Handleiding

Tweepersoonsbed maken

Tweepersoonsbed maken

Niets slaapt zo lekker als je eigen bed. En al helemaal als deze zelfgemaakt is! Met deze handleiding maak jij eenvoudig je tweepersoonsbed zelf.

uitdaging
tijd
1 dag(en)

Tweepersoonsbed maken: stap voor stap

01

Zaag alle delen volgens het aangegeven maatschema, behandel ze met beits en schuur alle zaagranden met schuurpapier 80 of 100 glad. Voor een betere stabiliteit worden 6 poten elk met één en 2 poten elk met twee planken (100x200 mm) verstevigd.

 Tweepersoonsbed maken - stap 1 . HORNBACH
02

Deze planken worden tegen de binnenkant van de poten gezet, gelijkliggend met de buitenkant van de betreffende poten, en worden met 2 schroeven bevestigd.

 Tweepersoonsbed maken - stap 2 . HORNBACH
03

Zet de poten onder een rechte hoek tegen elkaar en maak met hoekverbinders en universele schroeven een hoekpoot. De hoekverbinders worden daarbij op 3 cm vanaf de onderkant en onder de bovenkant van de verstevigingsplanken aangebracht.

 Tweepersoonsbed maken - stap 3 . HORNBACH
04

Bevestig de steun met universele schroeven op 5 cm hoogte aan het zijpaneel, zo dat hij bij het hoofdeinde gelijk ligt met het zijpaneel, bij het voeteneinde ligt de steun niet gelijk met het zijpaneel.

 Tweepersoonsbed maken - stap 4 . HORNBACH
05

Plaats de poten van stap 1 bij het hoofdeinde gelijkliggend met het zijpaneel en de poten van stap 2 in het midden, leg de zijpanelen op de verstevigingsplanken en bevestig deze. Daarna leg je het geheel op de verstevigingsplanken van de hoekpoten en schroef je het vanaf de binnenkant met 4 universele schroeven vast.

 Tweepersoonsbed maken - stap 5 . HORNBACH
06

Leg de gemonteerde zijpanelen en het voeteneinde op de verstevigingsplanken van de hoekpoten en schroef ze met 16 universele schroeven aan de binnenkant vast. Daarbij wordt het voeteneinde tussen de zijpanelen gezet.

 Tweepersoonsbed maken - stap 6 . HORNBACH
07

Zet het hoofdeinde onder een rechte hoek tegen de 2 gemonteerde zijpanelen en schroef het met 2 schroeven per kant vanaf de achterkant vast. Daarbij wordt telkens een schroef in het zijpaneel en een in de voet verankerd. Het hoofdeinde kan vlak aansluitend of iets uitstekend worden aangebracht, maar de binnenmaat blijft steeds 1600 mm.

 Tweepersoonsbed maken - stap 7 . HORNBACH
08

De zijpanelen worden met 2 hoekverbinders en universele schroeven aan het hoofdeinde vastgezet. Daarbij wordt een hoekverbinder direct onder de lattenbodemsteun en een hoekverbinder op 3 cm hoogte op de poot aangebracht.

 Tweepersoonsbed maken - stap 8 . HORNBACH
09

De lattenbodemsteunen worden op 25 cm hoogte aan het hoofdeinde vastgeschroefd. De korte lattenbodemsteunen worden tegen de lange aangebracht, zo dat tussen de korte steunen een opening van 44 mm ontstaat voor de latere dwarsbalk. De steunen aan het voeteneinde (2 x 778 mm) worden met schroeven zo op het voeteneinde bevestigd, dat deze rechts en links tegen de zijpanelen liggen.

 Tweepersoonsbed maken - stap 9 . HORNBACH
10

Zaag uit het onderste deel van de dwarsbalk een uitsparing van 50 mm hoog en 5 mm breed voor de latere bevestiging van de polystyreenplaat aan het voeteneinde. Deze werkstap is alleen nodig, wanneer je onder je bed verlichting aan wilt brengen.

 Tweepersoonsbed maken - stap 10 . HORNBACH
11

Plaats de steun in het midden onder de dwarsbalk en bevestig hem met 2 extra hoekstukken of met 2 ca. 200 mm grote reststukken van de lattenbodem aan de balk. De bevestiging wordt met schroeven gedaan.

 Tweepersoonsbed maken - stap 11 . HORNBACH
12

Plaats de dwarsbalk in de opening aan het hoofd- en voeteneinde en bevestig hem met in totaal 4 hoekverbinders en schroeven. Let er op dat de hoekstukken bij het voeteneinde aan de lattenbodemsteunen worden gemonteerd en bij het hoofdeinde onder de lattenbodemsteunen worden gemonteerd.

 Tweepersoonsbed maken - stap 12 . HORNBACH
13

Leg de 26 latten van de lattenbodem (13 stuks per kant) op gelijkmatige afstanden uit. Snij de rolluikband in 4 even lange delen en niet deze vast aan de uitgelegde latten. De banden worden met 2 tot 4 nietjes per verbinding bevestigd.

 Tweepersoonsbed maken - stap 13 . HORNBACH
14


Naar wens kun je het bed van een extra omranding voorzien en/of verlichting onder het bed aanbrengen. Bij een extra omranding wordt het voorgemonteerde raamwerk op de bovenkant van de poten gelegd. Het wordt met schroeven vanaf de binnenkant bevestigd, zodat de schroeven niet zichtbaar zijn. Voor het aanbrengen van de verlichting worden eerst de gaten voor het later vastschroeven van de op maat gemaakte polystyreenplaten geboord met bijvoorbeeld een 5 mm-houtboor. De platen worden dan aan de binnenkant tegen de verstevigde poten gezet en met schroeven vanaf de binnenkant bevestigd. Aan het voeteneinde wordt de plaat eerst in de uitsparing van de dwarsbalk er van onderaf ingeschoven en pas daarna vastgeschroefd. Breng aan de fitting van de lamp de aansluitkabel aan en leg hem met de TL-buis naar boven onder het bed of bevestig hem met schroeven aan de dwarsbalk. Vanwege de warmteontwikkeling mogen alleen TL-buizen worden gebruikt. Vóór het aansluiten van de verlichting moet afhankelijk van de plaats van het stopcontact voor een kabeldoorvoer worden gezorgd. Het is het mooist om hiervoor een opening in het niet-zichtbare gedeelte, bijvoorbeeld in het hoofdeinde, te maken.

 Tweepersoonsbed maken - stap 14 . HORNBACH