Handleiding

Boombank maken

Boombank maken

Maak een gezellig plekje in het middelpunt van je tuin.

Boombank maken: stap voor stap

01

Eerst worden de zitvlakken op maat gezaagd. Leg 3 terrasplanken tegen elkaar en teken er 3 gelijke trapezevormige zitplanken op en zaag ze langs die lijnen af. Daarbij moeten de rechte lijnen een lengte van 91 en 40 cm hebben. Let op de dikte van het zaagblad. Het is raadzaam om eerst maar één zitvlak te zagen om er zeker van te zijn dat de afzonderlijk elementen precies op maat zijn. Leg daarna de volgende 3 planken tegen elkaar en maak weer 3 zitplanken.

 Boombank maken - stap 1 . HORNBACH
02

Nu leg je 2 planken tegen elkaar en teken je de rugleuning af. Die zijn ook gelijk en trapezevormig. De beide rechte lijnen hebben een lengte van 35 en 30 cm. Dan zaag je de leuningen zoals hiervoor beschreven op maat en let ook hier op de zaaglijn. Het resterende stuk kun je gebruiken voor het zagen van 2 legplankjes voor de bovenkant.

 Boombank maken - stap 2 . HORNBACH
03

De legplankjes zijn ook symmetrische trapezes met rechte lijnen van 33 en 17 cm. Voor het zagen van de andere 4 legplankjes gebruik je een volgende plank en zaag je die op dezelfde manier.

 Boombank maken - stap 3 . HORNBACH
04

Neem een op maat gezaagd zitvlak en leg dit met iets tussenruimte tussen de afzonderlijke planken op een vlakke ondergrond. Meet aan de zijkanten 2 cm af en klem aan beide kanten een verstevigingsbalk vast. Vervolgens wordt de constructie 180° gedraaid en het zitvlak met 2 terrasschroeven (5,0x50 mm) per plank aan de verstevigingsbalk geschroefd. De schroeven worden door het zitvlak in de verstevigingsbalk geschroefd.

 Boombank maken - stap 4 . HORNBACH
05

Daarna wordt het zitvlak van voorpoten voorzien. Daarvoor worden de voorpoten gelijkliggend met de voorkant van het zitvlak neergezet en met 2 terrasschroeven (5,0x80 mm) gemonteerd. De schroeven worden door de verstevigingsbalk geschroefd.

 Boombank maken - stap 5 . HORNBACH
06


Voordat je de achterpoten monteert, moet je ze afschuinen (10°, parallel). Daarna worden de achterpoten vastgeschroefd. Zorg ervoor dat de achterpoten even hoog zijn als de voorpoten en dat ze in een hoek van 90° staan. Ze worden door de verstevigingsbalk met 2 terrasschroeven (5,0x80 mm) gemonteerd.

 Boombank maken - stap 6 . HORNBACH
07

Bevestig nu de versteviging voor de rugleuning aan de achterpoten. Deze kan naar wens ook worden afgeschuind (10°). De volgende schroefverbinding wordt met 2 terrasschroeven (5,0x80 mm) door de achterpoten gedaan.

 Boombank maken - stap 7 . HORNBACH
08

Wanneer dit klaar is wordt de versteviging dwars gelijkliggend met de bovenkant bevestigd. Gebruik daarvoor 2 terrasschroeven (5,0x50 mm) en schroef deze in de betreffende versteviging van de rugleuning. Voordat je die vastschroeft neem je de gezaagde planken voor de rugleuning en probeer je uit of ze passen. Na de montage van de versteviging dwars en de versteviging van de rugleuning kan de rugleuning met 2 terrasschroeven (5,0x50 mm) per uiteinde van de plank worden vastgeschroefd.

 Boombank maken - stap 8 . HORNBACH
09

Tot slot worden de legplankjes voor de bovenkant met 3 terrasschroeven (5,0x50 mm) bevestigd. Daarbij gaan 2 schroeven in de betreffende versteviging van de rugleuning en één schroef in de versteviging dwars. Bevestig de andere vijf bankelementen op dezelfde manier. Klaar!

 Boombank maken - stap 9 . HORNBACH

Projecten die ook interessant zijn