Handleiding

Bureau maken

Bureau maken

Een elegante en functionele werkplek met opbergvak voor je laptop.

Bureau maken: stap voor stap

01

Zet het eerste zijdeel van een tafelpoot in een rechte hoek en gelijkliggend met de buitenkant van het tweede zijdeel en lijm de contactvlakken vast, neem daarbij de specificaties van de fabrikant in acht. Na het drogen van de lijm schroef je de beide zijdelen met 2 universele schroeven (5 x 50 mm) vast op een afstand van ongeveer 10 cm vanaf de buitenkanten. Vergeet niet steeds voor te boren en de schroeven te verzinken. Ga met de overige zijdelen net zo te werk.

 Bureau maken - stap 1 . HORNBACH
02

Verbind vervolgens de onderranddelen, door een lang onderranddeel rechtopstaand op een vlakke ondergrond te zetten en het korte onderranddeel daarvoor te zetten. Lijn nu het korte onderranddeel gelijkliggend met de buitenkanten van het lange onderranddeel uit en zorg daarbij voor rechte hoeken. Verlijm de contactvlakken en schroef dan de korte onderranddelen met telkens 2 universele schroeven (5 x 50 mm) aan het lange onderranddeel met een afstand van ongeveer 2 cm vanaf de boven- en onderkant. Zet vervolgens het tweede lange onderranddeel voor de constructie, verlijm de contactvlakken en schroef het onderranddeel met telkens 2 universele schroeven (5 x 50 mm) aan elk kort onderranddeel.

 Bureau maken - stap 2 . HORNBACH
03

Boor met de 5 mm-houtboor van bovenaf door de onderrand de gaten voor de latere bevestigingen aan het tafelblad voor zoals in de afbeelding. Zorg ervoor dat je helemaal doorboort en de gaten verzinkt.

 Bureau maken - stap 3 . HORNBACH
04

Leg vervolgens het tafelblad plat op de vloer met de bovenkant naar beneden. Plaats nu de voltooide onderrand met rondom een afstand van ongeveer 5 cm midden op het tafelblad. Bevestig de onderrand aan het tafelblad met telkens een universele schroef (5 x 100 mm) door elk voorgeboord gat in de onderrand. Daarna kun je de eerder voltooide tafelpoten aan de constructie bevestigen. Zet daartoe de desbetreffende tafelpoot tegen de buitenkant van de onderrand, gelijkliggend met de onderrand en het tafelblad. Schroef de tafelpoot aan de binnenkant aan de onderrand met telkens 3 universele schroeven (3,5 x 30 mm) door elk deel. Zet de constructie daarna op de voeten.

 Bureau maken - stap 4 . HORNBACH
05

Teken nu de uitsparing voor de klep van het laptopvak op het tafelblad af. De grootte van de uitsparing bedraagt 35,5 x 61,5 cm. Voor de juiste positie van de uitsparing meet je 8 cm vanaf de voorkant en de linkerkant van het tafelblad af. De afstand tot de achterkant van het tafelblad wordt dan automatisch verkregen (ongeveer 10 cm). Zaag de afgetekende uitsparing met een cirkelzaag of decoupeerzaag nauwkeurig uit. De uiterste einden van de snede met een vossenstaart zuiver tot aan het eind zagen. Leg de uitsnijding voor later terzijde.

 Bureau maken - stap 5 . HORNBACH
06

Voor het latere draagvlak van de klep breng je het derde korte onderranddeel tussen de lange onderranddelen van onderaf rechtopstaand aan. Lijn het onderranddeel zo uit, dat de ene helft van het onderranddeel door het tafelblad wordt bedekt en de andere helft door de uitsparing in het tafelblad te zien is. Schroef het korte onderranddeel aan de zijkant van buitenaf aan de lange onderranddelen met telkens een universele schroef (5 x 50 mm). De schroefverbinding wordt bij ongeveer 39,5 cm gemaakt, gemeten vanaf de buitenkant van de tafelpoot. Meet je constructie opnieuw nauwkeurig na. Plaats de schroef in het midden van het korte onderranddeel.

 Bureau maken - stap 6 . HORNBACH
07

Neem de bodem en boor met de gatenboor Ø 50 mm in de linker bovenhoek een doorvoer voor de kabel. De afstand tot de rand van de bodem moet daarbij meer dan 1 cm bedragen.

 Bureau maken - stap 7 . HORNBACH
08

Neem nu de voorbereide bodem en zet deze van onderaf in de tafel, gelijkliggend met de onderranddelen en de extra aangebrachte onderrand. Schroef nu de bodem van buitenaf met telkens 2 universele schroeven (5 x 50 mm) door elk onderranddeel. De schroeven moeten bij de korte onderranddelen 10 cm vanaf de buitenkant worden aangebracht. Bij de lange onderranddelen kies je een afstand van 5 cm vanaf de buitenkant voor de schroeven. De schroefverbindingen worden bij een halve hoogte van de boden bij ongeveer 0,9 cm aangebracht.

 Bureau maken - stap 8 . HORNBACH
09

Neem nu de uitsnijding van het tafelblad ter hand. Zaag nu een afschuining (ongeveer 5 x 5 cm) van de bovenste rechterhoek af voor de greepholte van de latere klep. Daarna bevestig je de stangscharnier aan de tegenoverliggende zijde, gelijkliggend met de bovenkant en het oppervlak van de klep.

 Bureau maken - stap 9 . HORNBACH
10

Nu kun je de klep met de stangscharnier aan het tafelblad bevestigen. De stangscharnier moet daarbij links op de uitsparing worden aangebracht, zodat de greepholte rechtsboven ligt. Let er bij de bevestiging van de klep op, dat er bij de bovenste rand iets meer ruimte is (ongeveer 3 mm) dan bij de onderste en rechter rand (ongeveer 1 mm). Zo kun je ervoor zorgen, dat de schroeven voor de bevestiging van de ketting binnen het vlak vallen en het sluiten van de klep niet wordt belemmerd. Tip: om de klep optimaal uit te lijnen, bevestig je de klep eerst met slechts 2 schroeven. Zo kun je hem indien nodig nog een keer bijstellen.

 Bureau maken - stap 10 . HORNBACH
11

Bevestig vervolgens de ketting om de klep vast te houden. Schroef daartoe een universele schroef (3,5 x 30 mm) op ongeveer 7 cm afstand van de rechterkant in de bovenste klepuitsparing van het tafelblad. Verkort de ketting tot ongeveer 44 cm en bevestig de ketting aan de voorgemonteerde schroef.

 Bureau maken - stap 11 . HORNBACH
12

Open nu de klep, zoals hij met gespannen ketting moet blijven staan, zonder dat hij met de onderkant tegen het tafelblad slaat.

 Bureau maken - stap 12 . HORNBACH
13

Markeer dit punt op de klep en draai een universele schroef (3,5 x 30 mm) op dit punt in de klep. Nu kun je het andere uiteinde van de ketting met deze schroef verbinden. Tip: mocht de klep toch klemmen, dan kun je bij de schroeven een uitsparing boren, zodat de schroeven inclusief de ketting in deze uitsparing verdwijnen. Tot slot schaaf je alle randen glad, om de tafel geheel met beits of olie te behandelen. In principe is een eenmalige behandeling voldoende. Neem daartoe echter altijd de specificaties van de fabrikant in acht. Wanneer de beits of olie gedroogd is, kun je alle zichtbare schroefkoppen met afdekdopjes verbergen.

 Bureau maken - stap 13 . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn