Handleiding

Stoel maken

Stoel maken

Praktisch, individueel en een betaalbaar design.

uitdaging
tijd
1 dag(en)

Fauteuil maken: stap voor stap

01


Voor het maken van de vier poten van de fauteuil zaag je alle planken met gladde rand met een cirkelzaag in twee delen. Meet daarbij vanaf de linkerkant van de plank 13 cm af.

 Stoel maken - stap 1 . HORNBACH
02

Zet nu telkens het smallere deel van de plank in een rechte hoek en gelijkliggend met de buitenkanten voor het bredere deel. Verlijm de contactvlakken en schroef de beide delen door het smallere deel met telkens 3 universele schroeven (4,0x40 mm) aan elkaar. De buitenste schroeven komen op 6 cm afstand van de boven- en onderkant, de derde schroef komt in het midden van deze twee schroeven. Boor de schroefgaten steeds voor en monteer zo alle vier de poten.

 Stoel maken - stap 2 . HORNBACH
03

Leg twee poten met de smalle kant op de vloer met de onderkanten op één lijn. Leg daar een kort zijpaneel aan de binnenkant aansluitend tussen. Zorg hierbij voor rechte hoeken. Meet nu vanaf het uiteinde van de poot tot aan de onderkant van het zijpaneel aan beide kanten 38 cm af. Schroef het korte zijpaneel aan elke kant met 2 universeel schroeven (4,0 x 35 mm) door het zijpaneel aan de smalle kanten van de poten. Verbind vervolgens ook de andere twee poten door een kort zijpaneel zoals hierboven beschreven.

 Stoel maken - stap 3 . HORNBACH
04

Leg nu de twee ontstane delen elk met de bredere kant van de poot op de vloer. Leg een lang zijpaneel daartussen, aan de binnenkant vlak aansluitend op de korte zijpanelen. Zorg ook hier weer voor rechte hoeken. Schroef het lange zijpaneel aan elke kant met 3 universele schroeven (4,0 x 35 mm) door het lange zijpaneel aan de brede kanten van de poten. Draai vervolgens de constructie 180 graden op de andere kant en monteer het tweede lange zijpaneel.

 Stoel maken - stap 4 . HORNBACH
05

Zet het gemonteerde stoelframe rechtop en bevestig de steun voor de rugleuning vanaf de binnenkant aan de achterste poten aan elke kant met 2 universeel schroeven (4,0 x 35mm). De steun voor de rugleuning wordt gelijkliggend met de bovenkant van de achterste poten aangebracht.

 Stoel maken - stap 5 . HORNBACH
06

Voor de rugleuning leg je de korten kanten plat neer. Leg een lange kant op de korte kanten, zodat deze aan alle kanten gelijk ligt met de boven- en zijkanten van de korte kanten. Bevestig de lange kant aan elke korte kant met 2 universeel schroeven (4,0 x 35 mm). Zorg hierbij voor rechte hoeken.

 Stoel maken - stap 6 . HORNBACH
07

Draai de constructie op de achterkant en bevestig de tweede lange kant zoals beschreven in de vorige stap. Zorg dat de lange kant gelijk ligt met de onder- en zijkanten van de korte kanten en bevestig de lange kant aan elke kant weer met 2 universeel schroeven (4,0 x 35 mm). Zorg ook hier weer voor rechte hoeken.

 Stoel maken - stap 7 . HORNBACH
08

Vervolgens leg je het tussenpaneel bovenaan tussen de korte kanten, exact gelijkliggend met het zichtbare deel van de bovenste lange kant. Verlijm de contactvlakken en bevestig vervolgens het tussenpaneel vanaf de achterkant met 2 universeel schroeven (4,0 x 35 mm).

 Stoel maken - stap 8 . HORNBACH
09

De nu gemonteerde rugleuning wordt in een schuine stand aan het stoelframe bevestigd. Ga daarbij als volgt te werk: het onderste deel van de rugleuning moet gelijk liggen met de onderkant van het zitvlak en de voorste buitenkant van de achterpoten. Kies de schuine stand van de rugleuning zo, dat er universele schroeven (4,0 x 70 mm) door het brede deel van de poten en de korte zijpanelen van de rugleuning geschroefd kunnen worden. Let er op dat de schroeven door de lange zijpanelen van het zitvlak heen gaan. Vervolgens schroef je de rugleuning met 2 universeel schroeven (4,0 x 35mm) vanaf de binnenkant door de korte kanten van de rugleuning in de steun van de rugleuning.

 Stoel maken - stap 9 . HORNBACH
10

Leg de armleuningen aan beide kanten evenveel uitstekend op de stoelpoten. Teken de uitsparing voor de rugleuning, inclusief schuine stand en diepte, af. Zaag zijdelings langs de markering, tot je de gewenste diepte bereikt hebt. Sla vervolgens het reststuk met hamer en houtbeitel eruit.

 Stoel maken - stap 10 . HORNBACH
11

Leg de armleuningen weer op de stoelpoten. Schroef de armleuningen aan de uiteinden van bovenaf aan de stoelpoten met telkens 1 universeel schroef (4,0 x 35 mm) in de smalle en in de brede kant. Wanneer je de stoel wilt lakken of beitsen is het aan te raden dit vóór de montage van de banden te doen.

 Stoel maken - stap 11 . HORNBACH
12

Verdeel de drie 430 mm lange banden gelijkmatig over de rugleuning. Het vastschroeven van deze op maat gesneden banden gebeurt aan de uiteinden van de banden met telkens 2 universeel schroeven (3,5 x 25 mm) door het einde van de band in de korte kanten van de rugleuning. Vouw de uiteinden van de banden vóór de bevestiging om, zodat ze niet uit kunnen scheuren. Verdeel de vijf 570 mm lange banden gelijkmatig dwars over het zitvlak. Vouw ook hier de uiteinden van de banden om en schroef ze aan het uiteinde met telkens 2 universeel schroeven (3,5 x 25 mm) door het uiteinde van de band in de zijpanelen van het zitvlak.

 Stoel maken - stap 12 . HORNBACH
13

De drie 550 mm lange banden verdeel je gelijkmatig dwars op de andere banden over het zitvlak. Vlecht deze banden afwisselend boven en onder door de reeds gemonteerde banden. Vouw de uiteinden om en schroef ze aan de uiteinden van de band telkens met 2 universeel schroeven (3,5 x 25 mm) door het uiteinde van de band in het voorpaneel van het zitvlak en in de lange kant van de rugleuning.

 Stoel maken - stap 13 . HORNBACH
14

De stoel is nu klaar! Voor de zitkussens snij je uit schuimrubber de passende stukken voor het zitvlak en de rugleuning en bekleed je deze met een stof naar keuze.

 Stoel maken - stap 14 . HORNBACH