Handleiding

Schommelstoel maken

Schommelstoel maken

In een klassieke landhuisstijl voor veel ontspannen uren.

uitdaging
tijd
1 dag(en)
projectprijs
ca. 145,-

Dit heb je nodig voor je project

Schommelstoel maken: stap voor stap

01

Zaag als eerste de armleuningen als volgt op maat: breng voor de schuine stand van de armleuning in de linker benedenhoek van de lange zijde van de armleuning op 6 cm vanaf de onderkant een markering aan. Breng vervolgens aan de bovenkant van de lange zijde van de armleuning een markering aan op 10 cm gemeten vanaf de linkerkant. Trek een lijn tussen beide punten, het uit te zagen gedeelte wordt dan duidelijk. Breng voor de ronding ook in de rechter benedenhoek van de armleuning een markering aan op een hoogte van 6 cm. Trek nu een lijn met een gelijkmatige ronding tussen de twee onderste punten, waarbij het midden van de ronding de onderkant van de armleuning raakt. Dit kun je het beste doen met een buigzaam stuk hout, karton of kunststof. Verwijder nu de uit te zagen gedeeltes en schuur de randen. De op maat gezaagde armleuning kun je als sjabloon voor de overige 3 delen gebruiken. Zorg ervoor dat je precies in het midden van de getekende lijn zaagt.

 Schommelstoel maken - stap 1 . HORNBACH
02

Lijm vervolgens telkens 2 passende stukken stevig op elkaar: leg hiervoor 2 x een rugleuning, 2 x een zitvlak en 2 x een armleuning precies op elkaar en lijm de raakvlakken vast. Houd daarbij de droogtijden van de fabrikant aan.

 Schommelstoel maken - stap 2 . HORNBACH
03

Leg een houder voor de rugleuning op een armleuning – de rechterbovenhoek van de houder moet daarbij precies op de rechte hoek (rechtsboven) van de armleuning liggen. Beweeg de onderste rechte hoek van de houder naar het midden van de armleuning toe totdat deze gelijk met de onderkant van de armleuning ligt. Zo ben je er later zeker van dat de houder tijdens het schommelen de vloer niet raakt. Als richtwaarde kun je hier een afstand van 10 cm aanhouden.

 Schommelstoel maken - stap 3 . HORNBACH
04

Houd de houder in de juiste positie en markeer het gedeelte van de houder dat boven de armleuning uitsteekt. Slijp het uitstekende gedeelte van de houder af en herhaal deze stap voor de andere houder. Plaats de houders van de rugleuning op de rugleuning, gelijkliggend met de onder- en bovenkant, met de afgeschuinde bovenkant naar boven en de kortere zijde tegen de rugleuning aanliggend. Schroef de houders elk met 2 x universele schroeven (5 x 80 mm) aan de rugleuning.

 Schommelstoel maken - stap 4 . HORNBACH
05

Leg nu een dubbele armleuning plat op de vloer. Plaats de eerder gemonteerde rugleuning erop – de schuine kant van de houder gelijkliggend met de boven- en buitenkant (rechts) van de armleuning. De voorkant van de armleuning moet daarbij parallel aan de rugleuning lopen. Bevestig de rugleuning met 2 x universele schroeven (5 x 80 mm) aan de armleuning. Monteer de tweede armleuning op dezelfde wijze.

 Schommelstoel maken - stap 5 . HORNBACH
06

Bereid vervolgens het zitvlak voor voor de montage door wat later de achterkant wordt ongeveer 10 graden af te schuinen. Hiermee voorkom je dat er later een spleet tussen het zitvlak en de rugleuning ontstaat. Plaats de eerder gemonteerde constructie op de achterkant van de armleuningen. Meet vanaf de bovenkant van de armleuningen 20 cm naar beneden af – hier begint het zitvlak. Plaats het zitvlak parallel aan de bovenkant van de armleuningen in de constructie en zet het vast met lijmtangen.

 Schommelstoel maken - stap 6 . HORNBACH
07

Plaats de achterste houder van het zitvlak van onderaf in de constructie, liggend op de rugleuning en gelijkliggend tegen het zitvlak aan. Schroef de achterste houder van het zitvlak met 2 x universele schroeven (5 x 80 mm) door de houder in de rugleuning vast op ongeveer 10 cm afstand vanaf de zijkant. Bovendien schroef je de houder met 3 x universele schroeven (5 x 80 mm) door de houder in het zitvlak vast.

 Schommelstoel maken - stap 7 . HORNBACH
08

Plaats nu de houders voor de zijkant rechts en links telkens aan alle kanten gelijkliggend aan de achterste houder van het zitvlak. Schroef de houders voor de zijkant elk met 2 x universele schroeven (5 x 80 mm) door de houders in het zitvlak en met 3 x universele schroeven (5 x 80 mm) aan de aanliggende armleuning.

 Schommelstoel maken - stap 8 . HORNBACH
09

Plaats de voorste houder voor het zitvlak gelijkliggend tegen de houders en schroef de voorste houder met 2 x universele schroeven (5 x 80 mm) aan het zitvlak. De afstand tussen de voorste houder en de voorkant van het zitvlak is zo bedoeld en ontstaat automatisch. Nu kunnen de lijmklemmen van het zitvlak weggehaald worden.

 Schommelstoel maken - stap 9 . HORNBACH
10

Breng voor de zekerheid extra schroeven aan de onderkant van het zitvlak aan op plekken waar dat niet zichtbaar is, om de verbinding tussen de gelijmde delen extra te verstevigen – 3 x universele schroeven (3,5 x 30 mm) in elke armleuning en 2 x universele schroeven (3,5 x 30 mm) in de rugleuning. De schroeven kunnen op willekeurige plekken aangebracht worden. Zo nodig kunnen de schroefkoppen naderhand met plamuur gevuld worden. Tip: de schommelstoel kan naar wens geolied, gebeitst of geverfd worden. Houd je daarbij aan de instructies van de fabrikant.

 Schommelstoel maken - stap 10 . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn