Handleiding

Kast/salontafel met mozaïek maken

Kast/salontafel met mozaïek maken

Een extravagante blikvanger voor in de woonkamer.

Salontafel met mozaïek maken: stap voor stap

01

Leg de achterwand op een tafel. Zet twee frame-elementen aan alle kanten gelijkliggend met de buitenkanten loodrecht op de achterwand.

 Kast/ salontafel maken met mozaïek - stap 1 . HORNBACH
02

Zet beide frame-elementen elk met een grote schroefklem vast aan de achterwand. Zorg hierbij voor rechte hoeken. Schroef nu de twee frame-elementen elk met 3 universele schroeven aan de achterwand. Meet daarvoor 6 cm vanaf de zijkant af, het derde boorgat komt midden daartussen. Nu schroef je met 2 universele schroeven de frame-elementen (door het ene frame-element) aan elkaar op 5 cm van de boven- en onderkant.

 Kast/ salontafel maken met mozaïek - stap 2 . HORNBACH
03

Bevestig op die manier ook de andere twee frame-elementen (buitenkanten). Vergeet niet steeds voor te boren en de gaten te verzinken. Zet vervolgens de middenplanken rechtop in de constructie, gelijkliggend met de achterwand en de frame-elementen. De afstand tussen de beide middenplanken kun je naar eigen idee bepalen. Zorg ervoor dat de middenplanken loodrecht in de constructie staan. Schroef de legplanken als volgt vast: aan de zijkant van buitenaf door de frame-elementen elk met 2 universele schroeven op 5 cm vanaf de boven- en onderkant, aan de achterkant door de achterwand elk met 3 universele schroeven op 6 cm vanaf de buitenkanten, de derde schroef komt in het midden daarvan.

 Kast/ salontafel maken met mozaïek - stap 3 . HORNBACH
04

Leg nu de voltooide basisconstructie met de achterwand naar boven plat neer. Betegel eerst de frame-elementen met mozaïek. Breng voldoende tegellijm op een frame-element aan. Lijm er een tegelmat op, zodat hij gelijk ligt met de onder- en zijkant van het frame-element.

 Kast/ salontafel maken met mozaïek - stap 4 . HORNBACH
05

Betegel zo het oppervlak verder. Daarbij wordt de laatste tegelmat niet omgevouwen maar op de gewenste lengte afgeknipt. Betegel de overige drie frame-elementen op dezelfde manier. De tegelmatten moeten ietsje boven de achterwand uitsteken. Vervolgens wordt de achterwand op dezelfde manier betegeld, gelijkliggend met de tegelranden van de zijkanten.

 Kast/ salontafel maken met mozaïek - stap 5 . HORNBACH
06

Na het drogen van de tegellijm kun je de betegelde oppervlakken voegen.

 Kast/ salontafel maken met mozaïek - stap 6 . HORNBACH
07

Na het drogen van het voegmateriaal worden de 8 beschermdoppen aan de onderkant van de constructie met de meegeleverde schroeven aangebracht op 10 cm afstand van de hoeken, om de vloer tegen krassen te beschermen. Klaar! Je kunt je kunstwerk als tafel of als open of verborgen legkast gebruiken, net wat jij wilt!

 Kast/ salontafel maken met mozaïek - stap 7 . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn