Handleiding

Tafel met scheidingswand maken

Tafel met scheidingswand maken

Een woon- en werkruimte aan één tafel.

uitdaging
tijd
2 dag(en)

Tafel met scheidingswand maken: stap voor stap

01

Zet de steunen tegen de uiteinden van de balken van de onderconstructie en markeer de gaten voor de steunen. Boor de gemarkeerde gaten door met een 8 mm houtboor. Zet vervolgens de steunen weer de tegen de uiteinden van de balken. Nu bevestig je de steunen aan de balken met behulp van een slotbout met moer en een sluitring door elk voorgeboord gat. Draai de moeren met een steeksleutel 13 stevig vast.

 Tafel met scheidingswand maken - stap 1 . HORNBACH
02

Lijn nu de balken van de onderconstructie loodrecht op de vloer en het plafond uit. De beide eerste balken bevestig je op 20 cm afstand van elkaar. Meet vervolgens vanaf de buitenkant van de later naar binnen wijzende balk een afstand van 112 cm en bevestig hier de derde balk. De vierde balk bevestig je weer op een afstand van 20 cm van de derde balk aan de vloer en het plafond.

 Tafel met scheidingswand maken - stap 2 . HORNBACH
03

Bevestig eerst een zwenkwieltje aan elke tafelpoot, telkens met 4sluitringen en universele schroeven (4,0x50 mm). Lijn het plaatje van het zwenkwiel op het midden van het snijvlak van de tafelpoot uit.

 Tafel met scheidingswand maken - stap 3 . HORNBACH
04

Bevestig nu een balkhoek aan het andere uiteinde van de tafelpoot met telkens 2 universele schroeven (4,0x50 mm). Het stuk met 3 gaten moet voor de latere bevestiging aan het tafelblad naar boven wijzen. Monteer de balkhoek in het midden van de tafelpoot zo dat hij gelijk ligt met de bovenkant van de tafelpoot. Zorg hierbij nauwkeurig voor rechte hoeken.

 Tafel met scheidingswand maken - stap 4 . HORNBACH
05

Nu breng je aan twee eerder gemonteerde tafelpoten nog een balkhoek aan. Deze hoeken worden aan het aangrenzende linker zijvlak ten opzichte van de eerder gemonteerde balkhoeken aan de tafelpoten bevestigd met telkens 2 universele schroeven (4,0x50 mm). Het stuk met 3 gaten moet ook hier naar boven wijzen. Deze hoeken worden op 5,4 cm vanaf de bovenkant in het midden van het zijvlak van de tafelpoot gemonteerd.

 Tafel met scheidingswand maken - stap 5 . HORNBACH
06

Op de andere twee tafelpoten breng je ook de balkhoeken aan zoals hierboven beschreven. De extra balkhoek wordt hier aan het aangrenzende rechter zijvlak ten opzichte van de eerder gemonteerde balkhoek bevestigd. Deze hoeken worden ook op 5,4 cm vanaf de bovenkant in het midden van het zijvlak van de tafelpoot gemonteerd. Bevestig de balkhoeken elk met 2 universele schroeven (4,0x50 mm) aan de betreffende tafelpoten.

 Tafel met scheidingswand maken - stap 6 . HORNBACH
07

Leg het tafelblad vlak neer met de met de onderkant naar boven. Zet een steunbalk op de korte kant van het tafelblad. Lijn de steunbalk uit met een afstand tot de zijkant van 15 cm en een aftand van 17 cm tot de boven- en onderkant van het tafelblad. Boor de vier benodigde gaten, gelijkmatig over de steunbalk verdeeld, met een 4 mm-houtboor voor en schroef de steunbalk van bovenaf door de balk en het tafelblad vast met 4 universele schroeven (4,5x70 mm). Bevestig vervolgens de tweede steunbalk aan de andere korte kant van het tafelblad zoals hierboven beschreven.

 Tafel met scheidingswand maken - stap 7 . HORNBACH
08

Daarna bevestig je de tafelpoten aan het tafelblad. Lijn elke tafelpoot zo uit, dat hij vlak tegen een kant van de steunbalk ligt, de bovenste balkhoek naar de binnenkant van het tafelblad wijst en de laagste balkhoek op de steunbalk ligt. De tafelpoten worden door de balkhoeken, die naar de binnenkant van de tafel wijzen, elk met 3 universele schroeven (4,0x25 mm) en door de balkhoeken, die op de steunbalken liggen, elk met 3 universele schroeven (4,0x50 mm ) stevig aan het tafelblad vastgemaakt. Schuif nu de voltooide tafel tussen het eerder opgestelde frame van de onderconstructie.

 Tafel met scheidingswand maken - stap 8 . HORNBACH
09

Voor de montage van de dwarslatten voor de scheidingswand is het handig 2-3 blokjes met een hoogte van 4 cm als afstandhouders te maken. Begin van onderaf met de montage van de lange dwarslatten aan één kant. De eerste dwarslat wordt op een afstand van 4 cm van de vloer tot de onderkant van de dwarslat aan de onderconstructie bevestigd. Het is raadzaam de eerder gemaakte afstandhouders tussen de vloer en de dwarslat te leggen. De dwarslatten worden zo bevestigd, dat ze aan elke kant 8 cm buiten de buitenkant van de onderconstructie uitsteken. Ze worden met 2 universele schroeven (4,0x40 mm) per balk van de onderconstructie door de dwarslatten in de balken geschroefd. Breng de schroeven op 12 cm, 40 cm, 160 cm en 188 cm aan, gemeten vanaf de linker rand van de dwarslat. Meet steeds vanaf één kant om meetfouten te voorkomen. Vergeet niet de benodigde gaten met een 3 mm-houtboor voor te boren en te verzinken. Ga nu met drie volgende lange dwarslatten verder zoals hierboven beschreven, weer met een onderlinge afstand van 4 cm.

 Tafel met scheidingswand maken - stap 9 . HORNBACH
10

Boven de vier rijen met lange dwarslatten volgen twee rijen met korte dwarslatten. Ook deze steken 8 cm buiten de buitenkanten van de onderconstructie uit en hebben een onderlinge afstand van 4 cm. Ga vervolgens weer verder met de lange dwarslatten en voltooi deze kant van de scheidingswand met nog 15 verdere dwarslatten tot onder het plafond. Daarna kun je de dwarslatten op dezelfde manier aan de andere kant van de onderconstructie bevestigen.

 Tafel met scheidingswand maken - stap 10 . HORNBACH