De legplank wordt op ca. 180 cm hoogte bevestigd. Daarvoor teken je markeringen aan de buitenkant en boor je daarna de gaten. Schroef de legplank met 4 verbindingsschroeven vast.

 Kledingkast maken - stap 6 . HORNBACH
07

De kledingstang wordt ca. 5–10 cm onder de legplank en in het midden van de zijdelen aangebracht. Voordat je de markeringen voor de stanghouders aanbrengt, test je met kleerhangers, welke afstand geschikt is. Bevestig de houders en hang de kledingstang erin. Wanneer de kledingstang te lang is, kan hij met een ijzerzaag worden ingekort.

 Kledingkast maken - stap 7 . HORNBACH
08

Neem de deuren en markeer de positie van de scharnieren. Per deur worden 3 scharnieren, boven, onder en in het midden, bevestigd. Om de deuren later beter te kunnen stellen, worden de scharnieren niet volledig, maar alleen bij de sleuven vastgeschroefd.

 Kledingkast maken - stap 8 . HORNBACH
09

Zet de deur met de bovenkant gelijkliggend tegen de kast en markeer de posities van de scharnieren op het betreffende zijdeel. Ook hier is het aan te raden bij de bevestiging van de scharnieren eerst de sleuven te gebruiken en ze pas na het uitlijnen van de deuren definitief aan de zijdelen en deuren te schroeven. Vervolgens worden de handgrepen op de gewenste hoogte aan de deuren bevestigd en de magneetsluitingen, telkens 2 aan de bovenplaat en 2 aan de bodemplaat, eraan geschroefd.

 Kledingkast maken - stap 9 . HORNBACH
10

De tweede kast wordt op dezelfde manier als de eerste gemaakt. Daarvoor voer je stap 1 t/m 3 en stap 5 uit. Teken de markeringen op de zijdelen voor de plankdragers en boor voorzichtig de schroefgaten. Wij raden aan de boorgaten geleidelijk aan te maken en eerst de grote steun met een legplank te bevestigen. Om de positie van de markeringen te controleren, zet je de steun tegen het zijdeel. Let er bij het markeren op dat de legplanken minder diep zijn.

 Kledingkast maken - stap 10 . HORNBACH
11

Na het plaatsen van de plankdragers en de legplank, wordt telkens een grote of kleine steun op de gewenste positie gezet en met 2 verbindingsschroeven van bovenaf door de legplank vastgeschroefd. Daarna zet je de steun loodrecht en bevestig je hem op de onderste plank met telkens rechts en links van de steun een plankdrager. Deze houden de steunen aan de onderkant op hun plaats. Tot slot voer je de werkstappen 8 en 9 nog uit. De kast is klaar!

 Kledingkast maken - stap 11 . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn