Handleiding

Tuintafel maken

Tuintafel maken

Een passende tuintafel om je zithoek op het terras compleet te maken.

uitdaging
tijd
halve dag(en)

Tafel passend bij zithoek maken: stap voor stap

01

Begin met de constructie van de zijdelen. Leg daartoe twee korte zijplaten op een vlakke ondergrond onder elkaar. Lijn de delen gelijkliggend met elkaar uit. Leg nu aan de korte buitenkanten van de beide delen telkens een frame-element er vlak op. Lijn deze op de zijplaten gelijkliggend met de buiten- en bovenkant uit. De verschuiving aan de onderkant is zo gepland. Schroef de korte frame-elementen met twee schroeven aan elke zijplaat. Het vastschroeven wordt daarbij van buitenaf door de zijplaat in het frame-element gedaan. Herhaal deze stap nog een keer, om het tweede zijdeel te voltooien.

 Tuintafel maken - stap 1 . HORNBACH
02

Zet nu de twee lange zijplaten rechtop - en telkens gelijkliggend met de korte zijplaten - tegen de zojuist gemonteerde zijdelen. Begin daarbij aan één kant en werk dan verder naar voren. Schroef elke zijplaat van buitenaf met twee schroeven aan het daarachter liggende korte frame-element.

 Tuintafel maken - stap 2 . HORNBACH
03

Wanneer je het geraamte hebt gemaakt, leg je een lang frame-element gelijkliggend met de bovenrand van de zijplaat en het frame-element tussen de korte frame-elementen. Hierbij moet het brede oppervlak van het frame-element op de zijplaat liggen. Schroef vervolgens het frame-element van buitenaf aan de zijplaat met drie schroeven. Herhaal deze stap met het tweede frame-element aan de tegenoverliggende kant. Daarna zet je het geraamte rechtop, zodat de latere bovenkant met het tafelblad naar boven wijst, gelijkliggende afsluitende zijde zonder verschuiving van de frame-elementen.

 Tuintafel maken - stap 3 . HORNBACH
04

Daarna volgt de montage van de planken voor het tafelblad. Leg daartoe een plank op de constructie - gelijkliggend met de bovenkant van een zijdeel en gelijkliggend met de buitenkant van het zijdeel. Zorg er tijdens de montage voor, dat je de planken altijd met dezelfde bovenkant gelijkliggend uitlijnt. Schroef de plank van boven met twee schroeven aan elke korte kant aan het frame-element. Nu leg je een volgende plank gelijkliggend naast de eerste gemonteerde plank. Lijn deze weer gelijkliggend met de bovenkant van het zijdeel uit en schroef de plank weer van boven aan het frame-element met twee schroeven aan de korte zijden. Herhaal de montagestappen met de overige drie planken. Schroef vervolgens de beide buitenste planken van het tafelblad bovendien met drie schroeven aan het daaronder liggende zijdeel.

 Tuintafel maken - stap 4 . HORNBACH
05

Zet de voltooide constructie weer rechtop op een zijdeel, om vervolgens de voeten te monteren. Leg daartoe een voetdeel vlak op een zijdeel van de zijplaten, gelijkliggend met de buiten- en bovenkant. Verplaats het voetdeel ongeveer 1 cm naar beneden, zodat de planken van het tafelblad ongeveer 1 cm boven het voetdeel uitsteken. Nu schroef je het voetdeel met telkens twee schroeven van buitenaf aan de zijplaten van het zijpaneel. Herhaal deze stap met drie andere voetdelen totdat aan de zijdelen van de zijplaten telkens twee voetdelen zijn gemonteerd.

 Tuintafel maken - stap 5 . HORNBACH
06

De overige voetdelen worden nu gelijkliggend met de buiten- en bovenkant aan de reeds gemonteerde voetdelen op de zijdelen van de zijplaten gemonteerd. Het vastschroeven wordt van buitenaf door de voetdelen in de zijplaten gedaan. De afstanden voor de schroefverbindingen komen overeen met die van de reeds gemonteerde voetdelen. De tuintafel is nu klaar. Vergeet niet het onbehandelde hout met houtbeschermingsmiddel als beits of houtolie te behandelen om het tegen weersinvloeden te beschermen. Neem daartoe de specificaties van de fabrikant in acht.

 Tuintafel maken - stap 6 . HORNBACH

Projecten die ook interessant zijn