Handleiding

Kast/salontafel maken met laminaat

Kast/salontafel maken met laminaat

Stijlvolle bergruimte in de woonkamer.

Salontafel/-kast maken met laminaat: stap voor stap

01

Leg de achterwand op een tafel. Zet twee frame-elementen aan alle kanten gelijkliggend met de buitenkanten loodrecht op de achterwand.

 Salontafel/-kast maken met laminaat - stap 1 . HORNBACH
02

Zet beide frame-elementen elk met een grote schroefklem vast aan de achterwand. Zorg hierbij voor rechte hoeken. Schroef nu de twee frame-elementen elk met 3 universele schroeven aan de achterwand. Meet daarvoor 6 cm vanaf de zijkant af, het derde boorgat komt midden daartussen. Nu schroef je met 2 universele schroeven de frame-elementen (door het ene frame-element) aan elkaar op 5 cm van de boven- en onderkant.

 Salontafel/-kast maken met laminaat - stap 2 . HORNBACH
03

Bevestig op die manier ook de andere twee frame-elementen (buitenkanten). Vergeet niet steeds voor te boren en de gaten te verzinken. Zet vervolgens de middenplanken rechtop in de constructie, gelijkliggend met de achterwand en de frame-elementen. De afstand tussen de beide middenplanken kun je naar eigen idee bepalen. Zorg ervoor dat de middenplanken loodrecht in de constructie staan. Schroef de legplanken als volgt vast: aan de zijkant van buitenaf door de frame-elementen elk met 2 universele schroeven op 5 cm vanaf de boven- en onderkant, aan de achterkant door de achterwand elk met 3 universele schroeven op 6 cm vanaf de buitenkanten, de derde schroef komt in het midden daarvan.

 Salontafel/-kast maken met laminaat - stap 3 . HORNBACH
04

Leg de constructie op een kant. Breng met het lijmpistool de PU-hybridelijm gelijkmatig op de naar boven gerichte kant aan. Leg vervolgens een zijpaneel aan alle kanten vlak aansluitend op de voorgelijmde kant en druk het stevig vast. Je kunt het zijpaneel bovendien met bakstenen of boeken verzwaren, totdat de lijm is uitgehard. Let daarbij op de specificaties van de fabrikant. Ga met de tegenoverliggende kant op dezelfde manier te werk, door de constructie op de zojuist gelamineerde kant te zetten.

 Salontafel/-kast maken met laminaat - stap 4 . HORNBACH
05

Daarna worden de overige twee frame-elementen op dezelfde manier bekleed. Daarvoor draai je de constructie 90 graden, zodat hij op een nog niet gelamineerde kant staat. Breng de lijm gelijkmatig op de naar boven gerichte kant aan. Leg vervolgens een zijpaneel aan alle kanten vlak aansluitend op de voorgelijmde kant en druk het stevig vast. Verzwaar eventueel het zijpaneel weer, totdat de lijm is uitgehard. Ga bij de tegenoverliggende zijde op dezelfde manier te werk.

 Salontafel/-kast maken met laminaat - stap 5 . HORNBACH
06

Kantel nu de constructie naar voren met de achterwand naar boven gericht. Breng ook hier de lijm gelijkmatig op de achterwand aan. Leg vervolgens de voorgemonteerde en op maat gezaagde achterkant aan alle kanten gelijkliggend op de achterwand en druk hem stevig vast. Verzwaar eventueel ook hier de dekplaat met gewichten. Zodra de lijm gedroogd is kun je de constructie weer rechtop zetten.

 Salontafel/-kast maken met laminaat - stap 6 . HORNBACH
07

Ter verfraaiing kun je de randen van de kast met strips versieren. Breng daarvoor houtlijm op de zijstrips aan. Leg de zijstrips vlak aansluitend op de zijranden en druk ze stevig vast.

 Salontafel/-kast maken met laminaat - stap 7 . HORNBACH
08

Breng nu houtlijm op de brede middenstrips aan. Leg de brede middenstrips boven en onder tussen de zijstrips, gelijkliggend met de binnenkanten van de frame-elementen en druk ook deze stevig aan. Vervolgens kun je de van tevoren op 16 mm hoogte ingeslepen middenstrips van lijm voorzien. Leg vervolgens de middenstrips vlak aansluitend tussen de zijstrips op de zichtbare randen van de legplanken. Druk deze ook stevig vast.

 Salontafel/-kast maken met laminaat - stap 8 . HORNBACH
09

Nu is je salontafel/-kast klaar en kun je hem als open of verborgen legkast gebruiken of je kantelt hem en gebruikt hem als salontafel, net wat jij wilt!

 Salontafel/-kast maken met laminaat - stap 9 . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn