Handleiding

Tuintafel van steigerhout maken

Tuintafel van steigerhout maken

Wie graag met vrienden feest, heeft een tafel nodig die niet wiebelt of omvalt. Een tafel waarop in elke situatie en bij alle weersomstandigheden kan worden vertrouwd. Met tuintafel Bud kan het feest beginnen! Bekijk ook onze handleiding voor de bijpassende tuinbank.

uitdaging
tijd
1/2 dag
doener(s)
1

Dit heb je nodig voor je project

Voorbereiding

tafelblad afmetingen .HORNBACH

Houtbescherming

Speciaal voor tuinhout adviseren wij om een eenmalige laag HORNBACH-houtgrondverf buiten aan te brengen als perfecte voorbereiding voor een beschermende en mooie verflaag. Voor een uitstekende weerbestendigheid moeten daarna minstens twee lagen HORNBACH hybride houtbeits kleurloos aangebracht worden. Houd bij alle producten rekening met de instructies van de fabrikant over de verwerking en de droogtijd.

Kleur aanbrengen

Wil je meer kleur? Natuurlijk kan je de meubels ook met HORNBACH lak en beits schilderen in je lievelingskleur.

Stevige, vlakke ondergrond

Worden de meubels neergezet op het gras of een andere organische ondergrond? Dan moeten er tegels o.i.d. onder gelegd worden om te zorgen voor stabiliteit staat en om te beschermen tegen vocht en schimmel.

Op maat zagen van de buizen

Steigerbuizen zagen . HORNBACH

Tuintafel maken: stap voor stap

Steigerbuizen inkorten

01

De beide buizen (3000 mm) kort je in met de metaalzaag volgens de informatie bij "Op maat zagen buizen". Braam de einden van de afgezaagde buizen binnen en buiten met de halfronde vijl af om verwondingen te vermijden.

 tuintafel maken stap 1. HORNBACH

Veiligheid voorop

Draag voor de volgende stappen geschikte veiligheidshandschoenen.

Onderstellen vastschroeven

02

Van elk vier korte buizen (380 mm) en twee lange buizen (640 mm) en zes winkelstukken maak je de onderstellen - daarbij moeten de schroeven van de onderste hoekstukken naar boven wijzen, die van de bovenste hoekstukken naar onder. Tot slot draai je alle schroeven vast met de stiftsleutel zeskant.

 Fixeerschroeven tuinmeubel maken HORNBACH

Lat zagen

03

Zaag van de lat (30 x 60 x 2500 mm) met de houtzaag drie stukken à 600 mm.

 tuintafel maken stap 3 . HORNBACH

Als je liever hulp krijgt bij het zagen van hout, kom dan gewoon langs bij ons in de winkel, ons deskundig personeel helpt je graag verder!

Hout schuren

04

Wikkel een schuurpapier om een handschuurblok en schuur hoeken, randen en oppervlakken, totdat alle ruwe plekken glad zijn. Na het gronden ontstaan er door de vochtigheid vaak fijne houtvezels. Die verwijder je door een tweede keer te schuren.

 tuintafel maken stap 4. HORNBACH

Boorschets latten

05

Markeer op de drie latten (600 mm) de boorgaten: telkens in het midden met een afstand van 40, 200, 400 en 560 mm vanaf één kant. Boor de drie latten door middel van de boorschets met de voorboor met verzinkboor voor.

 tuintafel maken stap 5. HORNBACH

Tip voor het boren

Voor het boren wordt een voorboor met verzinkboor aangeraden. Deze zorgt voor conische boorgaten, waarin de schroefkoppen later perfect verzonken kunnen worden. De schroefkop steekt daardoor niet uit en zo vermijd je scheuren in het hout!

Boortip . HORNBACH

Laten uitlijnen

06

Op de afbeelding zie je de weergave van de onderkant van het tafelblad. Lijn de vier planken (30 x 195 x 2500 mm) naast elkaar uit tot een tafelblad. Leg de drie latten naast elkaar en laat volgens de schets parallel naast elkaar en in het midden uitlijnen.

 tuintafel maken stap 6 . HORNBACH

Latten vastschroeven

07

Schroef de drie latten elk met vier schroeven (5,0 x 50 mm) vast aan de onderkant van het tafelblad.

 tuintafel maken stap 7. HORNBACH

Onderstellen uitlijnen

08

Lijn aan de onderkant van het tafelblad de beide onderstellen gelijkliggend uit aan de binnenkant van de buitenste latten.

 tuintafel maken stap 8 . HORNBACH

Onderstellen bevestigen

09

Schroef de beide onderstellen elk met zes bevestigingsbeugels en de schroeven (5,0 x 30 mm) vast aan de onderkant van het tafelblad. Daarbij moeten de beugels zoals op de schets uitgelijnd zijn: de schroefgaten van de vier binnenste beugels liggen buiten, die van de beide buitenste beugels liggen binnen. Nu allen nog een keer alle binnenzeskant-schroeven vastdraaien en de tafel op zijn poten zetten - klaar!

 tuintafel maken stap 9 . HORNBACH

Veiligheidsinstructies

  • Alle meubelen mogen niet worden gebruikt voor klimmen of gymnastiek. Maak vooral kinderen bewust van het risico om vallen te voorkomen.
  • Draag geschikte beschermingsmiddelen voor alle werkstappen.
  • Schuur ruw gezaagde oppervlakken vóór het bouwen van meubelen om verwondingen (bijv. splinters) te voorkomen.
  • De stalen buizen en de bijbehorende verbindings- en voetdelen zijn slechts meubelonderdelen, daarom is gebruik als steiger of dragende constructie niet toegestaan.

Steigerbuizen inkorten . HORNBACH

Projecten die ook interessant kunnen zijn